Reishi neboli lesklokorka lesklá: Účinky, užívání a dávkování

Objevte tajemství Reishi, fascinující houby známé také jako lesklokorka lesklá, která má hluboké kořeny v tradičním léčitelství. Jak byla využívána v minulosti a jaké potenciální účinky Reishi aktuálně zkoumají vědci? Nejen na to se v tomto článku podíváme. Zjistěte vše o správném dávkování a užívání lesklokorky lesklé, včetně možných vedlejších účinků a kontraindikací.

čaj-reishi

Co je to Reishi?

Reishi, vědecky označovaná jako Ganoderma lucidum, je houba, která má dlouhou historii v tradiční čínské medicíně a bylinné terapii. Je známá také pod názvy Lesklokorka lesklá nebo lesklokorka červená a patří mezi adaptogeny – látky, které podporují schopnost organismu přizpůsobit se různým stresorům.

Historie Reishi:

Houba Reishi je známá v asijských kulturách, kde byla dlouhá léta považována za symbol zdraví, dlouhověkosti a spirituální síly. V tradiční čínské medicíně byla Reishi používána k posílení imunitního systému, podpoře vitality a uklidnění mysli. Houbě byla připisována schopnost harmonizovat tělo a duši.

Složení lesklokorky lesklé

Reishi je bohatá na různé bioaktivní látky, které přispívají k jejím účinkům na lidský organismus. Mezi klíčové složky patří:

  • Polysacharidy: Polysacharidy v Reishi mají imunomodulační účinky, což znamená, že mohou pomáhat regulovat imunitní systém a podporovat jeho optimální funkci.
  • Triterpeny: Tato skupina látek poskytuje Reishi charakteristickou vůni a chuť. Triterpeny jsou zkoumány pro své potenciální protizánětlivé a antioxidační účinky.
  • Peptidy: Obsažené peptidy mohou mít pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví a celkovou vitalitu.
  • Polysacharid-peptidové komplexy: Tyto komplexy mají synergický účinek, podporují imunitní systém a mohou mít antioxidační účinky.

Reishi obsahuje více než 400 různých bioaktivních látek, včetně vitamínů, minerálů a esenciálních aminokyselin. Tyto látky pracují společně na podpoře celkového zdraví a vitality. 

Předpokládané účinky Reishi

Předpokládané účinky Reishi na zdraví jsou široké a mnohé z nich jsou aktuálně zkoumány vědci. Pro odhalení všech benefitů Reishi je ještě třeba dalších studií, tradiční použití však ukazuje na několik potenciálních výhod [1]:

Posílení imunitního systému: Houba Reishi obsahuje látky, které mohou podporovat imunitní systém a zlepšovat jeho funkci.

Antioxidační účinky: V Reishi jsou triterpeny, které mohou fungovat jako antioxidanty a ochraňovat buňky před poškozením volnými radikály. Radikály jsou nestabilní částice, které mohou poškozovat buňky, a antioxidační schopnosti Reishi mohou pomoci minimalizovat toto poškození.

Protizánětlivé vlastnosti: Některé složky Reishi mohou mít protizánětlivé účinky, což je výhodné pro ovlivňování zánětlivých procesů v těle.

Podpora vitality a odolnosti: Tradičně se předpokládá, že Reishi může přispívat k celkové vitalitě a odolnosti organismu.

Podpora zdravého spánku: Existují studie naznačující, že Reishi může mít pozitivní vliv na kvalitu spánku. Další tipy pro kvalitní spánek najdete na našem blogu.

Vědci dnes aktivně zkoumají účinky Lesklokorky lesklé a další potenciální benefity pomocí klinických studií a laboratorního výzkumu. Je důležité si uvědomit, že výsledky vědeckých studií mohou být proměnlivé a další výzkumy jsou nezbytné k potvrzení těchto předpokládaných účinků [2]. 

reishi-slices

Dávkování a užívání lesklokorky lesklé

Tradiční použití:

Čaj z houby: V tradičním léčitelství byla lesklokorka lesklá často konzumována formou čaje. Houby byly sušeny a následně připravovány jako odvar nebo čaj, což umožňovalo extrakci bioaktivních látek.

Tinktury: Někteří lidé připravovali tinktury z houby, což byla metoda zahrnující maceraci (vyluhování) v alkoholu, která umožňovala uvolnění účinných látek.

Současné využití v doplňcích stravy:

Kapsle a extrakt: Moderní přístup k lesklokorce lesklé zahrnuje výrobu extraktů a kapslí. To umožňuje snadné dávkování a hotové produkty jsou snadno přenosné.

Práškové formy Reishi: lesklokorku lesklou lze také najít ve formě prášku, což poskytuje flexibilitu při přidávání do nápojů, smoothies nebo jídla.

Doporučené dávkování Reishi:

Individuální variabilita: Dávkování může záviset na mnoha faktorech, včetně zdravotního stavu a cíle užívání. Většina výrobků s Lesklokorkou lesklou poskytuje doporučení na obalu.

Odborníkův názor: Konzultace s odborníkem na bylinné doplňky může pomoci stanovit optimální dávku v souladu s konkrétními potřebami jednotlivce.

Lesklokorku lesklou lze konzumovat buď s jídlem, nebo nalačno podle osobní preference. Je vhodné ji zahrnout do ranní rutiny nebo večerního odpočinku. Tuto cennou houbu lze začlenit do jídel, nápojů nebo smoothies, což nabízí různé způsoby konzumace.

Jak je to s užíváním hub v těhotenství, najdete na našem blogu.

Důsledné užívání a dodržování doporučeného dávkování je klíčové pro dosažení optimálních výsledků.

Vedlejší účinky a kontraindikace lesklokorky lesklé

Přestože lesklokorka lesklá obecně patří mezi bezpečné přírodní látky, mohou se vyskytnout individuální reakce. V některých případech může dojít k zažívacím potížím, suchu v ústech nebo alergickým reakcím.

Osoby s konkrétními zdravotními stavy nebo těhotné ženy by se měly před konzumací poradit s odborníkem. Existují situace, kdy není doporučováno užívání lesklokorky lesklé, například před chirurgickým zákrokem nebo při užívání určitých léků.

Vždy je nejlepší konzultovat s lékařem, pokud máte nějaké obavy ohledně možných vedlejších účinků nebo kontraindikací spojených s užíváním Reishi.

les

Často kladené otázky

Lze lesklokorku lesklou kombinovat s jinými přípravky nebo léky?

Před zahájením jakéhokoli nového režimu doplňků stravy je vhodné konzultovat s odborníkem nebo lékařem, zejména pokud se užívají léky nebo jiné přípravky. 

Kdy mohu očekávat první výsledky při užívání lesklokorky lesklé?

Individuální reakce může záviset na metabolismu a zdravotním stavu. Někteří jedinci mohou zaznamenat změny během několika týdnů, zatímco jiní mohou vyžadovat delší dobu.

Může lesklokorka lesklá vyvolat alergickou reakci?

I když je Reishi považována za bezpečnou pro většinu lidí, někteří jedinci mohou být alergičtí na houbové složky. V případě jakýchkoli alergických příznaků je vhodné přerušit užívání a konzultovat s lékařem.

Je možné lesklokorku lesklou užívat během těhotenství a kojení?

Těhotné nebo kojící ženy by se měly nejdřív poradit se svým lékařem před užíváním jakéhokoli nového doplňku stravy, včetně lesklokorky lesklé.

Má Reishi nežádoucí účinky?

Většina lidí toleruje lesklokorku lesklou dobře. Vedlejší účinky jsou obvykle mírné, ale mohou zahrnovat zažívací potíže nebo alergické reakce. V případě jakýchkoli neobvyklých příznaků je vhodné vyhledat lékařskou pomoc.

Jak dlouho mohu užívat Reishi?

Medicinální houby je možné užívat dlouhodobě. Přibližně po 3 měsících je dobré udělat si na týden pauzu.

Zdroje:

[1]Unlu A, Nayir E, Kirca O, Ozdogan M. Ganoderma Lucidum (Reishi Mushroom) and cancer. J BUON. 2016 Jul-Aug;21(4):792-798. PMID: 27685898.

[2]Ahmad R, Riaz M, Khan A, Aljamea A, Algheryafi M, Sewaket D, Alqathama A. Ganoderma lucidum (Reishi) an edible mushroom; a comprehensive and critical review of its nutritional, cosmeceutical, mycochemical, pharmacological, clinical, and toxicological properties. Phytother Res. 2021 Nov;35(11):6030-6062. doi: 10.1002/ptr.7215. Epub 2021 Aug 19. PMID: 34411377.

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Matouš Šimko, digitální markeťák
Odjakživa miluje pohyb a nebojí se zkoušet nové věci. Dříve se věnoval florbalu, fotbalu, později závodní gymnastice a Street Dance, ve kterém měl značný úspěch. Miluje přírodu, osvěžující procházky a celkově si potrpí na zdravý životní styl. Při tvorbě článků využívá jako svou přednost hlavně kreativitu, ale zároveň se opírá o odborné studie.