Právě probíhá letní akce se slevou až 15% na vybrané produkty. Platí pouze do 28.7.

Játra – k čemu slouží, jak fungují a je nutná jejich detoxikace?

Víte, co se skrývá pod pravými žebry a každý den neviditelně pracuje pro vaše zdraví? Jsou to játra – jeden z největších a nejzajímavějších orgánů v těle. V tomto článku se ponoříme do fascinujícího světa jater, která neúnavně filtrují vaši krev, bojují proti toxickým látkám a drží vás naživu. Odhalíme tajemství jejich schopnosti regenerace, prozkoumáme, jak fungují a co můžete udělat pro jejich ochranu a zdraví.

Zaludek

Obsah

Co byste měli vědět o játrech: Umístění a základní funkce

Víte, co je největším vnitřním orgánem v našem těle? Ano, játra! Játra jsou jedním z nejdůležitějších orgánů a mají klíčový význam pro celkové zdraví a pohodu. Na první pohled se mohou jevit jako jednolitá masa, ale ve skutečnosti se skládají ze dvou hlavních laloků, propojených mnoha menšími strukturami.

Játra mají nezaměnitelnou tmavě červenohnědou barvu a jejich hmotnost může činit až 1,5 kg u dospělého člověka. Povrchově jsou hladká, ale uvnitř jsou velmi komplexní. Játra jsou v podstatě chemickou továrnou těla – zde probíhá řada biochemických procesů, které jsou zásadní pro náš život.

Jednou z klíčových funkcí jater je metabolismus – přeměna živin z potravy na energii a základní stavební bloky pro tělo. Tento orgán hraje také zásadní roli v detoxikaci, kdy filtruje a neutralizuje škodlivé látky a toxiny z krve. Kromě toho játra produkují žluč, důležitou pro trávení tuků, a skladují životně důležité vitamíny a minerály. Játra jsou také jedinečná tím, že mají schopnost regenerace. To znamená, že dokáží do určité míry obnovit ztracenou tkáň, což je vlastnost, kterou málokterý orgán v těle sdílí.

Vzhledem k tomu, kolik důležitých funkcí játra plní, je nesmírně důležité o ně pečovat. Zdravý životní styl a vyvážená strava jsou klíčové pro udržení jejich zdraví a efektivní funkce. Játra jsou tichým, ale nezbytným hrdinou našeho těla, bez něhož bychom nemohli dlouho přežít.

Umístění jater v těle 

Když mluvíme o umístění jater v těle, měli bychom začít tím, že si představíme lidský trup jako dům s mnoha místnostmi. Játra by v tomto domě byla velkým, klíčovým a strategicky umístěným pokojem, který je nezbytný pro celkovou funkci domu, tedy těla.

Organy

Játra se nacházejí v pravé horní části břicha, přesněji pod bránicí a nad žaludkem. Tento orgán je skrytý pod pravými žebry, aby byl chráněn před fyzickým poškozením. Když se podíváme na umístění jater z pohledu jejich sousedství, zjistíme, že jsou obklopeny dalšími vitálními orgány. Na levé straně mají slezinu, pod nimi střeva a v blízkosti jsou i ledviny a žlučník. Toto sousedství je důležité, protože játra interagují s ostatními orgány, aby podporovala trávení, metabolismus a detoxikaci těla.

Jak játra fungují

Játra, často opomíjená, ale nesmírně důležitá část našeho těla, představují skutečný zázrak přírody. Když se zamyslíme nad otázkou, jakou funkci mají játra, otevírá se před námi fascinující svět, v němž tento orgán hraje mnoho klíčových rolí, zásadních pro naše celkové zdraví a pohodu. 

  1. Detoxikace krve:

Játra hrají zásadní roli v čištění krve. Veškerá krev, která prochází trávicím traktem, se nejprve dostává do jater. Zde hepatocyty, specializované buňky jater, identifikují a neutralizují toxiny včetně léků a alkoholu. Tímto procesem zbavují krev škodlivých látek, čímž zajišťují, že do zbytku těla proudí čistá krev.

Krev

  1. Metabolismus živin: 

Metabolismus živin je další klíčovou funkcí jater. Játra přeměňují živiny z potravy do formy, kterou tělo může využít. Mění nadbytečnou glukózu na glykogen, který se ukládá pro pozdější využití. Když je potřeba energie, játra glykogen opět transformují na glukózu a uvolňují ji do krevního oběhu. Tato funkce pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi a je nezbytná pro správnou energetickou rovnováhu těla.

  1. Produkce žluči:

Játra jsou zodpovědná za produkci žluči, důležité pro trávení a vstřebávání tuků. Žluč rozkládá tuky na menší částice, což usnadňuje jejich trávení ve střevech. Kromě toho napomáhá absorpci vitaminů A, D, E a K, což je klíčové pro udržení zdravého trávicího systému a správnou absorpci živin.

  1. Skladování a uvolňování živin: 

Játra slouží jako sklad pro různé vitamíny a minerály, včetně železa a mědi, a uvolňují je podle potřeby těla. Tato schopnost udržovat zásoby klíčových živin je nesmírně důležitá, neboť pomáhá tělu v situacích, kdy je potřeba rychle reagovat na změny v energetické potřebě nebo v případě nedostatku.

Vitaminy

  1. Syntéza proteinů:

Játra se také podílejí na výrobě několika zásadních proteinů, včetně těch, které jsou důležité pro srážení krve. Produkují albumin, hlavní protein v krevní plazmě, který hraje klíčovou roli v udržování osmotického tlaku krve a v transportu různých látek v těle. Tato syntéza proteinů je nezbytná pro celkovou homeostázu a správnou funkci těla.

TIP: Podle filozofie orgánových hodin má každý orgán v těle specifickou energetickou aktivitu, která se pravidelně mění během dne. Jednotlivé orgány jsou tedy spojeny s určitou dobou, kdy je jejich energie nejsilnější a nejaktivnější. Pokud se chcete dozvědět více o svém těle a funkci vašich orgánů, přečtěte se náš článek „Orgánové hodiny podle čínské medicíny: Pochopte, jak pracuje vaše tělo“.

Co játrům škodí?

Játra neúnavně pracují na detoxikaci, metabolizaci živin a produkci životně důležitých látek, což nás nutí zamyslet se nad otázkou: Jak je můžeme chránit? Bohužel, i přes jejich odolnost existují faktory a látky, které mohou vážně poškodit jejich fungování. Od běžných životních návyků až po specifické zdravotní stavy, řada věcí může mít negativní dopad na funkci jater. Zatímco některá rizika jsou dobře známa, jako je poškození způsobené nadměrnou konzumací alkoholu, existují i další méně zřejmé hrozby, které si vyžadují naši pozornost. 

  • Alkohol: Pravidelná nebo nadměrná konzumace alkoholu je jednou z nejčastějších příčin poškození jater. Může vést k zánětu, jizvení (cirhóze) a dokonce selhání jater.

 Alkohol

  • Některé léky a doplňky stravy: Zneužívání nebo dlouhodobé užívání určitých léků, jako jsou paracetamol, nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID) a některé doplňky stravy, může poškodit játra. Článek z roku 2017 publikovaný v časopise Gastroenterology & Hepatology označuje určité doplňky stravy na zvýšení výkonu a hubnutí za potenciálně škodlivé pro játra. Dalším běžným bylinným doplňkem, který může mít vliv na játra, je extrakt ze zeleného čaje. [1]
  • Nezdravá strava: Nadměrný příjem tučných potravin, rychlých občerstvení a vysoký obsah cukru v dietě může vést k nealkoholické tukové jaterní nemoci (NAFLD), což je jeden z rostoucích problémů souvisejících s játry.
  • Viry: Infekční onemocnění, jako je hepatitida B a C, mohou způsobit vážné poškození jater, vedoucí k chronickému zánětu, cirhóze a dokonce k jaternímu selhání.
  • Toxiny a chemikálie: Vystavování určitým toxickým látkám a chemikáliím, včetně některých průmyslových rozpouštědel a toxinů v životním prostředí, může vést k vážnému poškození jater.

 Toxiny

  • Autoimunitní onemocnění: Některé autoimunitní stavy, jako je autoimunitní hepatitida, kdy imunitní systém útočí na jaterní buňky, mohou způsobit zánět a poškození jater.
  • Obezita a metabolický syndrom: Obezita a související metabolické problémy, jako je diabetes mellitus typu 2, mohou zvyšovat riziko nealkoholické tukové jaterní nemoci.
  • Kouření: Kouření cigaret může nepříznivě ovlivnit zdraví jater, protože kouř obsahuje toxické látky, které mohou způsobit oxidativní stres a zánět v játrech.

Příznaky přetížených jater 

Když mluvíme o zdraví našich jater, je důležité být si vědomi různých příznaků, které mohou signalizovat, že jsou přetížena nebo poškozena. Játra jsou zásadní pro řadu životních procesů a jejich poškození se může projevit různými způsoby.

Nejčastějším a často prvním příznakem problémů s játry je nevysvětlitelná únava a pocit celkové slabosti. Tato únava je způsobena sníženou schopností jater detoxikovat tělo a efektivně zpracovávat živiny. Dále může dojít k žloutence, což je stav, kdy kůže a bělma očí nabývají žluté barvy. To je způsobeno nahromaděním bilirubinu v krvi, což naznačuje, že játra nezpracovávají tento odpadní produkt správně.

Unava

Změny v moči a stolici jsou dalšími indikátory, které mohou poukazovat na problémy s játry. Tmavá moč a světlá nebo hliníková stolice mohou být znamením, že játra nejsou schopna správně zpracovat a vylučovat látky. Kromě toho, pocit napětí nebo bolesti v pravém horním kvadrantu břicha, kde se játra nacházejí, může signalizovat zánět nebo jiné problémy. Tento příznak je často doprovázen nadýmáním a pocitem plnosti.

Jedním z méně známých příznaků problémů s játry je abnormální akumulace tekutiny v břišní dutině, známá jako ascites. Tento stav vzniká, když poškození jater způsobuje snížení syntézy bílkovin a narušení hormonální a krevní rovnováhy, což vede k nahromadění tekutiny. Ascites může způsobovat nepohodlí, pocit těžkosti a roztažení v břišní oblasti. V některých případech může být doprovázen jinými příznaky, jako jsou dušnost a únava. Toto je závažný stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou pozornost, protože může být příznakem pokročilého onemocnění jater, jako je cirhóza. Ascites také může zvyšovat riziko dalších komplikací, včetně infekcí v břišní dutině a zvýšeného tlaku v portálním žilním systému, což může vést k varixům (rozšířeným žilám) a dalším problémům. Tento příznak ukazuje na důležitost včasného rozpoznání a řešení problémů s játry, protože pokročilé stádium jaterního onemocnění může mít vážné a život ohrožující důsledky.

Břicho

Další příznaky, jako jsou změny na kůži, včetně svědivosti, vyrážek nebo zvýšené tendence k modřinám, mohou být známkami chronického poškození jater. Toto poškození může vést k snížené schopnosti těla správně koagulovat krev. Nespecifické příznaky, jako jsou ztráta chuti k jídlu, nevolnost nebo trávicí potíže, mohou také souviset s jaterními problémy.

Je důležité si uvědomit, že ačkoliv tyto příznaky nemusí vždy znamenat vážné poškození jater, jsou určitě důvodem pro konzultaci s lékařem. Včasná diagnóza a léčba mohou zabránit vážnějším problémům a jsou klíčové pro udržení zdravých jater.

 Doktor

Jak posílit játra 

Obecně platí, že zdravý životní styl, který zahrnuje vyváženou stravu a dostatečný pohyb, může přispět k lepší funkci jater. Důležitý je také umírněný přístup k potenciálně škodlivým návykům a látkám. Pravidelné zdravotní kontroly a vědomí si vlastního těla a jeho signálů mohou také pomoci včas identifikovat a řešit potenciální problémy. Péče a ochrana jater je tedy spojena s celkovým přístupem ke zdraví a pohodě. Pojďme se však podívat na konkrétní tipy, jak posílit své játra.

Jak zlepšit funkci jater?

  • Zdravý životní styl: Základem je udržování zdravého životního stylu, který podporuje funkci jater. To zahrnuje vyváženou stravu bohatou na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a zdravé tuky. Správný jídelníček pomáhá zmenšit zátěž na játra a umožňuje jim efektivněji plnit jejich detoxikační a metabolické úlohy. Pokud stále si nejste jistí, jak správně poskládat váš talíř, přečtěte si náš článek o potravinové pyramidě. Důležitý je i pravidelný pohyb, jako je chůze, běh, plavání nebo jiné aerobní aktivity, který podporuje cirkulaci krve a celkové zdraví jater. Výzkum z roku 2018 také zkoumal roli cvičení u nealkoholického ztukovatění jater (NAFLD), které je dnes jedním z nejčastějších onemocnění jater. [2]

  • Bylinky a doplňky stravy: Pro své ochranné účinky na játra je velmi ceněn například ostropestřec mariánský. Jeho hlavní účinná látka, silymarin, je známá svou schopností chránit a podporovat regeneraci jaterních buněk. Ke zdraví jater může přispět také kurkuma s jejími protizánětlivými a antioxidativními vlastnostmi, stejně jako artyčok, který podporuje produkci žluči a zlepšuje trávení. Skvělým pomocníkem může být i antioxidant glutathion, který se také často doporučuje pro posílení jater. Při užívání těchto bylinek a doplňků je však důležité konzultovat s lékařem, aby se předešlo možným interakcím s léky nebo negativním vedlejším účinkům.

  • Vyhýbání se škodlivým látkám: Omezení nebo úplné vyhýbání se alkoholu může výrazně snížit zátěž na játra. Stejně tak je důležité být opatrný při užívání léků a vyvarovat se nadužívání medikamentů, které mohou být toxické pro játra, jako je paracetamol ve vysokých dávkách.

  • Hydratace a detoxikace: Dostatečný příjem vody je klíčový pro podporu detoxikační funkce jater. Hydratované tělo umožňuje efektivnější odstraňování toxinů a podporuje zdravý metabolismus.

  • Pravidelné zdravotní kontroly: Vzhledem k tomu, že mnoho jaterních onemocnění může probíhat bez zjevných příznaků, je důležité pravidelné zdravotní sledování. To pomůže odhalit a včas řešit potenciální problémy s játry.

  •  Pijte kávu: Bylo prokázáno, že káva snižuje riziko onemocnění jater, jako je cirhóza a rakovina jater. Působí tak, že zabraňuje hromadění tuku a kolagenu, což jsou dva faktory jaterních onemocnění. [3]

Detoxikace a očista jater 

Detoxikace jater je základní proces, který má pro naše tělo zásadní význam. Játra jsou jedním z hlavních orgánů odpovědných za odstraňování toxinů z těla, což zahrnuje metabolizaci léků, alkoholu a dalších škodlivých látek a jejich přeměnu na bezpečné produkty, které mohou být vyloučeny. Tento komplexní proces je tedy klíčový pro udržení celkového zdraví a prevenci hromadění toxických látek v těle.

CO TO JE DETOXIKACE JATER?

Detoxikace jater, často označovaná jako „detox jater“, je přirozený proces, při kterém játra čistí krev od škodlivých látek, jako jsou toxiny, metabolické odpady a léky. Játra jsou zásadní pro správnou detoxikaci a jsou považována za hlavní orgán odpovědný za filtraci a neutralizaci toxických látek z krve.

Během procesu detoxikace jater dochází k několika klíčovým krokům:

      1. Filtrace krve: Játra filtrují krev přicházející z trávicího traktu, než ji pošlou do celého těla. Tím odstraňují toxiny a jiné škodlivé látky.
      2. Rozklad toxinů: Jaterní enzymy hrají klíčovou roli ve zpracování a rozkladu toxinů na méně škodlivé látky. Ty jsou pak vyloučeny z těla buď přes ledviny a moč, nebo přes střeva ve formě stolice.
      3. Metabolismus léků: Játra také transformují léky na formy, které jsou pro tělo snazší k vyloučení.

Přestože termín detoxikace jater je často spojován s různými dietami a detoxikačními kúrami, je důležité si uvědomit, že zdravá játra provádějí detoxikaci efektivně samy. Podpora zdraví jater zahrnuje udržování zdravého životního stylu, stravování bohaté na živiny, dostatečnou hydrataci a omezení příjmu škodlivých látek, jako je alkohol a určité léky. Vyvážený přístup k životnímu stylu a stravě je nejlepším způsobem, jak podpořit přirozené detoxikační procesy jater.

Detox 

METODY PRO OČISTU JATER

Kromě tradičních metod, jako je zdravá strava a vyvážený životní styl, může být prospěšné začlenit do každodenního režimu i nové, inovativní přístupy pro podporu zdraví jater. Například, integrace specifických druhů relaxačních technik, jako je hluboké dýchání nebo meditace, může přispět k snížení úrovně stresu, což má přímý pozitivní dopad na fungování jater. Stres je totiž spojován s narušením jaterních funkcí, a tak jeho řízení může pomoci játrům pracovat efektivněji.

Další klíčový aspekt, který často přehlížíme, je význam kvalitního spánku a udržení přirozených biorytmů těla. Játra jsou nejaktivnější během noci, kdy probíhá detoxikace a regenerace. Podpora zdravého spánkového cyklu a dodržování pravidelného spánkového režimu mohou významně přispět k optimalizaci jaterních funkcí. Tímto způsobem jsou játra schopna efektivněji plnit své detoxikační úlohy, což přispívá k celkovému zdraví a pohodě.

Nemusíte tedy hledat zázračné metody, jak vyčistit játra, často stačí drobné změny, které mohou udělat velký rozdíl.

 

JAK DLOUHO TRVÁ DETOXIKACE A OČISTA JATER?

Proces detoxikace a regenerace jater může být ovlivněn řadou faktorů a existují určité přístupy a metody, které mohou tento proces potenciálně urychlit nebo podpořit.

      1. Jak dlouho trvá detoxikace jater? Detoxikace jater je kontinuální proces, jehož rychlost závisí na mnoha faktorech, včetně životního stylu a celkového zdravotního stavu. Zahrnutí detoxikačních kúr, jako je například zvýšený příjem antioxidantů nebo bylinných doplňků, jako je ostropestřec či kurkuma, může podpořit tento proces.

zdrava-strava

      1. Jak dlouho trvá regenerace jater? Proces regenerace jater může trvat od několika týdnů do několika měsíců, v závislosti na rozsahu poškození a zdravotním stavu. V některých případech lze regeneraci podpořit vhodnou stravou, doplňky stravy a zdravým životním stylem. Například, dostatek odpočinku, vyvážená strava bohatá na živiny a omezení škodlivých látek, jako je alkohol, mohou proces regenerace urychlit nebo usnadnit. Je důležité si uvědomit, že existují určité detoxikační kúry nebo doplňky stravy, které vám mohou pomoci s rychlejší detoxikací a regenerací. Nejlepším způsobem, jak podpořit zdraví jater, je však dlouhodobý zdravý životní styl. Při uvažování o jakýchkoli detoxikačních kúrách nebo změnách v dietě je vždy nejlepší konzultovat tyto plány s lékařem nebo odborníkem na výživu.

Regenerace jater

Na základě doporučení pro zdravá játra, která jsme zmínili dříve v článku, nyní ještě podrobněji shrneme metody a přístupy k obnově a regeneraci jater po expozici alkoholu a jiným toxickým látkám. Játra mají výjimečnou schopnost regenerace, ale rychlost tohoto procesu závisí na mnoha faktorech, včetně míry poškození a celkového zdravotního stavu jednotlivce.

Omezení nebo úplné přerušení konzumace alkoholu je klíčové pro zahájení procesu hojení a obnovy jater. Alkohol významně přispívá k poškození jater a abstinence je tedy nezbytná pro jejich regeneraci. Je rovněž důležité vyvarovat se jiných škodlivých látek, jako jsou některé léky a toxiny, které mohou jaterní funkce nadměrně zatěžovat.

Zdravá strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a zdravé tuky poskytuje játrům nezbytné antioxidanty a živiny, které podporují jejich detoxikační procesy a mohou napomáhat k opravě poškozené tkáně. Hydratace je také klíčová pro účinnou detoxikaci a podporu funkce jater.

Bylinné doplňky, jako je kurkuma a ostropestřec, mohou mít protizánětlivé a antioxidativní vlastnosti, které podporují regeneraci jater.

 Fyzická aktivita a dostatečný odpočinek jsou rovněž důležité, neboť podporují oběhový systém a celkové regenerační procesy v těle.

Pokud jde o obnovu jater po alkoholu, je vhodné sledování lékařem. Lékař může poskytnout specifické doporučení a sledovat pokrok v regeneraci. Jaterní regenerace je dlouhodobý proces vyžadující trvalé změny v životním stylu a v některých případech dlouhodobou péči a sledování.

 Telo

Jak jsme se v tomto článku dozvěděli, játra jsou nejen životně důležitým orgánem, ale také tichým hrdinou našeho těla neustále pracujícím na udržení naší vitality a zdraví. Díky jednoduchým změnám ve vašem životním stylu a stravě můžete významně přispět k jejich lepší funkci. Nezapomínejte, že i ta nejmenší úprava může mít velký dopad na zdraví jater a celkovou pohodu.

Zdroje 

[1] Navarro VJ. Supplement-Induced Liver Injury. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2017 Apr;13(4):245-247. PMID: 28546798; PMCID: PMC5441028. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5441028/ 

[2] van der Windt DJ, Sud V, Zhang H, Tsung A, Huang H. The Effects of Physical Exercise on Fatty Liver Disease. Gene Expr. 2018 May 18;18(2):89-101. doi: 10.3727/105221617X15124844266408. Epub 2017 Dec 6. PMID: 29212576; PMCID: PMC5954622. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5954622/ 

[3] Saab S, Mallam D, Cox GA 2nd, Tong MJ. Impact of coffee on liver diseases: a systematic review. Liver Int. 2014 Apr;34(4):495-504. doi: 10.1111/liv.12304. Epub 2013 Sep 15. PMID: 24102757. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24102757/ 

[4] Woreta TA. (2020). Detoxing your liver: Fact versus fiction.
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/detoxing-your-liver-fact-versus-fiction

 
Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Michaela Gottwaldová, digitální markeťačka a ilustrátorka
Od útlého věku se věnuje aktivně sportu –⁠ od tance se dostala až ke hraní volejbalu za lokální ženský tým. Velkou část svého volného času tráví v přírodě, sportem, cestováním a starostí o zdravý životní styl. V rámci práce využívá svou hlavní přednost, kterou je kreativita, a to jak v oblasti ilustrátorství, tak v marketingu.