Anémie (chudokrevnost) – objevte příčiny a odhalte příznaky

Anémie, známá také jako chudokrevnost, je tichým nepřítelem mnoha lidí. Přesto často zůstává nepovšimnuta až do chvíle, kdy se objeví její výraznější příznaky. Nejčastější příčinou anémie je nedostatek železa, který způsobuje, že krev nemůže efektivně přenášet kyslík do tkání. Přečtěte si náš podrobný článek, kde se dozvíte vše potřebné o této nenápadné, ale závažné zdravotní problematice. Popisuje nejen, jaké jsou příznaky anémie a co se nám naše tělo skrze ně snaží říci, ale poskytuje také praktické rady, jak jí předcházet, a shrnuje způsoby léčby.

ampulky_krve

Obsah

Co je anémie?

Anémie, známá také jako chudokrevnost, je stav, kdy dochází k nedostatku červených krvinek, případně k jejich špatné funkčnosti, kdy nejsou schopné nést dostatek kyslíku kvůli nízkému množství hemoglobinu. To může vést k celé řadě příznaků, včetně únavy, bledosti a potížím s dýcháním při námaze. Chudokrevný člověk se může cítit chronicky unavený a může mít nižší fyzickou výkonnost. Odhaduje se, že v roce 2019 postihla anémie více než 1,74 miliardy lidí na celém světě. [1]

Ale co je to anémie v podrobnější rovině? V podstatě je to signál, že vaše tělo má v krvi málo červených krvinek nebo hemoglobinu, proteinu v červených krvinkách, který pomáhá kyslíku dostat se do vašich orgánů a tkání.

Příčiny anémie jsou různorodé – mohou zahrnovat nedostatek železa ve stravě, ztrátu krve, genetické faktory nebo chronické nemoci. Léčba se proto liší v závislosti na konkrétní příčině. Základem je však často doplnění železa, vitaminů a minerálů.

 

Druhy anémie

Anémie je rozmanitý zdravotní problém, který může mít mnoho různých příčin a forem. Některé z nejběžnějších typů anémie zahrnují:

  • Anémie z nedostatku železa: Toto je nejčastější forma, kdy tělo nemá dostatek železa, což je prvek potřebný pro výrobu hemoglobinu. Může být způsobena nedostatkem železa v potravě, zvýšenými potřebami během těhotenství nebo ztrátou krve. Odhaduje se, že u 50 % všech lidí trpících anémií je způsobena nedostatkem železa. [2]
  • Megaloblastická anémie: Tento typ chudokrevnosti je způsoben nedostatkem vitaminu B12 nebo kyseliny listové. Megaloblastická anémie vede k produkci abnormálně velkých červených krvinek.
  • Anémie z chronických onemocnění: Tato forma je často spojena s chronickými onemocněními, jako jsou rakovina, HIV/AIDS, revmatoidní artritida, ledvinové onemocnění a další chronické infekce. Ty mohou ovlivnit produkci červených krvinek.

nemoc

  • Aplastická anémie: Tento vzácný typ anémie nastává, když kostní dřeň selhává v produkci a dochází k nedostatku červených krvinek. Může být způsobena autoimunitními onemocněními, expozicí toxickým chemikáliím nebo některými léky.
  • Hemolytická anémie: U tohoto typu chudokrevnosti dochází k předčasné destrukci červených krvinek, což může být důsledkem genetických stavů, infekcí, expozice určitým toxickým chemikáliím nebo nevhodné reakce imunitního systému.
  • Srpovitá anémie: Tato geneticky podmíněná forma je způsobena vadným druhem hemoglobinu, který způsobuje, že červené krvinky nabývají srpovitého tvaru. Tyto abnormální krvinky jsou náchylné k destrukci a mohou způsobovat blokádu krevních cév.
  • Thalasemie: Jde o skupinu dědičných krevních onemocnění, při kterých tělo vytváří abnormální formu hemoglobinu. To vede k nedostatečné produkci červených krvinek a jejich zvýšené destrukci.
  • Anémie z nedostatku vitamínu C: I když je méně běžná, nedostatek vitamínu C může vést k snížené schopnosti těla absorbovat železo, což může vést k anémii.

Léčba těchto různých typů anémie se liší v závislosti na jejich příčině a závažnosti. Je důležité nechat si stanovit správnou diagnózu a následovat léčebný plán doporučený zdravotnickým odborníkem.

 

Příčiny anémie

Anémie, neboli chudokrevnost, je zdravotní stav, který může mít celou řadu příčin. Jednou z nejčastějších je anémie z nedostatku železa. Tento typ anémie nastává, když v těle není dostatek železa, které je důležité pro tvorbu hemoglobinu. Hemoglobin pomáhá přenášet kyslík do různých částí těla a jeho nedostatek vede k typickým příznakům anémie, jako jsou únava, bledost, dušnost a celkové snížení výkonnosti.

Příčiny nedostatku železa mohou být různé. Jednou z nich je nedostatečný příjem železa v potravě, který je častý u lidí s nevyváženou stravou nebo u vegetariánů, pokud jejich strava není správně plánována. Další příčinou může být zvýšená potřeba železa, například během těhotenství nebo v dospívání. Také může dojít ke ztrátě železa kvůli krvácení, což je běžné u žen s těžkým menstruačním krvácením nebo u lidí s chronickými zažívacími potížemi, jako jsou vředy nebo kolitida.

TIP: Tématem, jak a z čeho získat dostatečný příjem železa, jsme se zaobírali v článku: Železo v potravinách: Jak rychle doplnit železo přirozenou cestou? 

 

Jednou z dalších příčin může být nedostatek vitamínů, zejména vitaminu B12 a kyseliny listové. Ty jsou důležité pro tvorbu zdravých červených krvinek a jejich nedostatek může vést k megaloblastické anémii, při které tělo produkuje abnormálně velké červené krvinky.

 

kyselina-listova-b9 b12-forte-wid-maly zelezo-c-b9-b12

 

Další příčinou chudokrevnosti bývají chronické nemoci, jako je chronické ledvinové onemocnění, autoimunitní onemocnění nebo infekční onemocnění, jako je HIV. Ty mohou negativně ovlivnit produkci červených krvinek nebo způsobit jejich rychlou destrukci.

Anémie může také vzniknout v důsledku ztráty krve, která nemusí být vždy zřejmá, jako je to v případě krvácení z trávicího traktu nebo menstruačního krvácení. Tyto skryté ztráty krve mohou postupně vést k významnému snížení počtu červených krvinek.

U chudokrevných lidí je tedy důležité identifikovat konkrétní příčinu jejich stavu, protože léčba se liší v závislosti na základní příčině anémie. V některých případech může být potřeba dietních změn, suplementace nebo léčby základního onemocnění.

 

Rizikové faktory pro vznik anémie 

  • Nedostatečný příjem železa, vitaminu B12 a kyseliny listové
  • Chronické onemocnění
  • Silná menstruace a těhotenství
  • Věk
  • Genetické faktory
  • Chronické krvácení
  • Lékařské zákroky a chirurgické operace
  • Některé léky (např. nesteroidní protizánětlivé léky)

 

Příznaky anémie 

Příznaky chudokrevnosti se mohou lišit podle závažnosti a typu anémie. Existuje však několik běžných projevů, které by měli lidé znát a v případě jejich výskytu vyhledat lékařskou pomoc.

unava

Hlavní příznaky anémie zahrnují:

  1. Únava a slabost: Toto jsou nejčastější příznaky chudokrevnosti. Lidé se mohou cítit neobvykle unavení nebo slabí, i při malé námaze.
  2. Bledost kůže a sliznic: Následkem anémie může kůže a sliznice (například vnitřní strana úst) vypadat bledě kvůli sníženému množství kyslíku v krvi.
  3. Dušnost a bolesti na hrudi: Lidé s anémií mohou mít potíže s dýcháním, zejména při cvičení nebo namáhání, a někdy mohou pociťovat bolesti v oblasti hrudi.
  4. Závratě nebo pocit na omdlení: Nedostatek kyslíku v mozku může způsobit závratě nebo pocit, že se blíží omdlení.
  5. Rychlý nebo nepravidelný srdeční tep: Tělo se může pokusit kompenzovat nedostatek kyslíku zrychlením srdečního tepu.
  6. Bolesti hlavy: Chudokrevný člověk může také pociťovat bolest hlavy, která je důsledkem nedostatečného okysličení mozku.
  7. Chladné ruce a nohy: Nedostatek kyslíku může způsobit, že končetiny budou chladnější na dotek.
  8. Zvýšená únava při fyzické námaze: I mírná námaha může způsobit výrazné zvýšení únavy.
  9. Deprese a změny nálady: Anémie může také ovlivnit psychický stav – chudokrevnost a deprese mohou mít spojitost. Nedostatek kyslíku a živin v mozku může vést k depresivním náladám, pocitům úzkosti a celkové snížené mentální pohody. O tom, jak zlepšit náladu, jsme se rozepsali v článku: 13 tipů, jak si zlepšit náladu a zahnat stres.

Pokud si všimnete některého z těchto příznaků anémie, zejména pokud jsou dlouhodobé nebo se zhoršují, je důležité vyhledat lékařskou pomoc. Lékař může provést krevní testy k potvrzení diagnózy anémie a určit příčinu, což umožňuje správné a efektivní léčení. 

 

Jak zjistit, že trpím anémií

Zjistit, zda trpíte anémií, vyžaduje řadu diagnostických kroků. Anémie se obvykle projevuje sérií příznaků, jako je únava, bledost, dušnost nebo závratě, ale pro potvrzení diagnózy je důležité podstoupit krevní testy. Kdy je vhodné podstoupit tyto testy? Pokud pociťujete dlouhodobé nebo zvláště výrazné příznaky anémie, měli byste navštívit lékaře, který vám může doporučit další vyšetření.

Prvním krokem je obvykle kompletní krevní obraz (KKO), který poskytuje detailní informace o množství a zdraví vašich červených krvinek, bílých krvinek a krevních destiček. U anémie se zaměřuje zejména na hladinu hemoglobinu a hematokritu, což jsou ukazatele množství červených krvinek a jejich schopnosti přenášet kyslík. [3]

krev

Pokud KKO ukazuje známky anémie, lékař může doporučit další testy k určení příčiny. To může zahrnovat testy na měření hladiny železa, vitamínu B12 a kyseliny listové v krvi, protože jejich nedostatek je běžnou příčinou anémie. V některých případech může být potřebné provést testy funkce ledvin a jater, aby se vyloučily jiné zdravotní problémy.

Když standardní krevní testy neodhalí přesnou příčinu chudokrevnosti nebo když existuje podezření na vážnější zdravotní problémy, může lékař doporučit vyšetření kostní dřeně. Kostní dřeň je místem, kde se vyrábějí červené krvinky, a její vyšetření může poskytnout cenné informace o stavu a funkci krvetvorného systému. Během tohoto vyšetření se obvykle provádí biopsie. Jde o odebrání malého vzorku kostní dřeně, obvykle z pánevní kosti, pomocí speciální jehly. Tento vzorek se pak mikroskopicky vyšetřuje, aby se zjistilo, zda jsou ve výrobě červených krvinek nějaké nepravidelnosti a zda nejsou přítomny známky onemocnění kostní dřeně, jako je leukémie nebo jiné formy rakoviny.

Pokud máte chronické onemocnění, jako je cukrovka, onemocnění ledvin nebo autoimunitní onemocnění, případně jste-li v rizikové skupině, například těhotné ženy nebo vegetariáni, měli byste být ostražitější. Může být vhodné pravidelně podstupovat krevní testy, aby se včas identifikovaly možné potíže a předešlo se vzniku anémie.

 

Prevence anémie

Prevence anémie se zaměřuje především na zdravou stravu a správný příjem živin. Zde jsou některé základní kroky:

  • Zajistěte dostatečný příjem železa: Konzumujte potraviny bohaté na železo, jako jsou červené maso, drůbež, ryby, luštěniny, tmavě zelená zelenina a obohacené obiloviny.
  • Vitaminy pro lepší absorpci železa: Vitamin C, který je obsažen v citrusových plodech, brokolici a paprikách, pomáhá tělu lépe vstřebávat železo.
  • Dostatek vitaminu B12 a kyseliny listové: Tyto vitaminy jsou důležité pro tvorbu červených krvinek. Najdete je v potravinách jako jsou maso, mléčné výrobky, vajíčka a obohacené obiloviny.
  • Omezte konzumaci potravin, které brání vstřebávání železa: Jde například o kávu a čaj, které mohou snižovat vstřebávání železa, pokud jsou konzumovány v těsné blízkosti jídel bohatých na železo.
  • Pravidelné lékařské kontroly: Zejména pro osoby v rizikových skupinách, jako jsou těhotné ženy, malé děti, vegetariáni a starší lidé.

Vedle těchto kroků je také důležité vést zdravý životní styl, který podporuje celkové zdraví krve a snižuje riziko anémie.

zelezo-c-b9-b12 multivitamin-wid-maly detsky-multivitamin (1)

 

Léčba anémie: Co pomáhá na chudokrevnost?

Léčba anémie závisí na její příčině a závažnosti. U běžné anémie z nedostatku železa se obvykle začíná suplementací železa, buď ve formě tablet, nebo v těžších případech intravenózními injekcemi. Doplnění železa pomáhá obnovit jeho hladiny v těle a podporuje tvorbu hemoglobinu a červených krvinek. Současně je důležité změnit stravovací návyky tak, aby zahrnovaly více potravin bohatých na železo, vitamin B12 a kyselinu listovou.

V případě anémie způsobené chronickými onemocněními, genetickými faktory, nebo nedostatkem vitamínů je léčba složitější a zaměřuje se na základní příčinu. U genetických forem anémie, jako je srpkovitá anémie nebo thalasemie, může být potřeba pravidelné krevní transfuze nebo jiné specializované léčebné postupy. Je nezbytné úzce spolupracovat s lékařem a pravidelně sledovat stav, aby bylo možné účinně řídit a přizpůsobovat léčbu podle individuálních potřeb pacienta.

 

Jak doplňovat železo? (doplňky stravy vs. vyvážený jídelníček)

Doplňování železa může probíhat dvěma hlavními způsoby: prostřednictvím vyváženého jídelníčku a pomocí doplňků stravy. Vyvážený jídelníček bez problémů pokryje doporučený denní příjem železa, pokud však máte problém s jeho plánováním, vyřazujete určité potraviny nebo potřebujete zvýšený příjem železa, doplňky stravy mohou být skvělým pomocníkem.

 doplnky-stravy

Doplňky stravy

  1. Efektivita: Doplňky stravy jsou efektivním způsobem, jak rychle zvýšit hladinu železa v těle, což je obzvláště důležité pro osoby s významným nedostatkem železa nebo anémií.
  2. Dávkování: Lékař nebo odborník na výživu může přesně stanovit dávkování, což pomáhá předcházet předávkování železem, které může být škodlivé.
  3. Snadnost užívání: Pro některé lidi může být snazší pravidelně užívat doplněk stravy než zařazovat do jídelníčku dostatek potravin bohatých na železo.

 

zelezo-c-b9-b12

 

Pokud hledáte železo v podobě doplňku stravy, můžete vyzkoušet třeba naše lipozomální přírodní železo v kombinaci s vitamíny C, B9 a B12. Železo Pure rituals je unikátní tím, že není syntetické – vyrábí se z listů Curry (Murraya koenigii Lat.), což ho řadí mezi naprostou špičku na trhu. Stejně jako u většiny našich produktů, i tady sázíme na sílu čisté přírody zpracovanou moderními technologiemi a vhodnými metodami. Jednotlivé molekuly aktivních látek jsou obaleny malými částečkami tuku, takzvanými lipozomy, které je chrání před degradací v trávicím traktu a umožňují lepší vstřebávání.

 

DÁVKOVÁNÍ NAŠEHO ŽELEZA:

dospělí: 1× denně 10 ml
děti od 3 let: 1× denně 2,5 ml
těhotné a kojící ženy: 1× denně 5 ml

(5 ml = ~ 1 čajová lžička)

Lipozomální železo je koncentrát, neužívejte ho proto přímo ze lžičky. Jednu dávku (v případě dospělého člověka 2 čajové lžičky)⁠ přírodního železa smíchejte s 1 dl tekutiny (džusu, vody, čaje) a vypijte.

 

Vyvážený jídelníček 

  1. Přirozený zdroj: Vyvážený jídelníček, se kterým vám můžete pomoct potravinová pyramida, poskytuje železo ve formě, která je přirozeně přítomná v potravinách. Tělo má tendenci lépe vstřebávat železo z potravin, zejména když je konzumováno spolu s vitamínem C, který zlepšuje absorpci.
  2. Další nutrienty: Kromě železa získáváte z potravin i řadu dalších důležitých živin, jako jsou vitamíny, minerály a vláknina.
  3. Potraviny bohaté na železo: Mezi potraviny bohaté na železo patří červené maso, vnitřnosti (jako jsou játra), luštěniny, tmavozelená listová zelenina, ořechy, semena a celozrnné produkty.

 zelezo v potravinach

Tabulka potravin bohatých na železo 

Tabulka potravin obsahujících železo je neocenitelným nástrojem pro každého, kdo se snaží zvýšit příjem tohoto důležitého minerálu ve své stravě. S přehledným uspořádáním, které tabulka poskytuje, můžete snadno identifikovat potraviny bohaté na železo a začlenit je do svého jídelníčku. Ať už hledáte živočišné zdroje, jako je maso a ryby, nebo rostlinné alternativy, jako jsou luštěniny a zelenina, naše tabulka obsahu železa v potravinách vám pomůže vybrat ty správné suroviny. Poskytuje informace o množství železa na 100 gramů potraviny, což usnadňuje sledování vašeho denního příjmu tohoto minerálu. Chcete-li zajistit, že váš jídelníček obsahuje dostatečné množství železa, využijte naši tabulku potravin bohatých na železo jako spolehlivý průvodce pro zdravé stravování. [6]

Potravina

Obsah železa na 100 g

Luštěniny

Čočka

3,3 mg

Cizrna

2,9 mg

Fazole (černé)

3,6 mg

Zelenina

Špenát

2,7 mg

Mangold

1,8 mg

Brokolice

1,0 mg

Obiloviny

Quinoa

4,6 mg

Ovesné vločky

4,5 mg

Hnědá rýže

0,8 mg

Ořechy a semena

Dýňová semínka

8,8 mg

Slunečnicová semínka

5,3 mg

Sezamová semínka

14,6 mg

Sušené ovoce

Rozinky

1,9 mg

Švestky

3,1 mg

Živočišné zdroje

Hovězí maso

2,6 mg

Kuřecí maso

0,7 mg

Losos

0,8 mg

Vajíčka 

1,2 mg

Játra

6,5 mg

 

Poznámka: Hodnoty obsahu železa jsou pouze orientační a mohou se lišit v závislosti na konkrétním typu potraviny a způsobu její přípravy.

 

vzorky-krve

 

Nyní už víte, že ačkoliv je chudokrevnost často neviditelným nepřítelem, její dopad na naše zdraví a každodenní život může být významný. Od rozpoznání příznaků anémie z nedostatku železa po pochopení důležitosti dostatečného množství červených krvinek v našem těle, je klíčové být informován a aktivně se věnovat prevenci a léčbě. Díky správné výživě, zdravému životnímu stylu a v případě potřeby i vhodným doplňkům stravy můžeme účinně čelit anémii a udržovat naše tělo ve zdravé a silné. 

 

Zdroje

[1] https://www.healthline.com/health/anemia#_noHeaderPrefixedContent

[2] Warner MJ, Kamran MT. Iron Deficiency Anemia. [Updated 2023 Aug 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448065/ 

[3] https://www.healthline.com/health/cbc 

[4] Anemia. (n.d.).
https://www.hematology.org/education/patients/anemia

[5] Anemia of inflammation or chronic disease. (2018).
https://www.niddk.nih.gov/health-information/blood-diseases/anemia-inflammation-chronic-disease 

[6] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/ 

[ OBRÁZKY ] https://www.canva.com/cs_cz/  

[ OBRÁZKY ] https://www.pexels.com/cs-cz/ 

 
Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Michaela Gottwaldová, digitální markeťačka a ilustrátorka
Od útlého věku se věnuje aktivně sportu –⁠ od tance se dostala až ke hraní volejbalu za lokální ženský tým. Velkou část svého volného času tráví v přírodě, sportem, cestováním a starostí o zdravý životní styl. V rámci práce využívá svou hlavní přednost, kterou je kreativita, a to jak v oblasti ilustrátorství, tak v marketingu.