Vše, co potřebujete vědět o mátě: Od účinků přes pěstování až po využití

Víte, jak využít mátu? Tato rostlina není jen chutným přídavkem do čaje nebo osvěžujících nápojů, skrývá v sobě mnoho účinných látek, které mohou být klíčem pro zlepšení vašeho zdraví. Objevte různorodé účinky máty a zjistěte, jak pěstovat mátu doma, abyste ji měli vždy při ruce.

Máta3

    Co je to máta?

    Máta se stala oblíbenou přísadou v kuchyních a je prostředkem v bylinné medicíně po celém světě. Ale co to vlastně máta je? Jde o rod rostlin z čeledi hluchavkovitých, který zahrnuje několik druhů s rozmanitými chutěmi a vůněmi. Přestože existuje více druhů máty, zaměříme se hlavně na mátu peprnou, nejznámější a nejvíce využívanou v bylinkářství.

    Rozšíření máty

    Kromě máty peprné existuje několik dalších druhů, jako například máta citronová a máta černá, každá s vlastní charakteristickou chutí a vůní. Máta citronová přináší do světa máty osvěžující citronový nádech, zatímco máta černá nabízí silnou a kořenitou chuť.

    Máta v kuchyni:

    Máta se stala významnou součástí mnoha kuchyní po celém světě. Je oblíbená pro svou schopnost přidat do jídel osvěžující nádech. Mátové lístky jsou skvělým doplňkem do salátů, dezertů a nápojů. Máta se také využívá při přípravě omáček, marinád nebo i mátového čaje.

    Léčebné vlastnosti máty:

    Máta má bohatou historii v oblasti tradičního léčitelství. Byla používána pro své schopnosti uklidňovat žaludek a podporovat trávení. Je známá také pro své antimikrobiální vlastnosti. V tradiční medicíně byla mátová esence často využívána k uvolnění bolestí hlavy a zmírnění stresu.

    Aktuální výzkum:

    Moderní výzkum se zaměřuje na potenciální výhody máty v oblasti zdraví. Studie naznačují, že máta má pozitivní vliv na trávení, může snížit bolesti hlavy a dokonce podporovat mentální výkon. O této unikátní rostlině se také vedou diskuse v souvislosti s možným využitím při řešení stresu a úzkosti.

    Tip: Jak bojovat se stresem a rychle si zlepšit náladu, zjistíte na našem blogu.

     

    Tradiční využití máty

    Ve starověkém Řecku a Římě nebyla máta pouhou bylinkou, nýbrž symbolem pohostinnosti. Její lístky se běžně využívaly jako aromatická přísada do pokrmů pro přidání osvěžujícího nádechu.

    Starověcí Egypťané a léčitelé Říma oceňovali mátu pro její pozoruhodné vlastnosti. Považovali ji za prostředek k posílení trávení a zmírnění bolestí, což jí zajistilo klíčovou roli v tehdejší bylinné léčbě. Její výrazná chuť a vůně byly nedílnou součástí různých receptů.

    V tradiční čínské medicíně byla mátě přisuzována schopnost harmonizovat tělesné funkce a osvěžit mysl. Používala se nejen v kuchyni, ale i jako bylinný doplněk, který měl podporovat rovnováhu vnitřních energií. Čínským léčitelům sloužila jako prostředek k posílení celkové vitality a harmonizaci těla a duše.

    Máta1

    Druhy máty:

    1. Máta peprná (Mentha × piperita):
      Jednoznačně nejpopulárnější druh máty, máta peprná, získal svou slávu díky výrazné chuti a osvěžujícímu mentolovému aroma. Mátu peprnou charakterizuje pikantní nádech a výrazné tóny mentolu. Tato univerzální bylina není pouze skvělým doplňkem do nápojů a dezertů, ale pomáhá také uklidňovat trávicí potíže, zmírňovat bolesti hlavy a podporovat celkovou pohodu.

    2. Máta citrónová (Mentha × piperita f. citrata):
      S jemnou citrónovou vůní přináší máta citrónová do našich životů osvěžení a aromatický zážitek. Tato odnož máty nachází uplatnění především v aromaterapii a kosmetickém průmyslu. Její esenciální olej může působit povzbuzujícím a uklidňujícím dojmem.

    3. Máta klasnatá (Mentha spicata):
      Máta klasnatá zve k objevování jemnějších nuancí máty. S méně intenzivní chutí než máta peprná je ideální pro vaření a přípravu nápojů. Máta klasnatá není jen skvělým kulinářským partnerem, ale také může posloužit v zahradě. Díky své charakteristické vůni odhání hmyz a přitahuje užitečné členovce, což z ní činí užitečného spojence v zahradničení.

    Účinné látky obsažené v mátě: 

    Máta není pouze aromatickou bylinkou, ale je také zásobárnou účinných látek, které mohou pozitivně ovlivnit naše zdraví. Mezi hlavní patří menthol, menton, karyofylen a mnoho dalších. Tyto látky jsou zodpovědné nejen za charakteristickou vůni a chuť máty, ale také za její účinky. Jak tedy může máta prospět vašemu zdraví?

    1. Podpora trávení: Máta může napomoci uklidnit zažívací potíže, snižovat nadýmání a podporovat trávení.
    2. Léčba migrén: Menthol obsažený v mátě může pomoci zmírnit bolesti hlavy a migrény.
    3. Osvěžení dechu: Mentol má schopnost omezit bakterie v ústech, což znamená čerstvý dech po konzumaci máty.
    4. Redukce stresu a úzkosti: Máta má relaxační účinky na svaly a nervový systém, což může přispět ke snížení stresu.
    5. Podpora imunitního systému: Obsah vitamínu C a antioxidantů může posílit imunitní systém.
    6. Olej z máty pro kosmetické využití: Mátový olej se používá v kosmetice kvůli svým osvěžujícím a tonizačním vlastnostem.

    Účinky máty

    Objevte s námi pozitivní účinky máty na organismus:

    Podpora trávení a metabolismu

    Máta může působit na podporu trávení tím, že uvolňuje svaly trávicího traktu. Tímto způsobem může napomoci ke snižování zažívacích potíží, jako je nadýmání, bolesti žaludku či zácpa, a pomoct zrychlení metabolismu.

    Pomoc s bolestmi hlavy

    Aktivní složkou v mátě je menthol. Některé studie naznačují, že může zmírnit bolest migrén. Může také snížit další symptomy, jako jsou citlivost na světlo, nevolnost a zvracení. Vědci se domnívají, že nanášení roztoku oleje z máty na čelo a spánky může také pomoci při náhlých bolestech hlavy [1].

    Hubení bakterií v ústech

    Chuť máty nejen osvěžuje dech, ale má i antibakteriální vlastnosti, které mohou pomoci eliminovat zárodky bakterií zodpovědných za zápach. Vědci věří, že brání bakteriím vytvářet plak na zubech, což podporuje zdraví vašich zubů.

    Uvolnění ucpaných nosních dírek

    Máta obsahuje látky s antimikrobiálními vlastnostmi, což znamená, že může pomoci bojovat proti bakteriím nebo virům, které způsobují nachlazení. Menthol, další složka máty, navíc může přispět k pocitu osvěžení a usnadnění dýchání.

    Zvýšení energie a pozornosti

    Pokud chcete být během dne více čilí, olej z máty by mohl být tím pravým řešením. Odborníci si sice nejsou úplně jisti, co se v těle děje, když cítíte vůni máty, ale může to pomoci odvrátit ospalost. Zároveň máta může podpořit pozornost a zlepšit schopnost se soustředit.

    Tip: Další triky na zvýšení energie najdete na našem blogu.

    Úleva od menstruačních křečí

    Zdá se, že samotná máta nemá vliv na množství ztracené krve, ale obsažený menthol může zmírnit intenzitu a u některých žen zkrátit délku bolestí spojených s menstruací.

    Boj s bakteriemi přenášenými potravou

    Vědci testovali olej z máty na bakterie, jako jsou E. coli, listérie a salmonela. Zjistili, že může zastavit růst všech tří. Dokáže také zabít Staphylococcus aureus, bakterii způsobující kožní infekce, zápal plic, meningitidu a další.

    Omezení apetitu

    Výzkum pokračuje, ale některé studie naznačují, že olej z máty vám může pomoci cítit se méně hladoví. To přispívá k menší potřebě jídla a případně může vést k hubnutí.

    Přírodní repelent

    Máta, zejména máta klasnatá, může být v zahradničení využívána jako přírodní repelent, odhánějící hmyz a přitahující užitečné členovce.

    Jak užívat mátu?

    Máta je všestranná bylina, kterou lze užívat vícero způsoby. Zde jsou některé nápady, jak využít mátu:

    MátovýČaj

    Mátový čaj

    Příprava osvěžujícího mátového čaje je snadná. Stačí zalít vroucí vodou čerstvé nebo sušené lístky máty a nechat čaj louhovat. Můžete přidat med nebo citron pro zvýraznění chuti. Tento nápoj je ideální pro relaxaci a uklidnění po náročném dni. [3]

    Mátové kapky

    Pro ty, kdo preferují větší pohodlí, jsou mátové kapky skvělým řešením. Mátové kapky mohou být přidány podle vašich preferencí do vody, smoothie nebo koktejlů, poskytují osvěžující chuť a přinášejí požadovaný efekt. Jedná se o pohodlný způsob, jak si užít blahodárné účinky máty na trávení a celkový pocit pohody.

    Mátové kapsle

    Máta se dá sehnat i v kapslích, ale ty většinou nemají tak dobrou vstřebatelnost. Je třeba brát v úvahu, že vstřebatelnost může být nižší ve srovnání s tekutými formami, jako jsou čaj nebo kapky. Přesto mohou být kapsle vhodné pro ty, kteří preferují jednoduchost a potřebují rychlé a pohodlné dávkování máty.

    Možné nežádoucí účinky máty

    Pálení žáhy: U některých jednotlivců může máta způsobit nežádoucí účinky v podobě zvýšeného refluxu. Pálení žáhy nastává při vrácení žaludečních šťáv do jícnu.
    Alergie: Lidé s alergiemi na rostliny jako šalvěj nebo bazalka by měli být opatrní, protože mohou mít také alergickou reakci na mátu.
    Problémy s trávením: Přestože máta obecně podporuje trávení, u některých jednotlivců může způsobit zažívací potíže.

    Kontraindikace

    Těhotenství a kojení: Při těhotenství a kojení je lepší konzumovat mátu s opatrností nebo se poradit s lékařem, protože může ovlivnit hormonální rovnováhu.
    Problémy s jícnem: Lidé trpící jícnovým zánětem by měli omezit konzumaci máty, protože může způsobit podráždění.
    Problémy s játry: Osoby s onemocněním jater by měly konzumovat mámu s opatrností, protože v nadměrném množství může zatěžovat játra.
    Je vždy doporučeno konzultovat s odborníkem před začleněním velkého množství máty do stravy, zejména pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo užíváte léky.

    Jak pěstovat mátu a jak ji sušit?

    Nejste spokojeni s kvalitou kupované máty? Nebo chcete zkusit něco nového s konečným benefitem? Pěstování rostlin je skvělý relaxační koníček. Nevíte, jak zasadit mátu? Jak vypěstovat mátu doma ze semínek? Se správnou technikou, láskou a trpělivostí budete určitě úspěšní. Porovnávat kupované a domácí bio zboží nelze, a proto se pojďme podívat, jak takové pěstování nebo sušení máty má vypadat.

    Pěstování máty:

    • Volba správného místa: Máta miluje slunce, ale nepohrdne ani polostínem. Vyberte tedy místo s dostatkem světla.
    • Kvalitní půda: Máta upřednostňuje vlhkou, dobře odvodněnou půdu. Dobré je přidat do půdy kompost pro lepší živinový přísun.
    • Pravidelné zalévání: Zajistěte, aby půda byla stále vlhká, ale ne moc mokrá. Pravidelné zalévání je klíčové pro zdravý růst máty.

    Sušení máty:

    • Správný čas: Nejlepší doba na sklizeň máty je ráno, kdy oleje v rostlině dosahují nejvyšší koncentrace.
    • Sběr: Sbírejte listy a vrcholy máty, ideálně před květem. Odřízněte je nožem nebo uštípněte prsty.
    • Sušení na vzduchu: Nejlepší je sušit mátu na vzduchu. Rozprostřete ji na suchém, teplém místě s dobrým prouděním vzduchu.
    • Skladování: Po úplném vysušení můžete mátu uskladnit v uzavřených sklenicích nebo papírových sáčcích na tmavém místě.

    MátaPěstování

    Využití sušené máty

    Sušená máta má spoustu využití:

    Čaj z máty: Sušená máta je skvělá na přípravu osvěžujícího a aromatického čaje. Stačí zalít vroucí vodou lžičku sušené máty a nechat louhovat. 
    Kulinářské využití: Přidejte sušenou mátu do různých pokrmů, jako jsou saláty, omáčky, polévky nebo marinády, abyste přidali svěžest a pikantní chuť.
    Aromaterapie: Sušená máta má silnou vůni, která může být využita při aromaterapii. Vyrobte si vonný pytlíček se sušenou mátou nebo ji přidejte do bytového difuzéru.
    Domácí kosmetika: Sušená máta může být přidána do domácích kosmetických výrobků, jako jsou tělové peelingy, mýdla nebo koupele, díky svým osvěžujícím vlastnostem.

    Nyní už víte, že máta není pouze chutným doplňkem do nápojů, ale skrývá v sobě bohatství účinných látek a tajemství pro zlepšení vašeho zdraví. Ovšem, jak už to u léčivých bylin bývá, i máta může mít své stinné stránky. Přestože nabízí mnoho výhod, je důležité být obezřetní v případě kontraindikací a nežádoucích účinků. Před začleněním máty do svého života se vždy poraďte s odborníkem, zejména pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo užíváte léky.

    A co vy? Má máta své místo ve vašem životě? Buďte kreativní a zkuste si přidat mátu do svých oblíbených receptů nebo si dopřejte šálek osvěžujícího mátového čaje. Bez ohledu na to, jak se rozhodnete mátu začlenit do svého každodenního života, pamatujte na její pestrost a všestrannost. A pokud máte rádi zahradničení, vypěstujte si mátu sami. Bude to odměna nejen pro vaši kuchyni, ale i pro váš klid a zdraví.

     

    Zdroje:

    [1]Zhao H, Ren S, Yang H, Tang S, Guo C, Liu M, Tao Q, Ming T, Xu H. Peppermint essential oil: its phytochemistry, biological activity, pharmacological effect and application. Biomed Pharmacother. 2022 Oct;154:113559. doi: 10.1016/j.biopha.2022.113559. Epub 2022 Aug 19. PMID: 35994817.

    [2]Göbel H, Heinze A, Heinze-Kuhn K, Göbel A, Göbel C. Oleum menthae piperitae (Pfefferminzöl) in der Akuttherapie des Kopfschmerzes vom Spannungstyp [Peppermint oil in the acute treatment of tension-type headache]. Schmerz. 2016 Jun;30(3):295-310. German. doi: 10.1007/s00482-016-0109-6. PMID: 27106030.

    [3]McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytother Res. 2006 Aug;20(8):619-33. doi: 10.1002/ptr.1936. PMID: 16767798.

     

    Matouš Šimko, digitální markeťák
    Odjakživa miluje pohyb a nebojí se zkoušet nové věci. Dříve se věnoval florbalu, fotbalu, později závodní gymnastice a Street Dance, ve kterém měl značný úspěch. Miluje přírodu, osvěžující procházky a celkově si potrpí na zdravý životní styl. Při tvorbě článků využívá jako svou přednost hlavně kreativitu, ale zároveň se opírá o odborné studie.