Dá se předávkovat vitamínem C? Tyto příznaky vám napoví, že to s „céčkem“ přeháníte

Jak praví staré přísloví, „všeho moc škodí“. A to platí i pro něco tak prospěšného, jako je vitamín C, který je známý pro své účinky na imunitní systém a celkové zdraví. Má však i temnou stranu v případě, že je přijímán v nadměrných množstvích. Předávkování vitamínem C má řadu příznaků, včetně vyrážek, zažívacích potíží a dalších zdravotních komplikací. Mějte tedy na paměti, že i když je vitamín C důležitý pro naše zdraví, jeho příjem by měl být v souladu s doporučenými denními dávkami, aby se předešlo možným rizikům spojeným s jeho nadměrnou konzumací.

Hodně-vitamin-c 

Obsah

 

Jak vitamín C působí v organismu?

Vitamín C, známý také jako kyselina askorbová, je pro náš organismus velkým pomocníkem. Jednou z jeho nejznámějších funkcí je podpora imunitního systému. Pomáhá tělu v boji proti infekcím a zkracuje dobu hojení. Působí také jako silný antioxidant, což znamená, že chrání buňky před poškozením volnými radikály –⁠ nestabilními molekulami, které mohou přispívat ke stárnutí a různým nemocem. 

Další důležitou rolí vitamínu C je jeho podíl na tvorbě kolagenu, proteinu potřebného pro zdraví kůže, vlasů, nehtů a pojivových tkání. To z něj činí nejen spojence v péči o krásu, ale i důležitého hráče v hojení ran a udržování celkové pevnosti těla. [1]

Vitamín C má také vliv na vstřebávání železa z rostlinných zdrojů, což je zásadní pro prevenci anémie. [2] Navíc přispívá k udržení zdravého nervového systému a psychiky, a dokonce může pomoci snižovat únavu a vyčerpání.

Zdraví

TIP: Pokud vás zajímá, jak a z čeho získat dostatek železa, přečtěte si náš článek Železo v potravinách: Jak rychle doplnit železo přirozenou cestou?.

 

Pro své antioxidační vlastnosti je vitamín C zkoumán v souvislosti s prevencí chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a některé typy rakoviny. Jeho schopnost neutralizovat volné radikály a chránit tělo před oxidačním stresem hraje klíčovou roli v dlouhodobém udržení zdraví. [3] Příkladem může být analýza devíti různých studií, kterých se dohromady zúčastnilo 293 172 lidí. Tato analýza ukázala, že lidé, kteří každý den konzumovali alespoň 700 mg vitamínu C, měli po deseti letech o 25 % nižší šanci na výskyt srdečních onemocnění ve srovnání s těmi, kteří vitamín C pravidelně neužívali. [4]

Ačkoliv je vitamín C podstatný pro naše zdraví, tělo si ho samo nevytvoří, a tak je důležité získávat ho ze stravy. Zdrojem mohou být citrusové plody, acerola, kiwi, jahody, paprika, brokolice nebo šípky. Pravidelný příjem těchto potravin pomůže zajistit, že vaše tělo získá dostatek tohoto důležitého vitamínu. V případě, že s pestrostí jídelníčku trochu bojujete, můžete „céčko“ do organismu dodat také prostřednictvím doplňků stravy.

 

Účinky vitamínu C ve zkratce 

  • Podpora imunitního systému
  • Ochrana buněk před poškozením volnými radikály
  • Tvorba kolagenu
  • Podpora zdraví kůže, vlasů a nehtů
  • Urychlení hojení ran
  • Zlepšení vstřebávání železa
  • Prevence anémie
  • Udržení zdravého nervového systému a psychiky
  • Snížení únavy a vyčerpání
  • Možný přínos v prevenci chronických onemocnění (srdeční choroby, některé typy rakoviny)

 

Doporučená a maximální denní dávka vitamínu C

Maximální denní dávka vitamínu C, známá jako horní hranice příjmu, je obecně stanovena na 2000 mg (2 gramy) denně pro dospělé. Překročení této dávky může vést k vedlejším účinkům, jako jsou zažívací problémy. Pro děti a adolescenty jsou tyto horní hranice obvykle nižší a měly by být upraveny podle věku a tělesné hmotnosti.

Citron

Pro přehlednou tabulku doporučených dávek si můžeme představit následující rozdělení [5]: 

 

Skupina

Doporučená denní dávka vitamínu C

Kojetci (0-6 měsíců)

40 mg

Kojenci (7-12 měsíců)

50 mg

Malé děti (1-3 roky)

15 mg

Předškolní děti (4-8 let)

25 mg

Děti (9-13 let)

45 mg

Dospívající chlapci (14-18 let)

75 mg

Dospívající dívky (14-18 let)

65 mg

Dospělí muži

90 mg

Dospělé ženy

75 mg

Těhotné ženy

85 mg

Kojející ženy

120 mg

Sportovci

90-150 mg



Doporučená denní dávka vitamínu C se skutečně liší pro různé lidi a je závislá na řadě faktorů. Tyto faktory zahrnují věk, pohlaví, celkový zdravotní stav, životní styl a specifické potřeby, jako je těhotenství, kojení nebo intenzivní sportovní výkon.

Například sportovci mohou potřebovat vyšší množství tohoto vitamínu kvůli zvýšenému fyzickému výkonu a potřebě regenerace. Těhotné a kojící ženy mají také zvýšené nutriční požadavky, aby podpořily zdraví svého dítěte a své vlastní. Je důležité vzít v úvahu tyto individuální rozdíly a přizpůsobit příjem vitamínu C osobním potřebám, přičemž je vždy dobré konzultovat příjem jakýchkoliv doplňků stravy s odborným zdravotnickým pracovníkem.

 

Může dojít k předávkování vitamínem C?

Předávkování vitamínem C je možné, ale většinou se týká specifických situací. Lidé, kteří konzumují vitamín C prostřednictvím běžné stravy nebo standardních výživových doplňků, tedy bezpečnou hranici příjmu pravděpodobně nepřekročí, a to ani při dlouhodobém užívání vitamínu C. Je však potřeba dát pozor na kombinace několika různých doplňků stravy a intravenózní podávání vitamínu C.

Vysoké dávky vitamínu C podávané injekčně jsou v poslední době velkým trendem. Propagátoři této metody cílí především na onkologické pacienty, ale také na běžné lidi, kteří chtějí posílit svůj imunitní systém. I když je pravda, že pokud jde o vitamín C, to, co tělo nespotřebuje, jednoduše vyloučí, může se stát, že někomu vysoké dávky tohoto vitamínu způsobí potíže. Státní ústav pro kontrolu léčiv navíc upozorňuje, že bezpečnost vysokých dávek vitaminu C je zatím ověřována jen na úrovni klinických hodnocení a jejich podávání může vést i k poškození ledvinných funkcí.

Doplnky-stravy

Pokud tedy chcete tělu dodat extra dávku vitamínu C, doplňky stravy nabízejí alternativní způsob, jak zvýšit příjem tohoto vitamínu s minimálním rizikem předávkování. Můžete snadno upravovat množství podle svých individuálních potřeb a zdravotního stavu, stačí jen dodržovat doporučené denní dávkování a být opatrný při kombinaci různých produktů, aby se předešlo možnému předávkování nebo interakci s jinými látkami.

Aby užívání výživových doplňků bylo efektivní, zaměřte se při jejich výběru na formu a vstřebatelnost, ne jen na obsah účinných látek. Doporučujeme produkty v lipozomální formě, které mají ve srovnání s ostatními vitamínovými doplňky mnohonásobně vyšší využitelnost v organismu:

 


Je také důležité mít na paměti, že
nejlepší způsob, jak získat vitamíny a minerály, včetně vitamínu C, je vyvážená a rozmanitá strava. Doplňky by neměly nahrazovat celé potraviny, ale spíše je doplňovat.

 

Existuje smrtelná dávka vitamínu C?

Obecně vitamín C vykazuje nízkou toxicitu. Pokud je ho v organismu hodně, tělo ho jednoduše vyloučí. Podle American Association of Poison Control Centers nejsou hlášena žádná úmrtí na předávkování vitamínem C. Smrtelná dávka vitamínu C neboli LD50 (dávka, která zabije 50 % populace), se vztahuje na příjem vitamínu C (kyseliny askorbové) v množstvích výrazně přesahujících doporučenou denní dávku, která je 90 miligramů a neměla by překračovat horní bezpečný limit 2 000 miligramů denně [6]. U populace potkanů je jako smrtelná dávka vitamínu C (LD50) obecně přijímáno množství 11 900 miligramů (11,9 gramů) na kilogram.

 

Předávkování vitamínem C: Příznaky mohou být různé, od zažívacích potíží po vyrážky

Vitamín C, známý pro své mnohostranné zdravotní přínosy, je esenciální pro naše tělo, avšak jeho nadměrný příjem může vést k řadě nežádoucích účinků. Předávkování vitamínem C může mít různé příznaky a dlouhodobě vysoké dávky se mohou negativně odrazit na zdraví. 

Zde jsou rozepsány některé z nejběžnějších příznaků předávkování vitamínem C:

  1. Zažívací potíže: Jedním z nejčastějších příznaků předávkování vitamínem C jsou zažívací problémy. To může zahrnovat symptomy jako průjem, nevolnost, žaludeční křeče a nadýmání. Vysoké dávky vitamínu C zvyšují kyselost v žaludku, což může vést k těmto nepříjemným trávicím problémům.
  2. Vyrážka a kožní reakce: Dalším příznakem je vyrážka z předávkování vitamínem C. Tato vyrážka může být projevem přecitlivělosti nebo alergické reakce na vitamín C a obvykle se projevuje jako zarudnutí, svědění nebo vyrážka na kůži.

Svedeni-kuze

  1. Interakce s vitaminem B12: Vysoké dávky vitamínu C mohou narušit vstřebávání vitamínu B12, který je důležitý pro nervový systém a tvorbu červených krvinek. To může vést k nedostatku vitaminu B12 s potenciálními dlouhodobými následky.
  2. Riziko ledvinových kamenů: Při přílišném příjmu vitamínu C se může zvyšovat riziko tvorby ledvinových kamenů, zejména u lidí s predispozicí k tomuto problému. To je způsobeno zvýšeným vylučováním oxalátů, které se mohou v ledvinách hromadit a tvořit kameny.
  3. Přetížení železem: Vitamín C zvyšuje vstřebávání železa v těle. Při nadměrném příjmu vitamínu C může dojít k nebezpečnému hromadění železa v těle, což může vést k poškození orgánů a systémů.
  4. Kyselost moči: Nadměrný příjem vitamínu C může vést k acidifikaci moči, což může vyvolat problémy, jako jsou močové infekce nebo nepříjemné pocity při močení.

Je důležité si uvědomit, že tyto příznaky a rizika jsou obvykle spojeny s velmi vysokými dávkami vitamínu C, které výrazně překračují doporučené denní množství. Při dodržování běžných doporučených dávek a rozumném užívání doplňků je riziko těchto nežádoucích účinků minimální. Vždy je ale dobré konzultovat příjem jakýchkoli doplňků stravy s lékařem nebo výživovým poradcem.

 

Pamatujte, že všeho moc škodí. Překročení maximální denní dávky vitamínu C, která je stanovena na 2 000 miligramů pro dospělé, může mít nežádoucí následky. Příznaky předávkování vitamínem C mohou zahrnovat nepříjemnosti, jako jsou zažívací potíže, a v některých případech i vyrážku, která je projevem přecitlivělosti těla na nadměrný příjem tohoto vitamínu. Tato vyrážka může být doprovázena svěděním a zarudnutím a je jasným signálem, že tělo reaguje na příliš vysoké dávky vitamínu C. Abychom předešli těmto potížím, je důležité dodržovat doporučené dávkování a přistupovat k užívání jakýchkoliv doplňků stravy s rozvahou a odpovědností.

 Vitamin-c

Zdroje

[1] https://cs.wikipedia.org/wiki/Kolagen 

[2] Hurrell R, Egli I. Iron bioavailability and dietary reference values. Am J Clin Nutr. 2010 May;91(5):1461S-1467S. doi: 10.3945/ajcn.2010.28674F. Epub 2010 Mar 3. PMID: 20200263. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20200263/ 

[3] Pham-Huy LA, He H, Pham-Huy C. Free radicals, antioxidants in disease and health. Int J Biomed Sci. 2008 Jun;4(2):89-96. PMID: 23675073; PMCID: PMC3614697. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23675073/ 

[4] Knekt P, Ritz J, Pereira MA, O'Reilly EJ, Augustsson K, Fraser GE, Goldbourt U, Heitmann BL, Hallmans G, Liu S, Pietinen P, Spiegelman D, Stevens J, Virtamo J, Willett WC, Rimm EB, Ascherio A. Antioxidant vitamins and coronary heart disease risk: a pooled analysis of 9 cohorts. Am J Clin Nutr. 2004 Dec;80(6):1508-20. doi: 10.1093/ajcn/80.6.1508. PMID: 15585762. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15585762/ 

[5] https://www.healthline.com/nutrition/how-much-vitamin-c-should-i-take-daily#recommended-intake 

[6] https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_C_megadosage 

[ OBRÁZKY ] https://www.canva.com/cs_cz/  

[ OBRÁZKY ] https://www.pexels.com/cs-cz/ 

 
Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Michaela Gottwaldová, digitální markeťačka a ilustrátorka
Od útlého věku se věnuje aktivně sportu –⁠ od tance se dostala až ke hraní volejbalu za lokální ženský tým. Velkou část svého volného času tráví v přírodě, sportem, cestováním a starostí o zdravý životní styl. V rámci práce využívá svou hlavní přednost, kterou je kreativita, a to jak v oblasti ilustrátorství, tak v marketingu.