Pocit „knedlíku v krku“: Víme, jak se ho zbavit

Už jste někdy zažili nepříjemný tlak nebo divný pocit cizího tělesa v krku? Špatně se vám polyká, hůře se mluví a vy nevíte, co s tím? Pak pravděpodobně máte potíže nazývané lidově jako knedlík v krku. Čtěte dál a zjistěte, jak souvisí s psychikou, jaké jsou další příčiny, co vám od nepříjemností pomůže a jak na knedlík v krku fungují babské rady.

knedlik-v-krku

Obsah

Pocit cizího tělesa v krku: Příčiny mohou být různé

  • Psychologické a psychiatrické příčiny
  • Problémy s krční páteří
  • Gastroezofageální reflux
  • Zvětšená štítná žláza
  • Zánětlivá onemocnění hltanu a hrtanu, angína
  • Opravdu přítomné cizí těleso
  • Další příčiny

Jak se zbavit pocitu cizího tělesa v krku?

Existuje mnoho důvodů, proč můžete pociťovat knedlík v krku“. Jak se ho zbavit? Prvním krokem k úspěchu je právě identifikace příčiny, podle toho se odvíjí následná léčba.

Když pocit knedlíku v krku způsobuje psychika 

Problémy psychického rázu jsou nejčastější příčinou pocitu cizího tělesa v krku. Nadměrný stres, emoční vypětí, úzkosti nebo deprese. Většinou nepříjemný pocit v krku nijak nesouvisí s příjmem potravy, bolest se nezhoršuje při polykání a během vyšetření se neukáže nic, co by problém reálně mohlo způsobovat.

Únava z nedostatku spánku

Na první místě je tedy velmi důležité uklidnit svou mysl. Skvělým přírodním pomocníkem je třezalka tečkovaná, známá také jako přírodní antidepresivum. Tato rostlina s drobnými žlutými kvítky podporuje duševní rovnováhu, uklidňuje výkyvy nálad a doporučuje se i při nespavosti. Uvařte si z ní čaj nebo ji vyzkoušejte ve formě olejových kapek.

Další velmi účinnou bylinou, pozitivně působící na psychiku, je šafrán. Pozitivně působí na duševní zdraví a pomáhá navodit pocity relaxace. Vyberte si, zda si z něj uvaříte čaj, okořeníte s ním třeba rizoto nebo ho budete pravidelně užívat v kombinovaném přírodním doplňku stravy.

 

Skvělý efekt mají také komplexní vitamínové doplňky, které obsahují vitamíny skupiny B, vitamín C, hořčík nebo omega-3 mastné kyseliny.

TIP: Přečtěte si celý článek, který se zaměřuje na to, jak se zbavit stresu.

Knedlík v krku od páteře 

Mnoho lidí, kteří mají dlouhodobě bolesti krční páteře, může trpět na pocit knedlíku v krku. Pravděpodobně jsou na vině kostní výrůstky z krčních obratlů, postižení meziobratlových prostorů a ztuhlost přilehlých svalů a šlach. Jako první pomoc vyzkoušejte teplý obklad. Pro ověření této příčiny postačí prostý rentgen krční páteře, od bolesti vám pak pomůže fyzioterapeut nebo neurolog.

bolest-zad

Netrpíte refluxem?

Další z možných příčin divného pocitu v krku je gastroezofageální reflux. Jedná se o poruchu trávení, kdy se dostává natrávená potrava spolu se žaludečními šťávami zpět do jícnu a působí tak jeho podráždění, příčinou je porucha dolního jícnového svěrače. Při refluxu se objevuje také pálení žáhy, tlak v krku a na hrudi, říhání a někdy až pocity na zvracení. Zde je léčba zaměřená převážně na režimová opatření, týkající se stravovacích návyků.

Zvětšená štítná žláza a tlak na okolní orgány

Další možností, která vám možná působí pocit knedlíku v krku, může být zvětšená štítná žláza (= struma). Tentokrát tedy opravdu máte něco, co v krku tlačí na okolní orgány, a tím se vyvolává tento nepříjemný pocit. Dokonce si strumu můžete sami nahmatat. Léčbu nastavuje endokrinolog nebo internista.

lekar-diagnoza

Když knedlík v krku bolí

Na vině mohou být záněty hrtanu, hltanu nebo angína, nemoci virového a bakteriálního původu. Doprovází je často bolest v krku, teplota, únava, bolesti svalů a hleny. Knedlík v krku způsobený těmito stavy se naštěstí snadno léčí. U virových onemocnění stačí léčit symptomy pomocí dezinfekčních sprejů do krku nebo pastilek, na angínu vám lékař předepíše antibiotika.

Skutečné cizí těleso

Nabízí se také varianta, že v krku opravdu nějaké cizí těleso máte – nejčastěji vzniká knedlík v krku po jídle, kdy jde o sousto hutné potravy, např. kus steaku. Protože bude jícen ucpaný a zúžený, projeví se u vás porucha polykání a mohou vám až vytékat sliny z úst. Diagnostika probíhá pomocí gastroskopie, která problém dokáže i vyřešit – buď zaseklé sousto lékař nástrojem vytáhne ústy, nebo ho protlačí směrem do žaludku, odkud volně pokračuje dál.

Co říkají babské rady: Jak na knedlík v krku?

Babské rady knedlík v krku většinou přímo neřeší, ale chtějí vám hlavně ulevit od bolesti. Doporučují bylinky – šalvěj, jitrocel a heřmánek ve formě čaje, sirupu nebo kloktadla. 

Pak určitě vyzkoušejte slavný Priessnitzův zábal – namočený kus látky ve studené vodě, který si přiložíte na krk, zabalíte igelitem a navrch ještě šátkem nebo šálou. Oblíbená alternativa je tvarohový obklad, kdy místo studené látky používáte chlazený tvaroh. To funguje na podobném principu jako Priessnitz – zchladí postižené místo, zmírní otok, sníží prokrvení oblasti a tím uleví od nepříjemných pocitů.

Můžete zařadit do svého jídelníčku oblíbené potraviny, doporučené při nachlazení, jako je česnek, zázvor, vývar nebo citrusy. V neposlední řadě také pomáhá nesmrtelný cibulový odvar s medem

bolest-v-krku

Když nic z výše uvedeného nesedí, řešte divný pocit v krku s lékařem

Když knedlík v krku bolí, postupně se zhoršuje a nic z výše uvedeného na vás nesedí a nepomáhá, zpozorněte a navštivte lékaře.

Produkty zmíněné v článku:

 

Ve zkratce, pocit knedlíku v krku je velmi nepříjemný a obtěžující, ale většinou nemá závažný podklad a lze snadno vyřešit. Velmi často pomůže uklidnit svou psychiku, zrelaxovat a pořádně si odpočinout.

Autor článku: Michaela Bachratá