Lion's mane: (Korálovec ježatý): Účinky, užívání a dávkování

Objevte fascinující svět korálovce ježatého (Hericium erinaceus), jedinečné houby známé pro své potenciální zdravotní přínosy, které sahají od podpory kognitivních funkcí až po posílení imunitního systému. Označovaná také jako Lion's mane, tato houba nabízí bohatý komplex bioaktivních látek, včetně polysacharidů, hericenonů a erinacinů, které budí zájem v tradiční i moderní medicíně. V tomto článku se ponoříme do historie, složení, přínosů a způsobů užívání této houby, přičemž nepřehlédneme ani doporučené dávkování a možné vedlejší účinky, abychom poskytli úplný pohled na to, co může korálovec ježatý nabídnout.

lions-mane

Obsah

Co je to Lion’s mane?

Lion's mane, známá také pod názvy korálovec ježatý a latinsky Hericium erinaceus, je zajímavá a užitečná houba, která roste na starých stromech a pařezech, především v mírných lesích Severní Ameriky, Evropy a Asie. Na první pohled zaujme svým neobvyklým vzhledem, který připomíná dlouhé bílé „kadeře“ nebo „hřívu“, odtud pochází její anglické pojmenování „Lion’s mane“ (lví hříva). 

Houba Lion's mane je ceněna nejen pro své kulinářské využití, jelikož má chuť podobnou mořským plodům, ale i pro své potenciální zdravotní přínosy. Studie naznačují, že může podporovat zdraví mozku, stimulovat růst nervových buněk a zlepšovat kognitivní funkce. Kromě toho se předpokládá, že má protizánětlivé, antioxidativní a imunitu posilující účinky. Díky těmto vlastnostem je korálovec ježatý často součástí doplňků stravy a je vyhledáván v oblasti přírodní medicíny. 

Historie a původ korálovce ježatého

Korálovec ježatý (Hericium erinaceus) má fascinující historii a původ, který sahá hluboko do tradiční čínské medicíny. Tato jedinečná houba byla po staletí ceněna v Asii, zejména v Číně a Japonsku, pro své léčivé vlastnosti. Připisovaly se jí schopnosti podporovat zdraví srdce, trávicího systému a především mozku a nervového systému. Tradice jejího využívání je zaznamenána ve starých léčebných textech, kde byla doporučována jako tonikum pro posílení zdraví a vitality. Její popularita v tradiční medicíně byla založena na pozorování jejích účinků a postupně byla podpořena i moderním vědeckým výzkumem, který zkoumá její potenciální terapeutické přínosy.

Korálovec ježatý roste přirozeně v lesních oblastech Severní Ameriky, Evropy a Asie, kde se objevuje na mrtvých nebo umírajících stromech tvrdého dřeva, jako jsou buky a duby. Jeho přirozené prostředí ukazuje na jeho schopnost adaptace a přežití v různých klimatických podmínkách. S rostoucím zájmem o jeho léčivé vlastnosti se však rozšířilo i jeho pěstování mimo tyto tradiční lokality, aby se vyhovělo poptávce trhu. Pěstování korálovce ježatého se tak stalo součástí moderního zemědělství, což umožňuje jeho širší dostupnost a využití nejen v kulinářství, ale i v rámci doplňků stravy a přírodních léčiv.

cinska-medicina

Složení korálovce ježatého

Houba korálovec ježatý je bohatá na množství bioaktivních látek, které přispívají k potenciálním zdravotním přínosům. Její složení zahrnuje různé typy látek, které mají různorodé účinky na lidské zdraví. Zde je podrobný přehled klíčových složek a bioaktivních látek obsažených v korálovci ježatém:

  1. Polysacharidy: Mezi nejdůležitější látky patří beta-glukany, které mají významnou roli v podpoře imunitního systému a mají antitumorové účinky.
  2. Hericenony a erinaciny: Jedná se o specifické terpenoidy, které stimulují růst nervových buněk a mohou podporovat regeneraci nervové tkáně a zlepšovat kognitivní funkce.
  3. Antioxidanty: Antioxidanty chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. To může pomoci snižovat riziko chronických onemocnění a podporovat celkové zdraví.
  4. Dietní vláknina: Vysoký obsah vlákniny podporuje zdravé trávení a může přispívat k prevenci některých trávicích onemocnění.
  5. Minerály: Korálovec ježatý obsahuje různé minerály, včetně zinku, železa, selenu a draslíku, které jsou nezbytné pro řadu tělesných funkcí.
  6. Proteiny: Obsahuje také značné množství proteinů, což je důležité pro růst a opravy tělesných tkání.
  7. Tuky: I když je obsah tuků relativně nízký, některé z nich mohou mít prospěšné účinky na zdraví, včetně podpory zdraví srdce.
  8. Vitamíny: Korálovec ježatý obsahuje několik vitamínů, včetně vitamínů skupiny B, které hrají roli v metabolických procesech a podporují zdraví nervového systému.

Díky této bohaté kombinaci bioaktivních látek je korálovec ježatý považován za velmi prospěšný pro zdraví, a to jak v tradiční, tak v moderní medicíně. Jeho složení a účinky však mohou být závislé na konkrétních podmínkách pěstování a zpracování.

Doporučené produkty 

 

Náš produkt „Pure rituals lipozomální Medicinální houbynabízí unikátní kombinaci šesti medicinálních hub ve vysoce vstřebatelné lipozomální formě, která zvyšuje využitelnost aktivních látek v těle. Obsahuje Chagu, Reishi, Cordyceps sinensis CS-4, Lion's Mane, Maitake a Shiitake, vitální houby, které se již tisíce let využívají ve východní medicíně. Díky unikátnímu procesu vícestupňové extrakce a moderní lipozomální technologii jsou Medicinální houby Pure rituals vysoce efektivním prostředkem pro podporu zdravého životního stylu.

Předpokládané účinky Lion’s mane na zdraví 

Houba korálovec ježatý představuje fascinující spojení mezi tradiční medicínou a moderními vědeckými poznatky. Tento jedinečný přírodní zdroj, který již po staletí zaujímá významné místo v asijské kultuře a medicíně, je dnes v centru pozornosti díky svým potenciálním přínosům pro lidské zdraví. Pojďme se podívat na zkoumané potencionální účinky na zdraví:

1. Podpora kognitivních funkcí

Jedním z nejvýznamnějších účinků korálovce ježatého je jeho schopnost podporovat kognitivní funkce. Studie naznačují, že bioaktivní látky v houbě, zejména hericenony a erinaciny, mohou stimulovat růst nervových buněk a zlepšovat neuroplasticitu, což vede ke zlepšení paměti, koncentrace a celkové mozkové funkce.

posileni-mozku

2. Podpora nervového systému

Korálovec ježatý má také potenciální schopnost podporovat regeneraci nervových buněk a zlepšovat funkci nervového systému. To může být užitečné pro osoby trpící neuropatickými poruchami nebo pro ty, kteří se zotavují z nervového poškození. Podpůrný účinek na nervový systém činí z korálovce ježatého slibný doplněk pro zlepšení neurologického zdraví.

3. Antioxidativní a protizánětlivé účinky

Díky vysokému obsahu antioxidantů může korálovec ježatý nabízet ochranu proti oxidačnímu stresu a zánětu. Antioxidanty neutralizují volné radikály, které mohou poškodit buňky a přispět k vývoji chronických onemocnění, včetně srdečních onemocnění a některých forem rakoviny. Protizánětlivé účinky mohou také pomáhat zmírňovat symptomy autoimunitních onemocnění.

4. Podpora trávicího zdraví

Mezi pozitivní účinky Hericium erinaceus může patřit vliv na trávicí systém díky obsahu polysacharidů, jako jsou beta-glukany. Ty podporují zdraví střevní mikroflóry a mohou přispět k prevenci a léčbě trávicích potíží, včetně zánětlivých střevních onemocnění a žaludečních vředů.

5. Posílení imunitního systému

Polysacharidy obsažené v korálovci ježatém, zejména beta-glukany, jsou známé svou schopností posílit imunitní systém. Stimulací imunitní odpovědi mohou tyto složky pomoci tělu v boji proti infekcím, zlepšit obranyschopnost organismu a možná i snížit riziko některých rakovinných onemocnění.

spatna-imunita

6. Další účinky lví hřívy

Kromě výše zmíněných přínosů korálovec ježatý má i další potenciální účinky, jako je:

  • zlepšení symptomů deprese a úzkosti,
  • snížení rizika vzniku diabetu,
  • zlepšení zdraví kůže,
  • podpora srdečního zdraví,
  • zlepšení spánkových vzorců.

banner_blog_widget_koralovec_CZ

Dávkování a užívání korálovce ježatého 

V tradiční čínské medicíně se houba korálovec používala ve formě odvarů nebo se přidávala do jídel pro její údajné léčivé vlastnosti. Díky své jedinečné chuti a textuře, která připomíná mořské plody, se stala oblíbenou přísadou i v kulinářství. Tento způsob použití nejenže využíval potenciální zdravotní přínosy houby, ale zároveň poskytoval nutriční hodnotu díky vysokému obsahu proteinů, vlákniny a minerálů.

V současnosti je Lion’s mane běžně dostupný v podobě doplňků stravy, což zahrnuje prášky, kapsle, extrakty a dokonce čaje. Tato forma umožňuje přesnější dávkování a snadnější konzumaci pro ty, kteří chtějí využít jeho potenciální zdravotní přínosy bez nutnosti přípravy tradičních pokrmů. 

Doporučené dávkování se může lišit v závislosti na koncentraci a formě doplňku, ale obecně se pohybuje od 500 mg do 3000 mg denně. Je důležité dodržovat doporučení výrobce a v případě nejistoty konzultovat dávkování s odborníkem na zdraví.

koralovec-jezaty

Vedlejší účinky a kontraindikace 

Přestože je korálovec ježatý obecně považován za bezpečný a dobře snášený, existují určité vedlejší účinky a kontraindikace, o kterých je třeba vědět. Mezi nejčastější vedlejší účinky Hericium erinaceus patří zažívací potíže, jako jsou plynatost a nadýmání, které se mohou objevit zejména u osob, které nejsou zvyklé na vysoký příjem dietní vlákniny. Vzácněji byly hlášeny alergické reakce, které mohou zahrnovat svědění nebo vyrážku. Lidé, kteří jsou alergičtí na houby, by měli být při užívání doplňků s korálovcem ježatým zvláště opatrní. Vzhledem k potenciálním interakcím s léky a vlivu na cukr v krvi a krevní tlak je důležité, aby lidé užívající léky na diabetes nebo antikoagulancia konzultovali užívání doplňků s lékařem. Jako u jakéhokoli doplňku stravy, je klíčové užívat korálovec ježatý s mírou a v souladu s doporučením výrobce nebo zdravotnického odborníka.

Doporučené produkty 

 

 

Korálovec ježatý (Hericium erinaceus) je bezpochyby fascinující dar přírody, jehož potenciál pro zlepšení našeho zdraví a celkového blaha je stále více uznáván. Ať už v tradičních pokrmech nebo moderních doplňcích stravy, jeho komplexní složení a široká škála účinků nabízí naději pro podporu kognitivních funkcí, nervového systému, trávicího zdraví a mnoho dalšího. Přesto je důležité přistupovat k jeho užívání s opatrností, respektovat doporučené dávkování a být si vědom možných vedlejších účinků a kontraindikací. Korálovec ježatý stojí na průsečíku starodávné moudrosti a moderní vědy, představující vzrušující možnosti pro budoucí výzkum a aplikace v oblasti zdravotní péče.

Zdroje

[1] Friedman M. Chemistry, Nutrition, and Health-Promoting Properties of Hericium erinaceus (Lion's Mane) Mushroom Fruiting Bodies and Mycelia and Their Bioactive Compounds. J Agric Food Chem. 2015 Aug 19;63(32):7108-23. doi: 10.1021/acs.jafc.5b02914. Epub 2015 Aug 5. PMID: 26244378. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26244378/

[2] Kushairi N, Phan CW, Sabaratnam V, David P, Naidu M. Lion's Mane Mushroom, Hericium erinaceus(Bull.: Fr.) Pers. Suppresses H2O2-Induced Oxidative Damage and LPS-Induced Inflammation in HT22 Hippocampal Neurons and BV2 Microglia. Antioxidants (Basel). 2019 Aug 1;8(8):261. doi: 10.3390/antiox8080261. PMID: 31374912; PMCID: PMC6720269. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6720269/

[3] Li IC, Chang HH, Lin CH, Chen WP, Lu TH, Lee LY, Chen YW, Chen YP, Chen CC, Lin DP. Prevention of Early Alzheimer's Disease by Erinacine A-Enriched Hericium erinaceus Mycelia Pilot Double-Blind Placebo-Controlled Study. Front Aging Neurosci. 2020 Jun 3;12:155. doi: 10.3389/fnagi.2020.00155. PMID: 32581767; PMCID: PMC7283924. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7283924/

[4] Ryu S, Kim HG, Kim JY, Kim SY, Cho KO. Hericium erinaceus Extract Reduces Anxiety and Depressive Behaviors by Promoting Hippocampal Neurogenesis in the Adult Mouse Brain. J Med Food. 2018 Feb;21(2):174-180. doi: 10.1089/jmf.2017.4006. Epub 2017 Nov 1. PMID: 29091526. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29091526/

[5] Nagano M, Shimizu K, Kondo R, Hayashi C, Sato D, Kitagawa K, Ohnuki K. Reduction of depression and anxiety by 4 weeks Hericium erinaceus intake. Biomed Res. 2010 Aug;31(4):231-7. doi: 10.2220/biomedres.31.231. PMID: 20834180. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20834180/ 

[6] Medically reviewed by Adam Bernstein, MD, ScD — By Erica Julson, MS, RDN, CLT— Updated on January 12, 2024 . 9 Health Benefits of Lion’s Mane Mushroom (Plus Side Effects). https://www.healthline.com/nutrition/lions-mane-mushroom#nervous-injury 

 
Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Michaela Gottwaldová, digitální markeťačka a ilustrátorka
Od útlého věku se věnuje aktivně sportu –⁠ od tance se dostala až ke hraní volejbalu za lokální ženský tým. Velkou část svého volného času tráví v přírodě, sportem, cestováním a starostí o zdravý životní styl. V rámci práce využívá svou hlavní přednost, kterou je kreativita, a to jak v oblasti ilustrátorství, tak v marketingu.