Potravinová pyramida zdravé výživy: Jak na vyvážený jídelníček?

Zajímáte se o zdravé stravování a cítíte, že potřebujete nasměrovat své jídelní návyky správným směrem? Potravinová pyramida je grafický průvodce pro dosažení rovnováhy na vašem talíři. Objevte její tajemství, která vám pomohou pochopit, jak skloubit výživné potraviny, abyste dosáhli špičkové formy a cítili se plní energie každý den. Po přečtení tohoto článku budete vědět, jaké typy výživových pyramid existují, jaké jsou jejich nedostatky a omezení a jak složit správný talíř vhodný pro vaše tělo.

jídlo deska

Obsah

    Co je potravinová pyramida?

    Potravinová pyramida je vizuální nástroj, který slouží ke znázornění vyváženého stravování pro zdravý životní styl. Jejím hlavním cílem je nejen ukázat, jaké potraviny by měly být preferovány v jídelníčku, ale také kolik jich konzumovat a jak často. Tato pyramidová struktura se skládá ze tříd potravin, které jsou uspořádány od základu pyramidy (nejširší části) po vrchol (nejužší části).

    Typicky jsou výživové pyramidy rozděleny do horizontálních vrstev nebo úrovní, přičemž každá vrstva zastupuje určitou skupinu potravin s podobnými výživovými hodnotami. Obecně platí, že potraviny umístěné u základu pyramidy by měly tvořit největší část jídelníčku, zatímco potraviny na vyšších úrovních přibližujících se vrcholu by měly být konzumovány v menších množstvích a méně často.

    vaření

    Potravinové pyramidy jsou vytvářeny na základě výživových doporučení, která zohledňují potřeby živin pro udržení zdravého těla a prevenci onemocnění. Při sledování potravinové pyramidy je důležité uvědomit si individuální potřeby a životní styl každé osoby. Nejde totiž o podrobný návod k přesnému sestavení denního jídelníčku, pyramida dává pouze základní doporučení o skladbě výživy.

    Historie a vývoj výživových pyramid

    Vznik potravinové pyramidy sahá do období druhé světové války, kdy nastal obrovský nedostatek potravin. Byla vytvořena ve Švédsku v 70. letech 20. století a od té doby prošla mnoha změnami a úpravami podle nových poznatků a místních potřeb. V roce 1992 USA představila svou verzi potravinové pyramidy a později ji nahradila modelem MyPlate. Různé země přišly s vlastními úpravami a některé použily odlišný vizuální vzhled pro reprezentaci. [1]

    Potravinová pyramida není statickým nástrojem, ale může se časem měnit a každá země ji má často lehce upravenou podle svých vlastních výživových doporučení a potravinových preferencí. Důležitým faktorem, který ovlivňuje změny potravinové pyramidy, je vědecký výzkum a nové poznatky o výživě a zdraví. S postupem času se objevují nové informace o tom, jaké živiny jsou pro náš organismus prospěšné a jakým způsobem je můžeme získat z potravy. To vede k aktualizaci a přizpůsobení potravinové pyramidy novým poznatkům.

    Pyramida zdravé výživy může mít různé podoby

    Každá země si tento koncept upravuje podle vlastních výživových doporučení, kultury a potravinových preferencí. Potravinové pyramidy se liší jak ve vizuálním provedení, tak v obsahu jednotlivých potravinových skupin. 

    zahraniční kuchyně

    Napříč globálním spektrem najdeme různé příklady, jako je obrácená pyramida v Japonsku s designem točícího se vrcholku či koncept talíře ve Spojených státech. Některé země, jako Kanada, Zimbabwe nebo Guatemala, se rozhodly použít odlišné vizuální symboly –⁠ duhu, čtverec nebo rodinný hrnec. Země, jako Jižní Korea a Čína, představily pyramidy v podobě pagod, zatímco Austrálie používá jak pyramidy, tak talíře. Tyto variace zdůrazňují důležitost adaptace potravinové pyramidy na místní kulturu a stravovací zvyklosti, aby co nejlépe odpovídala individuálním potřebám každého obyvatele.

    Zároveň nesmíme zapomenout i na speciální pyramidy pro vegetariány a vegany. Vegetariánská strava je pravděpodobně nejstarší alternativní způsob stravování, jejímž základním rysem je omezování až úplné vyloučení potravin živočišného původu, a lidé k ní přistupují z různých důvodů. Striktní vegetariáni (vegani) odmítají maso, vejce, mléko a někteří dokonce i med a kvasnice. U veganské stravy je potřeba hlídat příjem vitaminu B12, železa, zinku, vápníku, vitaminu D a omega-3 mastných kyselin a případně je dodat doplňky stravy. [2]

    • Potravinová pyramida MZ ČR

    Oficiální potravinovou pyramidou pro českou populaci je pyramida z roku 2005, která byla vydána Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Skládá se z potravinových skupin, které jsou do jednotlivých pater rozmístěny na základě hlavního obsahu živin. Plusem je, že v textu jsou uvedeny i gramáže jednotlivých porcí pro lepší představu a znázornění člověka v pohybu, který je nutný pro zdravý životní styl. Vytknout se dá například nezohlednění pitného režimu a nezačlenění ořechů, semen a ostatních zdravých tuků.

    pyramida MZČR

    Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví (2005)

    • Potravinová pyramida podle Fóra zdravé výživy

    Neoficiální, ale mnohem využívanější, je pyramida z roku 2013 od Fóra zdravé výživy. Kromě klasických 4 potravinových pater se zde nachází i dvojí rozdělení, a to na vhodnější a méně vhodnější potraviny a na doporučení k častější a méně častější konzumaci. Vytýkaná je nejasnost ohledně množství jednotlivých potravin, které jsou ve schématu znázorněné.

    Fórum zdravé výživy

    Zdroj: Fórum zdravé výživy

    • MyPlate 

    MyPlate je koncept stravování vyvinutý Spojenými státy americkými, který slouží jako jednoduchý a srozumitelný nástroj pro podporu zdravého jídelníčku. Tento koncept byl představen v roce 2011 a nahradil předchozí potravinovou pyramidu. MyPlate zobrazuje důležité potravinové skupiny – ovoce, zeleninu, obiloviny, bílkoviny a mléčné výrobky – ve formě sekcí na talíři, přičemž každá sekce představuje doporučenou část stravy. Tímto jednoduchým a vizuálně atraktivním způsobem dává jednotlivcům jasnou představu, jak by měla vypadat jejich jídla a jakým způsobem začlenit vyvážené množství živin do svého každodenního stravování. Díky své jednoduchosti a praktičnosti se MyPlate stal populárním nástrojem pro podporu zdravého stravování nejen ve Spojených státech, ale i po celém světě.

    My Plate

    Zdroj: MyPlate

    Struktura výživové pyramidy

    V této části se budeme řídit oficiální potravinovou pyramidou Ministerstva zdravotnictví České republiky, o které jsme mluvili výše. Tato pyramida slouží jako užitečný nástroj pro výživová doporučení a jasně nám ukazuje, jak by měl být složen zdravý jídelníček.

    Potravinová pyramida je rozdělena do 4 pater, kde každé patro zastupuje určitou potravinovou skupinu. Potraviny v patře níže by měly být konzumovány nejvíce a v patře nejvýše naopak nejméně. To znamená, že se klade největší důraz na potraviny z prvního patra a potraviny z posledního patra by měly být omezeny na minimum. Nesmíme však zapomenout i na základové, málo zmiňované patro, a to pitný režim.

    I. První patro – Základ potravinové pyramidy

    Toto patro zahrnuje obiloviny a obilniny, brambory a kořenovou zeleninu a luštěniny. Tyto potraviny jsou bohatým zdrojem sacharidů, které poskytují našemu tělu energii a podporují fungování mozku. Doporučuje se konzumovat 3 až 6 porcí denně. Jedna porce by měla být asi 1 plátek chleba, 1 kopeček vařené rýže nebo těstovin nebo 1 malý brambor.

    • Obiloviny: Sem patří různé druhy obilovin, jako jsou rýže, pohanka, ječmen, ovesné vločky, pšenice a další. Obiloviny jsou bohatým zdrojem sacharidů, které poskytují energii našemu tělu. Obsahují také důležité vitamíny skupiny B, minerály a vlákninu, která podporuje správnou funkci zažívacího traktu. Zároveň dnešní nabídka bezlepkových obilovin je velmi rozmanitá a zahrnuje proso, pšenici špaldu, pšenici dvou- a jednozrnku, pohanku, amarant, quinou a další. Tyto obiloviny poskytují skvělou alternativu pro lidi s intolerancí na lepek a zároveň otevírají nové možnosti pro pestřejší a výživnější stravování.
    • Rýže, těstoviny a pečivo: Tato část zahrnuje potraviny, jako jsou rýže, těstoviny a pečivo. Tyto potraviny jsou také bohatým zdrojem sacharidů a mohou být součástí zdravého stravování, pokud jsou konzumovány v mírných množstvích.

    II. Druhé patro – Ovoce a zelenina

    Ovoce a zelenina jsou klíčovou součástí vyvážené stravy. Jsou bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty a vlákninu, která je důležitá pro správnou funkci trávicího systému. Doporučuje se konzumovat 2–4 porce ovoce a 3–5 porcí zeleniny. Jedna porce by měla být asi 1 malé jablko, 1 banán, půl talíře brambor nebo sklenice neředěné zeleninové či ovocné šťávy.

    • Ovoce: Ovoce zahrnuje širokou škálu druhů, jako jsou jablka, banány, hrozny, pomeranče, kiwi, meruňky, jahody a mnoho dalších. Ovoce je bohaté na vitamíny C, A, E, antioxidanty a vlákninu. Pravidelná konzumace ovoce podporuje zdraví kůže, zraku, a imunitního systému a snižuje riziko srdečních chorob.
    • Zelenina: Zelenina by měla tvořit značnou část našeho jídelníčku a měla by být konzumována v různých barvách a druzích. Listová zelenina, jako špenát a salát, obsahuje vitamíny K, C, A a antioxidanty. Košťálová zelenina, jako brokolice a květák, je bohatá na vlákninu, vitamíny C a K. Papriky, rajčata a cuketa jsou zdrojem vitamínů C a A. Zelenina také obsahuje minerály, jako je draslík, hořčík a vápník, které jsou nezbytné pro správnou funkci svalů a nervového systému. Brambory jsou významným zdrojem složitých sacharidů a vlákniny. Kořenová zelenina obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a antioxidantů, které jsou důležité pro naše zdraví a imunitní systém.

    deska jídla

    III. Třetí patro – Bílkoviny

    Toto patro zahrnuje mléčné výrobky, maso, ryby, mořské plody, vaječné výrobky a luštěniny. Bílkoviny jsou stavebním kamenem našeho těla a jsou důležité pro růst a opravu tkání. Doporučuje se konzumovat 2 až 3 porce mléčných výrobků denně a ostatních zmíněných 1–2 porce. Jedna porce by měla být asi 1 hrnek mléka nebo jogurtu, 125 gramů masa nebo ryby, 2 vařené bílky nebo miska sojových bobů.

    • Mléčné výrobky: Mléčné výrobky, jako je mléko, jogurt, sýry a tvaroh, jsou bohatým zdrojem vápníku, který je nezbytný pro zdravé kosti a zuby. Obsahují také bílkoviny, vitamíny skupiny B a další minerály. 
    • Maso a ryby: Maso, ryby a mořské plody jsou významným zdrojem bílkovin, železa, zinku a vitamínů B12 a D. Výběr nejlépe kvalitních a nejčerstvějších druhů masa a ryb je klíčový pro získání všech důležitých živin.
    • Vaječné výrobky: Vajíčka jsou cenově dostupným a výživným zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů. Jsou také výbornou volbou pro přípravu různých jídel.
    • Luštěniny: Luštěniny, jako jsou fazole, čočka, hrách, černá cizrna, jsou důležitým zdrojem bílkovin, vlákniny a minerálů. Také jsou výbornou volbou pro vegany a vegetariány jako zdroj bílkovin, vlákniny a dalších živin.

    IV. Čtvrté patro – Tuky a sladkosti

    Zdravé tuky jsou důležité pro správnou funkci mozku a srdce a podporují absorpci vitamínů rozpustných v tucích. Doporučuje se konzumovat zdravé tuky ve formě olejů, ořechů, semínek a avokáda, a to v omezeném množství. Sladkosti a nezdravé tuky by měly být konzumovány s opatrností a omezeně, přičemž by měly tvořit pouze malou část celkové stravy. 

    • Zdravé tuky: Do této části patří různé zdravé tuky, jako jsou rostlinné oleje (olivový, lněný, řepkový), ořechy, semínka, avokádo a rybí tuk (omega-3 mastné kyseliny). Tyto tuky jsou důležité pro zdraví srdce, mozkovou funkci a snižují riziko srdečních chorob.
    • Sladkosti a nezdravé tuky: Tato část zahrnuje sladkosti, dezerty, sušenky, čokoládu, chipsy a průmyslově zpracované potraviny s vysokým obsahem tuků a cukrů. Tyto potraviny by měly být konzumovány s mírou, neboť přispívají k riziku obezity, cukrovky a jiných zdravotních problémů.

    Potravinová pyramida pro děti 

    Výživová pyramida pro děti je speciálně navržena s ohledem na jedinečné potřeby a růst dětského těla. Výživová pyramida pro děti v České republice vznikla v rámci projektu Pohyb a Výživa, který byl spuštěn v roce 2013. Tato pyramidová struktura přehledně prezentuje skupiny potravin, které by měly být součástí stravy dětí každý den. Je zaměřena na zdravou a vyváženou stravu, která poskytuje důležité živiny pro optimální fyzický a duševní vývoj. V rámci tohoto projektu se vytvořila i přímo pyramida zdůrazňující důležitost pohybu u děti, kterou si můžete prohlédnout zde

    Dítě jídlo

    Obrovskou výhodou této konkrétní pyramidy je zohlednění pitného režimu a její přehlednost. Porce jsou individuálně nastavené na velikost pěsti nebo dlaně daného dítěte, takže se to dá efektivně aplikovat. Zajímavým aspektem je zde i takzvaná „zákeřná kostka“, kterou můžete vidět vpravo dole na schématu a zastupuje potraviny, které by dítě mělo jíst jen hodně příležitostně.

    Důležitost správné výživy u dětí nelze podcenit. Dětská výživová pyramida je vytvořena tak, aby podporovala jejich fyzický a duševní rozvoj, posilovala jejich zdraví a odolnost vůči nemocem. Rodiče a pečovatelé hrají klíčovou roli v učení dětí zdravým stravovacím návykům a budování pozitivního a vyváženého jídelníčku, který bude dětem prospěšný po celý život.

    Pokud vás téma stravování děti více zajímá, můžete si přečíst pár tipů v našem článku „Výživa dětí: 8 tipů, jak zpestřit jídelníček pro děti“. 

    EXTRA TIP: U nás najdete všechny produkty vhodné pro děti v kategorii doplňky stravy pro děti. V nabídce však máme i speciální dětský multivitamín, upravený tak, aby vyhovoval potřebám těch nejmenších. Díky lipozomální technologii je vysoce vstřebatelný, takže tělo dokáže obsažené účinné látky velmi dobře využít.

    detsky-multivitamin (1) multivitamin-wid-maly

    Možné nedostatky a omezení potravinové pyramidy

    Potravinové pyramidy jsou užitečným nástrojem pro prezentaci základních principů vyvážené stravy, ale stále mají některé nedostatky a omezení:

    1. Zjednodušení: Potravinové pyramidy zobrazují složité koncepty stravy pomocí jednoduchých grafických symbolů. To může vést k nadměrnému zjednodušení a nedostatečnému uznání individuálních rozdílů mezi jednotlivci.
    2. Všechny potřeby nelze zahrnout: Potravinové pyramidy nemohou zahrnout všechny živiny, které člověk potřebuje a někdy mohou přehlížet důležité mikroživiny nebo fytonutrienty obsažené v potravinách.
    3. Nepřesnost u porcí: Doporučené porce potravin uvedené na pyramidách mohou být obecné a nemusí vždy odpovídat individuálním potřebám jednotlivců.
    4. Rozdíly mezi jednotlivými kulturami: Potravinové pyramidy často odrážejí stravovací návyky a preferované potraviny v konkrétní zemi nebo kultuře, což nemusí být vhodné pro všechny.
    5. Nekomplexnost stravování: Některé potravinové pyramidy mohou klást přílišný důraz na konkrétní skupiny potravin nebo makroživiny, což může omezit pestrost stravy a může vést k ignorování důležitosti dalších nutričních aspektů.
    6. Nestabilní doporučení: Doporučení ohledně stravy a zdraví se mohou časem měnit na základě nových výzkumů a poznatků. Potravinové pyramidy nemusí vždy rychle reagovat na tyto změny.
    7. Ignorování potravinových intolerancí a alergií: Některé potravinové pyramidy nemusí zahrnovat specifické informace o potravinových alergiích a intolerancích, což může způsobit problémy lidem s těmito omezeními.

    Celkově bychom měli potravinové pyramidy vnímat jako základní orientační nástroj pro zdravou stravu, ale neměli bychom se spoléhat na ně jako na jediný zdroj informací. Měli bychom se zaměřit na rozmanitost a vyváženost jídelníčku a individuálně přizpůsobit naši stravu na základě našich potřeb, životního stylu a zdravotních podmínek.
    Zdravý životní styl

    Závěrem lze říci, že potraviny, které si dáváme do úst, mají zásadní vliv na naše zdraví a celkovou pohodu. Není pochyb o tom, že bychom se měli zajímat o to, co jíme, a snažit se sestavit si jídelníček co nejvyváženěji. Potravinová pyramida je v tomto směru skvělým začátkem, zejména pro ty, kteří hledají jednoduchý a srozumitelný návod na správné stravování.

     

    Zdroj

    [1] Raikar, Sanat Pai. "food pyramid". Encyclopedia Britannica, 26 Apr. 2023, https://www.britannica.com/science/food-pyramid  Accessed 24 July 2023.

    [2] Státní zdravotní ústav. “Potravinová pyramida v praxi“. nzip.cz, Accessed 24 Apr. 2023 https://www.nzip.cz/clanek/5-potravinova-pyramida-v-praxi

     

    Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

    Michaela Gottwaldová, digitální markeťačka a ilustrátorka
    Od útlého věku se věnuje aktivně sportu –⁠ od tance se dostala až ke hraní volejbalu za lokální ženský tým. Velkou část svého volného času tráví v přírodě, sportem, cestováním a starostí o zdravý životní styl. V rámci práce využívá svou hlavní přednost, kterou je kreativita, a to jak v oblasti ilustrátorství, tak v marketingu.