Menstruační cyklus od A do Z: Délka, fáze, hormony a nálady

Nejen ženy by měly vědět, jak jejich tělo funguje v jednotlivých fázích menstruačního cyklu. Nálady, emoce a bolesti spojené s výkyvy hormonů by měli znát i muži, aby lépe pochopili, jak jejich protějšky v průběhu měsíce fungují. Proto jsme všechny důležité informace sepsali do jednoho článku. Čtěte dál a dozvíte se, jak se počítá délka menstruačního cyklu, jaké má ženský cyklus fáze a s jakými poruchami menstruačního cyklu se běžně můžete setkat.

menstruacni-cyklus

Obsah:

Rozklíčujte menstruační cyklus: Fáze cyklu ženy ovlivňují vše, od psychiky až po vzhled

Je až neuvěřitelné, jak fáze menstruačního cyklu ovlivňují nejen tělo, ale i psychiku a vzhled ženy. Asi všichni si umíme představit, že v průběhu měsíce dochází ke změnám děložní sliznice a dozrávání vajíčka. Všeobecně známý je také fakt, že v jednotlivých fázích menstruačního cyklu se různě mění hladiny hormonů. Co to však může znamenat v praxi?

Nejde jen o fyzické změny, jako je například zadržování vody, nadýmání nebo bolesti hlavy, či o podrážděnost a impulsivitu, která často bývá předmětem nejapných vtípků. Podle studie provedené s použitím digitálních fotografií 48 žen z Velké Británie a České republiky během plodné fáze cyklu (ovulace) jejich tváře působí přitažlivěji [1]. Jde sice pouze o drobné rozdíly, ale i ty naznačují, že konkrétní fáze cyklu ženy se do jejího života promítá možná více, než jsme si před pár lety byli ochotni připustit.

Produkty pro podporu menstruačního komfortu:

Jak dlouho trvá menstruační cyklus? Délka může být různá…

Běžná délka menstruačního cyklu je přibližně 28 dní, ale rozhodně není nutné se znepokojovat, pokud je cyklus o něco kratší, nebo naopak delší. Každá žena je jiná a délku menstruačního cyklu navíc ovlivňuje hned několik faktorů. Výzkum, který analyzoval 165 668 cyklů 12 608 účastnic ze Spojených států, například ukázal, že ženy asijského původu mají v průměru o 1,6 dní delší cyklus než bělošky. Rozdíl hrál také věk, mladší ženy měly většinou delší cyklus než účastnice ve věku 35–39 let [2]. Je tedy naprosto v pořádku, pokud se délka menstruačního cyklu pohybuje mezi 21 a 35 dny.

menstruacni-pomucky

Poruchy menstruačního cyklu

Když vás trápí příliš krátký menstruační cyklus…

Kratší menstruační cyklus než 21 dní může být známkou různých potíží. Odborně se tento stav nazývá polymenorea a v praxi ho poznáte velmi jednoduše – máte menstruaci přibližně po 14 dnech. Tento problém je běžný především u dospívajících dívek a před menopauzou, může se však objevit i v důsledku hormonální nerovnováhy, emočního vypětí, stresu nebo některých léků a zdravotních stavů. Často bývá také známkou toho, že během cyklu nedošlo k ovulaci.

Krátký menstruační cyklus je potřeba řešit hlavně v případě, že chcete otěhotnět, nebo pokud ztrácíte větší množství krve a mohlo by dojít k anémii z nedostatku železa. Léčba závisí na konkrétní příčině polymenorey a také na tom, zda pacientka plánuje děti. Při zkrácení menstruačního cyklu se obvykle využívá hormonální léčba, je však možné vyzkoušet také některé rostlinné přípravky. V lidovém léčitelství byl pro regulaci menstruace oblíbený například kontryhel.

poruchy-menstruacniho-cyklu

Dlouhý menstruační cyklus neboli oligomenorea

K prodloužení menstruačního cyklu často dochází před klimakteriem, může však trápit také dospívající dívky zažívající své první periody. V těchto obdobích totiž dochází v těle k velkým hormonálním změnám, které mohou prodloužit menstruační cyklus na 35 až 90 dní. Příčinou však mohou být také poruchy vaječníků, potíže se štítnou žlázou, syndrom polycystických ovarií, mentální anorexie nebo třeba podávání velmi intenzivních sportovních výkonů.

Způsob léčby nepravidelného menstruačního cyklu se taktéž odvíjí od příčiny potíží. V případě hormonálních poruch se využívá hormonální léčby, poruchy vaječníků lze někdy řešit chirurgicky. Pokud je problém v nadměrné nebo naopak nedostatečné činnosti štítné žlázy, lékař předepíše vhodné medikamenty. U dlouhého menstruačního cyklu způsobeného stresem a nadměrnou psychickou zátěží může pomoci psychohygiena, relaxace nebo psychoterapie.

menstruace-tampony

Další nepravidelnosti menstruačního cyklu: Hormony nemusí být jedinou příčinou

Prodlužování a zkracování menstruačního cyklu nejsou jediné potíže, které vás mohou potkat. Občas může dojít také k úplnému vynechání menstruace. To se označuje jako amenorea a může mít více podob. Buď se menstruace po 15. roku věku neobjeví vůbec, nebo dojde k jejímu dlouhodobějšímu vynechání, i když předtím cyklus probíhal normálně.

Pokud se menstruace vůbec neobjeví, příčinou mohou být vrozené poruchy, jako například neúplně vyvinutá děloha. Za dlouhodobým vynecháním menstruace často stojí intenzivní sportovní nasazení, podváha nebo naopak nadváha. Viníkem však mohou být také hormonální či metabolické potíže.

Setkat se můžete i s příliš slabou menstruací, která bývá způsobena stresem, špatnou životosprávou a nadměrným fyzickým zatížením, nebo naopak se silným krvácením, jehož příčinou bývá například hormonální nerovnováha, endometrióza či obezita.

silna-menstruace

Výjimečným jevem nejsou ani krevní sraženiny. Jde o kousky odumřelé sliznice, které se mohou objevit zejména ráno nebo po tom, co žena dlouho ležela či seděla. Jejich výskyt je normální v přiměřeném množství a velikosti cca do 2,5 centimetru. Pokud si však začnete všímat nezvykle velkých sraženin, nechte se raději vyšetřit svým lékařem.

Na srovnání nepravideného menstruačního cyklu lidová medicína doporučuje některé bylinky, jako například kontryhel, který podle léčitelů tlumí menstruační bolesti a nadměrné krvácení. Při bolestivé menstruaci se často užívá také heřmánek nebo kopřiva. Pro zmírnění psychologických příznaků PMS se pak využívá třezalka tečkovaná. Bylinnou léčbu však vždy konzultujte s odborníkem, abyste z ní vytěžili co nejvíce benefitů a vyhnuli se nežádoucím účinkům.

Pochopte 4 fáze menstruačního cyklu

Proč je dobré pochopit, jak probíhá menstruační cyklus? Nálady, emoce i fyzický stav ženského těla jsou ovlivněny hormony, které se v průběhu cyklu mění. 

1. menstruační fáze – krvácení

Nevíte, jak se počítá menstruační cyklus? Je to jednoduché – začíná s nástupem krvácení. Jakmile se dostaví menstruace (nikoli jen špinění, ale opravdu krvácení), můžete si poznamenat, že nastal první den vašeho cyklu. Tuto fázi většina žen vnímá nejsilněji, protože krvácení často může být spojeno také s diskomfortem a bolestmi.

Délka menstruace je většinou 4 až 7 dní. Pokud trvá déle, jde o stav, který lékaři bývá označován jako menorrhagie, prodloužené silné menstruační krvácení. To bývá problematické nejen proto, že může způsobit anémii z nedostatku železa doprovázenou únavou, ale také pro své sociální a emocionální důsledky. Pokud vás tento problém trápí, rozhodně neváhejte a poraďte se se svým gynekologem.

doktor-gynekolog

V této menstruační fázi dochází k prudkému poklesu hormonů, estrogenu a progesteronu. To se projeví různými způsoby, mimo jiné například na pocitech hladu. Nízká hladina estrogenu totiž ovlivňuje práci dalších hormonů, například ghrelinu, hormonu hladu a sytosti. Proto se snadno může stát, že během menstruace spořádáte v průměru o 240–600 kalorií denně více než v jiných fázích menstruačního cyklu. Změny můžete pocítit také na pokožce. Nedostatek estrogenu a progesteronu totiž může způsobit nejen vznik pupínků, ale také ztrátu pružnosti a pevnosti kůže. Ta pak může být citlivá a snadno zranitelná.

V této fázi žena může cítit útlum, únavu a menší potřebu komunikovat s okolím. Obvyklé jsou také bolesti v podbřišku a napětí v prsou. Je vhodné dopřát si více spánku a odpočinku a nenutit se zbytečně k vysokým výkonům. Jde zkrátka o čas, kdy by žena měla zpomalit a načerpat energii na další fáze cyklu.

Tip: Během menstruace je tělo náchylnější k zánětům. Je proto vhodné zaměřit se na důkladnější hygienu a pravidelnou výměnu menstruačních pomůcek.

menstruacni-faze-cyklu

2. fáze ženského cyklu – folikulární

Folikulární fáze menstruačního cyklu začíná v podstatě zároveň s nástupem krvácení a trvá přibližně 14 dní, ale její příznaky jsou patrné až přibližně sedmý den cyklu. V této fázi dochází k uvolňování folikostimulačního hormonu, který stimuluje zrání folikulu až do podoby oplodnění schopného vajíčka.

Toto období je spojeno s vysokou hladinou estrogenu, díky které mohou ženy pocítit nárůst energie a síly. Často mají lepší náladu a jsou více motivované jak do práce, tak do různých fyzických aktivit. Pokud tedy potřebujete řešit náročné úkoly nebo využívat naplno logického myšlení, nyní je ten pravý čas.

Obecně se tato fáze menstruačního cyklu považuje za tu, kdy jsou ženy nejšťastnější a cítí se nejlépe. Částečně je to dáno i jejich vzhledem – pleť a vlasy mohou působit zářivěji, bříško není nafouklé a tělo nezadržuje tolik vodu. Není tedy divu, že v tomto období jsou často sebevědomější a více komunikativní.

Pokud jde o pocity hladu, přichází otočka o 180 stupňů. Zatímco při menstruaci ženy jedí více a často je trápí chutě na sladké či slané, folikulární fáze apetit naopak snižuje.

cviceni

3. fáze ženského cyklu – ovulace

Ovulace u každé ženy přichází jindy, přibližně však jde o 14. den cyklu. Celá ovulační fáze trvá asi 3 dny a dochází při ní k uvolňování zralého vajíčka do vejcovodu, kde může být oplodněno spermií. Právě v tomto období má žena takzvané plodné dny. Ty trvají zhruba 5 dní okolo ovulace. I když má vajíčko jen velmi krátkou životnost (přibližně 24 hodin), je třeba vzít v úvahu, že spermie mohou v ženském těle přežít přibližně 3 až 5 dní. Proto se za plodné dny počítá nejen den ovulace, ale také několik dnů před ním.

Během ovulace je energie ženy na vrcholu, je šťastná, naplněná a může mít větší tendence pečovat o druhé a projevovat lásku. Vzhledem k tomu, že v tomto období je nejvyšší šance otěhotnět, příroda chytře zařídila, aby se žena cítila krásná, přitažlivá a měla větší chuť na sex. Podle studie Journal of Consumer Psychology z roku 2010 během ovulace ženy více nakupují produkty, které jim pomohou zvýšit jejich atraktivitu, od oblečení přes kosmetiku až po různé doplňky.

zena-nakupuje

4. fáze ženského cyklu – luteální

Pokud by vás zajímalo, která část cyklu je u žen obecně nejméně oblíbená, je to právě luteální fáze. Příznaky toho, že vajíčko nebylo oplodněno a blíží se menstruace, jsou totiž poměrně nepříjemné. Hladiny estrogenu a progesteronu začínají klesat, a ženy se tak mohou cítit emočně nestabilní a napjaté. Na konci této fáze navíc některé ženy zažívají takzvaný premenstruační syndrom (PMS), který je spojen s různými projevy:

  • fyzické potíže (bolesti hlavy, migrény, bolesti zad, citlivost prsou, nadýmání),
  • psychické příznaky (náladovost, deprese, úzkosti, potíže se soustředěním).

premenstruacni-syndrom-bolesti

S nepříjemnými příznaky se naštěstí dá bojovat, protože víme, že jedním z původců PMS je hormonální nerovnováha. Podle výzkumu publikovaném v časopise Archives of Women's Mental Health (2013) potíže mohou trápit hlavně ženy, které mají celkově více estrogenu a progesteronu. Negativní symptomy se totiž objevují, když je sérová koncentrace allopregnanolonu (derivátu progesteronu) podobná endogenním hladinám ve luteální fázi, zatímco nízké a vysoké koncentrace mají na náladu menší vliv [3].

K podpoře hormonální rovnováhy mohou přispívat například adaptogenní byliny, jako je ashwagandha. Ta ovlivňuje endokrinní systém a působí mimo jiné na stresové hormony, které způsobují některé projevy PMS (bolest, úzkost, nervozita). Může tedy od těchto příznaků přinést úlevu [4]. Mnoho žen však ashwagandhu užívá také pro zklidnění křečí, snížení únavy a zlepšení kvality spánku. Tím však výčet možných pozitivních účinků nekončí. Studie totiž naznačují, že ashwagandha může být užitečná pro celkové sexuální zdraví žen, od podpory libida až po redukci symptomů menopauzy.

Dalším pomocníkem pro řešení ženských problémů je šafrán. Nejen, že napomáhá ke zmírnění negativních psychických příznaků PMS, ale některé studie naznačují, že může fungovat také jako afrodiziakum. Podle výzkumu provedeného u žen s nízkou sexuální touhou v důsledku užívání antidepresiv 30 mg šafránu denně po dobu 4 týdnů snížilo bolest související se sexem a zvýšilo sexuální touhu a lubrikaci ve srovnání s placebem [5]. Mimo to může být užitečný také v menopauze, protože působí na negativní myšlenky a špatnou náladu, které s tímto obdobím mohou být spojeny.

Tip: Kombinaci těchto dvou účinných složek najdete v našem produktu Duševní rovnováha. Doporučujeme ho užívat nejen na podporu dobré nálady a při emocionálním stresu, ale také při potížích s PMS, při menopauze nebo pro celkovou podporu sexuálního zdraví žen.

Nyní už víte, jak ovlivňují menstruační cyklus hormony, a znáte příznaky luteální fáze cyklu, ovulace i folikulární fáze. Naučili jste se také, jak počítat menstruační cyklus a jak zjistit, kdy která fáze nastává. Využijte tyto informace pro svůj prospěch a snažte se plánovat si život tak, aby vaše činnosti byly v souladu s menstruačním cyklem. Při menstruaci více odpočívejte a folikulární fázi naopak využijte naplno!

Zdroje:

[1] Roberts SC, Havlicek J, Flegr J, Hruskova M, Little AC, Jones BC, Perrett DI, Petrie M. Female facial attractiveness increases during the fertile phase of the menstrual cycle. Proc Biol Sci. 2004 Aug 7;271 Suppl 5(Suppl 5):S270-2. doi: 10.1098/rsbl.2004.0174. PMID: 15503991; PMCID: PMC1810066.

[2] Li H, Gibson EA, Jukic AMZ, Baird DD, Wilcox AJ, Curry CL, Fischer-Colbrie T, Onnela JP, Williams MA, Hauser R, Coull BA, Mahalingaiah S. Menstrual cycle length variation by demographic characteristics from the Apple Women's Health Study. NPJ Digit Med. 2023 May 29;6(1):100. doi: 10.1038/s41746-023-00848-1. PMID: 37248288; PMCID: PMC10226714.

[3] Bäckström, T., Bixo, M., Johansson, M., Nyberg, S., Ossewaarde, L., Ragagnin, G., ... & van Wingen, G. (2013). Allopregnanolone and mood disorders. Progress in Neurobiology, 113, 88-94.

[4] Shrilata et al. Ayurvedic management of premenstrual syndrome: a case study. Int J Res Ayurveda Pharm. 2017;8(S2):119-121

[5] Kashani L, Raisi F, Saroukhani S, Sohrabi H, Modabbernia A, Nasehi AA, Jamshidi A, Ashrafi M, Mansouri P, Ghaeli P, Akhondzadeh S. Saffron for treatment of fluoxetine-induced sexual dysfunction in women: randomized double-blind placebo-controlled study. Hum Psychopharmacol. 2013 Jan;28(1):54-60. doi: 10.1002/hup.2282. Epub 2012 Dec 20. PMID: 23280545.

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

 

Barbora Zemková, digitální markeťačka a vizážistka
Propojuje znalosti různých oborů při práci na projektech z oblasti zdraví a krásy. Věří, že životní styl přímo ovlivňuje to, jak vypadáme, a proto se zaměřuje nejen na líčení a kosmetiku, ale také na stravu, pohyb či spánek. Při tvorbě obsahu se opírá jak o odborné studie, tak i o vlastní zkušenosti z testování produktů. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals.