Lymfatický systém od A do Z: Jak rozproudit lymfu?

Většina z nás už někdy slyšela o lymfatickém systému, ale kdo skutečně ví, co všechno tato záhadná soustava ukrývá? Jde o tajemného hrdinu našeho zdraví, který hraje klíčovou roli v obraně a detoxikaci těla. Může však způsobit i potíže – možná už si někdo ve vašem okolí stěžoval na „zanesenou lymfu“ nebo „ucpaný lymfatický systém“ a s tím spojené otoky nohou, rukou a dalších částí těla. Ale nebojte se, v tomto blogovém článku vám vysvětlíme nejen, co se skrývá za těmito problémy, ale také co můžete udělat pro podporu vašeho lymfatického systému. Čtěte dál a zjistěte, co je lymfa, a objevte účinné způsoby, jak udržet váš lymfatický systém v optimálním stavu.

oteklé nohy

Obsah

Co je lymfatický systém?

Lymfatický systém je esenciální součástí lidského těla. Plní mnoho důležitých funkcí pro imunitu organismu a udržení zdraví. Jedná se o rozsáhlou síť lymfatických cév, uzlin, tkání a orgánů, které spolupracují na odstraňování odpadních látek, regulaci tekutin a posílení obranyschopnosti těla. Jeho narušení může vést ke zdravotním problémům, proto je důležité věnovat lymfatickému systému patřičnou pozornost a pečlivě dbát na jeho správnou funkci.

lymfaticky_system_CZ

1. Lymfa

Lymfa je klíčovou složkou lymfatického systému. Jedná se o čirou tekutinu, která vzniká filtrací krve, a můžete ji také znát pod názvem tělní míza. Lymfa slouží jako transportér pro živiny, kyslík a hormony, které jsou dodávány do tkání a buněk. Navíc plní důležitou funkci v odpadovém systému těla, neboť lymfatický systém zachycuje a odvádí z tkání odpadní produkty, bakterie a cizí částice, které jsou následně filtrovány v lymfatických uzlinách. Lymfa v těle nekoluje neustále v uzavřeném systému cév tak, jako je tomu u krevního oběhu. Místo toho na jedné straně lymfatický systém sbírá mok z tkání, na straně druhé jej vrací do krevního oběhu. [1]

2. Lymfatické kapiláry

Lymfatické kapiláry jsou jemné a propustné cévy, které tvoří počáteční část lymfatického systému. Tyto kapiláry procházejí téměř všemi tkáněmi těla a slouží k zachycení nadbytečné tekutiny a velkých molekul, jako jsou bílkoviny a tuky, z mezibuněčného prostoru tkání. Lymfatické kapiláry jsou klíčovým prvkem pro transport lymfy zpět do krevního oběhu a umožňují tak recyklaci a opětovné využití důležitých látek.

3. Větší lymfatické cévy

Z lymfatických kapilár se lymfa postupně shromažďuje a putuje do větších lymfatických cév, které tvoří druhou úroveň lymfatického systému. Tyto cévy mají podobnou strukturu jako krevní cévy a postupně se spojují do stále větších trubic přenášejících lymfu po celém těle. Díky stahování speciálních hladkých svalů ve stěnách cév se lymfa pohybuje především směrem k srdci, což zajišťuje tok lymfy a udržuje tlak potřebný pro její průtok.

4. Lymfatická tkáň

Lymfatická tkáň tvoří uzliny, slezinu, mandle a brzlík. Tyto orgány mají klíčovou roli v imunitním systému a slouží jako důležité obranné stanice.

  • Lymfatické uzliny jsou malé oválné útvary rozptýlené po celém těle, které obsahují speciální bílé krvinky – lymfocyty. Tyto bílé krvinky se podílí na boji proti infekcím a nádorovým buňkám.
  • Slezina plní roli filtru krve a podílí se na odstraňování starých červených krvinek a některých mikroorganismů.
  • Mandle a brzlík jsou součástí imunitního systému hltanu a jsou první linií obrany proti mikroorganismům, které se dostanou do těla ústy nebo nosem.

Ucpaný lymfatický systém: Příznaky toho, že lymfa neproudí tělem, jak by měla 

Lymfatický systém je složitá síť cév, uzlin a tkání, která hraje zásadní roli v udržování rovnováhy tělních tekutin a podpoře imunitního systému. Pokud je tento systém narušen a lymfa neproudí tělem tak, jak by měla, mohou se objevit různé znepokojující příznaky. Je důležité být si těchto příznaků vědomi a nezanedbávat je, protože mohou signalizovat potenciální problém s lymfatickým systémem, který vyžaduje odpovídající pozornost a péči.

únava

Otoky nohou, rukou a obličeje

Někdy si můžeme všimnout, že nám náhle natečou nohy, ruce nebo obličej. Je to způsobeno tím, že lymfatický systém, který má za úkol odvádět odpadní látky z našeho těla, není schopen správně pracovat. V takovém případě dochází k zadržování vody v tkáních, což vede k nepříjemným otokům. Cítíme se těžcí, unavení a náš pohyb je omezený.

Postižené oblasti mohou být viditelně zduřelé, pokožka na nich může být napjatá a bolestivá na dotek. Otoky často omezují pohyblivost a vyvolávají pocit těžkých a unavených končetin. V závažnějších případech může dojít k vyboulení mízních cév (laktační edém). Pokud jsou otoky chronické nebo doprovázené jinými příznaky, je důležité vyhledat lékařskou radu a odpovídající diagnostiku, aby se zjistila příčina a začala vhodná léčba.

Zhoršení imunity

Lymfatický systém je odpovědný za obranu našeho těla proti infekcím a choroboplodným zárodkům. Pokud je narušený, tělo bojuje s menší silou, což nás činí zranitelnějšími vůči nemocem. Následkem může být snížená schopnost těla odolávat infekcím a snadnější onemocnění. Chronicky oslabený imunitní systém může vést k častějším respiračním infekcím, opakovaným nachlazením a prodlouženému hojení zranění.

nemoc

Ucpaný lymfatický systém může být zvláště problematický pro lidi s oslabenou imunitou, jako jsou jedinci s autoimunitními onemocněními nebo lidé, kteří podstoupili chirurgický zákrok nebo prodělali náročnější nemoc.

TIP: Podpora imunity je důležitá především v zimních měsících, které jsou pro obranyschopnost kvůli změnám teplot, úbytku slunečního světla a vyšší koncentraci lidí v uzavřených prostorách zatěžkávací zkouškou. Pro posílení imunity můžete zkusit jeden z našich doplňků stravy.

Kožní problémy (suchá a svědivá pokožka, akné)

Kůže je naším největším orgánem a hraje důležitou roli v ochraně těla. Lymfatický systém z ní pomáhá odstraňovat odpadní látky a toxiny. Pokud je však narušený nebo blokovaný, mohou se tyto látky v kůži hromadit, což může vést k různým kožním problémům.

kůže

Mezi časté projevy potíží s lymfatickým systémem patří suchá, svědivá pokožka a vyrážky. Někteří lidé se mohou potýkat také s akné nebo zhoršením již existujících kožních problémů. Zdravé a krásné pleti je možné znovu dosáhnout odbornou dermatologickou péči a vhodným ošetřením.

Únava a vyčerpání

Pokud se cítíte neustále unavení a vyčerpaní, mohl by být ucpaný lymfatický systém jedním z viníků. Je totiž odpovědný za odstraňování odpadních látek a toxinů z těla. Pokud je však narušený nebo blokovaný, mohou se tyto látky hromadit, což vede k zátěži těla. V důsledku toho se můžeme cítit bez energie a vyčerpaní, i když nejsme fyzicky nebo duševně přetíženi. 

Energii vám pomůže načerpat vydatný spánek – existuje nespočet bylinek a rostlinek, které se v tradičním bylinkářství už stovky let využívají pro jeho zlepšení. Vyzkoušejte třeba Třezalku tečkovanou, Heřmánek pravý nebo Ashwagandhu.

 

trezalka (1) hermanek (1) dusevni-rovnovaha (1)

S únavou a vyčerpáním se často váže také bolest hlavy. Zadržení tekutiny a toxických látek může zvýšit tlak na cévy a nervy v mozku, což může vyvolávat bolest hlavy. Tato bolest může být tupá nebo pulzující a bývá spojena s pocitem tlaku nebo těžkosti v hlavě. 

Problémy se zažíváním

Když je lymfatický systém narušený nebo ucpaný, mohou se odpadní látky hromadit v zažívacím traktu. To často vede k problémům se zažíváním, jako je nadýmání, zácpa nebo průjem. Někteří lidé pociťují bolesti břicha nebo nekomfort. Nepříjemné pocity mohou být zhoršeny po jídle nebo konzumaci určitých potravin. V závažnějších případech může být narušený lymfatický systém spojen s chronickými trávicími problémy, jako je syndrom dráždivého tračníku (IBS) nebo zánětlivá onemocnění střev (IBD).

bolest břicha

Otoky v oblasti kloubů

Zadržení tekutiny v oblasti kloubů může způsobit bolestivé otoky, zejména v kloubech, jako jsou kolena, lokty a zápěstí. Tyto opuchy mohou omezit pohyblivost a ztížit normální funkci kloubů. Může být těžké se volně pohybovat a řešit běžné denní úkoly. Pokud si všimnete opakovaných otoků v oblasti kloubů, může to být způsobeno narušeným lymfatickým systémem.

Očista lymfatického systému

Zdravý lymfatický systém závisí na tom, jak dobře pečujeme o své tělo. Stres, nevhodná strava a nedostatek pohybu mu rozhodně neprospívají. Naštěstí rozproudit lymfu není žádná věda. Stačí se zaměřit na příčiny nerovnováhy a snažit se je vyřešit. Máme proto pro vás několik jednoduchých tipů, jak rozproudit lymfu a podpořit její správnou funkci:

Obecné rady na rozproudění lymfy

  • Dopřejte si vodu: Že byste měli pít hodně vody, už asi víte. Ale víte, že to má také vliv na lymfatický systém? Když pijete dostatek vody, pomáháte tím lymfě proudit a odplavovat toxiny. Takže si dejte skleničku vody, ať vaše tělo zůstane hydratované, pročištěné a plné energie.

voda

  • Šoupněte se do pohybu: Ano, pohyb je super lék pro celé tělo, včetně lymfatického systému. Běhejte, procházejte se, tancujte… cokoliv vás baví. Hlavně, ať se tělo krásně rozproudí a odplaví špatné toxiny. Pokud vás láká například běh a nevíte, jak začít běhat, zkuste si přečíst náš článek „Vše o běhu pro začátečníky: Jak začít běhat a vydržet?“.
  • Zajděte si na masáž: Náš lymfatický systém si rozhodně zaslouží pravidelnou péči a odpočinek. Co takhle si dopřát masáž? Jen tak se válet na stole a nechat odborníka uvolnit ucpaná místa a posílit průtok lymfy. Skvělá odměna po náročném dni, která navíc přispěje k celkovému zdraví a pohodě.

masáž

  • Jezte zdravě: Sledujte, co jíte. Zapomeňte na nezdravé pochoutky, jako jsou procesovaná jídla. Raději sáhněte po výživných potravinách, které prospívají vašemu lymfatickému systému a tělu jako celku. Vyvážený jídelníček doplňujte tekutinami, zejména čistou vodou nebo bylinnými čaji. Vaše tělo vám za to poděkuje!
  • Relaxujte: Udělejte si čas pro sebe, zhluboka se nadechněte a dopřejte si okamžiky klidu. Můžete vyzkoušet například meditaci, která vám pomůže snížit stres a naplní vás harmonií. A co na to vaše lymfa? Toho si možná nejste vědomi, ale i ona ocení váš relax. S redukovaným stresem, kterým ji občas bombardujete, bude lymfa proudit harmonicky a vy se tak budete cítit plní života a spokojení. 

meditace

  • Kolagen na pomoc: Kolagen je zázračný pomocník pro pružnost našich lymfatických cév. Doplňte svůj jídelníček o vitamín C, zinek a síru, které pomáhají vytvářet a udržovat kolagen. Nebo můžete zkusit si pořídit i doplňky stravy s kolagenem, které vašemu tělu dodají ten správný boost.

TIP: Pokud hledáte ten správný kolagen v podobě doplňku stravy, můžete se kouknout na náš e-shop, kde nabízíme přírodní kolagen v kombinaci s jinými účinnými látkami.

hydrolyzovany-kolagen kurkumin vitamin-c-d3-zinek-wid-maly
    • Teplá koupel s minerály: Chvilka v teplé vaně s minerály, jako je kupříkladu epsomská sůl, udělá divy. Pomáhá uvolnit svaly a podpořit průtok lymfy. Je to jednoduchý a příjemný způsob, jak si dopřát očistnou relaxaci.
    • Dbejte na správnou polohu při spánku: Jde to i v posteli! Spěte na boku nebo na zádech, ať váš lymfatický systém může nejlépe pracovat. A co více, kvalitní spánek je klíčový také pro regeneraci.

    Jak rozproudit lymfu v nohách 

    Trápí vás oteklé a bolavé nohy? Možná za to může právě ucpaná lymfa v nohách. Nemusíte ale zoufat, máme pro vás pár rad, jak lymfu rozproudit a znovu získat lehkost a pohodu.

    Základem je pravidelný pohyb. Nemusíte se hned vrhnout na maratón, stačí pravidelné procházky, lehké cvičení, jóga nebo třeba plavání. Tyto aktivity nejen stimulují lymfatický systém, ale také pomáhají odplavovat škodlivé látky z těla. A co k tomu? Zkuste si třeba udělat jemnou masáž nohou. Stačí pár lehkých pohybů směrem od kotníků ke kyčlím, které pomohou lepšímu průtoku lymfy a zredukují množství zadržované tekutiny.

    běh

    Další jednoduchý trik je zdvižení nohou nad úroveň srdce. Lehněte si na postel či gauč, opřete si nohy o stěnu a vezměte si do rukou například svou oblíbenou knížku. Tím usnadníte návrat lymfy zpět do těla. Omezte také dlouhodobé sezení nebo stání. Pokud pracujete v kanceláři nebo jste neustále na nohách, pravidelně si dopřejte krátkou pauzu na protažení nohou.

    Pokud vás i po těchto doporučeních otoky stálé trápí, mohli byste zvážit následující dvě možnosti. Před tím, než se do jejich zkoušení pustíte, zkonzultujte své plány s lékařem. Dva z nejefektivnějších přístupů zahrnují použití kompresních punčoch, které podporují tok lymfy a minimalizují otoky, a specialiální lymfodrenážní masáž prováděnou odborníkem, která cíleně stimuluje průtok lymfy v nohách a může přinést úlevu a revitalizaci. 

    Estetický přínos tělesné lymfodrenáže byl zjištěn ve studii z roku 2010 [2]. Autoři došli k závěru, že lymfodrenáž účinně zmenšila obvod stehen a tloušťku stehenního i břišního tuku u lidí s celulitidou.

    masáž nohou

    Jak rozproudit lymfu v obličeji 

    Rozproudit lymfu v obličeji je důležité pro udržení zářivého vzhledu a odstranění nahromaděných toxických látek. Jemné masáže jsou skvělým způsobem, jak stimulovat průtok lymfy v obličeji. Krouživé pohyby na tváři a krku, směřující od středu obličeje ven, pomáhají odplavit odpadní látky a zlepšit cirkulaci. V dnešní době najdete na trhu řadu obličejových masážních pomůcek, které vám to usnadní.

    masáž obličeje

    Pokud si chcete ještě více pomoci, můžete si dopřát teplé obklady na obličej. Ručník navlhčený v teplé vodě položte na obličej na několik minut a relaxujte. Tímto způsobem otevřete lymfatické cesty a podpoříte průtok lymfy. Nezapomínejte také na dostatek vody, aby vaše tělo zůstalo hydratované a toxiny mohly být účinněji odplavovány z obličeje. 

    Rozhodně stojí za to vyzkoušet krémy nebo séra s protiotokovými vlastnostmi, které pomáhají snižovat otoky v obličeji. Nezapomínejte ani na ochranu pleti před slunečním zářením. Důležité je myslet na slabší ochranu i v chladnějších měsících. Hodně lidí dělá právě tuto chybu, že si nemažou obličej i v zimě, jelikož jsou přesvědčeni, že v chladných měsících jejich pleti sluníčko neublíží.

    opalovací krém

    Ať už pro vás zní „lymfatický systém“ jako něco cizího, nebo jste o něm slyšeli, ale jeho význam vám unikal, doufáme, že tento článek vám přinesl jasnost a pochopení. Lymfatický systém je jako tichý hrdina, který pracuje neustále a nenápadně, aby udržel vaše tělo zdravé a čisté. Proto bysme na něj neměli zapomínat a měli bychom mu dopřát tu správnou péči.

    Zdroje 

    [1] gesundheit.gv.at. “Lymfatický systém: co to je?“. nzip.cz, Accessed 2 Aug. 2023 https://www.nzip.cz/clanek/938-lymfaticky-system-co-to-je

     

    [2]Bayrakci Tunay V, et al. (2010). Effects of mechanical massage, manual lymphatic drainage, and connective tissue manipulation techniques on fat mass in women with cellulite. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1468-3083.2009.03355.x

     

    Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

    Michaela Gottwaldová, digitální markeťačka a ilustrátorka
    Od útlého věku se věnuje aktivně sportu –⁠ od tance se dostala až ke hraní volejbalu za lokální ženský tým. Velkou část svého volného času tráví v přírodě, sportem, cestováním a starostí o zdravý životní styl. V rámci práce využívá svou hlavní přednost, kterou je kreativita, a to jak v oblasti ilustrátorství, tak v marketingu.