Lipozomální vitamíny a minerály: vše, co o nich víme

Podle některých odborníků představují lipozomální vitamíny a minerály revoluci na trhu s výživovými doplňky. V čem je lipozomální forma lepší a proč se vyplatí dát jí přednost?

lipozomální vitamíny Pure rituals

Obsah článku:

Jak poznat kvalitu vitamínů a minerálů

Za záruku kvality a účinnosti doplňků stravy nelze považovat výši ceny, jméno výrobce ani to, kolik vitamínů a minerálů do svého těla dostanete v jedné tobolce. Zda vám produkt skutečně zafunguje, záleží na jeho zpracování. To totiž ovlivňuje vstřebatelnost vitamínů a minerálů a jejich neporušený průchod trávicím traktem.

Zarážející je, že komerční doplňky stravy, které běžně vídáme v médiích i lékárnách, mají vstřebatelnost vitamínů pouhých 5–10 % a reálná vstřebatelnost minerálů je na úrovni 3–5 %. Takové vitamíny a minerály vaším tělem pouze projdou, aniž by vám stihly udělat nějakou službu. Reklamy i příbalové letáky však tuto informaci tají. 

V případě, že nechcete vyhazovat peníze oknem a své zdraví toužíte opravdu podpořit, doporučujeme vyzkoušet novinku na trhu – lipozomální vitamíny a minerály.

jpg-infografika-vstřebatelnost-lipozomalnich-vitaminu

Co jsou to lipozomální vitamíny a minerály

Pomocí novodobé technologie umíme vitamíny a minerály obalit do miniaturních nano částeček tuku, tzv. lipozomů lecitinu, který je pro tělo přirozený a tím pomáhá výrazně zvýšit vstřebatelnost látek. Jedná se vlastně o alternativu k injekční aplikaci vitamínů a minerálů, díky níž lze dopravit neporušené molekuly mikronutrientů přímo do krevního řečiště.

Další výhodou je také to, že zatímco běžně dostupné doplňky stravy vstupují do jater, kde se nejprve metabolizují a až pak přechází do krevního oběhu, lipozomální vitamíny a minerály se vstřebávají prostřednictvím lymfatického systému a díky hrudnímu lymfatickému mízovodu směřují rovnou do krevního řečiště. Navíc pomáhají transportovat aktivní molekuly do buněčných procesů, kde jsou potřeba ve velkém množství.

lipozomální vitamín c - schema

Lipozomy – z čeho se vyrábí a proč jsou pro tělo prospěšné

Lipozom si můžete představit jako drobnou bublinku s obalem složeným z tuků, která obalí vitamín nebo minerál, a zvýší tak jeho vstřebatelnost. 

Z čeho se lipozomy vyrábí

Zdrojem lipozomů pro výrobu lipozomálních doplňků stravy bývá nejčastěji slunečnicový lecitin přezdívaný jako „poklad ze slunečnice“. Přirozeně se lipozomy vyskytují například v mateřském mléce nebo v kolostru, kde je dobré vstřebávání klíčové.

lipozomy pod mikroskopem

Reálné lipozomy pod mikroskopem

Proč jsou lipozomy pro tělo prospěšné

Lecitin obsažený v lipozomech je pro tělo mimořádně důležitá látka, která přispívá ke správné funkci jater (pokud není ve stravě dostatek lecitinu, hrozí ztukovatění jater), zamezuje usazování cholesterolu v cévách a podporuje látkovou výměnu homocysteinu, což je produkt rozpadu esenciální aminokyseliny methioninu, jehož nadměrné množství poškozuje cévy a může být příčinou infarktu a jiných srdečních či mozkových onemocnění.

Se snižováním hladiny homocysteinu dokáže pomoci také lipozomální kyselina listová. Tento doplněk stravy zároveň pomáhá eliminovat riziko výskytu vrozených vad spojených s nervovou soustavou či dalších vážných poškození plodu, proto se výborně hodí také pro nastávající maminky, které mají většinou této látky nedostatek.

.

Výhody vitamínů a minerálů vyrobených lipozomální technologií

  • Vstřebatelnost více než 90 % – díky obsahu přirozeného lecitinu dokáže lidské tělo lipozomální doplňky stravy mnohem snáze přijmout.
  • Schopnost proniknout do mozku – většina lipozomálních vitamínů a minerálů umí díky své opravdu malé (nano) velikosti proniknout skrze hematoencefalickou bariéru  chránící mozek a dodat potřebné látky opravdu do celého organismu a do všech typů tkání.
  • Obsah lecitinu a přírodních látek – lipozomální vitamíny a minerály Pure rituals obsahují pouze prospěšné látky včetně lecitinu pro ochranu jater, tedy žádná zbytečná aditiva a výplňové složky.

Lipozom

Ochrana vitamínů a minerálů před degradací

Často se zapomíná, že na kvalitě doplňků stravy se podílí nejen způsob jejich zpracování, ale také jejich uchovávání. Vitamíny a minerály totiž působením kyslíku, světla a teploty přirozeně degradují a urychluje se proces jejich rozpadu.

I když jsou vitamíny a minerály před rozkladem chráněny uvnitř lipozomů vrstvou tuků, balíme naše lipozomální vitamíny a minerály do speciálního fialového skla Miron Violetglass, které blokuje viditelné spektrum slunečního záření a propouští pouze ultrafialové, fialové a infračervené frekvence světla. Tím se prodlužuje jejich trvanlivost a účinnost.

fialové sklo miron glass

Druhy lipozomálních doplňků podle účinků

V současné době nabízíme více než 15 druhů lipozomálních vitamínů a minerálů a sortiment neustále rozšiřujeme, abychom pokryli všechny potřeby našich zákazníků.

Aktuálně si můžete vybrat například z těchto doplňků:

Všechny lipozomální doplňky Pure rituals

Na základě lipozomální technologie už delší dobu fungují některé kosmetické produkty a drahá séra, která se umí zaměřit na revitalizaci konkrétního místa v těle. Tento způsob transportu účinných látek se nedávno začal uplatňovat také u přípravků pro vnitřní použití a v případě doplňků stravy představuje doslova revoluci – výrazně zvyšuje účinnost vitamínů a minerálů. Očekává se však, že už brzy se lipozomální technologie bude používat rovněž pro cílenou léčbu mnohých nemocí tak, že se dané léčivo obalené lipozomy doručí přímo do jednotlivých buněk.