Právě probíhá letní akce se slevou až 15% na vybrané produkty. Platí pouze do 28.7.

Účinky zinku na organismus: Jak působí na pleť, vlasy a nehty?

Zinek hraje roli v udržování zdraví pleti, vlasů a nehtů. V našem novém článku prozkoumáme, jak tento mikronutrient podporuje regeneraci buněk, bojuje proti zánětům a chrání kůži před škodlivými vlivy. Odhalíme, na co je zinek dobrý, probereme jeho úlohu v prevenci akné a dalších kožních problémů a prozkoumáme jaké má zinek účinky na zdraví celkově. Přečtěte si, jak můžete zinek efektivně začlenit do svého jídelníčku a každodenní péče o tělo, abyste si užívali jeho maximálních přínosů.

zinek-v-potravinach

Obsah

Co je to zinek?

Zinek je stopový prvek, který hraje ve vašem těle mnoho důležitých rolí, přestože se o něm hovoří méně než o jiných vitamínech a minerálech. Účinky zinku na zdraví se projevují na mnoha úrovních, od podpory imunitního systému až po udržení zdravé pokožky, vlasů a nehtů.

Zinek se v těle podílí na více než 300 enzymatických procesech, což z něj činí skutečného multitaskera v našem biologickém systému. Ovlivňuje tak řadu tělesných funkcí, včetně syntézy DNA, buněčného dělení a metabolismu živin. To znamená, že zinek hraje roli v růstu a opravě buněk, což je zvláště důležité pro rychle se obnovující tkáně, jako je kůže.

Ve světě krásy a péče o tělo má zinek své nezastupitelné místo. Pomáhá udržovat pokožku čistou a jasnou, což je důvod, proč je často součástí produktů pro péči o aknózní pleť. Zinek také pomáhá v boji proti zánětům a při hojení ran. To z něj činí skvělého spojence pro ty, kteří se potýkají s drobnými kožními problémy. Kromě toho, že zinek ovlivňuje zdraví pleti, je také důležitý pro silné a lesklé vlasy a pevné nehty. Nedostatek zinku může vést k vypadávání vlasů a slabým, lámavým nehtům.

zinek

V neposlední řadě je zinek důležitý pro celkové zdraví  podporuje fungování imunitního systému a přispívá ke zdravému vývoji během těhotenství, dětství a adolescence.

Abychom zajistili, že naše tělo má dostatek zinku, je důležité se zaměřit na pestrou stravu. Zinek se přirozeně vyskytuje v široké škále potravin, včetně červeného masa, drůbeže, ryb, celozrnných obilovin, ořechů, semen a luštěnin. Pro vegetariány a vegany může být zajištění dostatečného příjmu zinku náročnější, ale není to nemožné.

Na co je dobrý zinek?

Zinek je důležitý mikronutrient, který tělo využívá mnoha způsoby. Ve skutečnosti je druhým nejhojněji zastoupeným minerálem v těle, hned po železe, a je přítomen v každé buňce. [1] Zinek hraje roli v několika klíčových funkcích organismu, které například zahrnují:

1. Podpora imunitního systému: 

Zinek ovlivňuje funkci imunitního systému. Působí jako imunomodulátor, posiluje obranyschopnost těla proti bakteriálním a virovým infekcím. Zinek je zvláště důležitý pro správnou funkci a vývoj imunitních buněk, jako jsou T-lymfocyty a NK buňky (angl. natural killer cells, přirození zabíječi). [2]

2. Podpora růstu a opravy buněk: 

Zinek přispívá ke správnému růstu a dělení buněk. Jeho role v syntéze DNA a RNA ovlivňuje buněčnou proliferaci, což je zásadní pro růst tkání a rychlou regeneraci. Tento prvek má vliv na růst a vývoj, zejména během těhotenství, dětství a dospívání.

DNA

3. Zdraví pokožky, vlasů a nehtů: 

Zinek přispívá k udržení zdravé pokožky, vlasů a nehtů. Podporuje regeneraci kůže, což je prospěšné pro hojení ran a léčbu kožních onemocnění, jako jsou akné a ekzémy. Dále zinek většinou podporuje zdraví vlasových folikulů a posiluje nehty, čímž přispívá k jejich pevnosti a zdravému růstu. [1]

4. Metabolismus živin: 

Zinek je součástí enzymů, které jsou zodpovědné za metabolismus bílkovin, tuků a sacharidů. Jeho přítomnost napomáhá ke správnému trávení a vstřebávání živin, což má přímý vliv na produkci energie a celkové zdraví.

5. Podpora zdravého vývoje: 

Zinek také bývá důležitý v rámci růstu a vývoje. Nedostatek zinku může mít za následek zpoždění růstu u dětí, problémy s vývojem u plodu a další komplikace.

6. Funkce smyslů: 

Zinek je důležitý pro správnou funkci smyslů, zejména chuti a čichu. Jeho nedostatek může vést k zhoršení těchto smyslů, což může mít vliv na apetit a výběr potravy.

cich

7. Reprodukční zdraví: 

Zinek může ovlivňovat reprodukční zdraví u obou pohlaví a napomáhat ke zvýšení libida. U mužů přispívá ke správné produkci testosteronu a zdravému vývoji spermatu. U žen podporuje zdravý cyklus.

8. Prevence chronických onemocnění: 

Zinek má antioxidační vlastnosti, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Tím může snižovat riziko některých chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby.

 

Zinek pro krásu 

Přínosy zinku pro zdraví pleti, vlasů a nehtů jsou široce uznávány, což ho činí klíčovou součástí mnoha kosmetických a zdravotních produktů. Jako minerál, který podporuje regeneraci buněk, bojuje proti zánětům a pomáhá udržovat pevnost a zdraví tkání, zinek přispívá ke zdravému vzhledu a celkové vitalitě. Ať už je aplikován lokálně v produktech pro péči o pleť, nebo přijímán jako součást vyvážené stravy, zinek je tichým, ale mocným spojencem v cestě za udržením přirozené krásy a zdraví.

 

Zinek na pleť (a zinek na akné)

Zinek je často předmětem diskusí v kontextu péče o pleť, kde je zmiňován zejména kvůli svým možným přínosům pro zdraví pokožky a potenciální léčbě akné. V některých studiích se objevují náznaky, že zinek má protizánětlivé vlastnosti, které by mohly být prospěšné při řešení kožních problémů. To znamená, že by zinek na akné mohl mít pozitivní vliv. Tyto vlastnosti by mohly pomáhat snižovat zarudnutí a podráždění spojené s akné a zlepšovat celkový vzhled pokožky. Dále je známo, že zinek může podporovat hojení ran a obnovu kožních buněk, což má významný dopad na zdraví a vzhled pokožky. V kontextu akné se také diskutuje o možném antibakteriálním účinku zinku, který by mohl přispívat k regulaci produkce kožního mazu a snižování výskytu zánětlivých aknózních lézí. Zinek je proto často obsažen v různých krémech, mastích a doplňcích stravy, které jsou určené pro péči o pleť, ačkoliv je důležité si uvědomit, že jeho účinky závisí na mnoha faktorech.

Psychika může mít také významný vliv na stav pleti, což je oblast, která si zasloužila naši pozornost a detailně jsme ji rozebrali v článku „Vliv psychiky na pleť: Může vzniknout kožní vyrážka ze stresu?“. Stres, úzkost a další psychické faktory mohou ovlivňovat zdraví pokožky různými způsoby. Stres může způsobit hormonální změny, které vedou k produkci více kožního mazu, což může přispět k vzniku akné. Psychický stres také může ovlivnit schopnost těla regenerovat a obnovovat kožní buňky, což může mít za následek pomalejší hojení ran a celkově horší stav pleti. Udržování zdravého psychického stavu, jak prostřednictvím relaxačních technik, tak případně i s pomocí odborného poradenství, může tedy přispět k lepšímu zdraví a vzhledu pleti.

plet

 

Zinek na vlasy

Pokud jde o účinky zinku na vlasy, je někdy spojován s podporou jejich zdraví a vitality. Mluví se o tom, že zinek může hrát roli v podpoře regenerace vlasových folikulů a může podporovat růst silných a zdravých vlasů. Zinek je často zmiňován v souvislosti s prevencí vypadávání vlasů a bývá součástí doplňků stravy nebo speciálních šamponů zaměřených na zlepšení zdraví vlasů. Tento minerál může být užitečný i pro lidi, kteří se potýkají s určitými stavy, které ovlivňují pokožku hlavy, jako je lupénka nebo seboroická dermatitida, a může přispívat k udržení zdravé pokožky hlavy, což je důležité pro zdravý růst vlasů. Je však třeba mít na paměti, že výsledky a účinnost zinku mohou být různé a že pro maximální přínos je důležitá celková péče o vlasy a vyvážená strava.

vlasy 

 

Zinek na nehty

Zinek je také často zmiňován v souvislosti s péčí o nehty, kde je diskutován jeho potenciální přínos pro jejich pevnost a zdravý růst. Některé výzkumy naznačují, že zinek má na nehty pozitivní vliv a může podporovat syntézu proteinů a buněčnou proliferaci, což jsou procesy důležité pro udržení zdravých a silných nehtů. Nedostatek zinku je někdy spojován s lámavostí nehtů a pomalým růstem, a proto je zinek zahrnován v doplňcích stravy a produktech pro péči o nehty. Je důležité si uvědomit, že pro udržení zdravých nehtů je důležitý celkový přístup k péči o tělo a vyvážená strava.

V kontextu úlohy zinku pro zdraví a růst nehtů je také zajímavé zmínit, že rychlost růstu nehtů se může lišit a závisí na několika faktorech. Například, v našem nedávném článku „Jak rychle rostou nehty: 5 tipů, jak zrychlit růst nehtů“ jsme objasňovali, že nehty obvykle rostou průměrnou rychlostí přibližně 3 mm za měsíc. Tato rychlost může být ovlivněna různými faktory, jako jsou věk, výživa, zdravotní stav a dokonce i sezóna. Zinek může hrát roli v podpoře zdravého růstu nehtů tím, že přispívá k syntéze proteinů a buněčné proliferaci, což jsou klíčové procesy pro udržení silných a zdravých nehtů. Nedostatek zinku by mohl vést k slabším, lámavějším nehtům a možná i k pomalejšímu růstu. Proto je důležité zajistit dostatečný příjem zinku pro podporu optimálního růstu a celkového zdraví nehtů.

nehty

 

Jak tělu zajistit dostatek zinku?

Pro zajištění dostatečného příjmu zinku je klíčové se soustředit na vyváženou stravu, která zahrnuje různé potraviny bohaté na tento důležitý minerál.

purerituals_potraviny_bohate_zinek_CZ

TIP: Kompletním rozborem potravin, které obsahují zinek, jsme se zaobírali v článku „Zinek v potravinách: Víte, kde ho najdete?“.

Přirozené zdroje zinku zahrnují širokou škálu potravin, které by měly být součástí každodenního jídelníčku:

  • Červené maso a drůbež: Hovězí, jehněčí a drůbež jsou významnými zdroji zinku. Tento minerál se v těchto druzích masa nachází v biologicky dostupné formě, což znamená, že je pro tělo snadno využitelný.
  • Mořské plody: Ústřice jsou obzvláště bohatým zdrojem zinku, ale zinek lze nalézt i v dalších mořských plodech, jako jsou krevety, kraby a mušle, které jsou dobrými alternativami pro zajištění příjmu zinku.
  • Luštěniny: Luštěniny, jako jsou fazole, čočka a cizrna, poskytují zinek v rostlinné formě. Jsou ideální pro vegetariány a vegany, ale je třeba si uvědomit, že zinek z rostlinných zdrojů může být pro tělo hůře využitelný než zinek z masa. [3]
  • Ořechy a semena: Kešu ořechy, mandle, dýňová semínka a sezamová semínka jsou vynikajícími zdroji zinku a jsou snadno začlenitelné do stravy jako svačina nebo jako součást různých jídel.
  • Celozrnné obiloviny: Obiloviny, jako jsou celozrnné chleby, ovesné vločky a hnědá rýže, obsahují menší množství zinku, ale mohou přispět k jeho celkovému příjmu, zejména v rámci vyvážené stravy.
  • Mléčné výrobky: Sýry, zejména tvrdé sýry jako cheddar, jsou dobrými zdroji zinku a zároveň poskytují další důležité živiny, jako je vápník.
  • Vejce: Vejce, zejména žloutek, obsahují zinek a jsou snadno začlenitelné do každodenní stravy.
  • Celé zrna: Pšenice, kukuřice a rýže ve své celozrnné formě obsahují zinek, přičemž je důležité dát přednost celým zrnům před rafinovanými variantami pro lepší nutriční hodnotu.
  • Temné listové zeleniny: Ačkoliv obsah zinku v listové zelenině jako je špenát není tak vysoký, může přispívat k celkovému příjmu zinku, zejména v rámci vyvážené vegetariánské stravy.
  • Houby: Některé druhy hub, jako jsou šiitake, obsahují zinek a jsou skvělým doplňkem pro vegetariány a vegany.

Je důležité mít na paměti, že tyto potraviny mohou pomoci zajistit dostatek zinku, ale v některých případech, jako je těhotenství, stáří, nebo určité zdravotní stavy, může být potřeba doplnit stravu o zinkové doplňky. Na našem e-shopu Pure Rituals najdete široký výběr lipozomalních doplňků stravy, které vám pomůžou zvýšit příjem zinku do vašeho těla.

Doporučená denní dávka zinku

Doporučená denní dávka zinku se liší podle věku, pohlaví a specifických životních okolností, jako je těhotenství nebo kojení. Pro většinu dospělých osob se však obvykle doporučuje příjem v rozmezí 8 až 20 miligramů denně. Tato dávka je obvykle snadno dosažitelná prostřednictvím vyvážené stravy, která zahrnuje potraviny bohaté na zinek, jako jsou maso, mořské plody, luštěniny a ořechy. 

potraviny

V případě, že člověk prochází obdobím nemoci nebo má oslabenou imunitu, může být užitečné zvýšit příjem zinku. Je však důležité si uvědomit, že denní příjem by neměl dlouhodobě překračovat 4050 miligramů. Nadměrný příjem zinku může vést k nežádoucím vedlejším účinkům a může narušit rovnováhu s jinými důležitými minerály. Proto je vždy nejlepší konzultovat jakékoliv změny jídelníčku nebo užívání doplňků stravy s odborníkem na výživu nebo lékařem, aby se zajistilo, že příjem zinku je nejen dostatečný, ale také vhodný a bezpečný pro konkrétní zdravotní a životní podmínky jednotlivce.

Děti

Dospívající a dospělí

Těhotné a kojící ženy 

  • 0-6 měsíců: 2 mg/den
  • 7-12 měsíců: 3 mg/den
  • 1-3 roky: 3 mg/den
  • 4-8 let: 5 mg/den
  • 9-13 let: 8 mg/den
  • Muži, 14 let a starší: 11 mg/den
  • Ženy, 14-18 let: 9 mg/den
  • Ženy, 19 let a starší: 8 mg/den
  • Těhotné ženy, 14-18 let: 12 mg/den
  • Těhotné ženy, 19 let a starší: 11 mg/den
  • Kojící ženy, 14-18 let: 13 mg/den
  • Kojící ženy, 19 let a starší: 12 mg/den

 

Interakce zinku s jinými vitaminy a minerály 

Účinky zinku a jeho absorpce mohou být ovlivněny interakcemi s jinými vitamíny a minerály. Přeci jen v těle není sám a běžně funguje zároveň s jinými prvky. Tyto vzájemné vztahy jsou klíčové pro udržení celkové rovnováhy a zdraví.

  • Vztah mezi zinkem a železem: Zinek a železo mají tendenci soutěžit o cestu do našeho organismu při absorpci. Když je jeden z těchto minerálů přijímán ve velkém množství, může to omezit schopnost těla vstřebat druhý. To znamená, že pokud máte ve stravě hodně železa, může to potenciálně snížit množství zinku, které vaše tělo absorbuje, a naopak. Je tedy důležité hledat rovnováhu mezi příjmem obou těchto minerálů, zejména pokud používáte doplňky stravy.

  • Vztah mezi zinkem a mědí: Podobně jako u železa, vysoký příjem zinku může narušit využití mědi v těle a naopak. Měď a zinek by měly být v těle v určité rovnováze, protože jejich nerovnováha může vést k různým zdravotním problémům. Dlouhodobě vysoké dávky zinku mohou například vést k nedostatku mědi. Proto je klíčové udržet rovnováhu mezi těmito dvěma minerály, a to zejména při užívání doplňků stravy.

  • Další faktory ovlivňující absorpci zinku: Absorpce zinku může být ovlivněna i dalšími složkami v potravě, jako jsou fytáty, které se nacházejí v celých zrnech a luštěninách. Fytáty mohou vázat zinek a další minerály, čímž snižují jejich biologickou dostupnost pro tělo. Proto je doporučováno kombinovat různé zdroje potravy, aby se zvýšila absorpce zinku a jiných důležitých minerálů.

Vzhledem k těmto interakcím je moudré myslet na pestrou a vyváženou stravu, která poskytne širokou škálu vitamínů a minerálů. A pokud uvažujete o doplnění zinku, železa, mědi nebo jiných minerálů pomocí doplňků stravy, je vždy nejlepší poradit se s lékařem nebo výživovým specialistou. Tím zajistíte, že vaše tělo dostává to, co potřebuje, bez rizika nerovnováhy nebo negativních reakcí.

 

Možné vedlejší účinky zinku

Nadměrný příjem zinku, zejména dlouhodobé užívání vysokých dávek, může vést k řadě nežádoucích vedlejších účinků a zdravotních komplikací. Mezi tyto možné vedlejší účinky patří:

  1. Zažívací potíže: Nadměrný příjem zinku může způsobit žaludeční a trávicí potíže, jako jsou nevolnost, zvracení, průjem a bolesti břicha.
  2. Snížení absorpce mědi: Vysoké dávky zinku mohou narušit absorpci mědi v těle, což může vést k nedostatku mědi. Nedostatek mědi může způsobit anémii a další zdravotní problémy.
  3. Imunitní systém: Přestože zinek obvykle posiluje imunitní funkce, nadměrný příjem může paradoxně imunitní systém oslabit.
  4. Neurologické komplikace: Extrémně vysoké dávky zinku mohou vést k neurologickým komplikacím, včetně poškození nervů.
  5. Vliv na hladinu cholesterolu: Nadměrný příjem zinku může ovlivnit hladiny lipoproteinů v krvi, což může mít dopad na celkovou hladinu cholesterolu.
  6. Interference s léky: Zinek může interagovat s některými léky, včetně některých antibiotik a léků na revmatoidní artritidu, což může způsobit snížení jejich účinnosti.

bolest-bricha

Při užívání doplňků stravy obsahujících zinek je důležité dodržovat doporučené denní dávky a vyhnout se dlouhodobému přijímání vysokých dávek. V případě jakýchkoliv obav nebo příznaků spojených s nadměrným příjmem zinku je vhodné vyhledat lékařskou pomoc. 

 

Nedostatek zinku

Nedostatek zinku v těle se může projevovat různými způsoby a může zasáhnout řadu tělesných funkcí. Příznaky mohou zahrnovat oslabení imunitního systému, což vede k vyšší náchylnosti k infekcím a pomalejšímu hojení ran. Kožní problémy, jako jsou ekzémy, akné a špatné hojení ran, jsou také častým příznakem. U dětí může nedostatek zinku způsobit zpoždění v růstu a vývoji. U mužů může nedostatek zinku vést k problémům s reprodukcí, včetně snížené kvality spermatu. Psychické problémy, jako je deprese, mohou být také spojeny s nedostatkem zinku.

Určité skupiny jsou náchylnější k nedostatku zinku v těle, a proto mohou využívat doplňky stravy. Jde například o vegetariány a vegany, protože rostlinné zdroje zinku nejsou tak biologicky dostupné jako zdroje živočišného původu. Těhotné a kojící ženy potřebují mít vyšší hladinu zinku, aby naplnily potřeby svého rostoucího plodu nebo kojeného dítěte. Starší lidé a osoby s určitými zdravotními problémy, jako jsou chronické zažívací problémy, onemocnění ledvin nebo jaterní cirhóza, mohou mít také vyšší riziko nedostatku zinku kvůli snížené schopnosti těla absorbovat a využívat tento minerál.

Z tohoto důvodu je důležité zajistit, aby byla strava bohatá na zinek, a případně zvážit možnost užívání doplňků stravy. Udržení adekvátního příjmu zinku přispívá k zachování celkového zdraví a prevenci komplikací spojených s jeho nedostatkem.

 potraviny-obsahujici-zinek

Nyní už víte, na co je dobrý zinek, a jak ho efektivně doplnit do těla. Přínosy tohoto minerálu se dotýkají všeho, od posilování imunitního systému až po podporu správného růstu a vývoje. Zinek má také pozitivní účinky na pleť, na vlasy a na akné. Zajištění dostatečného příjmu zinku je důležité, ale stejně tak je potřeba sledovat, abychom jej nekonzumovali v nadměrném množství. Vyvážená strava, bohatá na různé zdroje zinku, společně s uvážlivým používáním doplňků stravy, může být klíčem k udržení ideální hladiny tohoto minerálu. Porozuměním významu zinku můžeme výrazně přispět k našemu celkovému zdravotnímu stavu a pohodě.

 

Zdroje

[1] Rabinovich D, Smadi Y. Zinc. [Updated 2023 May 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547698/ 

[2] Wessels I, Fischer HJ, Rink L. Dietary and Physiological Effects of Zinc on the Immune System. Annu Rev Nutr. 2021 Oct 11;41:133-175. doi: 10.1146/annurev-nutr-122019-120635. Epub 2021 Jul 13. PMID: 34255547. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34255547/ 

[3] Gibson RS, Raboy V, King JC. Implications of phytate in plant-based foods for iron and zinc bioavailability, setting dietary requirements, and formulating programs and policies. Nutr Rev. 2018 Nov 1;76(11):793-804. doi: 10.1093/nutrit/nuy028. PMID: 30010865. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30010865/ 

[4] https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/ 

[5] Dissanayake D, et al. (2009). Effects of zincsupplementation on sexual behavior of male rats. DOI: http://doi.org/10.4103/0974-1208.57223

[ OBRÁZKY ] https://www.canva.com/cs_cz/  

[ OBRÁZKY ] https://www.pexels.com/cs-cz/ 

 
Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Michaela Gottwaldová, digitální markeťačka a ilustrátorka
Od útlého věku se věnuje aktivně sportu –⁠ od tance se dostala až ke hraní volejbalu za lokální ženský tým. Velkou část svého volného času tráví v přírodě, sportem, cestováním a starostí o zdravý životní styl. V rámci práce využívá svou hlavní přednost, kterou je kreativita, a to jak v oblasti ilustrátorství, tak v marketingu.