Nejlepší tipy, jak posílit imunitu

Posilte svou imunitu a vyhněte se nachlazení, virózám i dalším druhům onemocnění. Zaměřte se na správnou funkci imunitního systému a podnikněte důležité kroky k jeho aktivaci. Inspirujte se ověřenými tipy, týkající se životního stylu, aktivit a zdravých potravin. Nezapomínejte na důležité vitamíny a doplňky stravy.

Nemocná žena

Obsah článku:

Co je to imunita

Zjednodušeně se dá říct, že imunita je schopnost těla bránit se proti nežádoucím vlivům, kam patří některé viry, bakterie, houby a plísně. Imunitní systém si můžete představit jako určitou bariéru nebo obrannou linii v těle. V imunitním systému funguje pokožka, sliznice, žlázy a také trávicí trakt. Vzniká tak velmi efektivní systém, který dokáže bojovat proti množství hrozeb, útočících na naše tělo. 

Co oslabuje imunitní systém

1. Dlouhodobý stres

Každý z nás se občas potýká s krátkodobým stresem, ať už se jedná o blížící se zkoušku, důležitý pracovní pohovor nebo třeba menší hádku s partnerem. Tento stres nemá tak velký vliv na lidský organismus a v malé míře není škodlivý. V některých případech vás dokonce donutí rozhodovat se rychleji, podpoří vyšší výkony a ukáže vám, jaké jsou vaše životní priority. Problémem se stává dlouhodobý stres, který je mnohdy až chronický. Dlouhodobě neřešený stres se může nepříjemně podepsat na zdraví a výrazně oslabit imunitu.

Stres

2. Nadváha a absence sportu

Věděli jste, že tukové buňky produkují nejen hormony, ale taky zánětlivé cytosiny? Od chronických zánětů je to už jen krok k dalším typům onemocnění a zhoršování správných funkcí organismu. Zároveň patří obezita mezi rizikové faktory pro vznik chřipky a dalších podobných virových onemocnění. K obezitě přispívá i absence sportu. Nemusíte se ihned stát vrcholovým sportovcem, ale zkuste do svého denního režimu ve volném čase zařadit alespoň 30 minutovou procházku.

3. Alkohol a cigarety

V případě, že chcete podpořit imunitní systém, rozhodně byste se měli vyhnout cigaretám a alkoholu. O alkoholu je všeobecně známo, že může vést k onemocnění jater a navíc zvyšuje riziko rakoviny. Stejně tak snižuje schopnost imunitního systému, aby tělo bránil před případným onemocněním. Cigarety a zakouřené prostředí také výrazně snižují funkci imunitního systému[1].

4. Nedostatečný spánek

Spánek je důležitý nejen pro podporu imunity, ale také pro celkové zdraví. Většinou se udává, že dospělí potřebují zhruba 8 hodin spánků denně[2], a to v ideálně nastavených podmínkách. Aby si vaše tělo odpočinulo a imunitní systém v noci pracoval na vyšší obrátky. Dopřejte si spánek ve tmě, v tichu a v dobře vyvětrané místnosti.

➟ Máte se spánkem problémy? Přečtěte si 10 tipů, jak rychle usnout!

Únava z nedostatku spánku

5. Snižování imunity v důsledku stárnutí

Je všeobecně známo, že silnější imunitní systém mají dospělí oproti dětem. V důsledku stárnutí však imunitní systém slábne. U starších lidí se v těle nachází méně bílých krvinek a navíc postupem času klesá i množství protilátek, které chrání proti onemocnění. Efektivním řešením je posilování imunitního systému a zvýšení obranyschopnosti těla, například pomocí lipozomálních vitamínů.

Jak podpořit imunitu

Oslabenou imunitu můžete posílit zdravým životním stylem, změnou ve své stravě, ale také léky i lipozomálními doplňky stravy, které jsou zaměřené přímo na posílení imunitního systému a rychle se vstřebávají do těla. 

Změňte svou stravu

Pro podporu imunitního systému přírodní cestou se zaměřte na změnu svého stravování. Vynechejte ze svého jídelníčku cukry, a to hlavně z důvodu, že díky nim nemohou bílé krvinky pohlcovat škodlivé bakterie. Cukrem přibíráte do těla i množství nezdravých tuků, a to v nadměrném množství, se kterým není tělo schopno bojovat. Zaměřte se na zvýšení příjmu ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a nebojte se sáhnout po konkrétních potravinách, které podporují imunitu.

Mezi takové patří:

  • Citrusové plody (grep, pomeranč, citróny, limetky, mandarinky)
  • Kiwi
  • Česnek
  • Kyselé zelí
  • Kysané mléčné produkty
  • Ryby
  • Plody rakytníku
  • Brokolice
  • Zázvor
  • Špenát
  • Mandle,slunečnicová semínka
  • Kurkuma
  • Zelený čaj
  • Drůbež
  • Korýši
  • Červená paprika

Mladá žena, která přípravuje zdravé jídlo v kuchyni

Doplňte vitamíny

Oslabený imunitní systém si zaslouží doplnit vitamíny, minerály i aminokyseliny. Kromě doplnění vitamínů z ovoce a zeleniny, doplníte část potřebného i z luštěnin, ořechů a semínek. Mezi nejdůležitější vitamíny pro podporu imunitního systému se řadí vitamíny C a D. Věděli jste, že lidské tělo vitamín C neprodukuje ani neukládá? Jsme tak odkázáni na externí příjem tohoto vitamínu.  Doporučená denní dávka pro dospělé se pohybuje od 80 do 100 mg.

Skvělým způsobem, jak podpořit imunitu jsou lipozomální výživové doplňky. Vyberte si z produktové řady na podporu imunity –⁠ lipozomální vitamín C+D3+Zinek. Vědeckými studiemi bylo doloženo, že lipozomální vitamíny mají až 10× vyšší vstřebatelnost, než s jakou se běžně setkáváme u klasických doplňků stravy a vitamínů z lékárny. 

Pokud přemýšlíte, čím to je, může za to lipozomální technologie, kdy je vitamín nebo minerál obalen do mikroskopického pouzdra z tuku, do tzv. lipozomů lecitinu. Ty se vyskytují například v mateřském mléku nebo kolostru, a díky tomu nejsou účinné látky narušeny procesem trávení.

vitamin-c-wid-maly vitamin-c-d3-zinek-wid-maly

Dotek a otužování

Funkčním způsobem, jak podpořit imunitu je také otužování. Pokud si myslíte, že tato aktivita není pro každého, opak je pravdou. Stačí se začít otužovat postupně, například střídáním teplé a studené vody ve sprše. Postupně snižujte teplotu o jeden stupeň, až se dopracujete k tomu vyzkoušet rybník, řeku nebo jezero v zimě. Kromě otužování je na místě posílit imunitu také pomocí masáže. Masáž vás dokáže zbavit téměř 55 % stresového hormonu kortizolu. Místo něj vaše tělo vyplaví serotonin a dopamin, což jsou nejznámější hormony štěstí.

Dodržujte hygienu

Abyste podpořili svou imunitu nejen po covidu, ale vyhnuli se také virům, způsobujícím chřipku a další infekční onemocnění, je nutné naučit se správně si mýt ruce[3]. Pozornost věnujte používání dezinfekce, a to nejen na ruce, ale i na mobilní telefon nebo pracovní plochu. Kromě klasické hygieny, jak ji znáte, se věnujte i duševní očistě.

mytí rukou

Online detox

Naordinujte si alespoň jeden den v týdnu, kdy si odpočinete od online světa a vyrazte do přírody. Užijte si příjemný den s rodinou nebo podnikněte něco, co vás dlouho láká a vy jste to odkládali. Nebojte se relaxovat a věřte, že vaše psychické rozpoložení se projeví i na vašem fyzickém zdraví. V tomto případě rozhodně stojí za to, pracovat na vnitřním pocitu klidu a štěstí. 

Babské rady na posílení imunity

  • Zařaďte do svého jídelníčku na podzim a v zimě silné vývary.
  • Naložte si nahrubo nakrájenou cibuli do medu a používejte ji při prvních příznacích rýmy nebo nachlazení po lžičkách.
  • V minulosti vedlo k posílení imunity pojídání dvou až tří stroužků česneku denně. Pokud vám česnek nevadí, vyzkoušejte tuto metodu.
  • Mějte v kuchyni vždy po ruce jablečný křen, který se hodí jako prevence, ale i rychlá léčba virových onemocnění.

pure-rituals-banner-obecny

Zdroje:

[1] Mehta H, Nazzal K, Sadikot RT. Cigarette smoking and innate immunity. Inflamm Res. 2008 Nov;57(11):497-503. doi: 10.1007/s00011-008-8078-6. PMID: 19109742.

[2] Conor J Wild, Emily S Nichols, Michael E Battista, Bobby Stojanoski, Adrian M Owen, Dissociable effects of self-reported daily sleep duration on high-level cognitive abilities, Sleep, Volume 41, Issue 12, December 2018, zsy182, https://doi.org/10.1093/sleep/zsy182

[3] Aiello AE, Coulborn RM, Perez V, Larson EL. Effect of hand hygiene on infectious disease risk in the community setting: a meta-analysis. Am J Public Health. 2008 Aug;98(8):1372-81. doi: 10.2105/AJPH.2007.124610. Epub 2008 Jun 12. PMID: 18556606; PMCID: PMC2446461.