Právě probíhá letní akce se slevou až 15% na vybrané produkty. Platí pouze do 28.7.

Lipozomální vitamíny a minerály: vše, co o nich víme

Podle některých odborníků představují lipozomální vitamíny a minerály revoluci na trhu s výživovými doplňky. V čem je lipozomální forma lepší a proč se vyplatí dát jí přednost?

lipozomální vitamíny Pure rituals

Obsah článku:

Jak poznat kvalitu vitamínů a minerálů

Za záruku kvality a účinnosti doplňků stravy nelze považovat výši ceny, jméno výrobce ani to, kolik vitamínů a minerálů do svého těla dostanete v jedné tobolce. Zda vám produkt skutečně zafunguje, záleží na jeho zpracování. To totiž ovlivňuje vstřebatelnost vitamínů a minerálů a jejich neporušený průchod trávicím traktem.

Zarážející je, že komerční doplňky stravy, které běžně vídáme v médiích i lékárnách, mají vstřebatelnost vitamínů pouhých 5–10 % a reálná vstřebatelnost minerálů je na úrovni 3–5 %. Takové vitamíny a minerály vaším tělem pouze projdou, aniž by vám stihly udělat nějakou službu. Reklamy i příbalové letáky však tuto informaci tají. 

V případě, že nechcete vyhazovat peníze oknem a své zdraví toužíte opravdu podpořit, doporučujeme vyzkoušet novinku na trhu – lipozomální vitamíny a minerály.

jpg-infografika-vstřebatelnost-lipozomalnich-vitaminu

Co jsou to lipozomální vitamíny a minerály

Pomocí novodobé technologie umíme vitamíny a minerály obalit do miniaturních nano částeček tuku, tzv. lipozomů lecitinu, který je pro tělo přirozený a tím pomáhá výrazně zvýšit vstřebatelnost látek. Jedná se vlastně o alternativu k injekční aplikaci vitamínů a minerálů, díky níž lze dopravit neporušené molekuly mikronutrientů přímo do krevního řečiště.

Další výhodou je také to, že zatímco běžně dostupné doplňky stravy vstupují do jater, kde se nejprve metabolizují a až pak přechází do krevního oběhu, lipozomální vitamíny a minerály se vstřebávají prostřednictvím lymfatického systému a díky hrudnímu lymfatickému mízovodu směřují rovnou do krevního řečiště. Navíc pomáhají transportovat aktivní molekuly do buněčných procesů, kde jsou potřeba ve velkém množství.

lipozomální vitamín c - schema

Lipozomy – z čeho se vyrábí a proč jsou pro tělo prospěšné

Lipozom si můžete představit jako drobnou bublinku s obalem složeným z tuků, která obalí vitamín nebo minerál, a zvýší tak jeho vstřebatelnost. 

Z čeho se lipozomy vyrábí

Zdrojem lipozomů pro výrobu lipozomálních doplňků stravy bývá nejčastěji slunečnicový lecitin přezdívaný jako „poklad ze slunečnice“. Přirozeně se lipozomy vyskytují například v mateřském mléce nebo v kolostru, kde je dobré vstřebávání klíčové.

lipozomy pod mikroskopem

Reálné lipozomy pod mikroskopem

Proč jsou lipozomy pro tělo prospěšné

Lecitin obsažený v lipozomech je pro tělo mimořádně důležitá látka, která přispívá ke správné funkci jater (pokud není ve stravě dostatek lecitinu, hrozí ztukovatění jater), zamezuje usazování cholesterolu v cévách a podporuje látkovou výměnu homocysteinu, což je produkt rozpadu esenciální aminokyseliny methioninu, jehož nadměrné množství poškozuje cévy a může být příčinou infarktu a jiných srdečních či mozkových onemocnění.

Se snižováním hladiny homocysteinu dokáže pomoci také lipozomální kyselina listová. Tento doplněk stravy zároveň pomáhá eliminovat riziko výskytu vrozených vad spojených s nervovou soustavou či dalších vážných poškození plodu, proto se výborně hodí také pro nastávající maminky, které mají většinou této látky nedostatek.

Výhody vitamínů a minerálů vyrobených lipozomální technologií

  • Vstřebatelnost více než 90 % – díky obsahu přirozeného lecitinu dokáže lidské tělo lipozomální doplňky stravy mnohem snáze přijmout.
  • Schopnost proniknout do mozku – většina lipozomálních vitamínů a minerálů umí díky své opravdu malé (nano) velikosti proniknout skrze hematoencefalickou bariéru  chránící mozek a dodat potřebné látky opravdu do celého organismu a do všech typů tkání.
  • Obsah lecitinu a přírodních látek – lipozomální vitamíny a minerály Pure rituals obsahují pouze prospěšné látky včetně lecitinu pro ochranu jater, tedy žádná zbytečná aditiva a výplňové složky.

Lipozom

💡Tip: Nevíte, jak a kdy užívat jednotlivé vitamíny a minerály? Přečtěte si náš článek: Kombinace vitamínů a minerálů: Víte, které se nesmí užívat spolu?

Ochrana vitamínů a minerálů před degradací

Často se zapomíná, že na kvalitě doplňků stravy se podílí nejen způsob jejich zpracování, ale také jejich uchovávání. Vitamíny a minerály totiž působením kyslíku, světla a teploty přirozeně degradují a urychluje se proces jejich rozpadu.

I když jsou vitamíny a minerály před rozkladem chráněny uvnitř lipozomů vrstvou tuků, balíme naše lipozomální vitamíny a minerály do speciálního fialového skla Miron Violetglass, které blokuje viditelné spektrum slunečního záření a propouští pouze ultrafialové, fialové a infračervené frekvence světla. Tím se prodlužuje jejich trvanlivost a účinnost.

fialové sklo miron glass

Druhy lipozomálních doplňků podle účinků

V současné době nabízíme více než 20 druhů lipozomálních vitamínů a minerálů a sortiment neustále rozšiřujeme, abychom pokryli všechny potřeby našich zákazníků.

Aktuálně si můžete vybrat například z těchto doplňků:

Všechny lipozomální doplňky Pure rituals

Na základě lipozomální technologie už delší dobu fungují některé kosmetické produkty a drahá séra, která se umí zaměřit na revitalizaci konkrétního místa v těle. Tento způsob transportu účinných látek se nedávno začal uplatňovat také u přípravků pro vnitřní použití a v případě doplňků stravy představuje doslova revoluci – výrazně zvyšuje účinnost vitamínů a minerálů. Očekává se však, že už brzy se lipozomální technologie bude používat rovněž pro cílenou léčbu mnohých nemocí tak, že se dané léčivo obalené lipozomy doručí přímo do jednotlivých buněk.

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.