Suchá pokožka hlavy: Babské rady i vědou podložené tipy, jak zatočit se svěděním hlavy

Trápí vás suchá kůže na hlavě? Budíte se v noci se svěděním vlasové pokožky? Pojďme si říct o nejčastějších příčinách a projevech suché a svědivé pokožky hlavy a vysvětlit si rozdíl mezi lupy a suchou pokožkou ve vlasech. Prozradíme, co na tyto trable radí odborníci, a nabídneme i pár obyčejných babských rad na svědění hlavy.

sucha-pokozka-hlavy

Obsah

Proč mám suchou a svědivou pokožku hlavy? 

Vlasová pokožka jde ruku v ruce s typem pleti. Máte-li suchý typ kůže na obličeji a těle, s největší pravděpodobností budete mít i suchou pokožku hlavy. Svůj typ pleti poznáte jednoduše:

  • Normální pokožka disponuje vyrovnaným poměrem jak kožního mazu, tak hydratace.
  • Je-li produkce mazu vyšší, hovoříme o tzv. mastné pokožce. Pleť se více leskne a často se na ní tvoří pupínky a černé tečky.
  • Schází-li jí hydratace, mluvíme o pokožce suché, nebo dehydratované. Rozdíl mezi nimi spočívá v délce trvání absence hydratace. Suchá pokožka je dlouhodobý stav, kdežto dehydratovaná pokožka je krátkodobý jev.

banner_blog_ceramidy

Příčiny suché pokožky hlavy a svědění

Příčiny svědění hlavy mohou být různé. Nejčastěji však za tímto problémem stojí suchost pokožky, která může být zapříčiněna jak vnitřními, tak vnějšími vlivy. Pojďme si uvést některé z nich.

Vnitřní vlivy:

  • genetické predispozice,
  • věk (s přibývajícím věkem si kůže hůře udržuje vlhkost a pokožka tak bývá sušší),
  • hormonální změny,
  • stres, který negativně působí nejen na pokožku hlavy, ale také na pleť.

Vnější vlivy:

  • roční období (v zimě je kůže vystavena náhlým teplotním změnám a nechráněná pokožka hlavy se tak stává podrážděnou),
  • špatná životospráva a kouření,
  • špatná vlasová péče (při nevhodně zvolených kosmetických produktech, které na vlasovou pokožku nanášíme, si můžeme způsobit kontaktní dermatitidu, která je reakcí na tyto produkty, což je důvod, proč bychom měli dbát na jejich dostatečné vymytí).

zena-s-lipozomalnimi-ceramidy

Projevy suché pokožky hlavy

Suchá kůže na hlavě mívá různé projevy. Běžné je svědění pokožky hlavy, pocit pnutí nebo stahování a může se objevit i začervenání nebo šupinky. V důsledku snahy ulevit si škrábáním si nicméně uškodíme, jelikož tím podporujeme tvorbu suchých lupů. Povrchová epidermis, tedy pokožka, je ve vlasové oblasti nejtenčí a taková suchá kůže je na mechanické zásahy náchylnější. Se špatným stavem pokožky souvisí rovněž špatný stav vlasů – často bývají matné a v případě škrábání se oslabují kořínky vlasů, které pak snáze vypadnou [1]. Pokud vás tedy trápí svědění pokožky hlavy a vypadávání vlasů, snažte se na hlavu příliš nesahat.

Suchá pokožka hlavy vs. lupy

Suchá pokožka může být na první pohled zaměnitelná s lupy, nicméně jejich původce je jiný a lze je rozlišit i podle vzhledu. Lupy jsou větší, mastné, vlasová pokožka bývá zarudlá a jsou zapříčiněny nadbytkem kožního mazu, který způsobuje přemnožená kvasinka rodu Malassezia. Naproti tomu šupinky suché pokožky jsou drobné, suché a bílé a vznikají kvůli nedostatku hydratace. Suchá kůže se rovněž vyskytuje i na jiných částech těla. [2]

Co na svědění hlavy? Pomůže správná péče!

Mytí hlavy

Pro zmírnění projevů suché pokožky hlavy je dobré vyhnout se každodennímu mytí, a to především šamponem určeným k hloubkovému čištění, jehož použití je vhodné zhruba jednou za čtvrt roku. V případě nutnosti častého mytí bychom měli sáhnout po jemném šamponu, který je určen ke každodennímu použití. Dále je vhodné zaměřit se na jednotlivé látky obsažené ve vlasové kosmetice, které mohou pokožku hlavy podráždit či více vysušit. Patří mezi ně například vysušující alkohol či sulfáty obsažené právě v čisticích a hloubkově čisticích šamponech. Rovněž je dobré vyhnout se horké vodě, která pokožku vysušuje. [3]

myti-vlasu

Pitný režim

Existuje rčení, které říká, že „jsme to, co jíme“. Stejný princip platí i u pití. Nedopřáváme-li svému tělu dostatek (nealkoholických) tekutin, nemůžeme očekávat, že naše pokožka bude řádně hydratovaná. Naopak, bude mdlá, svědit a pnout. Proto je důležité dbát na dostatečný příjem čisté vody.

Výživa

Abychom v boji proti suché pokožce hlavy uspěli, nezapomeňme na vnitřní výživu. Zde bude nápomocna nutrikosmetika – speciální doplněk stravy na podporu kvality pleti, vlasů a nehtů. Její použití je rychlé, jednoduché a účinky jsou komplexní na celou pokožku – to je v případě suché pokožky ve vlasech velká výhoda oproti lokální aplikaci sér, která je kvůli kštici složitá. Suché pokožce chybí vedle hydratace také lipidy (přirozené tuky), mezi které se řadí i ceramidy. Ty pomáhají udržet správnou vlhkost v pokožce a chrání ji.

Pokrývka hlavy

V zimních měsících vlasovou pokožku vysušuje vítr a mráz, v létě silné sluneční paprsky. Proto bychom v obou případech měli myslet na vhodnou pokrývku, pozornost by se měla věnovat i materiálu – ideální je bavlna, která je prodyšná.

Babské rady na svědění hlavy: 5 tipů, které se dědí z generace na generaci

Úlevu od svědění poskytnou i jednoduché masky vyrobené z běžných potravin. Po pár minutách působení na hlavě je však nesmíme zapomenout důkladně vymýt.

  • Aloe vera je to pravé pro suchou kůži ve vlasech, která je mnohdy podrážděná. Maska z aloe pomůže ulevit od projevů podrážděné pokožky.
  • Grapefruit je bohatý na antioxidanty a jeho šťávu využijeme ve chvíli, kdy se vedle svědění hlavy potýkáme i s lupy, jelikož grep pomáhá snížit množství kvasinek, které je způsobují.
  • Jablečný ocet pomáhá k navrácení běžného pH pokožky, uleví od svědivé a suché kůže, a navíc dodá vlasům lesk.
  • Jogurt bývá první volba při spálené kůži. A vlasovou pokožku si na silném slunci spálíme raz dva. Kyselina mléčná, kterou obsahuje, zklidňuje zarudlou kůži a zmírňuje projevy bolesti. 
  • Med je vhodný pro extrémně suchou pokožku hlavy hned z několika důvodů. Vedle silné hydratace také zklidňuje, vyživuje a má i hojivé účinky.

Doporučené produkty pro podporu zdraví a krásy pleti

Zdroje:

[1] Trüeb RM, Henry JP, Davis MG, Schwartz JR. Scalp Condition Impacts Hair Growth and Retention via Oxidative Stress. Int J Trichology. 2018 Nov-Dec;10(6):262-270. doi: 10.4103/ijt.ijt_57_18. PMID: 30783333; PMCID: PMC6369642. 

[2] Watson, S. (2023). Is It Dandruff or Dry Scalp? Symptoms, Treatment, and More. Healthline.

[3] Obstová, I.; Iličová S. (2010). Každodenní péče o suchou a citlivou pokožku. Med. pro praxi, 7(Suppl. A), 68-75

[OBRÁZKY] https://pixabay.com/cs/

Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.