Acerola: Objevte účinky nejbohatšího přírodního zdroje vitamínu C

Víte, co se skrývá za názvem acerola? Tato malá červená lahůdka, původem z tropických končin, láká nejen na osvěžující a sladce-kyselý chuťový zážitek, ale také na nálož vitamínů a antioxidantů s obrovským potenciálem pro vaše zdraví. V našem článku se podíváme pod pokličku této superpotraviny, od jejího vysokého obsahu vitamínu C až po možnosti pěstování aceroly doma. 

Acerola-bobule

Obsah

Co je to acerola?

Možná jste o ní už slyšeli, možná ne – acerola je malý, pestrobarevný poklad z tropických oblastí. Acerola, vědeckým názvem Malpighia emarginata, je ovocný keř pocházející z Karibiku, Střední a Jižní Ameriky.

Když se na ni podíváte, může vám svým vzhledem být velice povědomá. Acerola je malá červená nebo oranžová bobule, která připomíná třešně. Její sladká chuť a šťavnatá konzistence ji dělají výbornou pochoutkou, ale její největší síla tkví v jejím výrazném obsahu vitamínu C.

Malý stálezelený hustý keř nebo nízký strom acerola roste ve vlhkém a teplém podnebí, jako je v Brazílii, na Jamajce a v dalších tropických regionech. Toto ovoce je oblíbené a běžně pěstované v těchto oblastech, a to zejména díky svým výživným vlastnostem. Lidé acerolu nazývají také „Barbadoská třešeň“, což může být příčinou nějaké té záměny, protože vzhledem a chutí se tato malá bobule opravdu podobá obyčejným třešním.

Bobule2

Acerola není jen chutným ovocem, ale používá se také v různých kulinářských receptech a výrobcích, jako jsou šťávy, džemy a doplňky stravy. Její velkou nevýhodou je, že se kazí velmi rychle. Už 4 hodiny po sběru začíná ztrácet své výživné hodnoty, a do 3–5 dnů přichází o většinu živin a stává se nejedlou. I když se dá úspěšně zmrazit, často se následně rozpadne, a proto se používá v sušené formě, nejčastěji při výrobě prášků, kapslí a tablet. V čerstvou ji najdeme v džemech, sirupech a džusech, ale bez přidání konzervantů se také rychle kazí.

Proč užívat acerolu? Účinky barbadoské třešně na organismus

Acerola je opravdu výjimečným zdrojem vitamínu C, což ji řadí mezi superpotraviny. Zatímco dobře známá třešeň obsahuje přibližně 10 mg vitamínu C ve 100 g ovoce, acerola nás ohromuje svým obsahem – až přes 1500 mg vitamínu C ve stejném množství. To znamená, že acerola je přibližně 150krát bohatší na vitamin C než obyčejné třešně, a dokonce 30krát více než pomeranče. Tento přírodní zázrak je důvodem, proč je acerola tak ceněná a využívaná.

Vitamin-c

Co je vlastně na vitaminu C tak zvláštního? Vitamin C je pro náš organismus nesmírně důležitý, ale paradoxně si ho neumí vytvořit samostatně a musíme ho pravidelně přijímat v potravě. Acerola poskytuje vynikající formu tohoto vitamínu. 

Způsoby, kterými dostáváme do našeho těla céčko, se dělí na dva: přírodní a syntetický. Rozdíl spočívá v původu vitamínu a vstřebatelnosti v těle.

  • Přírodní vitamín C, který se nachází například v acerole, je získáván z přírodních zdrojů, jako jsou ovoce a plody. Tento typ má tendenci být lépe vstřebáván naším tělem díky komplexu dalších živin.
  • Naopak syntetický vitamín C je vyroben laboratorně a nemusí mít stejnou vstřebatelnost nebo biologickou dostupnost jako přírodní forma. I když může být prospěšným doplňkem stravy, mnozí lidé preferují přírodní variantu, která nabízí komplexnější a bioaktivní formu tohoto důležitého vitamínu.

Acerola však není jen o vitamínu C. Obsahuje také další prospěšné látky, jako jsou vitamíny skupiny B, vitamíny A a E, minerální látky selen, draslík, vápník, hořčík a zinek, a také flavonoidy. Díky tomu se stává komplexním zdrojem živin, který může přinést celkové zdravotní výhody.

Na našem webu naleznete acerolu v perfektně vstřebatelné lipozomální formě. Díky technologiím použitým na výrobu mají aktivní látky v lipozomální acerole velmi vysokou využitelnost. Lipozomy chrání přírodní vitamín C před degradací a vaše tělo navíc získá i nemalou dávku lecitinu.

acerola

 

Předpokládané účinky acelory

Acerola, tato malá tropická bobule, nás již okouzlila svým ohromným množstvím vitamínu C a dalšími živinami. Ale co se týče jejích zdravotních účinků, musíme být opatrní. Acerola nemá žádná schválená zdravotní tvrzení, což znamená, že nemůžeme jednoznačně prohlásit, že má konkrétní pozitivní účinky na lidský organismus. Nicméně, vědci po celém světě si jí začínají všímat a zkoumají její potenciální výhody. Pro objektivní posouzení vlivu aceroly na lidské zdraví je však ještě potřeba více studií a výzkumů.

Samozřejmě ale máme předpokládané potenciální účinky aceroly výčtem:

  1. Posílení imunitního systému: Není žádným tajemstvím, že potraviny s vysokým obsahem vitamínu C nám pomáhají zlepšit obranyschopnost. Acerola se může tím pádem podílet na posílení imunitního systému a zvýšení odolnosti proti infekcím.

 Dobra-imunita

  1. Antioxidantní ochrana: Acerola obsahuje mnoho antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před volnými radikály (nestabilní molekuly s nepárovými elektrony) a mohou předcházet poškození buněk a určitým chronickým onemocněním. [1]
  2. Tvorba kolagenu: Acerola je cenným zdrojem pro podporu tvorby kolagenu, což má vliv na vaši pokožku i klouby. Díky přírodním složkám, jako jsou antioxidanty a bioaktivní látky, může tento tropický plod přispět k udržení elasticity pokožky a pevnosti kloubů. 
    Tvorba kolagenu je klíčovým faktorem pro udržení mladistvého vzhledu a zdravé funkce kloubů. Takže pokud vás stále trápí jeho nedostatek, můžete sáhnout pro kolagenovém doplňku stravy.
  3. Lepší vstřebávání železa: Zlepšení vstřebávání železa z potravin může být jedním z pozitivních účinků aceroly. Tento tropický plod obsahuje přirozené látky, které mohou podpořit efektivní absorpci železa z rostlinných zdrojů, což je pro vegetariány a vegany důležité pro udržení optimálního obsahu železa v těle.
zelezo-c-b9-b12 hydrolyzovany-kolagen

 

  1. Prevence únavy a vyčerpání: Acerola může hrát roli v prevenci únavy a vyčerpání díky svému vysokému obsahu vitamínu C. Tento vitamín je klíčem k energii a pomáhá snižovat pocit únavy, což vám umožňuje zůstat energičtější během náročných situací.

Hodí se acelora pro děti?

Acerola může být skvělým přídavkem i do stravy dětí. Díky svému bohatství na vitamín C může pomoci posílit jejich imunitní systém a chránit je před nachlazením a chřipkou. Je to jako malý superhrdina pro jejich zdraví!

Navíc, pro děti, které nemusí vždy jíst dostatek ovoce a zeleniny, může být acerola skvělým způsobem, jak zajistit, že dostávají potřebné vitamíny a antioxidanty. Můžete ji přidat do smoothie nebo nabídnout jako lahodnou alternativu k sladkým dobrotám.

 Dite

Ale pozor, jako všechno v životě, i acerolu je třeba konzumovat s mírou. Příliš mnoho vitamínu C může způsobit nepříjemné střevní potíže. Takže ano, acerola může být pro děti skvělým přírodním posilovačem jejich zdraví, ale vždycky je dobré dbát na vyváženou stravu a konzultovat s lékařem, pokud máte jakékoliv obavy.

Užívání a dávkování acelory

Acerolu lze přidat do vaší stravy různými způsoby. Můžete ji konzumovat čerstvou jako ovoce, připravit si z ní osvěžující džus nebo smoothie. Acerola je také k dispozici v sušené formě, ve formě prášku, tablet a kapslí. Můžete si vybrat z různých produktů v závislosti na vašich preferencích.

Dávkování aceroly:

Dávkování aceroly závisí na formě, ve které ji užíváte, a na vašich individuálních potřebách. Obvykle se doporučuje dodržovat doporučené dávky uvedené na obalech produktů. Pokud užíváte acerolu jako doplněk stravy ve formě tablet, kapslí nebo prášku, měli byste se řídit pokyny výrobce.

 Doplňky-stravy

Obvyklé doporučené dávky aceroly se pohybují od 500 mg do 1000 mg denně, což závisí na výrobku a vašich individuálních potřebách. Vždy sledujte návod na obalu nebo doporučení lékaře. Pro děti se dávka liší podle věku. Obvykle se doporučuje 100–⁠500 mg aceroly denně pro děti. Mějte na paměti, že příliš vysoká dávka vitamínu C může způsobit střevní potíže, takže se doporučuje dodržovat stanovené dávkování.

Má acelora vedlejší účinky?

Acerola je obvykle dobře tolerovaná a nemá mnoho známých vedlejších účinků. Nicméně, jako u jakéhokoliv potravinového doplňku, může existovat několik individuálních reakcí u některých lidí. Některé z potenciálních vedlejších účinků aceroly mohou zahrnovat:

  1. Střevní potíže: Příliš vysoká dávka vitamínu C, který je obsažen v acerole, může způsobit střevní potíže, jako je průjem nebo zažívací obtíže. Je důležité dodržovat doporučené dávky a nepřekračovat denní limit.
  2. Alergické reakce: U některých jedinců mohou vzniknout alergické reakce na acerolu. Pokud máte alergii na podobné ovoce nebo potraviny, měli byste být opatrní při konzumaci aceroly.

 Špatná-reakce

  1. Interakce s léky: Acerola může interagovat s některými léky, zejména s léky na ředění krve, antikoncepčními pilulkami a dalšími hormonální léky obsahující estrogen. 
  2. Problémy s ledvinami: Při nadměrném užívání vitamínu C mohou vznikat problémy s ledvinami u jedinců s předchozími ledvinovými onemocněními.

Je důležité dodržovat doporučené dávky a konzultovat s lékařem, pokud máte jakékoliv obavy ohledně možných vedlejších účinků aceroly. Pro většinu lidí je acerola bezpečným a zdravým způsobem, jak doplnit vitamíny a antioxidanty v jejich stravě.

Vše o pěstování aceroly

Dostali jsme se na konec našeho putování za poznáním této úžasné rostliny, která nás přivedla z dalekých tropických končin až sem, do našich zahrádek a kuchyní. Acerola má mnoho co nabídnout, ale její pěstování v našem klimatu není snadné.

Proč u nás nenajdete čerstvou acerolu?

Je to jednoduché – acerola miluje teplé a tropické podnebí, které u nás nenajdete. Naše země prostě není jejím přirozeným domovem. Navíc, acerola je velmi citlivá na skladování a transport, rychle podléhá zkáze. Proto se v Česku běžně nenachází v čerstvé formě na pultech supermarketů. Ale nezoufejte, máme pro vás dobrou zprávu. I když nebudete moci sklízet čerstvé plody z vlastní zahrady, můžete si stále dopřát výhody aceroly. Dostupná je ve formě džusů, doplňků stravy a mražených produktů. Mnoho lidí ji také používá například při přípravě osvěžujících smoothies.

Bobuel3

Pěstování aceroly doma

Pokud máte zahradu nebo terasu a jste ochotni věnovat trochu péče exotickým rostlinám, můžete si acerolu pěstovat i doma. Ideální je mít pro ni teplý skleník, kde si může užívat slunečního svitu a tepelného komfortu. Acerola potřebuje stále teplé klima, což u nás v zimě nenajdeme.

Výběr vhodného květináče a půdy:

Pro pěstování aceroly doma si vyberte dostatečně velký květináč s dobrým odvodněním, protože acerola nemá ráda přemokřenou půdu. Zvolte kvalitní směs zahradní půdy smíchanou s rašelinou pro optimální růst a vývoj rostliny.

Zalévání a péče:

Acerola potřebuje pravidelné zalévání, ale nedovolte, aby květináč stál ve stojaté vodě. V létě může být žíznivá, takže dbejte na dostatek vlhkosti. V zimě ji naopak dopřejte menší zalévání. Nezapomínejte také na hnojivo bohaté na mikroelementy.

Ochrana před mrazem:

Acerola nesnáší mrazivé teploty, takže v zimě ji chraňte před nízkými teplotami, nejlépe ve skleníku nebo v pokoji na světlém a teplém místě. Pokud nemáte zahradu, ale máte terasu, můžete si pořídit malý skleník, kde acerolu pěstovat. Skleník zajistí potřebné teplo a světlo pro růst rostliny.

 Sklenik

A tak končí naše dobrodružství s acerolou. Tato malá plodina nám přinesla nejen výjimečnou chuť, ale také bohatství vitamínů a antioxidantů. I když se nepřemístíme do tropických džunglí, můžeme si vychutnat její prospěšné účinky právě tady, u nás. Tak si pochutnejte na acerole a buďte zdraví!

 

Zdroje

[1] Rufino M, et al. (2010). Bioactive compounds andantioxidant capacities of 18 non-traditional tropical fruits from Brazil. DOI:

http://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.01.037

[2] Morton J. (1987). Barbados cherry.
https://hort.purdue.edu/newcrop/morton/barbados_cherry.html

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

 

Michaela Gottwaldová, digitální markeťačka a ilustrátorka
Od útlého věku se věnuje aktivně sportu –⁠ od tance se dostala až ke hraní volejbalu za lokální ženský tým. Velkou část svého volného času tráví v přírodě, sportem, cestováním a starostí o zdravý životní styl. V rámci práce využívá svou hlavní přednost, kterou je kreativita, a to jak v oblasti ilustrátorství, tak v marketingu.