Orgánové hodiny podle čínské medicíny: Pochopte, jak pracuje vaše tělo

Každý z nás už někdy slyšel větu: „Neměl bys jíst na večer,“ nebo zažil situaci, kdy se mu hůře pracovalo či učilo okolo oběda. Důvodem je, že každý orgán má své vlastní časy aktivity, které ovlivňují naše zdraví a vitalitu. V tomto článku se budeme zabývat konceptem orgánových hodin a jejich vlivem na naše zdraví a celkový stav. Vysvětlíme vám, jak jednotlivé orgány pracují v různých časových intervalech a jak je můžete efektivně podpořit.

organove-hodiny

Obsah

O co jde, z čeho koncept orgánových hodin vychází

Orgánové hodiny jsou konceptem, který vychází z tradiční čínské medicíny, jejího pohledu na lidské tělo a jeho energetické cykly. Podle této filozofie každý orgán v těle má specifickou energetickou aktivitu, která se pravidelně mění během dne. Jednotlivé orgány jsou tedy spojeny s určitou dobou dne a noci, kdy je jejich energie nejsilnější a nejaktivnější. Tyto cykly podle tradičního učení souvisí s přirozenými elementy, jako je oheň, země, kov, voda a dřevo.

Během celého dne je 24 hodin rozděleno na 12 úseků, které jsou spojeny s jednotlivými orgány podle konceptu orgánových hodin v čínské medicíně. Každý orgán má své vlastní dvouhodinové období, kdy je přirozeně nejaktivnější, a o 12 hodin později zase dobu největšího útlumu. Zároveň je důležité si uvědomit, že v letním období je čas posunut o 1 hodinu dopředu, takže při výpočtu je třeba 1 hodinu odečíst [1].

Přesnost orgánových hodin podle TČM sice zatím není potvrzena dostatečným množstvím studií, podle dostupných výzkumů však určitě můžeme říct, že lidské tělo má své vlastní biologické hodiny, které ovlivňují vše, od spánku až po sportovní výkon. Existuje například studie, ve které vědci zjistili, že nárůst hormonu epinefrinu po cvičení byl dvakrát vyšší v 8:30 než ve 4:30 [2]. Další výzkum zase ukázal, že léky na vysoký krevní tlak užívané v nočních hodinách mohou fungovat o něco lépe, než když je člověk bere ve dne [3]. Vliv denní doby na náš organismus je tedy nepopiratelný.

purerituals_organove_hodiny

Proč je dobré znát orgánové hodiny?

Poznání orgánových hodin nám umožňuje cíleně podporovat dané orgány v jejich čase aktivity. Můžeme se zaměřit na stravu, cvičení, meditaci nebo jiné praktiky, které jsou pro daný orgán prospěšné v příslušném časovém úseku. Tím podporujeme jejich správnou funkci a zdraví.

Noční buzení podle orgánů

Kupříkladu nespavost trápí v dnešní době řadu lidí. Znalost toho, jak fungují orgánové hodiny v noci, je zvláště užitečná, protože může vysvětlit časné ranní probuzení nebo problémy se spánkem. Každý orgán má vyhrazený čas, kdy je v noci nejaktivnější, a pokud se v této době probudíte, může to naznačovat nerovnováhu v daném orgánu. Například, časté probouzení mezi 1:00 a 3:00, které je spojeno s aktivitou jater, může signalizovat potřebu detoxikace a podpory jater. Problémy se spánkem v tomto čase mohou být způsobeny například nadměrným stresem, emocionální nerovnováhou nebo potřebou vyvážit stravu a životní styl.

spanek-nohy

Pochopte své tělo a jednotlivé orgány podle hodin aktivity

V konečném důsledku nám znalost orgánových hodin poskytuje hlubší pochopení našeho těla, umožňuje plánovat aktivity a péči v souladu s energetickými cykly orgánů a poskytuje užitečné informace pro diagnostiku a prevenci zdravotních problémů.

Důležité je si uvědomit, že orgánové hodiny poskytují obecné orientační informace, a individuální potřeby se mohou lišit. Každý člověk je jedinečný a může mít své vlastní energetické vzorce. Je vhodné naslouchat svému tělu, přizpůsobovat životní styl a stravu svým vlastním potřebám. V případě závažnějších zdravotních problémů je vždy nutné vyhledat odbornou radu od lékaře nebo odborníka na čínskou medicínu.

Biologické hodiny jednotlivých orgánů

Biologické hodiny jednotlivých orgánů představují fascinující aspekt lidské fyziologie. Každý orgán v našem těle má své vlastní časy aktivity, během kterých nejefektivněji plní své funkce. Porozumění těmto biologickým hodinám nám umožňuje lépe rozumět optimálním časům pro stravu, fyzickou aktivitu a další aspektům péče o zdraví. V této části se detailněji podíváme na jednotlivé orgány a jejich časové aktivity, abychom lépe porozuměli jejich funkci a tomu, jak je efektivně podpořit.

cviceni-posilovani

1. Játra 

Játra jsou životně důležitým orgánem, který má na starosti detoxikaci těla a metabolické funkce. Mezi 1–3:00 ráno jsou játra nejvíce aktivní, a právě v této době provádějí důkladnou očistu těla od toxických látek. Doporučuje se v této době spát a poskytnout játrům klid a odpočinek. Je také vhodné vyvarovat se těžkého jídla a nadměrné konzumace alkoholu, které by mohly játra zatížit.

Pro podporu regenerace a očisty jater můžete využít sílu několika přírodních pokladů, které se skrývají v našem produktu Podpora jater. Mimo ostropestřec v něm najdete také extrakt z artyčoku, kurkumin a silný antioxidant glutathion.

liver-booster kurkumin glutathion-widget

 

TIP: Pokud máte s usínáním problémy, zkuste si přečíst náš článek „Jak rychle usnout? 10 tipů pro lepší spánek!“.

2. Plíce  

Plíce jsou orgánem, který má na starosti dýchání a kyslíkovou výměnu v těle. V čase 3–5:00 ráno jsou nejaktivnější a pracují na podpoře imunitního systému a očišťování těla. Pokud se v této době často probouzíte nebo máte problémy se spánkem, může to naznačovat nerovnováhu v plicích. Není tajemstvím, že v tomto nočním čase můžou mít problémy astmatici, kuřáci nebo lidé s jiným plicním onemocněním. Doporučuje se čerstvý vzduch a hluboké dechové cvičení, které podpoří funkci plic. Je také důležité vyvarovat se kouření a vystavení znečištěnému ovzduší, které mohou negativně ovlivnit zdraví plíce.

3. Tračník 

Tračník neboli tlusté střevo má za úkol trávení potravy a vstřebávání živin. Mezi 5–7:00 ráno je tračník aktivní a provádí eliminaci odpadních látek a toxických látek z těla. Přestože si můžete po probuzení připadat stále unavení, váš organismus začíná aktivně pracovat. Doporučuje se dostatečná hydratace a podpora ranního pohybu střev, což napomáhá udržovat zdraví a fungování tračníku. Je vhodné vyhnout se těžkým jídlům a mastným pokrmům, které by mohly zpomalit trávení.

pitny-rezim

4. Žaludek 

Žaludek je orgánem, který slouží k trávení potravy a přípravě živin pro další využití v těle. V době 7–9:00 ráno je nejvíce aktivní a zpracovává snídani a vstřebává živiny. Doporučuje se zdravá a vyvážená snídaně, která poskytne žaludku potřebné živiny pro energetický start do dne. Je důležité vyvarovat se přejídání a spěchu při jídle, které by mohly zatížit žaludek a narušit trávení.

Využijte tento čas k vyřízení neodkladných a náročných úkolů, které vyžadují vaši koncentraci a odhodlání. Tělo má vyšší hladinu energie, což podporuje produktivitu a schopnost soustředit se. Buďte však opatrní a nezapomeňte na vyvážený přístup. Pamatujte si, že přílišné pracovní nasazení v tomto čase může vést k vyčerpání a přetížení. Je důležité najít rovnováhu mezi prací a odpočinkem, abyste udrželi svou fyzickou a duševní pohodu.

Tvrzení, že nemáte jíst těžká jídla ve večerních hodinách, má své opodstatnění, protože jak jsme se zmínili výše, u každého orgánu nastává útlum zhruba 12 hodin po jeho nejvyšší aktivitě. Konzumace těžkého jídla večer může vést k obtížnému trávení a nepohodlí, protože žaludek není schopen efektivně zpracovat těžké pokrmy. Doporučuje se volit lehčí a snadno stravitelnou stravu, která minimalizuje zatížení žaludku a podporuje kvalitní spánek. Je důležité naslouchat svému tělu a najít rovnováhu ve stravování, která vyhovuje individuálním potřebám.

zdrava-strava

5. Slezina 

Slezina je orgánem, který hraje důležitou roli v trávení, metabolismu a podpoře imunitního systému. V časovém rozmezí 9–11:00 dopoledne je slezina nejvíce aktivní a zajišťuje energetickou podporu pro tělo a metabolismus. Tělo funguje na plné obrátky, proto si poradíte i s náročnějším úkoly. Doporučuje se lehká a výživná strava, která poskytne slezině potřebné živiny. Pokud máte rádi sladké, je to právě nejlepší doba, kdy je tělo schopno strávit sladkosti.

TIP: Pokud máte chutě na sladké až příliš často, přečtěte si náš článek o možných důvodech, proč nemůžete přestat mlsat.

6. Srdce 

Srdce je vitálním orgánem, který zajišťuje cirkulaci krve a dodává životně důležitý kyslík a živiny do celého těla. V době 11–13:00 odpoledne je srdce nejvíce aktivní a odpovídá za energetický tok v těle. Citlivější jedinci mohou pocítit silnější tlukot srdce, nebo naopak tělesný útlum. Doporučuje se zdravý oběd a čas na relaxaci a uvolnění stresu. Je vhodné vyvarovat se přejídání a nadměrné fyzické námaze, které by mohly přetížit srdce.

relaxace-odpocinek

Pro zdravý oběhový systém můžete vyzkoušet jeden z našich doplňků stravy na srdce a cévy. Důležitým elementem je vyvážená strava a pravidelný pohyb. K doplňkům stravy na podporu kardiovaskulárního systému patří vitamíny B6, B9, B12 a E, a minerály jako hořčík a draslík. Bylinné přípravky s ginkgo bilobou, kopřivou nebo koňským kaštanem jsou také často využívány.

7. Tenké střevo 

Tenké střevo je orgánem, který zajišťuje trávení a vstřebávání živin do těla. V době 13–15:00 odpoledne je nejaktivnější. Doporučuje se lehký a vyvážený oběd, který bude snadno stravitelný a prospěšný pro tenké střevo. Pokud někdo má nedostatek energie v tenkém střevě, tak může po obědě zaznamenat snížení energie.

8. Močový měchýř 

Močový měchýř je orgánem, který slouží jako rezervoár moči a podílí se na vylučování odpadních látek z těla. V čase 15–17:00 odpoledne je energeticky aktivní. Doporučuje se dostatečná hydratace a pravidelné močení, což napomáhá udržovat močový měchýř v dobrém stavu. Cévy jsou nejroztaženější, proto podporují rychlou cirkulaci krve a účinné odstranění toxických látek. V této fázi dosahuje naše tělo druhého výkonnostního vrcholu, což je ideální čas pro intenzivní fyzickou aktivitu. Lepší čas pro návštěvu fitka či sauny během dne nenajdete.

cviceni-ve-fitku

9. Ledviny 

Ledviny jsou důležitým orgánem, který se podílí na regulaci rovnováhy tekutin v těle a filtraci odpadních látek. V období 17–19:00 večer jsou nejvíce aktivní a pracují na udržování rovnováhy tekutin v těle. Doporučuje se podpora ledvin pitím bylinných čajů a konzumací potravin s vysokým obsahem vody. Chronická únava, cukrovka, vyčerpání štítné žlázy a nadledvinek jsou často spojovány s nedostatkem energie ledvin.

10. Obal srdce

Obal srdce je podle konceptu orgánových hodin aktivní mezi 19:00 a 21:00 večer. V této době je obal srdce nejvíce energeticky aktivní a plní důležitou roli při pumpování krve do celého těla. Je to období, kdy je srdeční sval nejefektivnější a schopný zvládnout vyšší fyzickou zátěž. V době jeho maximální aktivity je vhodné věnovat zvláštní pozornost péči o srdce. To může zahrnovat cvičení, které podporuje kardiovaskulární kondici, jako je aerobní aktivita, běh, plavání nebo jízda na kole.

jizda-na-kole

11. Trojitý zářič

Nejméně známým orgánem je takzvaný trojitý zářič, který má svou nejvyšší aktivitu mezi 21:00 a 23:00 večer. Trojitý ohřívač je pojmem z čínské medicíny a zastupuje energetický systém, který reguluje tělesné funkce a kontroluje tok energie mezi orgány. Skládá se ze tří oblastí – horního zářiče, středního zářiče a spodního zářiče. Každá z těchto oblastí má svou specifickou funkci a zahrnuje různé orgány. Horní zářič je spojen s orgány jako srdce a plíce, které jsou zodpovědné za cirkulaci krve a dýchání. Střední zářič zahrnuje trávicí orgány, jako je žaludek, játra, slinivka a střeva, které jsou klíčové pro správné trávení a vstřebávání živin. Spodní zářič se soustředí na orgány pro vylučování, jako jsou ledviny, močový měchýř a střeva, které pomáhají odstraňovat odpadní látky a udržovat rovnováhu tekutin v těle.

Během aktivního období trojitého ohřívače se energetický tok v těle zaměřuje na harmonii a rovnováhu mezi orgány. Je to čas, kdy bychom se měli věnovat uvolnění a relaxaci, aby se energie mohla volně pohybovat a obnovovat v těle. Meditace, jemné cvičení jako jóga, plavání, a další uklidňující aktivity mohou být prospěšné pro podporu rovnováhy trojitého ohřívače.

cviceni-jogy (2)

12. Žlučník 

V období mezi 23:00 a 1:00 v noci žlučníkáři často zažívají potíže se spánkem. V této době je žlučník nejvíce aktivní, provádí detoxikaci a regeneraci, což je klíčové pro čištění žlučových cest a trávicího systému.

Tělo se v této době nachází v režimu odpočinku, kdy se tělesné funkce zpomalují a probíhají různé fáze spánku. Důležité je poskytnout tělu dostatek kvalitního spánku a podporovat klidné prostředí. S lepší funkcí žlučníku a jater, které nastupují svou aktivitou jako další, vám můžou pomoct naše doplňky stravy na játra a žlučník.

Co se děje v těle v průběhu dne

V předchozí části jsme se podívali na jednotlivé orgány a jejich aktivity v rámci orgánových hodin. Nyní se zaměříme na přehledný časový harmonogram, který nám umožní lépe porozumět tomu, co se v těle děje v průběhu dne a noci.

Orgánové hodiny ve dne

  • 5:007:00 ráno: Aktivace tlustého střeva
    • Máme tady ranní vstávání. Kvalitní vyprázdnění střeva vám pomůže nastartovat tělo do začínajícího dne.
  • 7:009:00 ráno: Aktivita žaludku
    • Ideální čas pro vydatnou snídani k dodání tělu potřebnou energii. Doporučujeme konzumovat lehké a snadno stravitelné potraviny. Tento čas je ideální pro náročnější úkoly, jelikož vaše tělo je v plném nasazení.
  • 9:0011:00 dopoledne: Aktivita sleziny
    • Slezina je důležitým orgánem pro trávení a imunitní systém. V této době se doporučuje konzumovat lehká a stravitelná jídla, která podporují trávení a dodávají energii tělu.
  • 11:0013:00 odpoledne: Aktivita srdce
    • Vhodný čas pro oběd. Vyvážený a lehce stravitelný jídlo je ideální. není neobvyklé, že někteří lidé v tomto čase zažívají rychlejší bušení srdce. Doporučuje se klidná procházka na čerstvém vzduchu pro zklidnění těla.
  • 13:0015:00 odpoledne: Aktivita tenkého střeva
    • Další fáze trávení a vstřebávání živin. Pokud jste měli k obědu jídlo s nedostatkem živin, můžete zaznamenat poobědní únavu a nechuť k práci.
  • 15:0017:00 odpoledne: Aktivita močového měchýře
    • Dostatek tekutin je důležitý pro udržování hydratace a vylučování odpadních látek. V tomto čase tělo dostává druhý nášup energie, a proto je to nejideálnější čas na náročnější fyzickou aktivitu.
  • 17:0019:00 večer: Aktivita ledvin
    • Nejdůležitější funkcí ledvin je udržování rovnovážného stavu tekutin v našem těle. Pro zdravé ledviny se doporučuje pití například bylinných čajů.

organove-hodiny-v-noci

Orgánové hodiny v noci

  • 19:0021:00 večer: Aktivita obalu srdce
    • Obal srdce nejaktivněji v tento čas pumpuje krev do celého našeho těla. Srdeční svaly jsou v nejvyšším bodě své síly, a proto zvládne i náročnější fyzické aktivity.
  • 21:0023:00 večer: Aktivita trojitého ohřívače
    • Tělesná energie se rozlévá před do celého těla. Relaxace, meditace a uklidnění mysli jsou ideální aktivity na zklidnění před spánkem.
  • 23:005:00 ráno: Období odpočinku a spánku
    • V tomto čase je aktivní žlučník a plíce. Tělesné funkce se zpomalují, tělo se regeneruje a detoxikuje. Dostatek kvalitního spánku je pro zdraví klíčový. Lidé s plicními potížemi se můžou v tento čas probouzet.

Věříme, že po přečtení tohoto článku budete mít základní přehled o tom, co to orgánové hodiny jsou a jak díky nim lépe pochopit své tělo. Klíčové je vyvážit životní styl, stravu a péči o sebe tak, aby byly v souladu s přirozenými energetickými cykly vašeho těla. Respektováním orgánových hodin a poskytováním správné péče každému orgánu v příslušném časovém úseku můžete podpořit své zdraví, vitalitu a celkovou pohodu.

Zdroje

[1] https://www.uh-energy.cz/img/RegeneraceVPentagramu.pdf

[2] Scheer FA, Hu K, Evoniuk H, Kelly EE, Malhotra A, Hilton MF, Shea SA. Impact of the human circadian system, exercise, and their interaction on cardiovascular function. Proc Natl Acad Sci U S A. 2010 Nov 23;107(47):20541-6. doi: 10.1073/pnas.1006749107. Epub 2010 Nov 8. PMID: 21059915; PMCID: PMC2996667.

[3] Bowles NP, Thosar SS, Herzig MX, Shea SA. Chronotherapy for Hypertension. Curr Hypertens Rep. 2018 Sep 28;20(11):97. doi: 10.1007/s11906-018-0897-4. Erratum in: Curr Hypertens Rep. 2018 Dec 4;21(1):1. PMID: 30267334; PMCID: PMC6491046.

 

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Michaela Gottwaldová, digitální markeťačka a ilustrátorka
Od útlého věku se věnuje aktivně sportu –⁠ od tance se dostala až ke hraní volejbalu za lokální ženský tým. Velkou část svého volného času tráví v přírodě, sportem, cestováním a starostí o zdravý životní styl. V rámci práce využívá svou hlavní přednost, kterou je kreativita, a to jak v oblasti ilustrátorství, tak v marketingu.