Co stojí za nafouklým břichem a bolestí zad? Odhalte příčiny!

Nejspíš každý se setkal s nepříjemným pocitem nafouklého břicha a bolestí zad. Co však tyto symptomy znamenají a jak s nimi efektivně bojovat? V článku vám odhalíme běžné příčiny těchto potíží, upozorníme na možné závažné problémy a poskytneme užitečné rady, jak zvládnout bolesti zad a nafouklé břicho. Zjistěte, kdy je čas na konzultaci s lékařem a objevte praktické tipy na úlevu. Nechte se vést k pohodlnějšímu životu!

Bolest břicha

Obsah:

Běžné příčiny nafouklého břicha a bolesti zad

Asi každý z nás se někdy setkal s nafouklým břichem nebo bolestí zad. Co však znamená, když vás tyto dva symptomy trápí souběžně? Ve většině případů se nemusíte znepokojovat. Běžné příčiny tohoto stavu, jako jsou potravinové alergie, plynatost nebo PMS, nebývají spojeny se závažnějšími problémy.

Pokud vás však bolesti zad spojené s bolestmi břicha trápí dlouhodobě, neváhejte kontaktovat svého lékaře. Vždy je lepší zjistit si, co vám je. Pro váš lepší pocit i efektivní léčbu.

Pojďme tedy důkladněji prozkoumat, co nadýmání a bolest zad způsobuje.

Plynatost způsobená nevhodným jídlem, alergiemi a intolerancemi

To, co jíme, je asi nejčastěji spojováno s následným nadýmáním. Častokrát tomu tak doopravdy je. Některé potraviny, jako jsou luštěniny, košťálová zelenina, cibule nebo česnek,  při trávení v tlustém střevě produkují více plynu než jiné. Další příčinou jsou také potravinové alergie a intolerance, kterými trpí více než 20 % lidí ve vyspělých zemích.

Termíny „intolerance“ a „alergie“ se často používají zaměnitelně, ale jsou to dvě odlišné reakce. Skutečná alergie způsobuje reakci imunitního systému, jako je anafylaktický šok, což může být život ohrožující. Naopak potravinová intolerance, i když je nepříjemná, nezahrnuje imunitní systém.

Pokud se tedy setkáváme s nadýmáním pravidelně, určitě bychom měli přezkoumat svůj jídelníček a vyřadit potraviny, které nám nedělají dobře. Plyn v těle je sice zřídka závažnějším problémem, ale občas může být dost intenzivní, aby způsobil nejen pocit nafouknutí, ale také bolest, která se může rozšířit až do dolní části zad. [3]
nadýmání

Těhotenství

Těhotenství je spojeno s různými symptomy, včetně nadýmání břicha a bolestí zad. K plynatosti obvykle dochází, když se děloha rozšiřuje a vyvíjí tlak na střeva. Nárůst hmotnosti pak může způsobit tlak na dolní část zad, což vede k bolestem.

Některé ženy nemusí rozlišovat mezi bolestí zad, nadýmáním a kontrakcemi. Většina těhotenských stavů obvykle zmizí po porodu a není třeba se o nic obávat. V případě jakýchkoli znepokojivých symptomů se však poraďte se svým gynekologem.

těhotenství

Premenstruační syndrom (PMS)

Nadýmání a bolest zad jsou jedny z nejčastějších symptomů PMS. Nízké hladiny estrogenu a progesteronu mohou způsobit nadýmání. Kontrakce dělohy a menstruační křeče pak často spustí bolesti v dolní části zad.

Tip: Pro zmírnění nepříjemných příznaků PMS můžete využít sílu přírody. Zkuste třeba Ashwagandhu, tradičně využívanou v ájurvédské medicíně, nebo kontryhel, který je obecně známý jako bylinka na ženské štěstí.

Endometrióza

Endometriózou trpí 5–15 % žen v plodném věku. Jde o stav, kdy tkáň vystýlající dělohu (endometrium) začne růst mimo ni a prorůstat vaječníky, vejcovody, děložní hrdlo, močový měchýř nebo střevo. Tato ložiska endometriózy pak reagují na hormonální výkyvy v ženském těle a v období menstruace v nich dochází ke krvácení a rozvoji chronického zánětu, což vede k bolesti a nepohodlí v břiše a dolní části zad.

Vyhřezlá ploténka

Vyhřezlá ploténka (hernie disku) je stav, kdy dochází k vytlačení měkkého jádra meziobratlové ploténky mimo obvyklé místo. Ploténka slouží jako polštář mezi obratli, a 

když dojde k jejímu vyhřeznutí, může způsobit silnou bolest zad. Tato bolest může přecházet až do břicha, což vede k nadýmání a nepohodlí. [2]

bolest zad

Problémy s ledvinami

Ledvinové kameny a infekce jsou běžnými příčinami bolesti zad a nadýmání.

  • Ledvinové kameny začínají intenzivní bolestí na jedné straně dolní části zad, která se může šířit do břicha, což způsobuje nepohodlí, nauzeu (nevolnost, pocit na zvracení) a zvracení.
  • Ledvinové infekce způsobují bolest na zádech, straně nebo třísle, což může vést k nadýmání nebo pocitu tlaku v břiše.[1]

Stres

Stres ovlivňuje nejen vaši psychiku, ale také fyzické zdraví – může způsobit jak bolest zad, tak nafouknutý žaludek. Při stresu se často nevědomky napínáte, což může vést k bolestem zad. Chronický stres může také způsobit různá onemocnění, jako je syndrom dráždivého tračníku, který je příčinou nadýmání břicha.

stres

Tip: Pokud vás stres trápí dlouhodobě a nevíte, jak s ním bojovat, přečtěte si náš článek Jak se zbavit stresu za pár minut a cítit se dobře!

Závažnější potíže, které mohou způsobit nadýmání a bolest zad

Bolesti zad spojené s bolestmi břicha však mohou signalizovat i závažné zdravotní potíže. Není to sice tak časté, ale je dobré o této spojitosti vědět. V případě rizika vám připravenost nijak neuškodí. Pokud budete mít podezření na některé z těchto příznaků, neváhejte a obraťte se na svého lékaře.

Rakovina vaječníku

Rakovina vaječníku se diagnostikuje u méně než 1 % žen a projevuje se především nadýmáním a bolestí dolní části zad. Další příznaky ovariálního karcinomu zahrnují:

  • zácpu,
  • pocit tlaku nebo bolesti v břiše,
  • bolest a tupou bolest v dolní části zad.

Rakovina pankreatu

I když je diagnostika rakoviny pankreatu obtížná, tato nemoc je spojena s nadýmáním a bolestí v dolní části zad. Rakovina pankreatu může také způsobit problémy s trávením, což vede k nadýmání břicha a distenzi. Nádory mohou také vyvíjet tlak na blízké nervy nebo orgány a způsobovat tak bolest v oblasti břicha a dolní části zad.

Aneurysma břišní aorty (AAA)

Aneurysma břišní aorty je život ohrožující stav, při kterém dochází k náhlému prasknutí dolní části aorty. Prasklá aorta může způsobit náhlou, silnou bolest zad, někdy doprovázenou nadýmáním břicha.

Jak se vypořádat s bolestí zad a nafouklým břichem?

Způsoby, jak se vypořádat s bolestí zad a nafouklým břichem, jsou různé a vždy záleží na tom, jaká příčina nepohodlí způsobuje. Intenzivní nebo trvalé bolesti a nadýmání by však vždy měly být léčeny odborníkem na zdraví.

V případě, že plynatost a bolest zad způsobila nevhodná strava, PMS nebo třeba stres, můžete najít úlevu pomocí domácích způsobů a léků, jako jsou:

  • volně prodejné léky proti bolesti,
  • bylinkové přípravky,
  • led nebo teplo,
  • odpočinek,
  • změny stravy.

břicho

Tip: Při problémech s nadýmáním tradiční lidová medicína využívá síly hned několika bylinek. Pro podporu trávení a při potížích s plynatostí je vhodná například máta. Oblíbená je i třezalka působící také proti stresu, který může být jednou z příčin potíží.

 

Pokud se symptomy objeví náhle, trvají delší dobu a nemůžete identifikovat příčinu, navštivte svého lékaře.

Kdy navštívit lékaře kvůli bolesti břicha a zad?

Pokud domácí léčba a odpočinek nepomáhají a stav se nezlepšuje, neváhejte kontaktovat svého lékaře. Většina nepříjemností, které způsobují nezastavitelnou bolest břicha a zad, vyžaduje správnou diagnózu k identifikaci zdroje bolesti a efektivnímu řešení.

U doktora vás čeká odběr krve nebo ultrazvuk pro zjištění problému a jeho následné řešení.

Zavolejte ihned svému lékaři v případě následujících příznaků:

  • Nauzea (nevolnost, pocit na zvracení) která se nezlepšuje a časem zhoršuje
  • Trvalá bolest v horní pravé části břicha
  • Intenzivní bolest břicha nebo svědění během těhotenství
  • Bolest břicha, která se zintenzivňuje po jídle
  • Bledá, či krvavá stolice
  • Bolest břicha spojená s horečkou
  • Extrémně silná bolest břicha, která se stává nesnesitelnou
  • Intenzivní bolest zad, která vystřeluje do třísel
  • Silná bolest, která začíná ovlivňovat každodenní aktivity (jídlo, spánek, chůze)

V takových případech může být bolest způsobena závažnějšími příčinami, jako jsou zánět orgánů nebo rakovina. Nepropadejte však panice, nejlepší je vyhledat co nejdřív lékařskou pomoc, aby se předešlo komplikacím.

Nyní už víte, co vám nafouklé břicho a bolesti zad říkají, a znáte techniky, jak s nimi účinně bojovat. Zkuste vypátrat příčiny svých problémů a podle nich určete způsob, jak obtíže zvládnout. V některých případech postačí odpočinek, úprava stravy a pomoc různých výživových doplňků, v jiných situacích bude nejvhodnější vyhledat lékaře a nechat si odborně poradit.

 Zdroje

[1]Mayo Clinic Staff. (2014, August 16). Kidneyinfection: Treatment and drugs

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-infection/basics/treatment/con-20032448

[2]DeSai C, et al. (2023). Anatomy, back, vertebral column.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK525969/

[3]Bloating and functional gastro-intestinal disorders: Where are we and where are we going?

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202369/

 

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Matouš Šimko, digitální markeťák
Odjakživa miluje pohyb a nebojí se zkoušet nové věci. Dříve se věnoval florbalu, fotbalu, později závodní gymnastice a Street Dance, ve kterém měl značný úspěch. Miluje přírodu, osvěžující procházky a celkově si potrpí na zdravý životní styl. Při tvorbě článků využívá jako svou přednost hlavně kreativitu, ale zároveň se opírá o odborné studie.