Vliv psychiky na pleť: Může vzniknout kožní vyrážka ze stresu?

Vyrážky a kožní problémy mohou mít nečekaného viníka – stres. Čtěte dál a zjistěte, jak vypadá vyrážka ze stresu, jak ji můžete léčit, a hlavně, jaké kroky podniknout, abyste odstranili její skutečnou příčinu.

pokozka-zena-zrcadlo

Obsah:

Stres je neoddělitelnou součástí našich životů. Slouží jako obrana proti hrozbám a zároveň je stimulem k akci. V ohrožení dochází ke zvýšení srdečního tepu a uvolňování kortizolu (stresového hormonu) do organismu, což nám umožňuje hbitě reagovat a řešit problémy. V tomto stavu by však mělo tělo setrvávat pouze po nezbytně nutnou dobu. Jakmile je stres dlouhodobý, často se začne negativně projevovat nejen na psychickém, ale také na fyzickém zdraví.

Mezi běžné projevy dlouhodobého stresu, které můžete pocítit na těle, patří například bolesti hlavy či břicha, únava, vyčerpání organismu, nevolnost, nechutenství, nebo naopak přejídání. Překvapit vás však může i kožní vyrážka ze stresu. Jde o symptom, o kterém se málo mluví, i když je všeobecně známo, že kůže, největší orgán lidského těla, zrcadlí většinu našich potíží. Pojďme tedy do detailu prozkoumat, jak vypadá vyrážka ze stresu a jak se jí co nejrychleji zbavit.

vyrazka-ze-stresu

Stresová vyrážka může mít více podob

Vyrážka ze stresu může mít širokou škálu podob a objevuje se jak na obličeji, tak také na těle. Velmi často se projevuje jako kopřivka, tedy svědivými pupeny červené či bílé barvy, které mívají různé tvary a velikosti. Může však mít také formu ekzému nebo dermatitidy. Projevy stresové vyrážky tedy bývají různé – od pupínků, které vypadají jako kousance od komárů, přes červené fleky na kůži až po boláčky připomínající puchýře.

Věděli jste, že tradiční čínská medicína považuje stres a únavu za nejčastější příčiny vzniku akné? Podle jejího učení jsou pupínky důsledkem nahromadění horka (jangu) v organismu. To se z pohledu TČM v těle tvoří především kvůli nevhodné stravě, stresu nebo nadbytku alkoholu.

akne-pupinky

Proč se stres projevuje na kůži?

Už víme, že když jsme vystaveni stresu, začne se uvolňovat hormon kortizol. A právě ten by mohl být důvodem vzniku stresových kopřivek, ekzémů a fleků. Nejen, že podporuje produkci oleje v kožních žlázách, ale zároveň přispívá k citlivosti těla na hormon histamin, který může způsobit svědivé projevy. Stres negativně působí také na náš imunitní systém a může způsobit zánět v těle, což velmi často vede k různým kožním problémům.

Jak se vyrážky nervového původu zbavit?

Dobrou zprávou je, že ať už vás trápí kopřivka, ekzém nebo červené fleky, kožní vyrážka ze stresu většinou odezní sama během několika málo dní. Stačí jen, aby zmizela příčina vašeho stresového vypětí. Problém však nastává tehdy, když se vyrážka nervového původu na vašem těle začne objevovat opakovaně. Právě v takovém případě totiž máte co do činění s dlouhodobým stresem a je načase začít problém aktivně řešit.

Příznaky vám mohou pomoci zklidnit volně prodejné přípravky, jako jsou například antihistaminika, případně můžete zkusit přírodní cestu, třeba čaj rooibos nebo čaj z čerstvé kopřivy dvoudomé.

Abyste se však vyrážky nadobro zbavili, je potřeba vyřešit především příčinu. Naštěstí existuje hned několik kroků a strategií, které vám pomohou se stresem efektivně bojovat.

Začněte praktikovat techniky na zvládání stresu

Vědomé řízení stresu je klíčové nejen pro celkové zdraví a pohodu, ale pokud vás trápí ekzém nebo kopřivka ze stresu, může mít pozitivní dopad také na stav kůže. Které techniky a aktivity vám tedy mohou pomoci snížit stres a potenciálně zmírnit stresovou vyrážku?

  • Meditace a Mindfulness: Vědomé dýchání, zaměření na přítomný okamžik a různé techniky soustředění vám pomohou uklidnit mysl a snížit celkové napětí. Na pozitivní účinky meditace a mindfulness poukazují také studie. Podle jedné z nich se po 8 týdnech praktikování meditace všímavosti u sledovaných osob snížila zánětlivá reakce způsobená stresem [1].
  • Jóga: Jóga kombinuje fyzické pozice, kontrolované dýchání a meditaci nebo relaxaci. Její pozitivní působení na hladinu stresu dokládají taktéž mnohé výzkumy. V jednom z nich například 52 žen cvičilo hatha jógu. Po 12 lekcích u nich vědci zaznamenali výrazné snížení deprese, úzkosti a stresu [2].
  • Pravidelné cvičení: Fyzická aktivita je jedním z nejefektivnějších způsobů, jak se vypořádat se stresem. Cvičení, jako je běh, chůze, plavání nebo týmové sporty, mohou pomoci uvolňovat endorfiny (hormony štěstí) a zlepšovat celkový pocit pohody.

Tip: Objevte i další způsoby, jak lépe zvládat stres, v našem článku Jak se zbavit stresu za pár minut a cítit se dobře!

beh-zacatky

Vsaďte na sílu přírodních pokladů

Využijte moudrosti našich babiček a pusťte do svého života bylinky. Pro podporu zklidnění a relaxace se tradičně využívá třeba heřmánek. Bylinkáři a lidoví léčitelé věří, že má vliv nejen na duševní pohodu, ale také na podporu trávení nebo na kvalitu spánku. Navíc může být skvělým pomocníkem v chladných měsících, kdy se doporučuje pro udržení správné funkce obranyschopnosti. Sáhnout můžete také po ashwagandě. Tu vědci v současné době zkoumají především pro její potenciální účinky na zvládnutí stresu a úzkosti.

hermanek (1) dusevni-rovnovaha (1)

Nechte si pomoci od profesionála

Sezení s psychologem, terapeutem, případně s jiným poradcem vám může pomoci pochopit a eliminovat zdroje stresu. Profesionálové v této oblasti mohou nabídnout strategie a nástroje pro efektivnější zvládání stresových situací, včetně technik jako je kognitivně behaviorální terapie, která se zaměřuje na identifikaci a změnu negativních myšlenkových vzorců. I když máte pocit, že váš stres není natolik vážný, abyste ho museli konzultovat s odborníkem, určitě tuto možnost zvažte. Nemusíte řešit zrovna závažné životní krize nebo deprese, abyste si mohli nechat pomoci od profesionála.

Nezapomínejte na zdravou stravu

Vyvážená strava bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály může zdraví vaší pokožky podpořit. Myslete na to, že pravidelný stres z vašeho organismu některé důležité látky v podstatě odčerpává a vy byste tak měli na jejich pravidelné doplňování dbát ještě více. Zaměřte se především na příjem magnesia, kterého organismus ve stresových situacích spotřebuje mnohem více, nebo na vitamín C přispívající ke správnému fungování obranyschopnosti oslabené dlouhodobým stresem.

magnesium-wid-maly vitamin-c-wid-maly

Dopřejte si dostatek kvalitního spánku

Kvalitní spánek je pro regeneraci těla a mysli naprosto nezbytný. Ne vždy je však jednoduché rychle usnout a dobře se vyspat, zvlášť když máte plnou hlavu myšlenek. Tipy a triky, jak se špatným spaním zatočit, najdete v našem článku: Jak rychle usnout? 10 tipů pro lepší spánek.

I když kožní vyrážka ze stresu může být nepříjemná, většinou by měla do několika málo dnů zmizet. Zpozorněte však, pokud vám vyskakuje pravidelně. V takovém případě je potřeba se stresem začít aktivně pracovat. Pokud potřebujete pomocníka, vyberte si z našich doplňků stravy na stres a nervy.

 

Zdroje:

[1] Rosenkranz MA, Davidson RJ, Maccoon DG, Sheridan JF, Kalin NH, Lutz A. A comparison of mindfulness-based stress reduction and an active control in modulation of neurogenic inflammation. Brain Behav Immun. 2013 Jan;27(1):174-84. doi: 10.1016/j.bbi.2012.10.013. Epub 2012 Oct 22. PMID: 23092711; PMCID: PMC3518553.

[2] Shohani M, Badfar G, Nasirkandy MP, Kaikhavani S, Rahmati S, Modmeli Y, Soleymani A, Azami M. The Effect of Yoga on Stress, Anxiety, and Depression in Women. Int J Prev Med. 2018 Feb 21;9:21. doi: 10.4103/ijpvm.IJPVM_242_16. PMID: 29541436; PMCID: PMC5843960.

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

 

Barbora Zemková, digitální markeťačka a vizážistka
Propojuje znalosti různých oborů při práci na projektech z oblasti zdraví a krásy. Věří, že životní styl přímo ovlivňuje to, jak vypadáme, a proto se zaměřuje nejen na líčení a kosmetiku, ale také na stravu, pohyb či spánek. Při tvorbě obsahu se opírá jak o odborné studie, tak i o vlastní zkušenosti z testování produktů. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals.