Co jsou ceramidy a jak působí na vaši pleť?

Ceramidy jsou lipidy, tj. tuky, které jsou přirozenou součástí pokožky. S věkem jich postupně ubývá a po čtyřicítce se jejich produkce zcela zastaví. Bez ceramidů však pleť vypadá matně a může být suchá, podrážděná nebo dokonce svědivá. Proto jsou ceramidy považovány za klíč k mladistvé, svěží a hydratované pleti. Zjistěte, jak je můžete snadno a rychle dopřát své pleti, a objevte všechny jejich pozitivní účinky.

péče o pleť pomocí ceramidů

Obsah článku: Co jsou ceramidy a jak působí na vaši pleť?

Co jsou ceramidy?

Ceramidy jsou molekuly tuků, které jsou přirozenou součástí buněčných membrán v epidermis (v nejsvrchnější vrstvě kůže), kde jsou zastoupeny až z 50 %. Hrají tedy významnou roli při udržení správné hladiny kožní vlhkosti a při ochraně pokožky[1].

Pro lepší pochopení toho, co jsou ceramidy a jak fungují, si je můžete představit jako maltu, která spojuje jednotlivé buňky. Jakmile ceramidy začnou ubývat, buňky u sebe nedrží tak dobře a v kožní bariéře vznikají drobné trhlinky, kvůli kterým pleť ztrácí vodu. To znamená, že při nedostatku ceramidů může být pleť suchá a dehydrovaná, což se projeví pnutím, svěděním a nehezkým mdlým vzhledem. Navíc je také náchylnější k poškození.

Není tedy divu, že ceramidy jsou oblíbenou složkou v kosmetickém průmyslu, kde se využívají především v krémech, sérech a dalších přípravcích, které se nanášejí na pokožku. Díky nejmodernějším technologiím je však možné ceramidy přijímat také ve formě doplňků stravy, což je dle vědeckých výzkumů účinnější. Další výhodou vnitřního podání je také to, že ceramidy mohou působit na pokožku celého těla, zatímco při použití kosmetického přípravku působí jen v místě nanesení. Jen minimum lidí si přitom séra a krémy aplikuje komplet na celé tělo –⁠ mnoho žen zapomíná především na oblast krku a dekoltu, kde se jakýkoli prohřešek vůči pokožce objeví jako první ve formě linek, vrásek či suchých míst.

banner_blog_ceramidy

Dodejte pleti ceramidy s kvalitní nutrikosmetikou

Informace, že ceramidy je možné doplnit snadno a rychle perorálním (ústním) užitím, není moc rozšířená, i když jde v podstatě o revoluci v přístupu ke kráse celého těla. Podle nás by však s výhodami takzvané nutrikosmetiky, tedy doplňků stravy podporujících správné fungování a strukturu pleti, měl být seznámen úplně každý, kdo touží po zdravé a krásné pokožce. Vnitřní péče o pleť totiž nabízí plno benefitů a my chceme, aby od teď byly dostupné i vám!

Proto jsme se rozhodli uvést na trh náš první čistě kosmetický rituál – Pure rituals Lipozomální Ceramidy s komplexem CERAMOSIDESTM. Jde o produkt s obsahem vysoce kvalitních a klinicky testovaných patentovaných francouzských ceramidů a digalaktozyldiglyceridů v moderní lipozomální formě s extra vysokou vstřebatelností.

ceramidy

Pure rituals Ceramidy s komplexem CERAMOSIDESTM jsou vaším novým tajemstvím krásy, které pomáhá zachovat pružnost, mladistvý vzhled a dostatečnou hydrataci pokožky. Nemusíte se smířit s tím, že v průběhu stárnutí ceramidů začíná ubývat a pleť je sušší, svědí a pne. Nasaďte ten nejtěžší kalibr a dodejte pleti potřebné ceramidy zevnitř. Jde o perfektní zvlhčovač, který vám pomůže dosáhnout hladšího vzhledu kůže, zároveň také dodává pokožce zdravý lesk a elasticitu.

Tip: Výživový doplněk Pure rituals Ceramidy můžete kombinovat i s oblíbenými ceramidovými krémy a séry – podpoří jejich účinnost, případně vsaďte na naše oblíbené kombo pro krásnou pleť a doplňte užívání ceramidů o dávku lipozomálního hydrolyzovaného kolagenu.

Hlavní výhody užívání ceramidů ve výživovém doplňku

Jednoznačně největší výhodou orálního užití ceramidů je jednoduchost a rychlost. Zatímco použití krému či séra na celé tělo zabere spoustu času, nehledě na to, že aplikace na některá místa, kam nedosáhnete, je komplikovaná, ceramidy ve formě nutrikosmetiky jen nalejete na lžičku a užijete. Tím pokryjete pokožku komplet celého těla. Perorální užití navíc funguje opačným způsobem než krémy, působí totiž od vnitřních struktur pokožky až po povrchovou vrstvu.

Ceramidy v potravinách

Pro zlepšení produkce ceramidů v pleti je také možno zařadit následující potraviny:

  • vejce,
  • mléčné produkty,
  • sladké brambory,
  • kukuřice,
  • pšeničné klíčky,
  • hnědá rýže,
  • sója.

Stále však platí, že s přibývajícím věkem produkce ceramidů klesá a po čtyřicátém roku věku se zastavuje úplně. I z tohoto důvodu se vyplatí ceramidy dodávat také prostřednictvím doplňku stravy.

sklenice mléka

Syntetické vs. přírodní ceramidy

Ceramidy v kosmetických produktech jsou většinou vyrobeny synteticky. Z hlediska kvality nebo účinnosti to příliš nemění – vaše pokožka z nich stále může mít prospěch.

V některých produktech a především ve výživových doplňcích (třeba právě v našich Pure rituals Ceramidech) však najdete ceramidy rostlinného původu, takzvané fytoceramidy.  

Jak fungují Ceramidy s komplexem CERAMOSIDESTM?

Ceramidy hrají klíčovou roli ve funkci kožní bariéry. Pokud si totiž představíme, že jednotlivé buňky epidermis jsou cihly, jsou to právě ceramidy, které tvoří pomyslnou „maltu“. Je-li ceramidů dostatek, buňky u sebe pevně drží a nevznikají trhliny, kterými by mohla unikat voda.

 

ceramosides_komplet

 

Jak je patrné z obrázku, kůže s komplexem CERAMOSIDESTM je výrazně méně dehydrovaná, a může tak zůstat zdravá, pružná a elastická. Lipozomální forma navíc umožňuje ceramidy dodávat krevním oběhem přímo do vnitřní vrstvy pokožky a zajistit úplné pokrytí těla. Ničeho takového není možné dosáhnout při použití běžné kosmetiky.

Ceramidy vám doporučujeme, když…

  • máte suchou či citlivou pleť,
  • kouříte,
  • jste starší čtyřiceti let,
  • máte ekzémy, případně psoriázu.

Obsah ceramidů v pokožce se přirozeně snižuje nejen s věkem, ale klesá také v zimě. Pokud pleť má málo ceramidů, voda se přes epidermis ztrácí, což vede k suchosti a stárnutí pokožky. Dalším nepřítelem ceramidů je také smog a UV záření. Ceramidy je proto dobré doplňovat i v létě, při opalování a intenzivním vystavení pokožky slunečním paprskům.

ceramidy-wid-maly

Proč právě CERAMOSIDES™?

Účinek CERAMOSIDES™ je vědecky dokázán 2 klinickými studiemi a Ceramosidy byly oceněny také Silver Scientific Excellence Award. Jsou vysocekoncentrovaným zdrojem fytoceramidů z pšenice, jejichž účinek je zesílen obsahem digalaktozyldiglyceridů (DGDG).

Specifický proces čištění navíc umožňuje úplnou eliminaci zbytkového lepku v konečném výrobku, takže naše lipozomální ceramidy jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu (v souladu s předpisy FDA a EU). Jsou vyrobeny ve Francii a mohou se pochlubit označením 100% vegan, GMO free, gluten free.

Studie provedená na 60 dobrovolnících se suchou pokožkou ukazuje, že perorální příjem ceramidů za 60 dní výrazně zvýšil hydrataci pokožky, elasticitu i hladkost. Zároveň však došlo také ke snížení transepidermálních ztrát vody, drsnosti a vrásčitosti ve srovnání s placebem[3].

Studie však poukazují i na další benefity:

  • viditelně stažené póry,
  • vyhlazení textury pokožky až o 33 %,
  • snížení drsnosti pleti až o 73 %.

Pokud tedy shrneme dostupné informace o CERAMOSIDES™, můžeme říci, že napomáhají:

  • zachovat integritu kolagenové sítě,
  • zachovat pružnost pokožky,
  • redukovat oxidační stres.

Žena s hydratační maskou s ceramidy

 

Další informace o komplexu CERAMOSIDES™

Jaké jsou interakce CERAMOSIDES™ s jinými látkami, jako jsou například antibiotika, šťávy z citrusů či mléko? Je něco, s čím se nemohou kombinovat?

Nejsou známy nevhodné kombinace.

Jak užívat Pure rituals Ceramidy s komplexem CERAMOSIDES™?

Užití Ceramidů Pure rituals je velmi jednoduché, sérum je okamžitě připraveno k použití. Na rozdíl od našich lipozomálních vitamínů ho není třeba s ničím míchat. Ceramidy doporučujeme dávkovat 2× denně nalačno – do odměrky nalejte 5 ml ceramidálního séra a vypijte.

Přípravek obsahuje přírodní cherry a tutti frutti aroma, takže chuť je celkem příjemná. Stejně jako naše ostatní lipozomální produkty, můžete i Ceramidy pro lepší chuť smíchat s různými nápoji. Při kombinaci s aromatizovanými nápoji mohou na povrchu vzniknout drobné olejové kapky, to však není na škodu.

Náš nový rituál krásy už znáte a víte, jak moc jsou ceramidy důležité v každé beauty rutině. Využijte tedy jejich benefitů i vy a připojte se k těm, kteří za svou krásu bojují těmi nejúčinnější zbraněmi. Objednejte si svou dávku ceramidů z našeho e-shopu!

[1] Coderch L, López O, de la Maza A, Parra JL. Ceramides and skin function. Am J Clin Dermatol. 2003;4(2):107-29. doi: 10.2165/00128071-200304020-00004. PMID: 12553851.

[2]Asai S, Miyachi H. [Evaluation of skin-moisturizing effects of oral or percutaneous use of plant ceramides]. Rinsho Byori. 2007 Mar;55(3):209-15. Japanese. PMID: 17441463.

[3]Bizot, V.; Cestone, E.; Michelotti, A.; Nobile, V. Improving Skin Hydration and Age-related Symptoms by Oral Administration of Wheat Glucosylceramides and Digalactosyl Diglycerides: A Human Clinical Study. Cosmetics 2017, 4, 37. https://doi.org/10.3390/cosmetics4040037

Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Barbora Zemková, digitální markeťačka a vizážistka
Propojuje znalosti různých oborů při práci na projektech z oblasti zdraví a krásy. Věří, že životní styl přímo ovlivňuje to, jak vypadáme, a proto se zaměřuje nejen na líčení a kosmetiku, ale také na stravu, pohyb či spánek. Při tvorbě obsahu se opírá jak o odborné studie, tak i o vlastní zkušenosti z testování produktů. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals.