Detox: Detoxikační kúry pro oživení vašeho těla a mysli

S detoxem jako by se v posledních letech roztrhl pytel. Celebrity, influenceři, výrobci doplňků stravy nebo řetězce freshbarů propagují různé typy detoxikačních kúr, od jarního detoxu přes šťávový až po kopřivový detox. Otázkou však je, zda takovou očistu těla doopravdy potřebujete. Přirozená detoxikace totiž v organismu probíhá neustále. Pojďte si s námi na problematiku odstranění toxinů z těla posvítit více do hloubky a zjistěte, zda byste měli detox zařadit, nebo jde jen o marketingový tah.

detox

Co je to detox a proč je stále populárnější?

Detoxikace organismu, zkráceně označovaná také jako detox, je vlastně očista těla od toxinů. Na začátek je potřeba ujasnit, že organismus si sám od sebe umí se škodlivinami poradit a nežádoucí látky dokáže velmi dobře eliminovat. Má totiž k dispozici perfektní detoxikační systém v podobě kůže, jater, trávicího traktu, lymfatického systému a plic. Určitě tedy nepotřebujete šťávový detox proto, aby vaše tělo bylo schopné vyloučit toxiny.

Na druhou stranu je však pravda, že moderní doba dává lidskému organismu čím dál tím víc zabrat. Nedopřáváme si dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, spoustu času trávíme sezením u počítače a televize, trpíme na častý stres a v jídelníčku máme čím dál více průmyslově zpracovaných surovin. Právě tyto faktory mohou vést k přetížení organismu a v takovém případě je dobré tělu s očistou trochu pomoci. Dejte však pozor – není detox jako detox. Existuje nespočet různých druhů a ne každý vašemu organismu prospěje.

stavovy-detox

Typy detoxikačních kúr

Pokud hledáte nejúčinnější detox, následující přehled různých detoxikačních kúr by vám mohl pomoci. Zjistěte, které detoxikační kúry jsou opravdu efektivní a které je nejlepší raději ani nezkoušet.

Detox podle ročního období

Jarní detox: Po zimě, kdy se náš jídelníček skládá z těžších jídel, konzumujeme méně čerstvé zeleniny a ovoce a mnozí z nás tráví více času v interiéru s omezenou fyzickou aktivitou, máme často pocit, že svému tělu musíme nedostatečnou péči vynahradit. Proto jsou jarní detoxy tak oblíbené. Podle čínské medicíny bychom se na jaře měli zaměřit především na játra a žlučník. Pokud je chcete podpořit, dopřávejte si průmyslově nezpracovanou stravu, pijte čistou vodu, čaje a na nějakou dobu vynechte alkohol.

Regeneraci jater a žlučníku navíc můžete podpořit lipozomálním doplňkem stravy Podpora jater, který obsahuje výtažek z ostropestřce mariánského. Tato bylinka se v lidovém léčitelství využívá už po staletí a nové vědecké výzkumy ukazují, že k tomu existuje dobrý důvod. Sylimarin obsažený v ostropestřci totiž napomáhá k ochraně jaterních buněk před toxiny a k regeneraci. Studie také naznačují, že by mohl mít potenciál v léčbě různých onemocnění jater, včetně nealkoholického tukového onemocnění jater a hepatitidy C [1].

Podzimní detox: V rámci přípravy na chladnější měsíce, kdy potřebujeme, aby naše imunita šlapala na plné obrátky, se nabízí podstoupit podzimní detox. Čínská medicína říká, že ideální je zaměřit se na očistu plic. Zapomínat by se však nemělo ani na střevo, protože tyto dva orgány spolu úzce souvisí. Vhodné je tedy pohlídat si dostatečný příjem vlákniny a případně zařadit probiotika.

Pro regeneraci plic můžete využít různé směsi bylinek. Je jen na vás, zda sáhnete po teplém bylinkovém čaji, nebo si dopřejete lipozomální bylinný doplněk Dýchací cesty, který má mnohonásobně větší vstřebatelnost účinných látek. Obsahuje bez černý, diviznu, prvosenku jarní, lékořici, habr i mateřídoušku a je vhodný také při oparech nebo po virových a bakteriálních nákazách na doléčení.

liver-booster podpora-dychacich-cest_CZ (1)

Detox podle délky trvání

14denní detox: Detoxy na dva týdny jsou většinou z dílny výrobců doplňků stravy, salaterií nebo fresh barů. Narazit můžete také na různé placené výzvy. Nabídka je nepřeberná, takže dejte pozor, do čeho se pouštíte. Mnoho 14denních detoxů totiž funguje tak, že běžnou stravu nahrazuje různými ovocnými a zeleninovými šťávami. Díky tomu se dostanete do kalorického deficitu a zároveň navýšíte příjem vlákniny. To může krátkodobě vést k pocitu lehkosti, k vyprázdnění střev a k úbytku hmotnosti. Z dlouhodobého pohledu však detox na hubnutí není tou správnou volbou. Chcete-li shodit nějaké to kilo, vsaďte raději na vyvážený jídelníček podle potravinové pyramidy.

Týdenní detox: Týdenní detox může být skvělým startem k dlouhodobým změnám. Vynechte sladkosti a slazené nápoje, omezte solení a dbejte na dostatečný pitný režim. Z jídelníčku vyřaďte polotovary a průmyslově zpracované potraviny. Nepijte alkohol, vysaďte kávu a nekuřte. Zkuste také zvýšit příjem vlákniny, ovoce, zeleniny a antioxidantů.

Jednodenní detox: Jednodenní detox většinou mívá podobu půstu. I když na první pohled může vypadat děsivě, že byste neměli jíst po celý den, není to až tak složité. Půst jednoduše začnete po večeři prvního dne a ukončíte ho večeří další den. To znamená, že celý jeden den bez jídla vás vlastně vůbec nečeká. Před jednodenním detoxem je však potřeba tělo připravit a postupně jíst lehčí, průmyslově nezpracované potraviny. Záležet byste si měli dát i na prvním jídle po skončení půstu, tedy na večeři. Nemělo by rozhodně jít o nic těžkého.

zeleninovy-detox

Cílené detoxikační kúry

Alkoholový detox: Omezit konzumaci alkoholu nemusí být tak jednoduché, jak se zdá. V naší společnosti je totiž spojen s určitými rituály. Může jít o večerní posezení nad sklenkou vína nebo o oblíbené pivo jako odměnu za sportovní výkon. Naštěstí už však máme k dispozici plno nealkoholických variant. Mimo vína a piva bez alkoholu seženete také gin nebo třeba whisky. Sáhnout můžete i po virgin variantě svého oblíbeného koktejlu. Další možností je popíjení vody nebo jiného nealko nápoje ze skleničky, kterou běžně používáte na alko. Uvidíte, že voda s mátou a citronem ze skla na šampaňské může chutnat o trochu lépe.

Alkohol v rozumných dávkách však nemusí být za všech okolností škodlivý. Novější studie totiž identifikovaly souvislost mezi mírnou konzumací alkoholu a sníženým rizikem koronárních onemocnění srdce a celkovou úmrtností, a to především u osob středního a staršího věku z průmyslových zemí [2]. Jedna sklenička kvalitního alkoholu za čas tedy může být dokonce i prospěšná.

piti-alkoholu-ve-spolecnosti

Detox po antibiotikách: Po užívání antibiotik často dochází k oslabení střevní mikroflóry, což může negativně ovlivnit zdraví celého těla. Střeva pomáhají harmonizovat bylinky, jako je například Heřmánek pravý, Kopretina řimbaba nebo Lopuch větší. Můžete však sáhnout také po probiotikách. Zvolte buď doplňky stravy, nebo potraviny, jako je kvašené zelí, kimchi a kefíry.

Detox před otěhotněním: Správná životospráva před početím miminka je rozhodně důležitá. V první řadě je potřeba vysadit cigarety, alkohol a jiné drogy, které mohou mít negativní vliv na kvalitu spermatu. Vhodné je také snížit konzumaci kávy, o které se říká, že může ovlivňovat plodnost. V neposlední řadě se zaměřte na kvalitu používaných surovin. Často se doporučuje například vynechat klasické mořské ryby, které mohou obsahovat rtuť negativně působící na reprodukční systém.

detox-pomoci-stav

I když jsou různé detoxy v posledních letech oblíbené, nezapomínejte, že naše tělo má přirozený detoxikační systém, který neustále odstraňuje nežádoucí látky. Moderní životní styl sice může tělo zatěžovat více než kdy dříve, ale než se pustíte do nějakého detoxikačního programu, je důležité se informovat o jeho účincích a bezpečnosti. Neměli bychom zapomínat, že zatímco některé metody mohou prospět, jiné jsou jen marketingovým tahem bez skutečného prospěchu pro naše zdraví. Rozhodně neočekávejte, že vypijete zázračný detoxikační nápoj a vaše tělo bude jako znovuzrozené. Spíše se snažte podpořit detoxikaci organismu z dlouhodobého hlediska.

 

Zdroje:

[1] Karimi G, Vahabzadeh M, Lari P, Rashedinia M, Moshiri M. "Silymarin", a promising pharmacological agent for treatment of diseases. Iran J Basic Med Sci. 2011 Jul;14(4):308-17. PMID: 23492971; PMCID: PMC3586829.

[2] Health risks and benefits of alcohol consumption. Alcohol Res Health. 2000;24(1):5-11. PMID: 11199274; PMCID: PMC6713002.

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

 

Barbora Zemková, digitální markeťačka a vizážistka
Propojuje znalosti různých oborů při práci na projektech z oblasti zdraví a krásy. Věří, že životní styl přímo ovlivňuje to, jak vypadáme, a proto se zaměřuje nejen na líčení a kosmetiku, ale také na stravu, pohyb či spánek. Při tvorbě obsahu se opírá jak o odborné studie, tak i o vlastní zkušenosti z testování produktů. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals.