Jak zvýšit libido? Máme pro vás 7 tipů na podporu touhy

Nízké libido může ovlivňovat kvalitu života i partnerského vztahu. I když je to problém, o kterém se moc nemluví, nejde o nic neobvyklého. Z krátkodobého hlediska vás pokles libida nemusí trápit. Pokud však se sníženou sexuální touhou bojujete delší dobu, tento článek je pro vás. Přečtěte si více o tom, jak se vyrovnat se ztrátou libida u mužů i u žen, a objevte způsoby, jak obnovit svou touhu. Na závěr jsme pro vás připravili také seznam potravin na zvýšení libida, které můžete zařadit do svého jídelníčku.

laska-par

Obsah

Co je to libido?

Libido je pojem, který se často skloňuje v souvislosti se sexuální aktivitou. Nejlépe ho lze popsat asi jako individuální měřítko sexuální touhy. Je to ta vnitřní síla, která nás přivádí k tělesné intimitě a přitažlivosti vůči druhému člověku. Každý má odlišnou úroveň libida, která se může lišit jak mezi jednotlivci, tak v různých obdobích života.

I když by se mohlo zdát, že libido je spojeno především s hormonálními procesy v těle, tedy s produkcí hormonů, jako je testosteron u mužů a estrogen u žen, není to pravda. Hormony sice mají vliv na sexuální funkce a regulují sexuální touhu, ale libido je zároveň ovlivněno také různými psychologickými a sociálními faktory. Je to tedy mnohem víc než jen pouhý hormonální mechanismus. Působí na něj jak stres, úzkost, deprese, vztahové problémy a únava, tak i pocit blízkosti, láska a zdravé partnerské vztahy.

Aby odpověď na otázku „co je libido“ byla kompletní, je potřeba dodat, že libido je individuální a každý člověk ho prožívá jinak. Někteří jedinci mohou mít vyšší úroveň touhy, zatímco jiní se mohou cítit spokojeni s nižší sexuální aktivitou. Důležité je respektovat a akceptovat své vlastní potřeby, aniž bychom je porovnávali s normami nebo očekáváními společnosti.

spokojeny-par

Snížené libido může potrápit nárazově i dlouhodobě

Ztráta libida může být buď krátkodobá, nebo dlouhodobá. Pokud se vám stane, že pár týdnů nemáte chuť na žádnou sexuální aktivitu, nemusíte se znepokojovat. Je to naprosto normální. Příčinou je většinou náročná životní situace. Možná máte v poslední době více stresu nebo třeba pracujete přesčas. Sexuální apetit mohou ovlivnit také velké změny ve vašem životě nebo třeba užívání nových léků. V takových případech bývá snížená sexuální touha dočasná a obvykle se vrátí zpět, jakmile se situace uklidní.

V případě, že vás pokles libida trápí dlouhodobě, na vině mohou být hormonální problémy, chronická nemoc, psychické potíže nebo vedlejší účinky některých léků. Snížené libido může mít v delším časovém horizontu výrazný vliv na kvalitu života jednotlivce a také na partnerský vztah.

Ztráta libida může mít hned několik příčin

Mezi faktory, které mohou ovlivnit sexuální touhu a přispět k jejímu snížení, patří například:

  • Stres: Vysoká úroveň stresu může ovlivnit hormonální rovnováhu v těle a snížit libido. Zaneprázdněný životní styl, pracovní problémy, finanční obavy nebo osobní potíže vytváří chronický stres, který snižuje sexuální touhu.
  • Únava: Nedostatek spánku a chronická únava mohou způsobit ztrátu libida. Když je tělo vyčerpané, sexuální aktivita není prioritou a zájem o ni se snižuje. Tento problém může souviset také s extrémní sportovní aktivitou.
  • Hormonální nerovnováha: Hormonální změny v těle, jako je například snížená hladina testosteronu u mužů nebo nerovnováha estrogenu u žen, mohou vést ke snížení libida. Tyto výkyvy se objevují v důsledku přirozeného stárnutí, těhotenství, menopauzy, hormonální antikoncepce nebo hormonální léčby.
  • Léky: Některé léky, včetně antidepresiv, antikoncepce, antihistaminik a léků používaných při léčbě vysokého krevního tlaku nebo jiných onemocnění, mohou mít jako vedlejší účinek snížení libida.
  • Psychické faktory: Psychické stavy, jako je deprese, úzkost, traumata, nízké sebevědomí nebo vztahové problémy, mohou také ovlivnit sexuální touhu a snížit libido.
  • Sexuální problémy: Určité sexuální problémy, jako je bolest při sexu (dyspareunie), vaginismus, cysty nebo erektilní dysfunkce, mohou mít také negativní vliv na libido.
  • Zdravotní potíže: Sexuální apetit ovlivňují také onemocnění, která s mírou libida na první pohled vůbec nesouvisí. Jde například o nemoci štítné žlázy, neurologická, cévní nebo srdeční a revmatická onemocnění.
  • Faktory v partnerském vztahu: Dynamika a kvalita partnerského vztahu má významný vliv na libido. Problémem mohou být opakované a neměnné rutiny, nedostatečná komunikace nebo nevyrovnané sexuální potřeby. Libido často snižují také nepříjemné emoce, konflikty a napětí ve vztahu.

jak-zvysit-libido

7 tipů pro zvýšení libida

1. Zdravý životní styl

Velké množství potíží v životě často vyřeší „jen“ změna životního stylu. Pokud nedodržujete vyvážený jídelníček a nedopřáváte si dostatek spánku, není divu, že vaše libido zmizelo neznámo kam. Snažte se jíst zdravě, omezte konzumaci alkoholu, kouření a věnujte čas odpočinku.

2. Práce se stresem

Stres je spolehlivým zabijákem sexuální touhy. Pokud tedy dlouhodobě máte pocit, že je toho na vás hodně, hledejte způsoby, jak se se stresem efektivně vyrovnat. Můžete vyzkoušet relaxaci, meditaci, jógu, hluboké dýchání nebo se více věnovat koníčkům, které vám přináší radost a uvolnění.

3. Využití doplňků stravy

Existuje řada doplňků stravy, které se využívají pro zvýšení libida. Často jde o různé přírodní látky, jako je například kotvičník zemní nebo maca. Na našem e-shopu najdete bylinné kapky Hřebíček a skořice – skořice přispívá k normální činnosti reprodukčního systému a hřebíček pozitivně působí na sexuální apetit. Další možností je také doplněk Duševní rovnováha, který obsahuje šafrán, tradičně užívaný pro stimulaci libida a zvýšení kvality spermií, a ashwagandhu podporující celkovou energii a vitalitu.

skorice-a-hrebicek (1) dusevni-rovnovaha (1)

4. Pravidelná fyzická aktivita

Pravidelná fyzická aktivita má pozitivní vliv na celkové zdraví, energii a sexuální funkce. Zkuste zařadit do svého života pohyb, který vám vyhovuje, ať už jde o procházky, běh, jízdu na kole nebo jiné sportovní aktivity. Dávejte však pozor, abyste to nepřehnali. Velmi náročné tréninky totiž mohou působit naopak – vyčerpávají organismus, a snižují tak libido.

5. Komunikace a intimita

Snažte se s partnerem komunikovat otevřeně a upřímně o vašich potřebách, přáních a fantaziích. Posílíte tak intimní spojení a zvýšíte vzrušení. Dejte však pozor, abyste v konverzaci nevyužívali direktivní styl a obviňování ve stylu „ty nikdy neuděláš…“ – to zřejmě nebude fungovat. Pokud se bojíte otevřeného rozhovoru, můžete partnerovi napsat také dopis.

6. Experimentování a nové zážitky

Za nízkým libidem může stát také stereotyp. Buďte proto vynalézaví a snažte se do svého milostného života vnést nové prvky a experimentovat s různými formami intimity. Vsadit můžete také na romantickou atmosféru. Zkuste čas od času zapálit svíčky a zapnout romantickou hudbu. Čím lepší je váš vztah na emocionální úrovni, tím lepší jsou také intimní chvilky.

7. Pečujte o sebe

Pokud se aktuálně ve svém těle necítíte příliš dobře, není divu, že vaše sexuální touha skomírá. Udělejte si čas na péči o sebe a projevte trochu více sebelásky. Můžete si dopřát pleťovou masku, relaxační koupel nebo vyrazit na dlouhou procházku. Zamyslete se také nad tím, jak se o sebe lépe starat z dlouhodobého hlediska. Pravidelné taneční hodiny, návštěvy kosmetičky nebo nákupy se stylistkou vám mohou pomoci cítit se ve své kůži o poznání lépe.

par-v-posteli

Jak na zvýšení libida u žen?

Z dlouhodobého hlediska trápí nízké libido přibližně 10 % žen [1]. Je to dáno mimo jiné i tím, že ženy nemají tak často spontánní sexuální touhu, ale reagují spíše na impulzy, které v nich vzrušení probudí. Z toho také vyplývá, že ženy většinou potřebují mnohem delší předehru.

Může se však stát, že ani ty správné impulzy k nastartování ženského libida nestačí. Je totiž z velké části závislé na hormonální rovnováze, která je často u žen méně stabilní než u mužů. Změny jsou patrné nejen v průběhu menstruačního cyklu, ale také v průběhu celého života, například po těhotenství nebo v období menopauzy. Nízké libido u žen může způsobit také hormonální antikoncepce.

zvyseni-libida

V tradiční lidové medicíně se na hormonální nerovnováhu využívaly bylinky. Můžete vyzkoušet třeba extrakt z kontryhele, který se často doporučoval ke zklidnění a harmonizaci ženského těla. Velmi oblíbená je také ashwagandha působící přímo na endokrinní systém. Pokud však snížené libido přetrvává a způsobuje vám výrazné obtíže, je vhodné vyhledat odbornou pomoc od lékaře nebo sexuologa.

Jak na zvýšení libida u mužů?

U mužů za snížením libida může stát úbytek testosteronu, který bývá způsoben například narůstajícím věkem nebo nedostatečnou stimulací zvenčí. Tvorbu testosteronu můžete podpořit mimo jiné vyváženým jídelníčkem. Ve stravě by vám neměl chybět vitamín D, který má schopnost podporovat mužské hormony, a zinek. Ten podle studií přímo souvisí s hladinou testosteronu v mužském těle [2]. Důležité je zařadit také bílkoviny, zdravé tuky a vitamín A.

vitamin-d3-k2-maly selen-zinek-wid-maly

 

Pro podporu tvorby testosteronu je vhodné věnovat dostatečnou pozornost kvalitnímu spánku a omezit stres. Svou roli hraje i pohyb, především silový trénink a HIIT cvičení. Pozor si dejte také na přílišnou konzumaci alkoholu. Ta může snižovat hladinu testosteronu, způsobovat problémy s erekcí a ovlivňovat hormonální rovnováhu. Snažte se proto příjem alkoholu omezit a konzumovat ho s mírou.

Potraviny pro zvýšení libida

Existuje hned několik potravin, které jsou tradičně považovány za afrodiziaka a mohou přispět ke zvýšení libida. Vybrali jsme pro vás jedny z těch nejznámějších:

  • Avokádo: Obsahuje vitamín B6 a kyselinu listovou, látky účinné pro boj s únavou. Navíc je plné mononenasycených tuků, které podle nejnovějších výzkumů zřejmě mohou přispět ke tvorbě testosteronu.
  • Banány: Jsou bohaté na enzym bromelain, který pomáhá zvyšovat hladinu testosteronu u mužů. Obsahují také vitamíny skupiny B.
  • Hřebíček: Považuje se za přírodní afrodiziakum a stimuluje prokrvení.
  • Vlašské ořechy: Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a arginin podporující prokrvení a sexuální funkce.
  • Čokoláda: Obsahuje látku fenylethylamin, která podporuje uvolňování endorfinů a může zlepšovat náladu a sexuální touhu.
  • Muškátový oříšek: Obsahuje chemickou látku myristicin, která může mít povzbuzující účinek na libido.
  • Další přírodní afrodiziaka: Některé byliny a koření, jako je šafrán, skořice, mučenka, zázvor a vanilka, byly tradičně spojovány s povzbuzením libida.

Nyní už víte, jak zvýšit libido u žen i u mužů. Zkuste udělat doporučené změny v životním stylu a sáhněte po vhodných doplňcích stravy, které vám mohou s vaším snažením pomoci. Pokud tyto způsoby pro podporu libida selžou, nebojte se obrátit na svého lékaře.

 

Zdroje

[1]  Goldstein I, Kim NN, Clayton AH, DeRogatis LR, Giraldi A, Parish SJ, Pfaus J, Simon JA, Kingsberg SA, Meston C, Stahl SM, Wallen K, Worsley R. Hypoactive Sexual Desire Disorder: International Society for the Study of Women's Sexual Health (ISSWSH) Expert Consensus Panel Review. Mayo Clin Proc. 2017 Jan;92(1):114-128. doi: 10.1016/j.mayocp.2016.09.018. Epub 2016 Dec 1. PMID: 27916394.

[2] Prasad AS, Mantzoros CS, Beck FW, Hess JW, Brewer GJ. Zinc status and serum testosterone levels of healthy adults. Nutrition. 1996 May;12(5):344-8. doi: 10.1016/s0899-9007(96)80058-x. PMID: 8875519.

 

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

 

Barbora Zemková, digitální markeťačka a vizážistka
Propojuje znalosti různých oborů při práci na projektech z oblasti zdraví a krásy. Věří, že životní styl přímo ovlivňuje to, jak vypadáme, a proto se zaměřuje nejen na líčení a kosmetiku, ale také na stravu, pohyb či spánek. Při tvorbě obsahu se opírá jak o odborné studie, tak i o vlastní zkušenosti z testování produktů. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals.