Rezavec šikmý: Účinky dřevokazné houby chaga popisují už staré čínské herbáře

V hlubokých lesích chladné severní polokoule roste na starých břízách tajemná houba čaga sibiřská (rezavec šikmý). Tento dar lesa, známý svými tmavými, nerovnými výrůstky, které připomínají spálené uhlí, se po staletí využívá v tradiční medicíně pro své údajné léčivé vlastnosti. Od posílení imunitního systému po boj proti zánětům a oxidačnímu stresu, chaga se stala předmětem zájmu nejen lidových léčitelů, ale i moderní vědy. V tomto článku se ponoříme do tajů čagy, prozkoumáme její složení, tradiční i moderní využití, potenciální přínosy pro zdraví a také upozorníme na možné nežádoucí účinky a kontraindikace.

houba-chaga

Obsah

Co je to chaga?

Chaga, známá také jako čaga sibiřská, rezavec šikmý nebo vědeckým názvem Inonotus obliquus, je fascinující houba, která se přirozeně vyskytuje na kmenech stromů, zejména na břízách. Roste v chladnějších oblastech severní polokoule, včetně Sibiře, severní Evropy a Kanady. 

Na první pohled vypadá čaga poměrně nevábně: jako černá, ztvrdlá, dřevnatá hmota vyrůstající na kmeni stromu. Ale nenechte se oklamat jejím zevnějškem! Chaga je v tradiční medicíně používána po staletí pro své pozoruhodné účinky na zdraví. Uvnitř se skrývá bohatství aktivních složek, včetně antioxidantů, polysacharidů, betaglukanů a melaninu, které společně podporují celkové zdraví a vitalitu.

Mezi hlavní účinky chagy podle tradiční lidové medicíny patří podpora imunitního systému, zlepšení trávení a potenciální protizánětlivé vlastnosti. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály, což může být prospěšné v prevenci některých chronických onemocnění a zpomalení procesu stárnutí.

Houba čaga se obvykle konzumuje ve formě čaje nebo extraktu. Příprava čaje z čagy je poměrně jednoduchá: kusy houby se nechají pomalu louhovat ve vodě na nízkém plameni po dobu několika hodin, aby se uvolnily její aktivní složky. Tento tmavě zbarvený nápoj je zemitý, mírně hořký a může být obohacen medem nebo jinými přírodními sladidly pro lepší chuť.

houba-chaga-na-brizach

Historie a původ rezavce šikmého

Rezavec šikmý má bohatou a fascinující historii, která sahá daleko do minulosti, kdy byl využíván v tradiční medicíně různých kultur. Jeho původ lze vystopovat v chladných oblastech severní polokoule, zejména v Rusku, Sibiři, ale i v částech Severní Ameriky a severní Evropy. 

V Rusku a na Sibiři byla Chaga sibiřská dlouhodobě využívána v lidovém léčitelství pro široké spektrum onemocnění. Věřilo se, že má schopnost posílit imunitní systém, zlepšit celkové zdraví a dokonce pomáhat v boji proti některým typům rakoviny. Čaga byla tradičně sbírána na divokých břízách, sušena a následně vařena nebo zapékána, aby se z ní připravil odvar. Tento odvar se pak používal jako léčivý nápoj. Také byla populární ve formě prášku, který se přidával do čaje nebo jídla.

V Číně byla houba chaga rovněž ceněna v tradiční medicíně, kde byla používána pro své antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Čínské léčitelství klade důraz na harmonii a rovnováhu v těle a čaga byla považována za účinný prostředek k jejímu dosažení, zvláště pro svou schopnost posilovat imunitní systém a podporovat zdraví srdce a jater. Využití čagy v čínském léčitelství je dobře zdokumentováno v historických textech, které popisují její použití k léčení různých onemocnění a jako prostředek k prodloužení života.

chaga-na-strome

Vyskytuje se rezavec šikmý i u nás?

Ano, rezavec šikmý se vyskytuje i ve střední Evropě, včetně Česka a Slovenska. Jeho výskyt zde však není tak rozšířený jako ve více severních oblastech, jako jsou Sibiř nebo Skandinávie. Výskyt rezavce šikmého v ČR na Slovensku je převážně v chladnějších horských oblastech, kde roste na starých nebo oslabených břízách. Vzhledem ke specifickým podmínkám potřebným pro růst chagy, jako jsou nízké teploty a vysoká vlhkost, je její výskyt omezenější a méně častý než v tradičních oblastech jejího sběru. Přesto lze s trochou štěstí a dobrou znalostí místních lesů najít i v těchto regionech stromy, na nichž čaga parazituje.

Doporučené produkty 

 

Náš produkt „Pure rituals lipozomální Medicinální houby“ nabízí unikátní kombinaci šesti medicinálních hub ve vysoce vstřebatelné lipozomální formě, která zvyšuje využitelnost aktivních látek v těle. Obsahuje Chagu, Reishi, Cordyceps sinensis CS-4, Lion's Mane, Maitake a Shiitake, vitální houby, které se již tisíce let využívají ve východní medicíně. Díky unikátnímu procesu vícestupňové extrakce a moderní lipozomální technologii jsou Medicinální houby Pure rituals vysoce efektivním prostředkem pro podporu zdravého životního stylu.

Složení houby chaga

Houba chaga je bohatým zdrojem bioaktivních látek a nutričních složek. Díky tomu je ceněna v tradiční medicíně a v současnosti je předmětem vědeckého zkoumání. Její složení zahrnuje širokou škálu unikátních a prospěšných látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví:

  • Polysacharidy: Čaga obsahuje vysoký obsah polysacharidů, včetně beta-glukanů, které podporují imunitní systém. Polysacharidy mohou pomáhat stimulovat produkci bílých krvinek, které hrají klíčovou roli v obraně těla proti patogenům.
  • Melanin: Čaga je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů melaninu, pigmentu, který chrání DNA před poškozením ultrafialovým zářením. Melanin v čaze může mít antioxidační účinky a přispívat ke zdraví a vitalitě pokožky.
  • Triterpeny: Včetně betulinu a betulinové kyseliny, které jsou odvozeny z hostitelských břízových stromů. Tyto látky mají prokázané protizánětlivé, antivirové a potenciálně protinádorové účinky.

kousky-houby-chagy

  • Antioxidanty: Čaga je vysoko ceněna pro svůj obsah antioxidantů, které pomáhají neutralizovat volné radikály a redukovat oxidační stres v těle. To může pomoci v prevenci chronických onemocnění a stárnutí.
  • Minerály a vitamíny: Obsahuje řadu esenciálních minerálů, jako jsou železo, vápník, draslík a zinek, a také vitamíny, zejména skupiny B, které jsou důležité pro udržení celkového zdraví a energie.
  • Fenolové sloučeniny: Tyto látky mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky. Fenolové sloučeniny v čaze, jako jsou polyfenoly a flavonoidy, mohou přispívat k jejím celkovým pozitivním vlivům na zdraví.

Předpokládané účinky čagy na zdraví 

Sibiřská čaga má dlouhou historii využití v tradičním léčitelství napříč různými kulturami, zejména v Rusku a Sibiři, kde je ceněna pro své potenciální léčebné účinky. I když moderní věda ještě plně nepotvrdila všechny tradičně připisované účinky čagy a nemá schválená zdravotní tvrzení, lidová medicína a předběžné studie naznačují několik klíčových oblastí, kde by mohla mít tato houba příznivý vliv.

Posílení imunitního systému

Tradičně se sibiřská čaga používá jako prostředek k posílení imunitního systému. Obsahuje vysoký obsah beta-glukanů, polysacharidů známých svou schopností modulovat imunitní reakci. Tyto látky mohou také stimulovat produkci bílých krvinek, které jsou zásadní pro obranu těla proti infekcím a nemocem.

nemocny

Antioxidační účinky

Čaga je bohatá na antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. To může přispět k prevenci chronických onemocnění, jako jsou srdeční onemocnění a některé formy rakoviny. Antioxidanty v čaze také mohou pomáhat zpomalovat proces stárnutí a podporovat celkové zdraví a vitalitu.

Protizánětlivé vlastnosti

Sibiřská chaga se tradičně využívá v boji proti zánětu. Triterpeny, včetně betulinu a betulinové kyseliny, které čaga obsahuje, podle tradičních léčitelů mohou pomoci snižovat záněty v těle. Tím může přispět k úlevě od bolesti a podporovat léčbu zánětlivých onemocnění, jako jsou artritida a autoimunitní onemocnění.

Podpora duševního zdraví a snížení stresu

V tradičním léčitelství se rezavec šikmý využívá i pro potenciální přínosy pro duševní zdraví, zejména pro schopnost snižovat stres a únavu. Antioxidanty a adaptogenní látky v čaze mohou pomáhat zlepšovat odolnost organismu vůči stresu a podporovat pocit klidu a pohody.

TIP: Psychohygiena představuje soubor praktik a strategií zaměřených na udržení a zlepšení duševního zdraví, které pomáhají jedincům čelit každodennímu stresu a emocionálním výzvám. Zahrnuje techniky jako jsou meditace, pravidelné cvičení, dostatečný spánek a vyvážená strava, které společně podporují emocionální odolnost a pozitivní duševní stav. Pokud vás toto téma zajímá více, můžete si přečíst náš článek „Psychohygiena: Objevte metody, které vám pomohou zůstat v pohodě“.

Podpora trávicího systému

Tradiční využití čagy zahrnuje také podporu trávicího systému. Polysacharidy v čaze mohou podporovat zdraví střevní mikroflóry a pomáhat při problémech s trávením. Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti čagy mohou také přispět k zdraví gastrointestinálního traktu.

 IMG_3039

Dávkování a užívání čagy

Používání čagy se liší v závislosti na tradičních metodách a moderním využití. Níže je uvedena tabulka, která shrnuje způsoby použití, doporučené dávkování a formy, ve kterých se čaga obvykle nachází.

Způsob použití

Forma

Tradiční použití

Moderní doplňky stravy

Doporučené dávkování

Čaj

Suchý extrakt

Vařený dlouhodobě na mírném ohni, aby se vytáhly léčivé látky.

Příprava čaje z prášku nebo kousků čagy.

1–2 šálky denně.

Tinktura

Tekutý extrakt

Alkoholová nebo vodní extrakce, macerováno několik týdnů.

Tekuté extrakty k dispozici pro kapkové dávkování.

Podle návodu na obalu, obvykle několik kapek až 1 čajová lžička 1–3× denně

Prášek

Mletá čaga

Přidávání do jídla nebo nápojů pro zvýšení nutriční hodnoty.

Kapsle nebo prášek ke smíchání do smoothie, čajů nebo jídel.

Podle návodu na obalu, obvykle 1–2 kapsle nebo 1/2–1 čajová lžička prášku denně.

Extrakty

Koncentrovaný prášek

Neobvyklé v tradičním použití kvůli nedostupnosti technologie.

Vysoce koncentrované formy čagy dostupné pro přímé přidání do nápojů nebo pro výrobu kapslí.

Podle návodu na obalu, obvykle menší množství ve srovnání s méně koncentrovanými formami, vzhledem k vyšší koncentraci účinných látek.

prasek-z-houby-chaga

Nežádoucí účinky chagy a kontraindikace

Přestože je rezavec ceněn pro své potenciální zdravotní přínosy, je důležité si být vědomi možných nežádoucích účinků čagy a kontraindikací. Jako všechny doplňky stravy nebo léčivé byliny, i čaga může vyvolat nežádoucí reakce u některých jedinců. Mezi hlavní nežádoucí účinky patří možné alergické reakce, zažívací potíže, jako jsou nevolnost a průjem, a potenciální interakce s určitými léky, například s léky na ředění krve nebo léky na diabetes, kvůli jejímu vlivu na hladinu cukru v krvi a srážlivost krve.

Dále by si měly dávat pozor osoby s autoimunitním onemocněním, jelikož chaga může potenciálně stimulovat imunitní systém a zhoršit symptomy těchto onemocnění. Těhotné a kojící ženy by se také měly před užíváním čagy vždy poradit s lékařem. 

Doporučené produkty 

 

Vzhledem k fascinující historii a rozmanitým potenciálním přínosům pro zdraví se chaga jeví jako přírodní zázrak, který stojí za pozornost. Ačkoliv moderní věda teprve začíná odhalovat všechny její tajemství, tradiční využití a předběžné výzkumy naznačují, že čaga může být cenným doplňkem k podpoře našeho zdraví a pohody. S respektem k jejím možným nežádoucím účinkům a kontraindikacím je důležité přistupovat k jejímu užívání s odbornou péčí a uvážením. Při správném využití může čaga nabídnout mnohé z přírodní lékárny a stát se tak dalším krokem na cestě k harmonii těla a ducha.

Zdroje

[1] Hyun KW, Jeong SC, Lee DH, Park JS, Lee JS. Isolation and characterization of a novel platelet aggregation inhibitory peptide from the medicinal mushroom, Inonotus obliquus. Peptides. 2006 Jun;27(6):1173-8. doi: 10.1016/j.peptides.2005.10.005. Epub 2005 Nov 11. PMID: 16289471. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16289471/

[2] Cui Y, Kim DS, Park KC. Antioxidant effect of Inonotus obliquus. J Ethnopharmacol. 2005 Jan 4;96(1-2):79-85. doi: 10.1016/j.jep.2004.08.037. PMID: 15588653. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15588653/ 

[3] Kim YR. Immunomodulatory Activity of the Water Extract from Medicinal Mushroom Inonotus obliquus. Mycobiology. 2005 Sep;33(3):158-62. doi: 10.4489/MYCO.2005.33.3.158. Epub 2005 Sep 30. PMID: 24049493; PMCID: PMC3774877. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3774877/ 

[4] Ko SK, Jin M, Pyo MY. Inonotus obliquus extracts suppress antigen-specific IgE production through the modulation of Th1/Th2 cytokines in ovalbumin-sensitized mice. J Ethnopharmacol. 2011 Oct 11;137(3):1077-82. doi: 10.1016/j.jep.2011.07.024. Epub 2011 Jul 28. PMID: 21820502. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21820502/ 

[5] Arata S, Watanabe J, Maeda M, Yamamoto M, Matsuhashi H, Mochizuki M, Kagami N, Honda K, Inagaki M. Continuous intake of the Chaga mushroom (Inonotus obliquus) aqueous extract suppresses cancer progression and maintains body temperature in mice. Heliyon. 2016 May 12;2(5):e00111. doi: 10.1016/j.heliyon.2016.e00111. PMID: 27441282; PMCID: PMC4946216. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4946216/ 

 
Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Michaela Gottwaldová, digitální markeťačka a ilustrátorka
Od útlého věku se věnuje aktivně sportu –⁠ od tance se dostala až ke hraní volejbalu za lokální ženský tým. Velkou část svého volného času tráví v přírodě, sportem, cestováním a starostí o zdravý životní styl. V rámci práce využívá svou hlavní přednost, kterou je kreativita, a to jak v oblasti ilustrátorství, tak v marketingu.