Právě probíhá letní akce se slevou až 15% na vybrané produkty. Platí pouze do 28.7.

Energy drinky: Škodlivost versus dávka energie. Víte, co je ve vaší plechovce?

Co vlastně obsahuje váš oblíbený energetický nápoj? Prozkoumejte kofein, taurin i další ingredience a zjistěte, jak ovlivňují vaše tělo. Projdeme si dopady na zdraví, zejména u dětí, a představíme si lepší alternativy energy drinků.

 energeticke-napoje

 

Složení energetických nápojů

Účinky kofeinu, taurinu, cukrů a dalších látek na tělo

Energetické nápoje, oblíbené pro svůj povzbuzující efekt, skrývají v plechovce několik klíčových složek:

Kofein

Kofein, základní stavební kámen mnoha energetických nápojů, je bezpochyby jedním z nejznámějších stimulantů. Poskytuje rychlý náboj energie a pomáhá povzbudit vaše tělo a mysl. Kofein blokuje receptory adenosinu v mozku, což brání adenosinu, neurotransmiteru odpovědnému za uklidnění, v působení. To vede k nárůstu uvolňování neurotransmiterů, jako je dopamin a noradrenalin, což zvyšuje bdělost a energii. Nicméně, při nadměrné konzumaci může mít kofein nepříjemné vedlejší účinky, jako je nervozita, podrážděnost, poruchy spánku a zvýšení tepové frekvence. Proto je důležité konzumovat ho s mírou a být obezřetný při kombinaci s dalšími stimulanty.[2]

Taurin

Taurin, aminokyselina často přidávaná do energetických nápojů pro potenciální zlepšení výkonu a urychlení regenerace, má stále mnoho záhad. Je ale taurin škodlivý? Zatímco některé studie naznačují, že taurin může podporovat kardiovaskulární zdraví a zlepšovat sportovní výkony, jeho přesné mechanismy účinku nejsou zcela objasněny. Taurin je často kombinován s kofeinem pro zvýšení účinku, ale ano, nadměrný příjem (nad 5000 mg denně) může mít negativní dopad na zdraví.[1]

Cukry

Cukry, často obsažené ve formě glukózy, sacharózy nebo fruktózy, jsou hlavním zdrojem energie v mnoha energetických nápojích. Poskytují rychlé nabuzení, ale také mohou vést k energetickým výkyvům a následné únavě. Nadměrný příjem cukrů je spojen s rizikem obezity, diabetu a jiných metabolických onemocnění. Proto je důležité sledovat jejich příjem a volit nízko nebo bezcukrové varianty energetických nápojů, pokud je to možné.

Další přísady

Další přísady, jako jsou vitamíny, minerály a bylinné extrakty, jsou přidávány do energetických nápojů za účelem podpory celkové vitality a zdraví. Například vitamíny skupiny B přispívají k normálnímu energetickému metabolismu, zatímco bylinné výtažky jako ginseng a guarana jsou známé pro své povzbuzující účinky. Přestože mohou tyto doplňky přinést některé výhody, je důležité si uvědomit, že jejich účinnost a bezpečnost nejsou vždy zaručeny a mohou interagovat s léky nebo mít nežádoucí vedlejší účinky. Je proto doporučeno konzultovat s odborníkem před zahájením dlouhodobého užívání.

 sypany-caj

Vliv energetických nápojů na zdraví

Co způsobují energetické nápoje? Ačkoliv mohou přinášet okamžitý náboj energie, nesou s sebou i další dopady na vaše zdraví. Škodlivost energetických nápojů si proto přiblížíme:

  • Kofeinový náraz: Krátkodobý nárůst energie po konzumaci kofeinu může být následován pádem, což vede k únavě a podráždění. Tento cyklus může způsobit nepříjemné výkyvy v denním výkonu a náladě.[2]

Důvody, proč jste unavení, hledejte v našem článku!

  • Riziko pro srdce: Nadměrný příjem kofeinu a taurinu může mít negativní vliv na srdce, zejména u lidí s předchozími srdečními problémy. Tyto látky mohou způsobit zvýšení srdeční frekvence a krevního tlaku, což může být nebezpečné zejména pro jedince s kardiovaskulárními onemocněními.[1]
  • Problémy se spánkem: Vysoký obsah kofeinu může narušit kvalitu spánku a vést k nespavosti. Neschopnost dostatečného odpočinku může mít negativní dopad na celkové zdraví a výkon jedince v denním životě.[3]

Pro tipy, jak zkvalitnit svůj spánek, navštivte náš článek.

  • Výkyvy cukru v krvi: Rychlý přísun cukru může vyvolat výkyvy hladiny cukru v krvi, což ovlivňuje celkovou energetickou rovnováhu. Tento jev může mít dalekosáhlé dopady na metabolické procesy v těle a může být spojen s rizikem obezity a diabetu.
  • Další možné vlivy: Vedle výše uvedených negativních účinků mohou energetické nápoje mít i další nepříznivé dopady na zdraví, jako je zhoršení funkce ledvin, poruchy zažívacího traktu nebo negativní vliv na zuby a kosti. Důkladné zkoumání a monitorování konzumace těchto nápojů je proto důležité pro zachování celkového zdraví. [3]

Energetické nápoje a děti

Energy drinky se staly nezbytnou součástí moderního životního stylu, a to nejen mezi dospělými, ale také mezi mladší generací. Jaké jsou tedy dopady pití tohoto nápoje na naše děti? Většina energetických nápojů obsahuje vysoce stimulující látky, jako je kofein a taurin, které mohou mít na mladistvé výrazný účinek. Pro děti, jejichž těla a nervové systémy jsou ještě ve vývoji, může konzumace těchto nápojů představovat vážné zdravotní riziko.

Nadměrný příjem kofeinu může způsobit nejen fyzické nepohodlí, jako je bušení srdce a nespavost, ale může také negativně ovlivnit duševní zdraví dětí. Zvýšená nervozita, podrážděnost a problémy se soustředěním působí nejen na výkon ve škole, ale také na celkovou kvalitu zdraví.

Kromě toho obsah cukru v mnoha energetických nápojích může vést k obezitě, zubnímu kazu a dalším zdravotním problémům. Tato kombinace vysoce stimulujících látek a cukru představuje pro děti značné riziko a může negativně ovlivnit jejich fyzické i duševní zdraví.

Je tedy důležité, aby rodiče byli informováni o potenciálních rizicích spojených s konzumací energetických nápojů u dětí a aby jim poskytli zdravější alternativy, které podporují jejich optimální růst a vývoj. S ohledem na budoucnost našich dětí je naléhavé omezit jejich přístup k těmto látkám, které mohou mít dlouhodobé důsledky na jejich zdraví a blahobyt.[3][4]

deti-piji-napoje

Potencionální výhody a nevýhody energetických nápojů

  • Rychlá energie: Energetické nápoje často obsahují látky jako kofein a taurin, které mohou poskytnout okamžitou energii, což je užitečné zejména při potřebě povzbudit se v době únavy.
  • Zlepšení výkonu: Díky svým stimulačním účinkům mohou energetické nápoje pomoci zlepšit duševní a fyzický výkon, což může být užitečné při sportu nebo intenzivní fyzické činnosti.
  • Příjemné chuťové varianty: Nabídka různých příchutí umožňuje konzumentům vybrat si takový energetický nápoj, který odpovídá jejich individuálním chuťovým preferencím.
  • Vysoký obsah cukru: Mnoho energetických nápojů obsahuje vysoké množství cukru, což může způsobit nárůst hladiny cukru v krvi a přispět k problémům s obezitou a diabetem.
  • Negativní účinky na zdraví: Nadměrná konzumace kofeinu a taurinu obsažených v energetických nápojích může mít negativní dopad na zdraví, včetně problémů se srdcem, spánkem a zažíváním.
  • Závislost: Pravidelná konzumace energetických nápojů může vést k závislosti na stimulačních látkách, což může mít dlouhodobé negativní důsledky pro celkové zdraví a pohodu jedince.

Srovnání s kávou a čajem

Energetické nápoje nejsou jediným způsobem, jak získat potřebnou energii. Káva a čaj jsou další populární zdroje, které mají své výhody a nevýhody v porovnání s energetickými nápoji.

Káva:

  • Přírodní zdroj kofeinu: Káva obsahuje kofein přirozeně, což může být atraktivní pro ty, kteří preferují přírodní produkty.
  • Přidané antioxidanty: Káva obsahuje také antioxidanty, které mohou mít řadu zdravotních výhod, jako je ochrana před poškozením buněk volnými radikály.
  • Riziko pro zažívací trakt: Nadměrná konzumace kávy může mít negativní dopad na zažívací trakt a může způsobit žaludeční podráždění a refluxní onemocnění.

Čaj:

  • Jemnější stimulace: Čaj obsahuje méně kofeinu než káva, což může poskytnout jemnější a vyváženější stimulaci bez rizika nervozity a úzkosti spojených s nadměrnou konzumací kofeinu.
  • Široká škála variant: Existuje mnoho druhů čaje s různými příchutěmi a účinky, což umožňuje jednotlivcům vybrat si čaj, který nejlépe odpovídá jejich preferencím a potřebám.
  • Méně kalorií: Čaj obsahuje méně kalorií a sladidel než mnoho energetických nápojů, což ho činí vhodnou volbou pro ty, kteří sledují svůj příjem kalorií.

konvicka-s-cajem

Alternativa za energetické nápoje

Zdravější alternativy, které mohou dodat energii a podpořit vaši vitalitu bez rizika nežádoucích vedlejších účinků:

Zelený čaj: Obsahuje přirozený kofein a množství antioxidantů, které mohou podpořit vaši energii a zdraví.

Kokosová voda: Obsahuje elektrolyty a hydratační složky, které mohou pomoci obnovit energii a udržet rovnováhu tekutin v těle.

Doplněk stravy: Nejefektivnější alternativa, když nechcete pít energetické nápoje, ale potřebujete „nakopnout“. Novinky v oblasti doplňků stravy nabízejí speciálně navržené produkty, které kombinují přírodní ingredience známé pro své energetické vlastnosti, jako je ginseng, guarana a vitamíny skupiny B, aby podpořily energii a výdrž.

Náš Lipozomální Energy Boost obsahuje přírodní výtažky z kávy i zeleného čaje, vitamíny a minerály. Rychle dodá energii a efektivně řeší častý problém spojený s konzumací energetických nápojů, roztěkanost a nesoustředěnost. Díky extraktu z ženšenu, který produkt obsahuje, se těmto nežádoucím účinkům vyhnete. 

Často kladené dotazy:

Jak často můžu pít energetický nápoj?
Ideální je pít energetický nápoj maximálně jednou denně, pokud vůbec. Lidé s zdravotními problémy by měli konzumaci minimalizovat. Citlivost na kofein je individuální, takže pozor na příznaky nepohodlí. Každý den pít energetický nápoj určitě není zdravé. Mějte na paměti riziko závislosti.

Kdy je nejlepší užívat energetické nápoje?
Doporučuje se konzumovat je pouze tehdy, když potřebujete okamžitý náboj energie, a to před cvičením nebo během dlouhých období bdělosti.

Můžou energetické nápoje ovlivnit mé zdravotní problémy?
Lidé s srdečními problémy, vysokým krevním tlakem nebo cukrovkou by měli být opatrní při konzumaci energetických nápojů kvůli jejich stimulujícím účinkům a obsahu cukru.

Jsou náhrady za klasické energetické nápoje stejně účinné?
Ano, alternativy za klasické energetické nápoje, jako je náš doplněk stravy Energy Boost, mohou být stejně účinné a poskytnou vám dlouhodobou energii zdravým způsobem.

Jaký je obsah kofeinu v energetickém nápoji?
Obsah kofeinu v energetických nápojích se může lišit podle značky a typu. Obvykle obsahuje 80 mg až 300 mg na 250 ml plechovku, s možností vyšších dávek u silnějších variant. Doporučuje se pečlivě číst etikety a informace o kofeinu, zvláště pro citlivé osoby. Větší dávky mohou způsobit nepříjemné účinky, jako je nervozita nebo nespavost.

Zdroje:

[1]Caine JJ, Geracioti TD. Taurine, energy drinks, and neuroendocrine effects. Cleve Clin J Med. 2016 Dec;83(12):895-904. doi: 10.3949/ccjm.83a.15050. PMID: 27938518.

[2]Wierzejska R. Kofeina--powszechny składnik diety i jej wpływ na zdrowie [Caffeine--common ingredient in a diet and its influence on human health]. Rocz Panstw Zakl Hig. 2012;63(2):141-7. Polish. PMID: 22928360.

[3]Wolk BJ, Ganetsky M, Babu KM. Toxicity of energy drinks. Curr Opin Pediatr. 2012 Apr;24(2):243-51. doi: 10.1097/MOP.0b013e3283506827. PMID: 22426157.

[4]Bigard AX. Dangers des boissons énergisantes chez les jeunes [Risks of energy drinks in youths]. Arch Pediatr. 2010 Nov;17(11):1625-31. French. doi: 10.1016/j.arcped.2010.08.001. PMID: 20926266.

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Matouš Šimko, digitální markeťák
Odjakživa miluje pohyb a nebojí se zkoušet nové věci. Dříve se věnoval florbalu, fotbalu, později závodní gymnastice a Street Dance, ve kterém měl značný úspěch. Miluje přírodu, osvěžující procházky a celkově si potrpí na zdravý životní styl. Při tvorbě článků využívá jako svou přednost hlavně kreativitu, ale zároveň se opírá o odborné studie.