Kontryhel: Bylina s účinky, které ocení především ženy

Pronikněte do tajů kontryhelu obecného, byliny známé svými úžasnými účinky, která je stále aktuálním tématem v bylinářství. V našem nejnovějším článku odhalujeme vědecké poznatky i lidové moudrosti o této fascinující rostlině. Zjistěte, jak může přispět k vaší celkové pohodě a zdraví, a objevte odpovědi na nejčastější otázky: Za jak dlouho zabere kontryhel? Mohu užívat kontryhel v těhotenství? Je bezpečný, nebo by měl být používán opatrně? Čtěte dál a dozvíte se, jak tato bylina může ovlivnit vaše zdraví v různých životních fázích.


Lady’s mantle

 

Obsah

 

Co je to kontryhel?

Kontryhel, latinsky Alchemilla vulgaris, je léčivá bylina, která si získala uznání pro své mnohostranné využití v tradiční medicíně, zejména v oblasti ženského zdraví. Má jemné zelenožluté květy a charakteristické kulaté listy se zubatými okraji, které jsou typické pro druh kontryhel obecný.

Účinky kontryhelu jsou jedním z hlavních důvodů, proč je tak ceněn. Bylina je často používána k úlevě od menstruačních bolestí a jako podpora při menopauzálních symptomech. Obsahuje různé látky (např. třísloviny a flavonoidy), které mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. V lidové medicíně se kontryhel využívá také pro jeho možný přínos pro trávicí systém a pro svou schopnost pomáhat při průjmových onemocněních.

Z hlediska vědeckého výzkumu kontryhel obecný stále přitahuje pozornost pro své potenciální léčebné vlastnosti a je předmětem studií zaměřených na jeho složení a účinky. Vzhledem k historii využití a stále rostoucímu zájmu o přírodní léčiva, kontryhel zůstává relevantním a zajímavým tématem v moderním bylinářství.

Historie kontryhelu 

Kontryhel má dlouhou a bohatou historii, která sahá až do středověku a je hluboce zakotvena v tradiční lidové medicíně a alchymii. V Evropě byl od pradávna využíván především pro léčbu ženských nemocí a různých vnitřních potíží. Jeho latinské jméno odkazuje na alchymistické tradice, kde byl ceněn pro své údajné magické a léčivé vlastnosti. Kontryhel byl ve středověké Evropě také používán v rituálech a amuletech pro své ochranné schopnosti a rosné kapky shromážděné na jeho listech byly považovány za zvlášť cenné.

Kontryhel

V průběhu historie se využití kontryhelu rozšířilo do různých oblastí tradiční medicíny, od léčby ran po podporu trávení, a stal se součástí léčebných systémů v Evropě, Asii i Americe. S příchodem moderní vědy se na kontryhel začal soustředit výzkum, který se snaží prozkoumat a potvrdit jeho tradiční využití a účinky. Kontryhel je dodnes oblíbený v oblasti přírodního léčení a bylinné medicíny a je ceněn pro svou schopnost podporovat celkové zdraví a pohodu.

 

Účinné látky obsažené v kontryhelu 

Kontryhel obsahuje řadu účinných látek, které přispívají k jeho léčivým vlastnostem. Patří mezi ně:

  1. Třísloviny (Taniny): Kontryhel je bohatý na třísloviny, které mají adstringentní (stahující) účinky. Tyto látky jsou známé svou schopností snižovat záněty a podporovat hojení ran. Často se využívají i při léčbě průjmu a gastrointestinálních potíží.
  2. Flavonoidy: Flavonoidy jsou rostlinné pigmenty, které mají silné antioxidační vlastnosti. Pomáhají chránit tělo před volnými radikály a podporují celkové zdraví.
  3. Kyselina salicylová: Tato látka, která je příbuzná aspirinu, přispívá k protizánětlivým a bolest tlumícím účinkům kontryhelu. Je zvlášť užitečná při léčbě menstruačních a menopauzálních potíží.
  4. Fytosteroly: Tyto rostlinné steroly mohou pomáhat v regulaci hormonálního systému, což vysvětluje tradiční využití kontryhelu pro zmírnění symptomů spojených s menstruačním cyklem a menopauzou.
  5. Esenciální oleje: Kontryhel obsahuje také malé množství esenciálních olejů, které mohou přispívat k jeho terapeutickým vlastnostem, včetně uklidňujícího účinku na trávicí systém.
  6. Saponiny: Saponiny jsou další skupinou látek, které se v kontryhelu vyskytují a mají antioxidační a imunostimulační účinky.

Všechny tyto složky dohromady činí z kontryhelu uznávanou bylinu v tradiční medicíně, zejména pro jeho účinky na ženské zdraví, trávicí systém a celkovou podporu zdraví a pohody. 

 

Účinky kontryhelu

Kontryhel je oceňovaná bylina v rámci lidové medicíny. Vyznačuje se jedinečnými vlastnostmi, které ji činí populární volbou pro různé zdravotní a léčebné účely. Lidé často hledají odpovědi na otázku „na co je kontryhel“, což ukazuje na široké spektrum jeho potenciálního využití.

Užívání kontryhelu sahá do dávných časů, kdy byla tato bylina využívána v různých kulturách pro své příznivé účinky. Dnes se kontryhel stále používá v mnoha formách, včetně čajů a bylinných doplňků, a je považován za důležitou součást mnoha přírodních léčebných režimů. 

 

purerituals_kapky_kontryhel_infografika

 

Kontryhel a menstruace

Kontryhel je tradičně používán v lidové medicíně a bývá spojován hlavně s ženským zdravím, zejména v souvislosti s menstruačním cyklem. Je důležité zdůraznit, že ačkoliv existují tradiční využití a některé studie naznačující potenciální přínosy, jakékoli zdravotní tvrzení by mělo být bráno s opatrností a doporučuje se konzultace s lékařem nebo odborníkem na bylinnou medicínu před použitím kontryhelu pro zdravotní účely.

  • Kontryhel a menstruace: Tradičně se kontryhel používá pro podporu zdraví žen, včetně oblastí souvisejících s menstruačním cyklem. Doporučuje se především při nepravidelné, bolestivé nebo silné menstruaci. Adstringentní a potenciální protizánětlivé vlastnosti kontryhelu mohou být v tomto ohledu relevantní. Pokud vás trápí fyzické či psychické problémy při menstruaci, přečtěte si náš článek „Premenstruační syndrom (PMS) od A do Z: Příznaky, dopady na život a možnosti řešení“.

 Menstruace

  • Kontryhel a vyvolání menstruace: V některých tradičních medicínských systémech byl kontryhel používán s cílem podpořit nastartování nebo regulaci menstruačního cyklu. Je třeba mít na paměti, že důkazy o takovém užití jsou založeny především na tradičních zkušenostech, ne na moderních vědeckých studiích.

 

Další účinky kontryhelu

Kromě tradičního použití v souvislosti s menstruačním cyklem má kontryhel (Alchemilla vulgaris) i další účinky, které jsou ceněny v rámci tradiční bylinné medicíny. Je důležité mít na paměti, že i když jsou tyto účinky založeny na historických a lidových zkušenostech, je stále potřeba více vědeckých výzkumů pro jejich potvrzení:

  • Podpora trávicího systému: Kontryhel je tradičně používán pro zmírnění různých gastrointestinálních potíží, včetně průjmu a zažívacích obtíží. Třísloviny v kontryhelu mohou mít adstringentní účinky, které pomáhají uklidnit trávicí systém. [1]
  • Protizánětlivé účinky: Díky obsahu tříslovin a dalších látek má kontryhel potenciální protizánětlivé vlastnosti, které mohou být užitečné při léčbě různých zánětlivých stavů.
  • Podpora hojení ran: Tradičně se kontryhel používá jako přírodní prostředek pro podporu hojení ran a kožních podráždění, což je opět způsobeno jeho adstringentními vlastnostmi. Po kontryhelu však můžete sáhnout i v případě, že vás trápí akné.
  • Antioxidační vlastnosti: Flavonoidy a další antioxidanty obsažené v kontryhelu mohou pomoci chránit tělo před škodlivými účinky volných radikálů, což je důležité pro udržení celkového zdraví a prevenci některých chronických onemocnění.

 Zraneni

Jak a kdy užívat kontryhel 

Kontryhel se tradičně používá v různých formách, jako jsou čaje, tinktury nebo kapsle, a jeho užívání závisí na konkrétním zdravotním cíli nebo potřebě. Při uvažování o otázkách, jak a kdy užívat kontryhel, je důležité vzít v úvahu několik klíčových aspektů:

  1. Forma užívání: Čaj z kontryhelu je běžně užívaná forma, přičemž se doporučuje pít 1–3 šálky denně. Tinktury nebo extrakty kontryhelu mohou být užívány podle pokynů na obalu nebo dle doporučení odborníka.
  2. Za jak dlouho zabere kontryhel: Doba nástupu účinku se může lišit individuálně. U některých lidí se účinek dostaví relativně rychle, zatímco u jiných může trvat déle, než se projeví jakékoli pozorovatelné změny. Takže jednoznačnou odpověď na tuto otázku bohužel nenajdeme.
  3. Jak dlouho užívat kontryhel: Co se týče délky užívání, doporučuje se konzultovat tuto otázku s odborníkem na bylinnou medicínu nebo lékařem. Obecně platí, že bylinné přípravky se používají v krátkodobých cyklech nebo dokud nepominou příznaky, ale specifická doba užívání může záviset na konkrétním zdravotním stavu a reakci těla.

Nežádoucí účinky kontryhelu a kontraindikace

Kontryhel je bylina často používaná v tradiční medicíně, ale může mít i nežádoucí účinky a kontraindikace, zvláště v kontextu těhotenství a plodnosti. Přestože kontryhel má dlouhou historii používání pro různé zdravotní účely, existují situace, kdy jeho užívání není vhodné. Pokud se tedy chcete vyhnout špatné zkušenosti s kontryhelem, rozhodně čtěte dál.

Jedním z hlavních vykřičníků je užívání kontryhelu v těhotenství. V tomto období je potřeba dát pozor na jakékoliv formy bylinné terapie. Existují domněnky, že kontryhel může ovlivnit hormonální rovnováhu nebo stimulovat děložní svaly, což může být nežádoucí, nebo dokonce nebezpečné během těhotenství. Jaké vitamíny je vhodné brát během těhotenství, jsme rozebírali v článku „Vitamíny v těhotenství – jaké a proč užívat“.

Těhotná-zena

Diskuze o užívání kontryhelu na otěhotnění a v souvislosti s těhotenstvím jsou často založeny na tradičních přesvědčeních a anekdotických svědectvích. Ačkoliv některé tradice naznačují, že kontryhel může mít pozitivní účinky na plodnost, vědecké důkazy k podpoře těchto tvrzení nejsou až tak rozšířené. Proto by měl být kontryhel používán s opatrností, pokud jde o otázky týkající se otěhotnění a plodnosti.

Důležité je zmínit také nežádoucí účinky kontryhele. Občas se mohou vyskytnout gastrointestinální potíže, jako je nevolnost, zvláště při vyšších dávkách nebo dlouhodobém užívání. Zřídka se objevují také alergické reakce, především u osob s přecitlivělostí na rostliny z čeledi růžovitých.

Vzhledem k těmto potenciálním rizikům je nezbytné, aby bylo užívání kontryhelu pečlivě zváženo a případně konzultováno s kvalifikovaným zdravotním odborníkem, zejména pokud jde o těhotenství, plánování rodiny nebo při současném užívání jiných léků. Tímto způsobem lze zajistit, že použití kontryhelu je bezpečné a vhodné pro konkrétní zdravotní situaci.

 

FAQ: Shrnutí častých otázek

Na závěr si shrneme podstatné informace o kontryhelu a odpovíme na často kladené otázky, abychom poskytli ucelený pohled na tuto zajímavou bylinu.

 Čaj-z-kontryhelu

  1. Jaký je obecný účel užívání kontryhelu?

Kontryhel se tradičně využívá pro podporu ženského zdraví, včetně úlevy od menstruačních bolestí, pro příznivý vliv na trávicí systém a pokožku. Je známý také pro možné protizánětlivé a hojivé účinky.

 

  1. Má kontryhel okamžitý účinek, nebo je třeba ho užívat delší dobu?

Efekt kontryhelu se může lišit individuálně. Někteří mohou pocítit úlevu relativně rychle, zatímco u jiných může trvat delší dobu pravidelného užívání, než se projeví pozitivní účinky.

 

  1. Je kontryhel bezpečný pro všechny?

Ačkoliv je kontryhel obecně považován za bezpečný, je třeba být opatrný při užívání v těhotenství a u osob s určitými zdravotními podmínkami. Doporučuje se konzultace s lékařem nebo bylinářem před začátkem užívání.

 

  1. Může kontryhel pomoci při problémech s otěhotněním?

V současnosti neexistují dostatečné vědecké důkazy podporující užívání kontryhelu jako pomůcky pro otěhotnění. Přestože jsou některé anekdotické zprávy, je důležité konzultovat tuto možnost s odborníkem.

 

  1. Jak kontryhel ovlivňuje menstruační cyklus a menopauzu?

Kontryhel může mít uklidňující účinek na menstruační bolesti a pomáhat regulovat menstruační cyklus. Během menopauzy může pomoci zmírnit některé symptomy, jako jsou návaly horka a emocionální labilita.

 

  1. Jaké jsou výhody užívání kontryhelu pro pokožku?

Díky svým hojícím a zklidňujícím vlastnostem může kontryhel pomáhat při léčbě drobných poranění, podráždění a podporovat zdraví pokožky obecně.

 

  1. Jaké jsou doporučené dávky kontryhelu?

Pro čaj z kontryhelu se obvykle doporučuje 2 až 3 šálky denně. Dávkování tinktur by mělo být přizpůsobeno podle konkrétních instrukcí nebo rad odborníka.

 

Suseny-Kontryhel 

Jak jsme prozkoumali v našem článku, kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) není jen obyčejná bylina, ale skutečný poklad přírody. Odhalili jsme mnohostranné účinky kontryhelu, od jeho pozitivního vlivu na ženské zdraví, jako je úleva od menstruačních bolestí a podpora během menopauzy, až po jeho přínosy pro trávicí systém a pokožku. Ačkoliv kontryhel v těhotenství vyžaduje opatrný přístup a konzultaci s odborníky, jeho široké spektrum využití z něj činí významnou rostlinu bylinné medicíny. Připomíná nám, jak hluboké kořeny má bylinářství v naší historii a kultuře, a stále nám nabízí své bohatství pro podporu zdraví a pohody.

 

Zdroje

[1] Aixia Ren, Weiqiang Zhang, Hugh Greg Thomas, Amy Barish, Stephen Berry, Jeffrey S. Kiel, and Anjaparavanda P. Naren, PhD,A Tannic Acid-based Medical Food, Cesinex®, Exhibits Broad-spectrum Antidiarrheal Properties: a Mechanistic and Clinical Study, Dig Dis Sci. Author manuscript; available in PMC 2013 Jan 1.Published in final edited form as:Dig Dis Sci. 2012 Jan; 57(1): 99–108. Published online 2011 Jul 12. doi: 10.1007/s10620-011-1821-9, PMCID: PMC3244547NIHMSID: NIHMS324383PMID: 21748285 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3244547/ 

[2] Filippova EI. Antiviral Activity of Lady's Mantle (Alchemilla vulgaris L.) Extracts against Orthopoxviruses. Bull Exp Biol Med. 2017 Jul;163(3):374-377. doi: 10.1007/s10517-017-3807-x. Epub 2017 Jul 25. PMID: 28744637. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28744637/ 

[3] Jelača S, Dajić-Stevanović Z, Vuković N, Kolašinac S, Trendafilova A, Nedialkov P, Stanković M, Tanić N, Tanić NT, Acović A, Mijatović S, Maksimović-Ivanić D. Beyond Traditional Use of Alchemilla vulgaris: Genoprotective and Antitumor Activity In Vitro. Molecules. 2022 Nov 22;27(23):8113. doi: 10.3390/molecules27238113. PMID: 36500205; PMCID: PMC9740270. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36500205/ 

[4] Jakimiuk K, Tomczyk M. A review of the traditional uses, phytochemistry, pharmacology, and clinical evidence for the use of the genus Alchemilla (Rosaceae). J Ethnopharmacol. 2024 Feb 10;320:117439. doi: 10.1016/j.jep.2023.117439. Epub 2023 Nov 18. PMID: 37981119. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37981119/ 

[ OBRÁZKY ] https://www.canva.com/cs_cz/  https://www.pexels.com/cs-cz/ 

 
Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Michaela Gottwaldová, digitální markeťačka a ilustrátorka
Od útlého věku se věnuje aktivně sportu –⁠ od tance se dostala až ke hraní volejbalu za lokální ženský tým. Velkou část svého volného času tráví v přírodě, sportem, cestováním a starostí o zdravý životní styl. V rámci práce využívá svou hlavní přednost, kterou je kreativita, a to jak v oblasti ilustrátorství, tak v marketingu.