Jak rychle rostou vlasy: 10 tipů, jak urychlit růst vlasů

Hledáte způsoby, jak překonat pomalý růst vlasů? Objevte tajemství, které vám pomůže urychlit cestu k dlouhé a silné hřívě! Od změn ve stravovacích návycích přes správnou vlasovou péči až po speciální rutiny, které vaše vlasy budou milovat – odhalíme vám vše potřebné pro podporu růstu vlasů. Nechte své vlasy růst rychleji než kdykoliv předtím a připravte se na to, že vás ostatní budou žádat o vaše tajemství!

Zdarve-vlasy

Obsah

Co to jsou vlastně vlasy?

Vlasy jsou komplexní keratinové struktury rostoucí z folikulů – malých váčků v pokožce hlavy. Jsou tvořeny především proteinem zvaným keratin, který je základní stavební jednotkou nejen vlasů, ale také nehtů a vnější vrstvy pokožky. Vlasy mají několik vrstev, s medulou (=dřeň) uvnitř, cortexem (=kůra), který tvoří většinu vlasového vlákna, a kutikulou, ochrannou šupinatou vrstvou na povrchu. Tyto vrstvy společně fungují tak, aby vlasy byly pružné a odolné vůči poškození z vnějšího prostředí.

Vlasový folikul je živoucí „továrnou na vlasy“, jejíž struktura umožňuje výživu a růst vlasů. Uvnitř folikulu se nachází kořínek vlasu, kde probíhá buněčné dělení, jež vede k tvorbě nových vlasů. Folikul je také domovem pro malou žlázu produkující maz, tzv. mazovou žlázku, která pomáhá udržovat vlasové vlákno hydratované a lesklé. Tento malý, ale složitý systém, je obklopen sítí krevních cév, které dodávají živiny a kyslík nezbytné pro růst a obnovu vlasových buněk.

Vlasové folikuly nejsou rozmístěny rovnoměrně a jejich hustota může být různá, což ovlivňuje celkovou hustotu vlasů jedince. Fascinující fakt je, že se rodíme se všemi vlasovými folikuly, které kdy budeme mít – jedná se o 80 000 až 120 000 vlasových folikulů na pokožce hlavy. Je také přirozené, že vám denně vypadne asi 100 vlasů. [1]

Vlasový folikul prochází třemi fázemi životního cyklu: anagen, catagen a telogen. Většina vlasů na hlavě (přibližně 90 %) se nachází ve fázi anagenu, což je období aktivního růstu, které může trvat od dvou do šesti let. Poté vlas vstupuje do catagenu, krátkého přechodného období trvajícího několik týdnů, a nakonec do telogenu, fáze odpočinku, která končí vypadnutím vlasu a vznikem nového. Celý tento cyklus je důležitý pro pochopení, proč ne všechny vlasy rostou stejným tempem nebo proč někdy vlasy vypadávají více než obvykle.

Jak dlouho rostou vlasy?

Vlasy – tenké vlákno, které korunuje naše hlavy, jsou od pradávna symbolem síly, zdraví a krásy. Ačkoliv se to může zdát jako maličkost, růst vlasů je složitý biologický proces, ovlivněný kaleidoskopem faktorů, které společně určují, jak rychle dosáhneme toužené délky a hustoty. 

Průměrně vlasy rostou přibližně 1 až 1,5 centimetru za měsíc, což znamená, že za rok by měly být delší zhruba o 12 až 15 centimetrů. Reklamy slibující „růst vlasů až o 10 cm za měsíc“, jsou tedy jen nekalé prodejní taktiky. Nemějte nereálná očekávání – urychlit růst díky správným rituálům, byť jen o pár milimetrů, znamená výraznou změnu.

 
IMG_1027

Ale jak dlouho trvá, než vlasy vyrostou do působivé délky? Jak už to v přírodě bývá, neexistuje jednoduchá odpověď. Rychlost růstu vlasů je individuální a může se lišit v závislosti na genetické výbavě, zdravotním stavu, výživě a mnoha dalších faktorech. Někdo může být obdařen geny, které jeho vlasům nařizují růst jako o závod, zatímco jiní budou bojovat s pomalým tempem. 

Co má vliv na růst vlasů?

Genetika hraje v růstu vlasů klíčovou roli, ale je jen jedním z kusů skládačky. Hormonální hladina, stres, věk a dokonce i roční období mohou mít vliv na to, jak rychle vaše vlasy rostou. Výživa je také důležitá – kadeře si žádají stálý přísun vitamínů, minerálů a proteinů, aby mohly prosperovat. A pokud vlasům esenciální živiny chybí, nemusí růst v očekávané rychlosti.

Růst vlasů je složitý proces ovlivněný celou řadou faktorů, které mohou být vnější nebo vnitřní povahy. Pojďme se podrobněji podívat na některé z nejvýznamnějších:

  • Genetika: Jedním z nejdůležitějších aspektů, které ovlivňují růst vlasů, je genetika. Genetické předpoklady určují růstový cyklus vlasů, včetně délky anagenní fáze, která je klíčová pro maximální dosažitelnou délku vlasů. To, jak jsou husté, silné nebo jak rychle rostou vlasy, může být do značné míry předurčeno genetickým dědictvím.
  • Maximální vlasová délka: Každý vlasový folikul má svůj vlastní životní cyklus, který sestává z fází růstu, odpočinku a vypadávání. Jak dlouho vlas zůstává ve fázi růstu (anagenní fáze) je individuální a tento čas omezuje maximální délku, kterou vlasy mohou dosáhnout před obnovou cyklu. Ve zkratce to funguje stejně jako u tělesné výšky: pokud máte v rané dospělosti výšku 160 cm, asi nebudete už očekávat, že vyrostete o dalších 10 cm, protože to tak v genetice prostě máte dané.
  • Zdraví: Celkové zdraví má velký vliv na růst vlasů. Nemoci, hormonální nerovnováha a infekce mohou způsobit zpomalení růstu, nebo dokonce vypadávání vlasů. Kvalita spánku a stresové faktory také hrají významnou roli, protože stres může vyvolat přechod vlasových folikulů do fáze odpočinku nebo způsobit jejich předčasné vypadávání.

 Spani

  • Výživa: Strava bohatá na vitamíny, minerály a proteiny je nezbytná pro zdravý růst vlasů. Zaměřte se především na příjem vitamínů A, C, D, E, zinku, železa a biotinu, které jsou považovány za důležité pro udržení dobrého stavu vlasů. Mimo to však můžete do jídelníčku zařadit také kolagen a Astaxanthin, nejsilnější doposud objevený přírodní antioxidant. Nedostatek nutričních prvků může vést k oslabení vlasových folikulů a zpomalení růstu vlasů.
  • Péče o vlasy: Externí faktory, jako je péče o vlasy, také hrají roli. Nadměrné tepelné stylingy, chemické zatěžování vlasů a nešetrné vlasové produkty mohou poškodit vlasové folikuly a omezit růst vlasů nebo způsobit jejich lámání. Takže pokud si žehlíte vlasy co druhý den, nemůžete se pak divit, že vám vlasy nerostou a jsou nezdravé.
  • Životní styl: Fyzická aktivita podporuje zdravý krevní oběh, což je důležité pro dopravu živin k vlasovým folikulům. Kromě toho, kuřáctví a konzumace alkoholu mohou mít negativní dopad na růst vlasů.
  • Věk: S věkem se růstový cyklus vlasů může zkracovat a vlasy mohou být tenčí a řidší. Anagenní fáze může být kratší a vlasy často vstupují do odpočinkové fáze rychleji.

 Starsi-pani

  • Hormony: Hormonální fluktuace, jako jsou ty během těhotenství, menopauzy nebo v důsledku endokrinních onemocnění, mohou výrazně ovlivnit růst vlasů.
  • Denní doba a roční období: Vedle geneticky daných predispozic mají na rychlost růstu vlasů vliv také cyklické faktory jako denní doba a změny ročních období. Vědecké studie ukazují, že vlasy mají tendenci růst rychleji během dne, když je tělo více aktivní, zatímco v noci se jejich růst zpomaluje. Byl také vypozorován zvýšený růst v teplejších měsících, obzvláště v létě, kdy může být růstová aktivita vlasových folikulů vyšší, zatímco v chladnějších zimních měsících se tento růst často zpomaluje. 

Jak urychlit růst vlasů?

Růst dlouhých a zdravých vlasů je maraton, nikoli sprint. Aby byly vaše vlasy nejen dlouhé, ale také zdravé a silné, je třeba o ně důkladně pečovat. Proto pro vás máme 10 tipů, jak podpořit a urychlit růst vlasů:

  • Výživa a suplementy: Zásadním stavebním kamenem pro zdravý růst vlasů jsou proteiny, protože vlasy jsou téměř čistě proteinové povahy. Strava by měla být bohatá na kvalitní živočišné nebo rostlinné proteiny, jako je kuřecí maso, ryby, tofu a luštěniny. Pro správnou syntézu keratinu jsou důležité také vitamíny skupiny B, zejména biotin. Vitamín E, který lze nalézt v mandlích, slunečnicových semínkách a avokádu, je zase skvělý pro zlepšení průtoku krve do pokožky hlavy. V případě, že není možné získat všechny tyto živiny v dostatečném množství prostřednictvím stravy, může být vhodné zvážit užívání vitamínů na vlasy.

 

  • Jemné ošetření a správný nástroj: Používání vlasových masek a olejů je výborné pro hloubkovou hydrataci a výživu vlasů. Vyhněte se však přetížení vlasů produkty, které mohou ucpávat pokožku hlavy a zatěžovat vlasy. Výběr správného kartáče je také klíčový – investujte do kvalitního kartáče z přírodních materiálů, který bude vlasy jemně rozčesávat a nebude je trhat ani poškozovat.

 

  • Opatrné zacházení s mokrými vlasy: Mokré vlasy jsou obzvláště křehké, a proto je důležité zacházet s nimi opatrně. Vyhněte se agresivnímu česání a místo toho použijte širokozubý hřeben nebo prsty. Pokud jde o sušení, mačkejte lehce vlhké vlasy měkkým ručníkem místo drsného tření a nechte vlasy uschnout na vzduchu, pokud je to možné.

 Mokre-vlasy

  • Omezení tepla a chemie: Tepelný styling a chemické procesy mohou výrazně poškodit strukturu vlasů a omezit jejich růst. Kdykoli je to možné, nechte vlasy uschnout přirozeně. Pokud barvení nebo chemické ošetření vlasů není nutné, zvažte přestávku nebo použití šetrnějších alternativ. Když se neobejdete bez tepelné úpravy jako je žehlení, natáčení či foukání vlasů, rozhodně si pořiďte sprej či vlasový krém chránící proti teplu. Podle jednoho výzkumu z roku 2019 může použití přípravku na ochranu před teplem před použitím vyhřívaného stylingového nástroje výrazně snížit lámavost vlasů. [2]

 

  • Relaxace a redukce stresu: Stres je jedním z hlavních nepřátel zdravého růstu vlasů, a může dokonce vést k jejich vypadávání. Věnujte se aktivitám, které snižují stres, jako je jóga, meditace, pravidelné cvičení nebo koníčky, které vás uklidňují.

 

  • Masáž hlavy: Masáž hlavy může být překvapivě účinným nástrojem pro urychlení růstu vlasů, neboť stimuluje průtok krve do pokožky hlavy, posiluje vlasové folikuly a podporuje relaxaci. Pro dosažení nejlepších výsledků věnujte masáži hlavy 5 až 10 minut denně, používejte konečky prstů pro kruhové pohyby po celé pokožce hlavy a zvažte doplnění masáže o esenciální oleje, jako je rozmarýn nebo levandule, které mohou zvýšit její účinnost. Tento rituál nejenže zlepší zdraví vašich vlasů, ale stane se také příjemnou a uklidňující součástí vaší denní rutiny. Jedna studie zjistila, že pravidelná masáž hlavy může snížit stres a podpořit růst vlasů. Ve výsledku studie zjistili, že standardizovaná masáž pokožky hlavy vedla ke zvýšení tloušťky vlasů 24 týdnů po zahájení masáže (0,085 ± 0,003 mm oproti 0,092 ± 0,001 mm). [3]

 

  • Profesionální péče: I když existují i způsoby, jak urychlit růst vlasů doma, doporučujeme také pravidelné návštěvy kvalifikovaného kadeřníka. Profesionálové nejenže dokážou správně zastřihnout konečky, a tím předcházet jejich třepení a lámání, ale také jsou vyškoleni k posouzení stavu vašich vlasů a mohou doporučit vhodné výrobky a ošetření. Můžou rovněž identifikovat jakékoli problémy, jako je suchá pokožka hlavy nebo poškození vlasů, které by mohly vyžadovat speciální péči nebo ošetření. Správný kadeřník vám může poskytnout cenné informace o tom, jaké šampony, kondicionéry, masky a stylingové produkty jsou nejlepší pro váš typ vlasů a jakou domácí péči byste měli provádět pro podporu jejich růstu a zdraví.

 kadernik

  • Noční péče o vlasy: Spánek je také časem, kdy můžete svým vlasům dopřát péči. Používejte hedvábný povlak na polštář, který snižuje tření a zabraňuje lámání vlasů. Zkusit můžete i noční vlasové masky nebo olejová ošetření, které pracují během spánku.

 

  • Hydratace těla: Pití dostatečného množství vody je esenciální nejen pro zdraví vašeho těla, ale také pro vaše vlasy. Dehydratace může způsobit suché a křehké vlasy, které jsou náchylnější k poškození.

 

  • Výběr správných vlasových produktů: Ne všechny vlasové produkty jsou vhodné pro každého. Důležité je najít ty, které odpovídají vašemu typu vlasů a pokožky hlavy. Některé produkty navíc obsahují látky, které mohou pokožku hlavy dráždit nebo vysušovat vlasy. 

Pamatujte, že vlasy nenarostou hned přes noc. Je to dlouhodobý závazek ke zdravému životnímu stylu, pečlivé péči o vlasy a trpělivosti. Při dodržování těchto zásad však můžete dosáhnout dlouhých a zdravých vlasů, které budou předmětem obdivu.

Rady pro růst vlasů u dětí

Když se mluví o dětských vlasech, mnohým z nás se vybaví jemné kadeře a vůně miminka. Ale co když tyto nevinné hřívy potřebují trochu extra péče, aby rostly silné a zdravé? Nebojte se, zde přichází tipy, jak podpořit růst vlasů u dětí, udržet jejich lokny ve formě a připravené na zdravý růst.

Dite

Jemnost na prvním místě: Dětské vlasy jsou jako hedvábné nitě, které potřebují něžné doteky. Používejte šampony a kondicionéry určené speciálně pro děti, které jsou dostatečně šetrné, aby nevysušovaly pokožku hlavy a zároveň dodávaly potřebnou výživu.

Méně je někdy více: V případě dětských vlasů platí, že čím méně produktů a úprav, tím lépe. Vlasy maličkých mají tendenci být hustší a rychleji rostou, když jsou ponechány víceméně na pokoji. Takže místo haldy gelů a sprejů stačí jemné rozčesávání a několik kapek přírodního oleje na dobrou noc.

Šetrné rozčesávání: Zapomeňte na slzy při rozčesávání. Vždy začínejte od konečků a postupujte vzhůru ke kořínkům, ideálně hřebenem s širokými zuby nebo speciálním detangle kartáčem. Rozlučte se s bolestivým taháním a naučte svého potomka, že péče o vlasy může být i zábava.

Stříhání malých dobrodruhů: I dětské vlasy si občas zaslouží trochu úpravy. Pravidelné stříhání pomáhá udržovat vlasy ve formě a předchází rozdvojeným konečkům, což vede k silnějším a zdravě rostoucím kadeřím.

Hry a pohádky: Vlasy rostou, když děti spí, nebo aspoň to můžete říct vašim malým, když přijde čas na večerní koupel a rutinu s vlasy. Vytvořte rituály spojené s příběhy o tom, jak jejich oblíbené pohádkové postavy mají také dlouhé a zdravé vlasy díky tomu, že si je hezky umývají a češou před spaním. 

Pohadky

Výživa pro malé šampiony: A konečně, nezapomínejte, že klíčem k zdravým vlasům je vyvážený jídelníček. Dopřejte svým dětem pestrou stravu plnou ovoce, zeleniny, celozrnných produktů a bílkovin, aby měly všechny potřebné stavební bloky pro růst nádherných vlasů. Tomuto tématu jsme se také věnovali v článku „Výživa dětí: 8 tipů, jak zpestřit jídelníček pro děti“, tak si ho nezapomeňte přečíst.

S láskyplnou péčí a pozorností k detailům vaše děti mohou vykročit do světa s korunou krásy, která bude odrazem jejich zářivého vnitřního světa. A kdo ví, možná jednoho dne budou za své nádherné vlasy děkovat těmto malým, ale mocným krokům z dětství.

Mýty o růstu vlasů

Existuje spousta mýtů o růstu vlasů. Některé reklamy například slibují „růst vlasů o 10 cm za měsíc“ a často tak vedou k nerealistickým očekáváním. Reálný nárůst vlasů za měsíc však činí asi 1 až 1,5 centimetru. Vlasy rostou podle geneticky naprogramovaného růstového cyklu, a zatímco tento cyklus může být mírně ovlivněn zdravotním stavem, výživou a péčí o vlasy, zázračné zrychlení růstu není prostě možné.

Dalším rozšířeným mýtem je, že vlasy rostou rychleji po stříhání. I když pravidelné stříhání je zásadní pro udržení zdraví vlasů a může předcházet třepení konečků, nezvyšuje rychlost růstu. Odpověď na často kladenou otázku – jak rychle rostou vlasy po stříhání, je tedy jednoduchá. Stejně rychle jako před ním! Co stříhání skutečně dělá, je odstraňování poškozených konečků, což vlasy udržuje vypadající zdravě a plně. Toto může vytvořit iluzi rychlejšího růstu, protože vlasy vypadají lépe udržované a méně se lámou.

Strihani-vlasu

Další mýtus tvrdí, že používání určitých vlasových produktů nebo doplňků může „probudit“ neaktivní vlasové folikuly a stimulovat růst vlasů. Tento mýtus vznikl na základě otázek, jak obnovit růst vlasů. Ve skutečnosti některé produkty mohou podporovat zdraví vlasové pokožky a stávajících vlasů, ale žádný produkt nemůže změnit genetickou dispozici folikulů nebo fáze jejich růstového cyklu.

Jedním z dalších mýtů je, že časté mytí hlavy může způsobit zrychlení růstu vlasů. To také není pravda. I když čistá pokožka hlavy je důležitá pro zdravé vlasy, nadměrné mytí může vlasy spíše vysušit a oslabit, což může vést k jejich lámání a vypadávání.

A co fráze „vlasům prospívá, když je občas necháte dýchat“? Vlasy jsou mrtvé buňky, a tak nepotřebují dýchání. Co je však důležité, je minimalizovat používání tepla a chemikálií, které mohou poškozovat vlasové vlákno a pokožku hlavy.

Reálná možnost, jak podpořit růst vlasů, spočívá v kombinaci zdravé stravy, dostatečné hydratace, správné vlasové péče a redukci stresu. Doplňky stravy mohou pomoci, ale pouze v případě, že vaše tělo zažívá skutečný nedostatek. Pro ty, kteří hledají možnosti zlepšení růstu vlasů, je nejlepší se poradit s dermatologem nebo trichologem, kteří mohou poskytnout individuálně přizpůsobené rady a léčbu.

Dlouhe-vlasy 

Na cestě k dlouhým a zářivým vlasům neexistují zkratky. Je to maraton, nikoliv sprint, a vyžaduje trpělivost, péči a pozornost k detailům. Vezměte tedy naše tipy, co pomáhá na růst vlasů, jako svou mapu – začněte zevnitř s vyváženou stravou a dostatečným pitným režimem, pokračujte jemnou a promyšlenou vlasovou rutinou a vše korunujte pravidelnou profesionální péčí. Nezapomeňte také, že i vaše vlasy si občas zaslouží odpočinek od stylingu a stresu. A pamatujte, každý pramen vlasů je jako váš osobní příběh – unikátní a stále se vyvíjející. S láskou a péčí se vaše vlasy stanou silným a lesklým odrazem vaší vnitřní vitality.

 

Zdroje

[1] Morgan B. Murphrey et al. (2023). Anatomy, Hair. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513312/  

[2] Tinoco A, et al. (2019). Crystallin fusion proteins improve the thermal properties of hair. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6823552/

[3] Koyama T, et al. (2016). Standardized scalp massage results in increased hair thickness by inducing stretching forces to dermal papilla cells in the subcutaneous tissue. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740347/

[4] Le Floc’h C, et al. (2015). Effect of a nutritional supplement on hair loss in women.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jocd.12127

 
Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Michaela Gottwaldová, digitální markeťačka a ilustrátorka
Od útlého věku se věnuje aktivně sportu –⁠ od tance se dostala až ke hraní volejbalu za lokální ženský tým. Velkou část svého volného času tráví v přírodě, sportem, cestováním a starostí o zdravý životní styl. V rámci práce využívá svou hlavní přednost, kterou je kreativita, a to jak v oblasti ilustrátorství, tak v marketingu.