Právě probíhá letní akce se slevou až 15% na vybrané produkty. Platí pouze do 28.7.

Vápník v těhotenství a při kojení: Proč je tak důležitý?

Vápník je minerál, který vaše tělo potřebuje pro správný vývoj kostí a zubů, má vliv na energetický metabolismus, podporuje správnou funkci svalů a přispívá ke zdraví vlasů, nehtů a kůže. V těhotenství je důležité dbát na jeho přísun ještě o něco více, těhotná žena totiž vápník dodává i nenarozenému miminku, které ho potřebuje pro svůj zdravý vývoj.

tehotna-zena

Obsah článku

Proč je vápník pro maminku s dítětem tak důležitý?

Vápník je v těhotenství důležitý jak pro zdraví matky, tak pro správný vývoj dítěte. 

Jedná se totiž o minerál, který přispívá ke správnému vývoji kostí a zubů rostoucího plodu, zejména v období druhého a třetího trimestru. Jeho nedostatek by mohl vést k potížím s formováním a následným růstem kostí.

Budoucí maminka musí pokrýt nejen své vlastní potřeby vápníku, ale také zajistit dostatek tohoto minerálu pro své nenarozené dítě. Pokud by denní příjem vápníku byl příliš nízký, tělo matky by mohlo čerpat z jejích vlastních zásob z kostí, což může zvýšit riziko osteoporózy. Dostatečný přísun vápníku také snižuje riziko vzniku preeklampsie, což je kritický zdravotní problém spojený s vysokým krevním tlakem, otoky a přítomností bílkovin v moči. Tento stav může mít vážné následky jak pro matku, tak pro dítě. 

Vápník se také podílí na správné funkci energetického metabolismu, pomáhá svalovým kontrakcím, vedení nervových vzruchů a je důležitou součástí při procesu srážení krve. Hraje také roli při regulaci krevního tlaku.

tehotna-zena-na-posteli

Příznaky nedostatku vápníku v těhotenství a při kojení

Nedostatek vápníku v těhotenství se může projevit následujícími příznaky. 

  • Bolest svalů a křeče;
  • slabost a únava;
  • suchá pokožka, lámavé nehty, vypadávání vlasů;
  • problémy se zuby;
  • parestezie – brnění nebo snížená citlivost rukou a nohou.

Maminky mohou také ztrácet vlastní kostní hmotu, což je zrádné, protože se to během těhotenství nemusí projevit. Zvyšuje se tím však riziko zlomenin a vzniku předčasné osteoporózy [1]. Důsledky odvápnění kostí se mohou projevit až během období kojení.

Optimální příjem vápníku pro těhotné a kojící

Doporučená denní dávka vápníku pro těhotné ženy je přibližně 1000 mg. U velmi mladých těhotných žen do 18 let je doporučená dávka vyšší, asi kolem 1300 mg denně.

I když to může znít jako velké množství, vápník se nachází v mnoha potravinách a jeho příjem se během dne sčítá. Dokonce se doporučuje rozložit přísun vápníku do celého dne, protože pokud by byla dávka najednou příliš velká, tělo ho nedokáže absorbovat.

tehotenstvi

Jak doplnit vápník v těhotenství a při kojení?

Nejlepší způsob, jak doplnit vápník v těhotenství a při kojení, je pestrá strava se zařazením potravin bohatých na vápník. Mezi významné zdroje vápníku patří mléčné výrobky, jako je mléko, jogurt a sýry. Dále vápník najdete v listové zelenině, ořeších, semínkách, rybích konzervách a sójových produktech. Kolik miligramů vápníku dané potraviny obsahují, jaká je jeho reálná využitelnost v organismu a jak podpořit jeho vstřebávání, se dočtete také v tomto článku.

Pokud se vám nedaří dosáhnout optimálního množství pestrou stravou, dodejte svému tělu vápník pomocí doplňků stravy určených pro těhotné

Jaký má vápník vztah s vitamínem D?

Důležitým vitamínem, který by měl být užíván spolu s vápníkem, je vitamín D, má totiž vztah ke vstřebávání a využitelnosti vápníku [2]. Vitamín D pomáhá vápník absorbovat z trávicího traktu do krve a ukládá ho do kostí. Zároveň však reguluje jeho hladinu v krvi a v případě potřeby ho z kostí mobilizuje zpět do oběhu.

A protože vztah vápníku a vitamínu D je velmi blízký, můžete sáhnout právě po tomto doplňku stravy, který je navíc ještě obohacený o vitamín C. Vitamín C se postará nad rámec vašeho očekávání ještě o správnou tvorbu kolagenu, což je taktéž důležitá stavební složka kostí, a zajišťuje správnou funkčnost kloubů, chrupavek, nebo krásný stav pokožky.

Vápník však není jediným minerálem, na který by těhotné ženy měly myslet. Přečtěte si celý přehledový článek, jaké vitamíny v těhotenství užívat a proč. Je dobré si uvědomit, že je důležité myslet také na doplňování (nejen) vápníku i při kojení, kdy jsou stále vyšší nároky organismu.

Zdravá strava v těhotenství

Doporučení pro těhotné ženy tedy zní: Snažte se konzumovat pestrou a vyváženou stravu, která obsahuje zdroje vápníku. Pokud však máte potíže s příjmem potravin bohatých na vápník nebo si chcete zjednodušit jeho zajištění, zahrňte do své denní rutiny doplněk stravy obsahující vápník a zároveň vitamín D, který zlepší jeho vstřebatelnost. Zajištění dostatečného příjmu vápníku během těhotenství je totiž klíčové pro zdraví matky i dítěte. 

Zdroje:

Kumar A, Kaur S. Calcium: A Nutrient in Pregnancy. J Obstet Gynaecol India. 2017 Oct;67(5):313-318. doi: 10.1007/s13224-017-1007-2. Epub 2017 May 22. PMID: 28867880; PMCID: PMC5561751.

[1] Voulgaridou G, Papadopoulou SK, Detopoulou P, Tsoumana D, Giaginis C, Kondyli FS, Lymperaki E, Pritsa A. Vitamin D and Calcium in Osteoporosis, and the Role of Bone Turnover Markers: A Narrative Review of Recent Data from RCTs. Diseases. 2023 Feb 8;11(1):29. doi: 10.3390/diseases11010029. PMID: 36810543; PMCID: PMC9944083.

[2] Khazai N, Judd SE, Tangpricha V. Calcium and vitamin D: skeletal and extraskeletal health. Curr Rheumatol Rep. 2008 Apr;10(2):110-7. doi: 10.1007/s11926-008-0020-y. PMID: 18460265; PMCID: PMC2669834.

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Michaela Bachratá, lékařka a copywriterka
Psaní je její srdcová záležitost. Nejčastěji se díky svému přesahu do zdravotnictví věnuje medicínským tématům, ale blízká jí jsou i lifestyle témata, týkající se například zdravého životního stylu, psychologie nebo mateřství a rodičovství. Je závislá na sbírání kilometrů v běžeckých teniskách a ráda medituje při józe.