Trápí vás suchá pleť nebo kůže na těle? Víme, co s tím!

Ať už nám znepříjemňuje život mdlá a vysušená pleť, nebo velmi suchá pokožka na těle, jedno je jasné – často nejde jen o kosmetický problém. Suchá kůže může nepříjemně svědit, pnout a v některých případech dokonce ovlivňovat i náš sociální život. Podívejme se na to, co je příčinou suché pokožky na obličeji či těle, jak se stavy suchosti mohou projevovat a co pomáhá na suchou pleť nejlépe.

Starost o pleť

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-stojici-na-vysku-stastny-3764019/

Suchá kůže je poměrně běžný problém, který nás trápí především tehdy, když na těle či obličeji dojde k oslabení ochranné funkce pokožky – kožní bariéry. To může být zapříčiněno různými faktory, jako například sychravým zimním počasím, malým množstvím vlhkosti ve vzduchu nebo třeba dlouhými horkými koupelemi. Sklony k suché pokožce však mohou být dány i geneticky, případně hormonálními vlivy.

Jak se projevuje suchá pleť na obličeji a těle?

Suchá pleť často trpí nedostatkem přirozených hydratačních faktorů (urea, aminokyseliny a kyselina mléčná), které podporují vázání vody uvnitř kůže. Mimo to jí také chybí lipidy, jako jsou ceramidy, mastné kyseliny a cholesterol, potřebné pro již zmiňovanou bariérovou funkci kůže.

V případě, že jsou stavy suchosti přechodné, označují se také jako dehydratace. Jsou typické tím, že pokožce schází primárně voda. Trvá-li suchost dlouhodobě, hovoříme o suché nebo velmi suché pokožce jako o konkrétním typu pleti. V tomto případě kůži chybí jak voda, tak i lipidy.

Použití krému na pokožku

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-na-vysku-dospely-krem-9774615/ 

Vysušená pokožka se může projevovat:

  • pnutím (zejména po sprchování, koupání či plavání),
  • svěděním,
  • loupáním, šupinkovatěním,
  • drsností na pohled i na dotek,
  • prasklinami a trhlinkami, 
  • zarudnutím.

Podle závažnosti těchto příznaků můžeme rozeznat 3 stupně suchosti:

Suchá pleť

Suchá pleť pro nás ze začátku nemusí být až tak nepříjemná. Vyvolává slabé pocity napětí a občas bývá trochu hrubá. Má sníženou schopnost vázat vodu. Zároveň může působit křehce, případně méně elasticky. Pokud však budeme suchou pokožku ignorovat, mohou se příznaky zhoršovat.

Velmi suchá pleť

Velmi suchá pleť bývá patrná už na první pohled – je šupinatá, olupuje se a působí mdlým dojmem. Povrch pokožky je hrubý, často až popraskaný. Pocitově je napnutá a může také svědit. Hodně suchá šupinatá pleť mívá sklony k citlivosti.

Extrémně suchá pleť

Extrémně suchá pleť je velmi hrubá a hodně praská, především na rukách, nohách či rtech. Vyznačuje se silným pocitem napětí a většinou také nepříjemným intenzivním svěděním.

Když nás trápí suchá pleť s akné…

Vzhledem k tomu, že suchá pleť trpí nejen na nedostatek vody, ale chybí jí také tuky, nebývá náchylná ke tvorbě akné. Pokud se nějaký pupínek přeci jen objeví, může být způsoben špatnou péčí. Zanedbané čištění pleti a používání hodně mastného krému, nebo dokonce vazelíny, může způsobit ucpání pórů, které vede ke tvorbě nedokonalostí na pleti.

Problémem může být také dehydratace (nedostatek vody), která může postihnout i normální a mastnou pleť. Pobyt v přetopených místnostech, nevlídné počasí nebo horké koupele, to vše může doslova vytáhnout vodu i z takové pleti, která se suchostí problém běžně nemívá. Pak se na tváři objeví suchá místa a pupínky zároveň.

Jak na suchou pleť?

Ještě než si řekneme, co na suchou pokožku používat, podíváme se na to, čemu je vhodné se vyhnout. Napnutá a vysušená pleť nám rozhodně nepoděkuje za použití kosmetiky s alkoholem, parfemacemi či barvivy a určitě jí na kráse nepřidáme kouřením. Vhodné není ani nadměrné opalování.

Čím tedy pokožce prospějeme? Co nám na suchou pleť pomůže? Nepochybně nešlápneme vedle s vyváženým jídelníčkemkvalitní tuky obsažené v rybách, kokosovém oleji, ghí nebo třeba ve lněném semínku jsou pro zdravou a krásnou kůži základem. Ve stravě by neměly chybět také minerály, především zinek, který působí protizánětlivě, má vliv na hojení a regeneraci pleti a chrání proti negativním účinkům ultrafialového záření. Zdrojem zinku mohou být například semínka, ořechy či luštěniny. Zapomínat nesmíme ani na stopové prvky. Pro krásnou pleť je důležitý dostatek jódu. Jeho dlouhodobý deficit je totiž spojen se snížením funkce štítné žlázy, což může způsobit mimo jiné právě suchost pleti.

banner_blog_ceramidy

Vyplatí se také zaměřit pozornost na večerní rutinu. Ložnice nesmí být přetopená a měli bychom usínat ideálně v pyžamu z měkké bavlny nebo bavlněného flanelu. Hrubé a kousavé materiály by pokožku mohly jen zbytečně podráždit. Pokud si budeme chtít dopřát extra péči, vyplatí se investovat do polštáře z hedvábí nebo saténu. Tyto materiály jsou méně savé než bavlna, a tak umožní, aby kosmetika, kterou si na noc naneseme, lépe působila.

➟  Další zajímavé rady, jak se vyspat do krásy, najdete v článku 10 tipů, jak rychle usnout!

Žená spí se psem

Péče o suchou pleť

Suchá pleť vyžaduje pravidelnou a promyšlenou péči postavenou na kvalitních kosmetických přípravcích. Nestačí se však zaměřit pouze na krémy. Základem je totiž především čištění. Jedním z častých mýtů je, že na suchou pleť není vhodné používat peeling, aby se její ochranná vrstva ještě více nenarušila. Pokud však vybereme správně a sáhneme po jemném exfoliačním přípravku, odstraníme odumřelé buňky, které mohou bránit vstřebávání krémů a masek.

Tip: Na suchou pleť jsou vhodné přípravky bez obsahu alkoholu, které nesmyjí přirozený mastný film. Doporučujeme vsadit na extra jemné produkty, které jsou účinné, ale zároveň udrží vnější bariéru pleti v rovnováze.

Víte, co na suchou pleť funguje na jedničku? Nutrikosmetika!

Chceme-li, aby se suchá svědivá kůže stala jednou provždy minulostí, musíme proti šupinkám, prasklinám, pnutí a loupající se pleti bojovat na všech frontách! Zatímco kosmetické přípravky pomohou působením na pleť zvenku, nutrikosmetika pro nás bude pracovat zevnitř. Jde o speciální doplňky stravy, které jsou určeny pro podporu kvality pleti, vlasů a nehtů. Působí v těle, aby dosáhly vnějších účinků na pleti.

Velkou výhodou nutrikosmetiky je, že její použití je mnohem rychlejší a jednodušší než aplikace kosmetických přípravků. To oceníme především u těch částí těla, kam je těžké dosáhnout a běžnou kosmetiku aplikovat. Navíc působí komplexně na celou pokožku, zatímco účinky krémů a sér jsou pouze lokální.

A jakou nutrikosmetiku tedy vybrat? Připomeňme si, že suché pokožce schází nejen voda, ale také lipidy, přirozené tuky, mezi které patří mimo jiné i ceramidy. Ty jsou důležité pro udržení správné hladiny kožní vlhkosti a při ochraně pokožky – kůže je bez nich mdlá, matná a může být suchá, podrážděná nebo dokonce svědivá. Zjednodušeně si je můžeme představit jako maltu, která drží pohromadě kožní buňky, a zabraňuje tak úniku vlhkosti. Přípravek s ceramidy tedy rozhodně stojí za zkoušku!

Pokožka bez ceramosides a pokožka s ceramosides

Lipozomální Ceramidy Pure rituals obsahují vysoce kvalitní a klinicky testované patentované francouzské ceramidy – komplex CERAMOSIDESTM. Ty podle dostupných studií přispívají k zachování integrity kolagenové sítě, zachování pružnosti pokožky a k redukci oxidačního stresu. Mají také vliv na hydrataci pleti a studie naznačují, že užívání komplexu CERAMOSIDESTM přispívá k výraznému zlepšení již po 60 dnech.

Objevte příčiny suché pokožky

Na to, abychom našli příčinu suché pokožky, nemusíme být zrovna dermatologové. Zjednodušeně by se totiž dalo říci, že hlavním viníkem je nedostatek vlhkosti. K tomu většinou dochází při nedostatečné funkci kožní bariéry a při nedostatku přirozených olejů (lipidů) v horní vrstvě kůže. Pojďme se blíže podívat, jak to celé funguje.

Kožní bariéra nás chrání před nebezpečnými vlivy, například před působením ultrafialového záření či před mikrobiálními a mykotickými infekcemi, a zároveň pomáhá udržovat obsah vody, který zajišťuje hydrataci kožního povrchu. Nachází se ve vnější vrstvě kůže, v epidermis, tedy v pokožce, kterou můžeme reálně vidět a dotknout se jí.

Epidermis se skládá z 5 vrstev dle typu buněk, které od škáry směrem k povrchu následují v pořadí:

  • stratum basale,
  • stratum spinosum,
  • stratum granulosum,
  • stratum lucidum,
  • stratum corneum.

Vrstvy epidermis

Kožní bariéru představuje de facto celá rohová vrstva, tedy stratum corneum. Ta se dělí ještě na další 2 vrstvy: stratum corneum conjunctum (spodní kompaktní vrstva) a stratum corneum disjunctum (horní olupující se vrstva).

Hlavní složkou ochranné bariérové funkce vůči chemickým a fyzikálním vlivům je zrohovatělý a kompaktní kožní povrch, především na úrovni dolních partií rohové vrstvy (str. corneum conjunctum)[1]. Na optimální hydrataci kožního povrchu se pak podílí mimo jiné povrchový kožní film, přirozené hydrofilní faktory (NFH – natural hydrophilic factors) a lipoidní dvojvrstvy (ceramidy, cholesterol). Vodu v epidermis váže i hyaluronan sodný[2]. 

Lipidy obsažené v NHF a v lipoidních dvojvrstvách vytvářejí bariéru regulující průnik ve vodě rozpuštěných látek do hlubších vrstev pokožky a zároveň regulují výdej vody skrze kožní povrch do zevního prostředí[1].

Krém na tvář

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-uvnitr-mlady-relax-5069395/ 

Pro optimální funkci naší pokožky je tedy potřeba, aby jednotlivé složky epidermis nebyly porušeny a aby pracovaly přesně tak, jak mají. Bohužel, ne vždy tomu tak je. Pojďme proto více prozkoumat konkrétní příčiny suché pleti:

#1 příčina suché pokožky – používání nevhodné kosmetiky

Jednou z častých příčin suchosti kůže je používání nevhodné kosmetiky, především mýdel či šamponů, které jsou primárně určeny k tomu, aby odstranily mastnotu. Důležité je vybírat produkty, které jsou jemné a šetrné k pleti.

Dermatologové také často doporučují vyhnout se alkoholu v kosmetice. Pokud tedy ve složení najdeme SD Alcohol, Denatured Alcohol nebo Isopropyl Alcohol, měla by se nám v hlavě rosvítit červená kontrolka. Podobně je tomu také s parfemací a parabeny. Jde totiž o další složky, které teoreticky mohou suchou pokožku podráždit a zhoršit tak její stav, a to hlavně tehdy, jsou-li v produktech nevhodně kombinovány[3].

Mimo to je také dobré vědět, že při péči o suchou pokožku rozhodně neplatí pravidlo čím hutnější krémy, tím lepší. Ano, použitá kosmetika by určitě měla mít výživnou složku, ale zároveň se musí snadno roztírat a rychle vstřebávat. Pokud si na pleti každý den vytvoříme nepropustnou vrstvu z hutného krému či vazelíny, uzamkneme sice v pokožce vlhkost, ale s ní také nečistoty a přebytečný maz.

Použití krému na pleť

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/lide-zena-relaxace-holka-5927811/ 

#2 příčina suché pokožky – nedostatek vitamínů

Ne vždy platí pravidlo, že suchá kůže = nedostatek vitamínů, je však vhodné tuto variantu prověřit a ujistit se, že nám v jídelníčku nic nechybí. Ve stravě by měl být zastoupen vitamín A, jehož nedostatek může vést nejen k suché kůži, ale také k lámavosti nehtů či pocitu suchých očí. Snadno ho doplníte třeba chroupáním mrkve – ta totiž obsahuje betakaroten, který se v těle přeměňuje právě na vitamín A. Užitečný může být také vitamín A ve formě retinolu, ten se však častěji využívá v produktech péče o pleť, protože naše tělo ho neumí zpracovávat ve větších dávkách stejně efektivně jako betakaroten.

Chybět by neměl ani vitamín B2, tedy riboflavin, který najdeme v mase, mléce, vejcích, obilných klíčcích, luštěninách nebo v droždí. I když je známý především jako „vitamín pro dobrý zrak“, má vliv také na zdraví kůže. Jeho nedostatek se může projevit především v okolí úst, a to právě suchostí pleti nebo třeba tvorbou koutků (angulární stomatitidy).

V neposlední řadě za suchou kůží může být i nedostatek vitamínu C. Ten totiž přispívá k normální tvorbě kolagenu, zlepšuje hojení kůže a podporuje její zdraví i dobrý vzhled. Navíc pomáhá zabraňovat ztrátám vody z epidermis. Pořádnou dávku „céčka“ najdeme například v šípcích, rakytníku, černém rybízu nebo třeba v růžičkové kapustě.

Tip: Pokud s obsahem vitamínů v jídelníčku bojujeme a domníváme se, že jich nemáme dostatek, vyplatí se sáhnout po kvalitních doplňcích stravy, ideálně ve vysoce vstřebatelné formě. Řešením mohou být třeba moderní lipozomální vitamíny, které umí dopravit neporušené molekuly mikronutrientů přímo do krevního řečiště. Zařazení jakýchkoliv doplňků však vždy doporučujeme konzultovat s ošetřujícím lékařem, aby ověřil, čím přesně je náš nežádoucí stav způsoben.

Zdravá strava

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-talir-salat-zdravy-1640770/ 

#3 příčina suché pokožky – psychosomatika

Na suchou kůži se můžeme podívat také z pohledu psychosomatiky, tedy z pohledu komplexního, který zkoumá vztahy mezi tělem a duší. To, že naše psychika dokáže ovlivnit stav pleti, si mnoho z nás vyzkoušelo doslova na vlastní kůži – komu se někdy neudělal pupínek na tom nejnevhodnějším místě před důležitou prezentací, pohovorem nebo slavnostní večeří u tchýně? Stačí jen trocha stresu a malý záškodník je na světě. 

Úzké propojení kůže a psychiky je patrné také z našeho hovorového jazyka. Existuje nespočet frazémů jako „dostane se ti pod kůži“, „není ve své kůži“, „sedřít kůži“ nebo „kůže jako zrcadlo duše“. Zdá se tedy, že lidová moudrost má o interakci mezi kůží a psychikou poměrně jasnou představu.

Známe však také řadu výzkumů, které na souvislost psychických stavů se vznikem kožních problémů poukazují. V této souvislosti se nejčastěji hovoří o zvýšeném stresu, poruchách vztahu k sobě a k naší sociální roli, o pocitu nedostatečnosti, nízkém sebevědomí apod. Jedním z kožních onemocnění, kde negativní duševní a psychický stav člověka hraje velkou roli, je například atopický ekzém[4]. Jeho vznik se sice odvíjí od více faktorů, souvislost s psychikou by však neměla být opomíjena – byla potvrzena jak v experimentech na myších[5], tak také v lidské kůži samotné prostřednictvím biopsie před a po stresových situacích[6].

Kůže je symbolicky spojena s tématem matky, přijetí a něhy. Už od narození je hlavním přijímačem informací o našem okolí, a pokud tyto informace nejsou „v pořádku“, spustí se v dětském tělíčku řada obranných reakcí. Kůže reaguje nejen na teplo či chlad, ale také na nedostatek kontaktu s kůží matky nebo absenci něžných doteků.

Meditace na sedačce

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-relax-gauc-pohovka-6173716/ 

#4 příčina suché pokožky – počasí

Povětrnostní podmínky mohou dát naší pleti pořádně zabrat. Patrné je to hlavně během zimního období, kdy je menší vlhkost vzduchu, a z kůže se tak odpařuje více vody. Mazové a potní žlázy jsou navíc méně aktivní, takže velmi snadno dojde k porušení kožní bariéry. Suché pleti nepomáhají ani neustálé přechody z tepla do zimy a studený vítr, který může horní vrstvu epidermis poškodit.

Naší pokožce nepřidá na kráse ani to, že v zimě často zapomínáme na pravidelný pitný režim. Místo studené vody však můžeme zařadit neslazené čaje nebo třeba pořádnou porci teplé polévky, která navíc krásně zahřeje. Vhodné je také přidat do jídelníčku zeleninu s vysokým obsahem vody, třeba okurku.

Tip: V zimě máme občas tendence vynechávat SPF. UV záření však na naši pleť dopadá, i když je zataženo. Obličej je proto vhodné chránit každý den, ať už denním krémem, nebo třeba BB krémem s ochranným faktorem.

Žena s ceramidy v zimě

#5 příčina suché pokožky – horké koupele a přetopené místnosti

Sychravé počasí často nabádá k tomu otočit kolečkem na termostatu, pořádně si zatopit a naložit se do horké vany. Nic z toho však naší suché pleti moc neprospěje. Ústřední topení, kamna na dřevo nebo oheň v krbu, to vše snižuje vlhkost vzduchu a vysušuje pokožku. O moc lepší není ani klimatizace. A horká voda? Podle odborníků způsobuje rychlejší vysychání kůže. Dlouhé koupele a nekonečné postávání pod sprchou navíc snižují přítomnost přirozených tuků v kůži, což celý problém se suchou pokožkou ještě umocní.

Jak tedy postupovat, aby suchá kůže zbytečně netrpěla?

  • Vhodné jsou krátké sprchy (maximálně 5 minut).
  • Voda by neměla být ani studená, ani horká.
  • Nedoporučuje se drhnutí kůže žínkou nebo kartáčem.
  • Ideální je použít jemný ručník a osušit se jeho přiložením na tělo.

Tip pro ty, kteří nedokáží horké vaně odolat: Do vody je možné přidat koupelové oleje, které zjemní a zvláční kůži. Důležité je však dbát na jejich složení – měly by být bez parfemace, aby kůži naopak nepodráždily.

Žena ve vaně

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-relax-sezeni-kytka-3865714/ 

#6 příčina suché pokožky – věk

Suchá pokožka může přijít také s věkem. V třetí dekádě života totiž bývá postupně oslabena bariérová funkce, což znamená jediné – pokožka už není tak dobře chráněna před vnějšími vlivy a zároveň z ní uniká více vlhkosti. Navíc dochází také ke zpomalení metabolického systému buněk, snižuje se množství mazových a potních žláz a s tím také schopnost kůže vytvářet pot a lipidy. Kráse naší pokožky nepřidá ani nástup menopauzy, kdy pokles hladiny estrogenů může zpomalit tvorbu elastických vláken.
Starší žena aplikuje pleťovou masku pro hydrataci pokožky

https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zrcadlo-zena-pece-o-plet-dobre-vypadajici-10222452/ 

#7 příčina suché pokožky – vrozené kožní onemocnění

Mezi vrozené poruchy, které ovlivňují fungování pokožky, patří například atopická dermatitida či ichtyóza. Příznakem takových nemocí nebývá jen suchá pokožka, ale také další komplikace, jako například svědění, praskání a zarudnutí.

Atopická dermatitida patří mezi geneticky podmíněná (dědičná) onemocnění a aktuálně postihuje asi 3–10 % populace. Jde o nemoc způsobující, že kožní bariéra neplní svou ochrannou funkci a snadno propouští alergeny, které mohou vyvolat reakci. Zároveň se z kůže vypařuje velké množství vody, což je hlavní příčinou její suchosti.

Ichtyóza je zase typická ztlušťováním kůže, jejím praskáním a extrémní suchostí. Jde o poruchu rohovatění, která ovlivňuje schopnost kůže zbavit se odumřelých buněk. Ty pak na pokožce tvoří nevzhledné suché šupinky. Ichtyózu navíc provází i další potíže, které jsou na ni přímo navázané – olupování kůže v okolí očí může například způsobit poruchy zraku.

Pokud je tedy příčinou suché pokožky vrozená porucha, prvním krokem v léčbě by měla být jednoznačně návštěva kožního lékaře. Ten provede podrobné vyšetření a určí další kroky, které pacientovi uleví. Léčbu je vhodné podpořit také zdravým životním stylem, například snížením míry stresu, důkladným odpočinkem či vyřazením alkoholu a cigaret.

Léky a lékařské nástroje

https://unsplash.com/photos/zkrPU_1AwdU 

Babské rady na suchou pleť

I když už dnes máme k dispozici spoustu moderních technologií, které nám usnadní boj se suchou pletí, babské rady a domácí recepty by bylo škoda nezmínit. Většinou vychází z myšlenky, že vše, co je jedlé, je možné použít také na pokožku. Nahlédněme tedy do kuchyně a objevme, co pomáhá na suchou pleť.

  • Med obsahuje neuvěřitelné množství vitamínů (A, vitaminy skupiny B, C, D, E, K), minerálů (železo, vápník, draslík) a plno enzymů. Perfektně hydratuje a vyživuje pokožku, reguluje její pH a bojuje proti projevům stárnutí.
  • Bílý jogurt je bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, vápníku, draslíku a fosforu. Obsahuje také kyselinu mléčnou, která zklidňuje podrážděnou, suchou a spálenou pokožku.
  • Jablko je plné účinných látek pro regeneraci pokožky a zjemnění unavené pleti. Najdeme v něm například pektin, celou řadu vitamínů a důležité minerální látky – sodík, železo, vápník, hořčík a fosfor.
  • Okurka je bohatá na vitamín C, který je úžasný na unavenou pleť. Dále obsahuje také draslík, hořčík, biotin, vitamin A a B1. Šťáva z okurek nám pomůže rozjasnit pokožku, a dokonce i zmírnit jizvičky a pigmentaci.

Pokud nás tedy trápí suchá kůže, babské rady hovoří jasně – stačí smíchat některé z výše uvedených ingrediencí a dopřát si domácí wellness! Skvělá je třeba jogurtovo-medová maska, kterou si můžeme připravit ze dvou dílů jogurtu a jednoho dílu teplého medu. Necháme působit 20 minut a opatrně smyjeme.

lipozomální ceramidy

Zdroje:

[1] Záhejský, J. (2011). Ochranné bariérové systémy Současné a perspektivní možnosti úpravy stavu poškozené kožní bariéry. Dermatol. praxi, 5(1), 8-11

[2] Polášková, S. (2015). Epidermální bariéra a její význam u zdravé a atopické kůže. Dermatol. praxi, 9(1), 19-20

[3] Lee E, An S, Choi D, Moon S, Chang I. Comparison of objective and sensory skin irritations of several cosmetic preservatives. Contact Dermatitis. 2007 Mar;56(3):131-6. doi: 10.1111/j.1600-0536.2007.01001.x. PMID: 17295686.

[4] Koblenzer CS, Koblenzer PJ. Chronic intractable atopic eczema. Its occurrence as a physical sign of impaired parent-child relationships and psychologic developmental arrest: improvement through parent insight and education. Arch Dermatol. 1988 Nov;124(11):1673-7. doi: 10.1001/archderm.124.11.1673. PMID: 3052306.

[5]Pavlovic S, Daniltchenko M, Tobin DJ, Hagen E, Hunt SP, Klapp BF, Arck PC, Peters EM. Further exploring the brain-skin connection: stress worsens dermatitis via substance P-dependent neurogenic inflammation in mice. J Invest Dermatol. 2008 Feb;128(2):434-46. doi: 10.1038/sj.jid.5701079. Epub 2007 Oct 4. PMID: 17914449.

[6]Peters EM. Stressed skin?--a molecular psychosomatic update on stress-causes and effects in dermatologic diseases. J Dtsch Dermatol Ges. 2016 Mar;14(3):233-52; quiz 253. doi: 10.1111/ddg.12957. PMID: 26972185.

V těhotenství, při kojení a v případě, že užíváte léky, poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Barbora Zemková, digitální markeťačka a vizážistka
Propojuje znalosti různých oborů při práci na projektech z oblasti zdraví a krásy. Věří, že životní styl přímo ovlivňuje to, jak vypadáme, a proto se zaměřuje nejen na líčení a kosmetiku, ale také na stravu, pohyb či spánek. Při tvorbě obsahu se opírá jak o odborné studie, tak i o vlastní zkušenosti z testování produktů. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals.