Vitamíny v těhotenství – jaké a proč užívat

Mnohé ženy znají užívání vitamínů spíš před těhotenstvím, kdy urychlují nebo usnadňují početí. Víte však, jaké vitamíny užívat přímo v těhotenství a proč jsou tak důležité? Vyberte si ty nejdůležitější z nich a zjistěte, jak se orientovat v nabídce na trhu a podle čeho vybírat, ať můžete dopřát to nejlepší nejen sobě, ale i miminku.

Obsah článku:

Přirozené otěhotnění

Pokud jste nemuseli řešit problémy s otěhotněním, tak jste se možná s vitamíny a minerály, které se hodí pro přirozené početí, ani nesetkali. V případě, že jste se pokoušeli o potomka delší dobu, určitě jste slyšeli o doplňcích stravy, které měly za úkol podpořit a také urychlit vaši snahu. Mezi vitamíny, které jsou často doporučovány před otěhotněním, patří například kyselina listová, zinek a selen, ale také například vitamín E, o jehož důležitosti ví málokdo.

tehotensky-test

Potvrzení těhotenství

Plánovali jste miminko a těhotenství pro vás bylo splněným přáním? V takovém případě si určitě pamatujete, jak jste byli rádi, když jste miminko poprvé uviděli na ultrazuvku. Možná jste ji ještě v tuto dobu nedovedli představit, co všechno vás čeká. Mezi prvními kroky by určitě mělo být zjišťování, co můžete jíst, čemu se vyhnout a jak vytvořit ve svém těle ten nejlepší komfort pro vytouženého potomka.

Jídlo – co ano a co ne

V těhotenství byste měli zvýšit pitný režim, ideální je čistá voda. Dostatečný přísun tekutin zajišťuje správní krevní oběh maminky, ale i nenarozeného dítěte. Vyhněte se alkoholu, i když by se mělo jednat o jednu skleničku vína nebo třeba ovocného piva. Pokud máte chuť na míchaný drink, vyzkoušejte nealko drinky. 

Co se týče pokrmů, kterým se v těhotenství vyhnout, určitě tam patří veškeré jídlo, které není dostatečně tepelně upravené. Na nějakou dobu se tedy rozlučte s tatarákem a oblíbeným sushi. Vyhněte se také sýrům s plísní a nepasterovaným mléčným výrobkům. Místo toho zvyšte příjem zeleniny, ovoce, ovesných vloček, celozrnných potravin a také tepelně zpracovaných ryb, drůbežího masa a potravin, které obsahují vápník.

Zdravá strava v těhotenství

Vitamíny pro těhotné

Kromě pestrého a vyváženého jídelníčku je důležité myslet na dostatek vitamínů, minerálů a stopových prvků. Vyberte si vitamíny pro těhotné, které mohou být každodenním doplňkem vaší stravy. Vždy konzultujte se svým ošetřujícím lékařem a ptejte se, co je pro vás nejvhodnější.

Jaké vitamíny vybrat

Pro lepší využitelnost a vstřebatelnost v organismu dejte přednost lipozomálním vitamínům. Výhodou těchto vitamínů je uzavření v transportních váčcích nebo také speciálních kapsách – lipozomech. Takto jsou důležité látky ochráněny před degradací trávícím systémem a vitamíny se vstřebávají mízním ústrojím. Možná vás překvapí, že účinek lipozomálních vitamínů je možné přirovnat k aplikaci pomocí injekční stříkačky.

Doplňte potřebné vitamíny

Kyselina listová

Výhodou užívání kyseliny listové je podpora správného vývoje plodu. Kyselina listová skvěle funguje jako prevence proti vrozeným vadám, převážně mozku a páteře. Její užívání se doporučuje už v době, kdy těhotenství plánujete. Přirozeně se vyskytuje v listové a košťálové zelenině, v některém ovoci (jahody, maliny), v celozrnných produktech a v ořeších. Při vystavení vyšším teplotám, kyselému prostředí a světlu však může dojít k jejímu zničení. Proto v těhotenství lékaři často doporučují užívat kyselinu listovou v doplňku stravy.

V běžných výživových doplňcích a obohacených potravinách bývá pouze výchozí látka folátu, kterou tělo musí zpracovat pomocí enzymu MTHRF. Ne všechny ženy mají dostatek těchto enzymů přeměňujících kyselinu listovou na aktivní formu. Proto se vyplatí sáhnout po produktech, které obsahují přímo aktivní formu kyseliny listové.

lipozomální kyselina listová

Vitamín E

Vitamín E je skvělý pomocník pro obnovu vlasů, kůže a sliznic. Je potřebný pro tvorbu pojivové tkáně, cév a také svalů. Navíc rozvíjí silný imunitní systém, což v těhotenství ocení maminka i dítě.

Vápník

Doplnění vápníku je v těhotenství rozhodně na místě. Plod si začne odebírat vápník z mateřské krve a těhotné ženy mohou trpět bolestí zubů i vypadáváním vlasů. Při doplnění vápníku se posilňují kosti těhotné i miminka. Vhodná je především kombinace s vitamínem D, bez kterého se vápník špatně vstřebává a ukládá.

vapnik-d3-c

Železo

Železo je potřebné pro dostatečné množství kyslíku, a to jak pro těhotnou ženu, tak pro dítě. Železo totiž pomáhá transportovat kyslík z plic do krve a do všech orgánů, včetně mozku. Jeho příjem je důležitý především ke konci těhotenství, protože dítě rychle roste a potřebuje nabrat zásoby železa pro první 4 měsíce života, kdy si není schopno tuto minerální látku vytvořit samo.

lipozomální železo

Omega 3-kyseliny

Mezi stavební látky, které pomáhají ke správnému vývoji plodu, patří i omega3-mastné kyseliny. Jejich doplnění podpoří vývoj zraku, mozku a také srdce

Vyberte si vhodné lipozomální vitamíny pro těhotné a podpořte správný vývoj svého dítěte. Posílením své imunity budete navíc připraveni i na náročný porod, který díky podpoře zdraví v těhotenství může být mnohem komfortnější.