Jak rychle rostou nehty: 5 tipů, jak zrychlit růst nehtů

Upravené nehty jsou vizitkou každého z nás. Občas se však může stát, že nerostou tak rychle, jak byste si představovali, případně že o nehet z nějakého důvodu přijdete. V obou zmíněných situacích je žádoucí růst nehtů podpořit. Na následujících řádcích zjistíte nejen to, jak dlouho vlastně trvá růst nehtů, ale také jednoduché tipy a triky, jak mít dlouhé nehty, které překypují zdravím.

jak-mit-dlouhe-nehty

Obsah:

Jak dlouho roste nehet?

Na otázku, jak rychle rostou nehty, neexistuje jednoduchá univerzální odpověď. Tento proces je totiž ovlivněn celou řadou různých faktorů.

Nejprve je potřeba zmínit, že nehty na rukou obvykle rostou mnohem rychleji než ty na nohou. Zatímco průměrná rychlost růstu nehtů na rukou je asi 0,1 mm za den, což činí přibližně 3 mm za měsíc, nehty na nohou rostou přibližně poloviční rychlostí, tedy kolem 1,5 mm za měsíc. Důvodem je zřejmě to, že nohy jsou často chráněny botami, zatímco ruce jsou více vystaveny nárazům, což by mohlo růst nehtů stimulovat.

Dalším zajímavým faktem o růstu nehtů je, že existují rozdíly mezi dominantní a nedominantní rukou. U mnoha lidí se ukazuje, že nehty na dominantní ruce, tedy na ruce, kterou člověk více používá, rostou o něco rychleji. Příčiny mohou být podobné, jako ty, které způsobují rozdíly v rychlosti růstu nehtů na rukou a na nohou – zvýšený průtok krve v dominantní ruce a častější mikrotraumata, ke kterým dochází v důsledku většího používání této ruky.

delka-nehtu

Rozdíl je však také mezi tím, jak rostou nehty na jednotlivých prstech. Nehet malíčku na ruce roste pomaleji než ostatní nehty na rukou, zatímco nehet na palci na noze roste ve srovnání s ostatními nehty na nohou rychleji [1].

Mezi další faktory, které ovlivňují, jak dlouho roste nehet, patří také věk, hormony, roční období a denní doba.

Nehty rostou rychleji:

  • V mládí a s přibývajícími roky se jejich růst zpomaluje. Tento jev popsal například William B. Bean, který dlouhodobě sledoval a měřil růst svých vlastních nehtů. Průměrný denní nárůst u nehtu levého palce se během první části studie, kdy mu bylo 32 let, pohyboval okolo 0,123 mm denně, zatímco ve věku 67 let už šlo pouze přibližně o 0,095 mm [2].
  • V těhotenství, především díky náhlému a dramatickému nárůstu estrogenu a progesteronu. Podle jedné z nejnovějších studií si však většina žen změny v růstu, tloušťce či lámavosti nehtů nemusí ani všimnout. Změny na nehtech reportovalo pouze 25 ze 73 žen, které se výzkumu zúčastnily [3]. Hormonální změny dokáží růst nehtů také zpomalit, k čemuž dochází například při kojení.
  • Během dne a v průběhu léta, pravděpodobně v důsledku zvýšeného prokrvení konečků prstů.

delka-nehtu-tehotenstvi

I když se zatím zdá, že faktory, které mají na růst nehtů vliv, nemůžete příliš ovlivnit, nevěšte hlavu. Velkou roli totiž hraje také kvalita vašeho jídelníčku. Nedostatek živin, jako je biotin, železo nebo zinek, může způsobit zpomalení růstu nehtů nebo dokonce jejich oslabení. Pestrou stravou nebo zařazením vhodných doplňků stravy tedy můžete k růstu vašich nehtů výrazně přispět.

Důležitá je také správná péče. Hodně záleží na tom, jak nehty stříháte či pilujete, jaké přípravky používáte a zda ruce často vystavujete vodě a čisticím prostředkům.

Na následujících řádcích si všechny tyto okolnosti, na které vy sami máte přímý vliv, rozebereme do detailu a prozradíme tipy a triky, jak zrychlit růst nehtů.

5 tipů, jak zrychlit růst nehtů

1. Dopřejte svému tělu dostatek vitamínů a minerálů

Výživa má ohromný vliv na celkové zdraví lidského těla, a tak není divu, že když se stravujete zdravě a vyváženě, projeví se to také na kvalitě vašich nehtů. Pokud tedy hledáte něco, co pomáhá na růst nehtů spolehlivě a efektivně, jsou to právě vitamíny a minerály.

Pro zdraví nehtů se často doporučuje zaměřit se především na příjem biotinu, tedy vitamínu B7, který přispívá mimo jiné k udržení normálního stavu sliznic, vlasů a pokožky. Navíc podporuje také produkci keratinu, bílkoviny, ze které jsou nehty tvořeny.

Existuje hned několik studií zkoumajících pacienty, jejichž problémy s růstem vlasů a nehtů se po suplementaci biotinu zlepšily. I přesto však stále není výzkumů dostatek na to, aby bylo možné s jistotou říci, že biotin růst nehtů opravdu urychlí. Rozhodně však může pomoci při některých konkrétních problémech, jako je například přílišná křehkost nehtového lůžka –⁠ brittle nail syndrome [4]. Jedna ze studií provedená na 35 osobách s lámavými nehty například zjistila, že 2,5 mg biotinu denně užívaných po dobu šesti týdnů až sedmi měsíců zlepšilo příznaky u 63 % účastníků [5].

vitaminy-na-nehty

K dobrému stavu nehtů přispívá také zinek. Jde o esenciální minerál, který hraje roli v mnoha biologických procesech v těle, včetně syntézy proteinů a buněčného dělení, což přímo ovlivňuje růst nehtů. Nedostatečný příjem zinku může způsobit oslabení nehtů a výskyt bílých skvrn na nehtovém lůžku [6].

V neposlední řadě byste měli dbát také na dostatečný příjem železa. To organismus potřebuje pro tvorbu hemoglobinu, proteinu, který přenáší kyslík krví do všech buněk a orgánů, včetně nehtů. Bez železa se kyslík k buňkám nedostává v dostatečné míře, což může způsobit například tvorbu svislých rýh na nehtech. Dostatek tohoto minerálu v jídelníčku by si měly ohlídat především ženy, které trpí silnější menstruací, vegetariáni a vegani.

 

Mezi další mikronutrienty, které působí na zdraví nehtů, patří také vitamín C, magnésium nebo další vitamíny skupiny B.

2. Konzumujte potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální tuky, což znamená, že je naše tělo nemůže samo vytvořit a musíme je získávat z potravy. Mezi nejbohatší zdroje patří rybí olej, zejména z mastných ryb, jako jsou losos, makrela, sardinky a sleď, omega-3 se však nacházejí také ve lněných semenech a ořeších, zejména v těch vlašských.

Omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci udržet zdraví nehtů tím, že je zvlhčují a hydratují. Dále také přispívají k normální činnosti srdce, k udržení normálního krevního tlaku a k udržení normální hladiny triglyceridů v krvi. Podporují tak vlastně lepší cirkulaci krve, což může působit na růst nehtů tím, že se zvýší dodávka kyslíku a živin k nehtové matrix. Pokud vás tedy trápí suché a lámavé nehty, může to být známkou nedostatku omega-3 ve stravě.

3. Postarejte se o dostatečnou hydrataci nehtů

Nehet obsahuje až 30 % vody. Důkladná hydratace je tedy důležitá nejen pro správný růst, ale také pro prevenci lámání a třepení nehtů. Proto se během dne snažte pít dostatek vody. Obvykle se doporučuje vypít minimálně 2 litry denně, ale množství se může lišit v závislosti na individuálních potřebách, klimatu a fyzické aktivitě.

Mimo to však můžete vsadit také na používání hydratačních krémů a olejů. Některé oleje, jako je jojobový olej, mandlový olej nebo olej z včelího vosku, se skvěle hodí na vmasírování do kutikuly a nehtové ploténky, aby se podpořily hydrataci a elasticitu.

oleje-na-nehty

Snažte se také nehty chránit před dehydratací. Vyhýbejte se častému namáčení rukou ve vodě a omezte používání acetonových odstraňovačů laku, které mohou nehty vysoušet.

4. Chraňte nehty před vnějšími vlivy

Ochrana před poškozením či oslabením sice nepatří přímo mezi způsoby, jak zrychlit růst nehtů, ale určitě je důležitá, pokud vám záleží na tom, abyste měli zdravé a krásné nehty. Nezapomínejte proto na nošení rukavic při úklidu nebo při mytí nádobí. Mnoho domácích čistících prostředků totiž obsahuje agresivní chemikálie, které mohou nehty vysušit a oslabit. Problematický však může být také kontakt s obyčejnou vodou, zejména s teplou, která nehty dehydratuje.

Mimo to myslete také na ochranu nehtů při lakování. Mnoho barevných laků totiž obsahuje pigmenty, které mohou zanechat stopy nebo zbarvení na povrchu nehtů. Proto vždy sáhněte po podkladovém laku, který vytvoří bariéru mezi nehtem a barevným lakem.

lakovani-nehtu

5. Naučte se o nehty správně pečovat

Nejjednodušší trik, jak na rychlý růst nehtů? Doma si vždy udělejte chvilku čas na kvalitní péči. Místo rychlého stříhání kleštičkami raději sáhněte po jemném pilníku a opatrně nehty pilujte v jednom směru od kraje ke středu. Vyvarujte se však pohybů tam a zpět, které by nehet mohly zbytečně roztřepit a oslabit. Roli hraje také to, do jakého tvaru si nehty pilujete. Ideální je rovina, případně mírný oblouček, nehty zapilované do špičky totiž mají větší tendenci se lámat. Jakmile máte nehty v požadovaném tvaru, přetřete je speciálním posilujícím lakem.

Rychlost růstu nehtů je ovlivněna množstvím faktorů, od genetiky přes věk až po stravovací návyky. Ačkoliv nemůžete ovlivnit všechny, existuje několik kroků, které se dají podniknout, aby byly vaše nehty silnější, zdravější a rychleji rostly. Dopřejte si dostatek vitamínů, minerálů a omega-3 mastných kyselin, dbejte na důkladnou hydrataci nehtů a správnou péči o ruce.

Zdroje:

[1] Yaemsiri S, Hou N, Slining MM, He K. Growth rate of human fingernails and toenails in healthy American young adults. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2010 Apr;24(4):420-3. doi: 10.1111/j.1468-3083.2009.03426.x. Epub 2009 Sep 8. PMID: 19744178.

[2] Bean WB. Nail growth. Thirty-five years of observation. Arch Intern Med. 1980 Jan;140(1):73-6. doi: 10.1001/archinte.140.1.73. PMID: 7352807.

[3] Matushansky J, Wang Y, Chang MJ, Thomas C, Hockstein S, Lipner SR. Nail Changes during Pregnancy: A Cross-Sectional Survey of Patients at an Academic Center. Skin Appendage Disord. 2023 Jan;9(1):27-29. doi: 10.1159/000526870. Epub 2022 Nov 1. PMID: 36643198; PMCID: PMC9833000.

[4] Patel DP, Swink SM, Castelo-Soccio L. A Review of the Use of Biotin for Hair Loss. Skin Appendage Disord. 2017 Aug;3(3):166-169. doi: 10.1159/000462981. Epub 2017 Apr 27. PMID: 28879195; PMCID: PMC5582478.

[5] Hochman LG, Scher RK, Meyerson MS. Brittle nails: response to daily biotin supplementation. Cutis. 1993 Apr;51(4):303-5. PMID: 8477615.

[6] Scheinfeld N, Dahdah MJ, Scher R. Vitamins and minerals: their role in nail health and disease. J Drugs Dermatol. 2007 Aug;6(8):782-7. PMID: 17763607.

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

 

Barbora Zemková, digitální markeťačka a vizážistka
Propojuje znalosti různých oborů při práci na projektech z oblasti zdraví a krásy. Věří, že životní styl přímo ovlivňuje to, jak vypadáme, a proto se zaměřuje nejen na líčení a kosmetiku, ale také na stravu, pohyb či spánek. Při tvorbě obsahu se opírá jak o odborné studie, tak i o vlastní zkušenosti z testování produktů. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals.