Právě probíhá letní akce se slevou až 15% na vybrané produkty. Platí pouze do 28.7.

Medicinální houby: Co obsahují, jak je kombinovat a jaké jsou jejich účinky na zdraví?

Medicinální houby zaujímají významné místo ve světě přírodní medicíny díky jejich výjimečným přínosům pro lidské zdraví. Jsou známy pro svou schopnost posilovat imunitní systém, snižovat záněty a podporovat celkovou vitalitu. Patří mezi ně i nejzdravější houba – reishi, která je často označována za houbu nesmrtelnosti a je vysoce ceněna pro své antioxidační a protizánětlivé účinky. Diskuse o tom, jak houby a zdraví úzce souvisí, neustále sílí a čím dál více lidí je využívá jako způsob, jak přirozeně podpořit své tělesné i duševní zdraví. Medicinální houby tak představují fascinující spojení tradičních znalostí a moderní vědy, které může pomoci zlepšit kvalitu našeho života.

medicinalni-houby

Obsah

Co jsou to medicinální houby a čím se liší od těch, které najdeme v našich lesích?

Medicinální houby jsou houby, které se používají pro své terapeutické a zdravotní účinky. Často se využívají v tradiční čínské medicíně, ale v poslední době si získávají popularitu i na Západě. Tyto houby obsahují různé bioaktivní látky, které mohou přispívat k posílení imunitního systému, snižování zánětů, zlepšení mentálních funkcí a podle některých zdrojů dokonce mohou pomáhat v boji proti rakovině. Mezi nejznámější čínské houby patří například reishi, shiitake, lion’s mane a cordyceps.

Na rozdíl od medicinálních hub se houby, které najdeme v českých lesích, často používají především pro svou chuť a kulinářské využití. Mezi běžně sbírané jedlé houby v Česku patří například babky, kozáky, lišky nebo bedly. Tyto houby jsou ceněny pro svou výraznou chuť a texturu, které vynikají v mnoha tradičních receptech. 

Rozdíl mezi medicinálními houbami a těmi, které najdeme v českých lesích, tedy spočívá hlavně v jejich použití a bioaktivních složkách, které obsahují. Zatímco medicinální houby jsou vyhledávány pro své možné zdravotní benefity, houby z lesa přitahují pozornost převážně svým využitím v kuchyni. Výzkum medicinálních hub se nadále rozvíjí, a tak můžeme očekávat, že jejich role a popularita jakožto zdroje přírodních léčiv budou v budoucnosti jen růst.

houby-z-ceskych-lesu

Popis hub podle TČM (tradiční čínské medicíny)

Pro lepší pochopení účinků vybraných medicinálních hub podle tradiční čínské medicíny lze podat přehled v souladu s principy TČM, které zahrnují energetickou kvalitu (Qi), ovlivnění krve (Xue), duševního stavu (Shen), přítomnost hlenů (Tan) a podporu esence orgánů, jako jsou ledviny. Každá houba má specifické vlastnosti, včetně teploty, chuti a orgánů, na které cílí (tropismus).

  • Chaga (Inonotus obliquus)
    • Teplota a chuť: Neutrální, sladká
    • Tropismus: Slezina, Ledviny
    • Účinky: Posiluje ledviny, doplňuje Qi, pomáhá odstraňovat Tan (hlen)
  • Reishi (Ganoderma lucidum)
    • Teplota a chuť: Teplá, sladká a lehce hořká
    • Tropismus: Srdce, Plíce
    • Účinky: Uklidňuje ducha (Shen), posiluje srdce a plíce, podporuje dlouhověkost
  • Cordyceps (Cordyceps sinensis)
    • Teplota a chuť: Teplá, sladká
    • Tropismus: Ledviny, Plíce
    • Účinky: Zvyšuje fyzickou vytrvalost, posiluje ledviny a plíce, pomáhá proti únavě

cinska-medicina

  • Lion's Mane (Hericium erinaceus)
    • Teplota a chuť: Neutrální, sladká
    • Tropismus: Srdce, Slezina
    • Účinky: Podporuje mentální funkce, uklidňuje ducha, vyživuje mozek
  • Maitake (Grifola frondosa)
    • Teplota a chuť: Neutrální, sladká
    • Tropismus: Slezina, Ledviny
    • Účinky: Podporuje imunitní systém, reguluje krevní tlak a cukr v krvi
  • Shiitake (Lentinula edodes)
    • Teplota a chuť: Teplá, sladká
    • Tropismus: Srdce, Plíce
    • Účinky: Posiluje imunitní systém, podporuje zdraví srdce a cév, má antitumorové účinky

Tyto zdravé houby jsou v TČM ceněny nejen pro své specifické účinky, ale také pro svou schopnost harmonizovat tělo a podporovat celkovou vitalitu.

Doporučený produkt

Medicinální houby a jejich účinky

Medicinální houby a jejich účinky na zdraví jsou stále více uznávány v oblasti moderní medicíny díky jejich širokému spektru pozitivních vlivů na lidský organismus. Výzkumy ukazují, že houby podporují zdraví různými způsoby. Co obsahují houby za látky, je rovněž důležité pro jejich léčivé vlastnosti: bohaté jsou na vitamíny, minerály, antioxidanty a polysacharidy, které společně pracují na podpoře zdraví a prevenci nemocí. Tyto přírodní složky činí medicinální houby významným doplňkem stravy pro udržení dobrého zdraví a vitality. Zde je přehled několika populárních medicinálních hub, včetně popisu jejich vzhledu a účinků:

Chaga (Inonotus obliquus)

Chaga je houba s nepravidelným tvarem, která roste především na břízách v chladnějších oblastech severní polokoule. Má tvrdý, dřevitý povrch, který zvenku připomíná spálené uhlí, zatímco uvnitř je hnědavě oranžová. Chaga je ceněna pro svůj vysoký obsah antioxidantů a betulinové kyseliny, což jsou sloučeniny, které mohou pomoci zlepšit imunitu a snížit zánět.

V čínské medicíně se chaga používá k podpoře imunitního systému a jako adaptogen, který má pomoci tělu zvládat stres. Tradičně se také využívá k podpoře trávení a k ochraně jater. Je populární ve formě čaje nebo extraktu a je známá svými protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi.

houba-chaga

TIP: Celý článek o houbě chaga si můžete přečíst tady: Rezavec šikmý: Účinky dřevokazné houby chaga popisují už staré čínské herbáře

Reishi (Ganoderma lucidum)

Reishi je lesklá, červenohnědá houba s plochým, ledvinovitým kloboukem. Je oblíbená ve východní Asii, kde roste na kmenech stromů v lesnatých oblastech. Reishi má lesklý povrch a je dostupná v několika barvách, včetně červené, černé a žluté.

Účinky reishi jsou široce uznávány v TČM, kde se používá k podpoře spánku, zklidnění ducha a posílení imunitního systému. Dále je reishi studována pro své potenciální protirakovinné účinky a schopnost snižovat únavu. Tato houba má také adaptogenní vlastnosti, což znamená, že pomáhá tělu adaptovat se na různé stresory.

reishi

TIP: Celý článek o reishi si můžete přečíst tady: Reishi neboli lesklokorka lesklá: Účinky, užívání a dávkování

Cordyceps (Cordyceps sinensis)

Cordyceps je unikátní houba, která se vyvíjí uvnitř hmyzích larev a přeměňuje je na plodnice. Tato houba má dlouhý, tenký tvar, podobný lusku, s tmavě hnědým až oranžovým zabarvením. Cordyceps se především nachází v horských oblastech Asie.

Tradičně se cordyceps používá pro zvýšení tělesné výkonnosti a energie, podporu respiračního zdraví a posílení sexuální vitality. Je populární mezi sportovci pro své účinky na zlepšení výkonnosti a snížení únavy. Medicínsky je také využíván pro své anti-aging vlastnosti a schopnost podporovat zdravé fungování srdce a ledvin.

cordyceps

Lion's Mane (Hericium erinaceus)

Lion's Mane, známá jako hřib korálovec, je bílá až světle hnědá houba s jedinečným vzhledem připomínajícím hřívu. Tato houba roste na mrtvých nebo umírajících kmenech listnatých stromů a je rozšířena především v Severní Americe a Asii.

Lion's Mane je vysoce ceněna pro své kognitivní a neuroprotektivní účinky. Je studována pro svou schopnost podporovat růst nervových buněk a zlepšovat funkci mozku, což může být užitečné při léčbě neurodegenerativních onemocnění jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Tato houba také podporuje zdraví střev a imunitního systému.

banner_blog_widget_koralovec_CZ

TIP: Celý článek o lion’s mane si můžete přečíst tady: Lion's mane: (Korálovec ježatý): Účinky, užívání a dávkování

Maitake (Grifola frondosa)

Maitake má komplexní, rozvětvenou strukturu, která připomíná několik shluků květinových lístků. Tato houba obvykle roste u kořenů stromů, zejména dubů a jilmů, v Japonsku a Severní Americe. Maitake má hnědou barvu a je ceněna jak pro svou chuť, tak pro léčivé vlastnosti.

V medicíně je maitake známá pro své imunomodulační účinky, což znamená, že pomáhá regulovat a posilovat imunitní systém. Je bohatá na beta-glukany, které stimulují imunitní buňky a mohou pomáhat v boji proti rakovině. Maitake také podporuje zdraví srdce a krevního tlaku, snižuje hladinu cholesterolu a je užitečná pro kontrolu hladiny cukru v krvi, což ji činí užitečnou při léčbě diabetes mellitus.

maitake

Shiitake (Lentinula edodes)

Shiitake jsou jedny z nejznámějších jedlých hub na světě. Mají široký, plochý klobouk hnědé až černé barvy. Tato houba roste přirozeně na padlých kmenech listnatých stromů v Asii, především v Číně a Japonsku, a je komerčně pěstována po celém světě. Shiitake jsou ceněny pro svou masitou texturu a bohatou, zemitou chuť, která je oblíbená v mnoha kuchyních.

Z hlediska medicíny shiitake nabízí řadu zdravotních přínosů díky svému vysokému obsahu vitamínů a minerálů, zejména vitamínu D a B vitamínů. Houby shiitake mají protizánětlivé a antioxidační účinky a jsou studovány pro svůj potenciál v prevenci srdečních onemocnění a podporu imunitního systému. Jsou také známé svými antivirovými a protinádorovými vlastnostmi, což je činí cenným doplňkem v dietě pro podporu celkového zdraví a pohody.

shiitake

Jak kombinovat medicinální houby

Kombinování medicinálních hub může být účinným způsobem, jak maximalizovat jejich léčivé účinky. Míchání různých druhů hub může posílit jejich jednotlivé benefity a vytvořit synergii, která podporuje celkové zdraví a vitalitu. Zde je několik tipů, jak efektivně kombinovat medicinální houby:

  1. Vyberte houby podle účinku: Zaměřte se na specifické účinky, kterých chcete dosáhnout, jako je zlepšení imunity, podpora kognitivních funkcí, nebo úleva od stresu. Například kombinace reishi a cordyceps může posílit imunitní systém a zároveň zlepšit energetickou hladinu.
  2. Dávkování a forma: Medicinální houby jsou dostupné v různých formách, včetně prášků, kapslí, tinktur a čajů. Míchání prášků různých hub může být jednoduchý způsob, jak je kombinovat ve smoothie, jídlech nebo nápojích. U kapslí a tinktur je důležité sledovat doporučené dávkování a zajistit, že kombinace není příliš silná.
  3. Synergie s jinými doplňky: Houby lze kombinovat i s jinými bylinnými doplňky. Například kombinace lion's mane s ginkgo biloba může podporovat kognitivní funkce, zatímco maitake a omega-3 mastné kyseliny mohou společně podporovat zdraví srdce.
  4. Kontraindikace a interakce: Je důležité být si vědom možných interakcí a kontraindikací. Některé houby mohou ovlivnit účinky léků, jako jsou antikoagulanty nebo diabetes léky. Před kombinováním hub s léky nebo jinými doplňky je vhodné poradit se s lékařem.
  5. Pravidelné užívání a hodnocení efektů: Pravidelné užívání kombinace hub může vést k lepším výsledkům. Je dobré si zaznamenávat jakékoliv změny ve vašem zdraví nebo pohodě, abyste mohli upravit kombinaci nebo dávkování podle potřeb.

Kombinace medicinálních hub může být velmi efektivní, pokud je prováděna s ohledem na individuální potřeby a zdravotní stav. Tímto způsobem můžete využít plný potenciál přírodních léčivých sil hub.

Doporučený produkt

Náš produkt „Pure rituals lipozomální Medicinální houby“ nabízí unikátní kombinaci šesti medicinálních hub ve vysoce vstřebatelné lipozomální formě, která zvyšuje využitelnost aktivních látek v těle. Obsahuje Chagu, Reishi, Cordyceps sinensis CS-4, Lion's Mane, Maitake a Shiitake, vitální houby, které se již tisíce let využívají ve východní medicíně. Díky unikátnímu procesu vícestupňové extrakce a moderní lipozomální technologii jsou Medicinální houby Pure rituals vysoce efektivním prostředkem pro podporu zdravého životního stylu.

Tabulka: medicinální houby od A po Z

Tato tabulka poskytuje sumarizační přehled o několika významných medicinálních houbách, jejich typickém vzhledu, hlavních léčivých účincích a vlastnostech dle tradiční čínské medicíny.

Houba

Vědecké jméno

Popis vzhledu

Primární účinky

TCM charakteristika

Chaga

Inonotus obliquus

Tvrdý, dřevitý povrch, vnitřek hnědavě oranžový

Antioxidanty, podpora imunity, protizánětlivé

Teplá, sladká, Slezina, Ledviny

Reishi

Ganoderma lucidum

Lesklý, červenohnědý klobouk, plochý

Podpora imunity, spánku, protirakovinné

Teplá, sladká, lehce hořká, Srdce, Plíce

Cordyceps

Cordyceps sinensis

Dlouhý, tenký lusk, tmavě hnědý až oranžový

Zvýšení energie, podpora ledvin a plic

Teplá, sladká, Ledviny, Plíce

Lion's Mane

Hericium erinaceus

Bílá až světle hnědá, připomíná hřívu

Podpora kognitivních funkcí, neuroprotektivní

Neutrální, sladká, Srdce, Slezina

Maitake

Grifola frondosa

Rozvětvená struktura, hnědá

Imunomodulační, podpora srdce a metabolismu

Neutrální, sladká, Slezina, Ledviny

Shiitake

Lentinula edodes

Široký, plochý klobouk, hnědý až černý

Posílení imunity, protizánětlivé, antivirové

Teplá, sladká, Srdce, Plíce

 

medicina-z-ciny

Medicinální houby v poslední době získávají stále větší popularitu jako doplňky stravy, a to díky svým mnohostranným zdravotním benefitům a rostoucímu povědomí o přírodních způsobech podpory zdraví. Tyto přírodní zdroje zdraví, které kdysi byly doménou tradičních léčitelských praxí, nyní nacházejí své místo v kuchyňkách a lékárničkách moderních domácností. Jak roste poptávka po zdravějším životním stylu, očekává se, že medicinální houby budou nadále hrát velkou roli v oblasti přírodních doplňků stravy.

Zdroje

[1] Zheng W, Wu Y, Gao H, Ouyang D. Traditional Chinese medicine injections: where we are after 80-year development. Chin Med. 2022 Nov 8;17(1):127. doi: 10.1186/s13020-022-00681-w. PMID: 36348487; PMCID: PMC9640875. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36348487/ 

[2] Unlu A, Nayir E, Kirca O, Ozdogan M. Ganoderma Lucidum (Reishi Mushroom) and cancer. J BUON. 2016 Jul-Aug;21(4):792-798. PMID: 27685898. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27685898/ 

[3] Fordjour E, Manful CF, Javed R, Galagedara LW, Cuss CW, Cheema M, Thomas R. Chaga mushroom: a super-fungus with countless facets and untapped potential. Front Pharmacol. 2023 Dec 5;14:1273786. doi: 10.3389/fphar.2023.1273786. PMID: 38116085; PMCID: PMC10728660. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38116085/ 

[4] Olatunji OJ, Tang J, Tola A, Auberon F, Oluwaniyi O, Ouyang Z. The genus Cordyceps: An extensive review of its traditional uses, phytochemistry and pharmacology. Fitoterapia. 2018 Sep;129:293-316. doi: 10.1016/j.fitote.2018.05.010. Epub 2018 May 24. PMID: 29775778. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29775778/ 

[5] Rootman JM, Kiraga M, Kryskow P, Harvey K, Stamets P, Santos-Brault E, Kuypers KPC, Walsh Z. Psilocybin microdosers demonstrate greater observed improvements in mood and mental health at one month relative to non-microdosing controls. Sci Rep. 2022 Jun 30;12(1):11091. doi: 10.1038/s41598-022-14512-3. Erratum in: Sci Rep. 2022 Jul 28;12(1):12925. PMID: 35773270; PMCID: PMC9246852. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35773270/ 

[6] Stephany MP, Chung S, Handler MZ, Handler NS, Handler GA, Schwartz RA. Shiitake Mushroom Dermatitis: A Review. Am J Clin Dermatol. 2016 Oct;17(5):485-489. doi: 10.1007/s40257-016-0212-6. Erratum in: Am J Clin Dermatol. 2016 Dec;17 (6):709. PMID: 27566177. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27566177/ 

[7] Naguib AM, Apparoo Y, Xiong C, Phan CW. Maitake Medicinal Mushroom, Grifola frondosa (Agaricomycetes), and Its Neurotrophic Properties: A Mini-Review. Int J Med Mushrooms. 2023;25(2):11-22. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.2022046849. PMID: 36749053. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36749053/ 

 
Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Michaela Gottwaldová, digitální markeťačka a ilustrátorka
Od útlého věku se věnuje aktivně sportu –⁠ od tance se dostala až ke hraní volejbalu za lokální ženský tým. Velkou část svého volného času tráví v přírodě, sportem, cestováním a starostí o zdravý životní styl. V rámci práce využívá svou hlavní přednost, kterou je kreativita, a to jak v oblasti ilustrátorství, tak v marketingu.