Můžete jíst houby v těhotenství a při kojení?

Houby jsou neodmyslitelnou součástí pestrého jídelníčku. Obsahují minimum kalorií a plno důležitých mikronutrientů, jako například vitamín A, D, vitamíny skupiny B a selen. Je však vhodné jíst houby v těhotenství nebo při kojení? Názory na tuto problematiku se různí a pro nastávající a čerstvé maminky může být těžké se zorientovat. Proto jsme se rozhodli všechny informace shrnout do jednoho článku, po jehož přečtení vám bude jasné, zda si houby v těhotenství a při kojení můžete dopřát, nebo ne.

houby-v-tehotenstvi

Obsah článku:

Houby jsou vynikajícím zdrojem vitamínů B, především niacinu (vitamínu B3), riboflavinu (vitamínu B2), kyseliny pantothenové (vitamínu B5) a folátu (kyseliny listové). Pokud rostou pod UV zářením, mají v sobě také dávku vitamínu D. Mimo to houby obsahují polysacharidy, polyfenoly a karotenoidy, které podle studií provedených na buňkách a zvířatech teoreticky mohou mít antioxidační, protizánětlivé a protirakovinné účinky [1].

TIP: V těhotenství je potřeba myslet na dostatek vitamínů, minerálů a stopových prvků v jídelníčku. Do stravy se snažte přidat více potravin se železem, vápníkem a kyselinou listovou. Poraďte se také se svým lékařem, zda by ve vašem případě nebylo vhodné zařadit doplňky stravy pro těhotné:

Mohu jíst houby v těhotenství a při kojení?

Obecně by se dalo říci, že pokud dodržíte pár pravidel, můžete houby v těhotenství a při kojení klidně zařadit do jídelníčku. Myslete však na to, že bývají hůře stravitelné, a proto to s nimi raději moc nepřehánějte. Aby vám nebylo těžko, nikdy je nejezte večer, krájejte je na tenké plátky a nezapomeňte na opravdu důkladnou tepelnou úpravu. Stravitelnost hub mohou zlepšit také bylinky a koření, ty je však při těhotenství potřeba používat pouze v mírných dávkách.

Ani konzumace hub při kojení nemusí být problémem. Jen zohledněte, že mohou být trochu nadýmavé a těžké na žaludek. Zařazujte je proto postupně a s rozvahou. Je velmi pravděpodobné, že pokud vám po houbách občas bývá těžko, zřejmě je nebude dobře snášet ani miminko.

houby-zampiony

Tyto houby v těhotenství jíst můžete…

Pokud máte chuť na houby, hlívu ústřičnou, shiitake a žampiony v těhotenství jíst klidně můžete. Bezpečné jsou také velké žampiony portobello nebo takzvané slaměné houby, které se využívají především v čínské kuchyni. Vždy se však ujistěte, že houby jsou čerstvé, a ty poškozené nebo červivé pro jistotu rovnou vyhoďte. Neměly by být promačkané, drolící se a rozhodně nesmí být po skončení minimální trvanlivosti.

Aby se žena vyhnula možným komplikacím, je také důležité, aby hlívu, shiitake i žampiony v těhotenství konzumovala dostatečně tepelně opracované. Syrové houby totiž mohou být zdrojem plísní a bakterií. Ty sice dospělému člověku způsobí většinou maximálně nevolnost, dítěti však mohou výrazně uškodit.

  • Žampiony v těhotenství a při kojení: Podle studie provedené na 1162 ženách konzumace 100 g žampionů od období před otěhotněním až po 20. týden těhotenství teoreticky může napomoci ke snížení vysokého krevního tlaku a rizika rozvoje těhotenské cukrovky [2].
  • Hlíva ústřičná v těhotenství a při kojení: Pokud je hlíva ústřičná správně připravena, je v těhotenství považována za bezpečnou. Pozor si dejte jen u doplňků stravy s hlívou. Některé z nich totiž nemusí být vhodné pro těhotné a kojící ženy.
  • Exotické houby v těhotenství a při kojení: Houby jako shiitake, slaměné houby či maitake jsou obecně označovány za bezpečné pro konzumaci v těhotenství. Studie provedená na březích potkanech ukázala, že konzumace shiitake napomohla ke snížení hladinu triglyceridů u matky, aniž by způsobila jakékoli vývojové změny u plodu [3]. Vysoká hladina triglyceridů je jedním z rizikových faktorů vyvolávajících ukládání tukových částic v tepnách.

tehotenstvi-rodice

Lesní houby v těhotenství mohou být problém

Ani lesní houby v těhotenství vyřazovat nemusíte, je však potřeba při jejich sběru dbát zvýšené opatrnosti. Zahraniční zdroje před jejich konzumací varují, především proto, že v mnoha zemích se lesní houby příliš nesbírají, a lidé je tak neumí moc dobře rozeznávat. Češi jsou ale národem houbařů, takže pokud houby bezpečně poznáte, určitě je můžete do těhotenského jídelníčku zařadit.

Nestačí však jen mít stoprocentní jistotu, zda je houba jedlá. Mimo to je nutné také ohlídat, kde houby sbíráte. Občas totiž mohou být kontaminovány těžkými kovy, které do sebe natahují z okolí, především z půdy. Při sběru hub je proto nutné vyhnout se oblastem, které jsou (nebo v minulosti byly) vystaveny působení nežádoucích látek. Jde například o místa, kde se těžily a zpracovávaly kovy, okolí vojenských prostor, dopravních komunikací nebo větších měst.

Pozor si dejte také na skladování. Vzhledem k tomu, že houby obsahují vysoký podíl vody, je potřeba je sbírat do košíku nebo prodyšné látkové tašky. V igelitovém sáčku se snadno zapaří a zplesniví. Houby z lesa je také nutné co nejrychleji zpracovat a před tepelnou úpravou je nezapomeňte důkladně omýt.

lesni-houby

Pro sušené houby v těhotenství platí stejná pravidla jako pro čerstvé

Pokud jde o sušené houby, platí v podstatě stejná pravidla, jako u těch čerstvých. Je dobré vědět, odkud pocházejí, zda byly před sušením důkladně očištěny a před konzumací je potřeba je pořádně tepelně opracovat, aby se eliminovalo jakékoli riziko kontaminace bakteriemi nebo parazity, které by mohly být škodlivé pro těhotnou ženu nebo její plod.

Medicinální houby v těhotenství raději vynechte

Medicinální houby se již po staletí využívají v tradiční čínské medicíně, v japonské medicíně, ale i v dalších kulturách po celém světě pro jejich možné přínosy pro zdraví. Obvykle se konzumují ve formě doplňků stravy, čajů nebo extraktů. Nejznámější medicinální houby zahrnují Reishi (Ganoderma lucidum), Lion's Mane (Hericium Erinaceus) nebo Cordyceps sinensis. Řadí se sem však také shiitake a maitake. I když tyto houby mohou být pro zdraví užitečné, v současné době chybí dostatek výzkumů, které by potvrzovaly, že jsou bezpečné pro konzumaci v těhotenství a při kojení. Proto se obecně doporučuje je raději vynechat.

Zdroje:

[1] Zhang JJ, Li Y, Zhou T, Xu DP, Zhang P, Li S, Li HB. Bioactivities and health benefits of mushrooms mainly from China. Molecules. 2016 Jul;21(7):938.

[2] Sun L, Niu Z. A mushroom diet reduced the risk of pregnancy-induced hypertension and macrosomia: a randomized clinical trial. Food Nutr Res. 2020 Jun 8;64. doi: 10.29219/fnr.v64.4451. PMID: 32577117; PMCID: PMC7286351.

[3] Camargo IF, Caetano ELA, Pickler TB, Gerenutti M, Grotto D. Shiitake Culinary-Medicinal Mushroom, Lentinus edodes (Agaricomycetes): Absence of Changes in Maternal Reproductive Performance and Embryofetal Development In Vivo. Int J Med Mushrooms. 2020;22(8):781-791. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.2020035680. PMID: 33389872.

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

 

Barbora Zemková, digitální markeťačka a vizážistka
Propojuje znalosti různých oborů při práci na projektech z oblasti zdraví a krásy. Věří, že životní styl přímo ovlivňuje to, jak vypadáme, a proto se zaměřuje nejen na líčení a kosmetiku, ale také na stravu, pohyb či spánek. Při tvorbě obsahu se opírá jak o odborné studie, tak i o vlastní zkušenosti z testování produktů. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals.