Srdeční arytmie: Vše, co potřebujete vědět

Co to je arytmie? Tato otázka rezonuje nejen v mysli těch, kteří se setkali s nepravidelnostmi ve svém srdečním rytmu, ale zajímá i každého, kdo chce lépe porozumět zdraví svého srdce. Arytmie, neboli porucha srdečního rytmu, může mít mnoho podob, od mírně nepříjemných až po život ohrožující stavy. Klíčem k zachování zdravého srdce a prevenci arytmie je kombinace zdravého životního stylu, včasné diagnostiky a efektivní léčby. Tento článek vám poskytne přehled o tom, co pomáhá na srdeční arytmii, a nabídne praktické rady, jak pečovat o vaše srdce, abyste si mohli užívat plnohodnotný život.

dychaci-cviceni

Obsah

Co je srdeční arytmie?

Srdeční arytmie je porucha srdečního rytmu, kdy srdce buší příliš rychle, příliš pomalu nebo nepravidelně. Normální srdeční rytmus je zajištěn elektrickými signály, které umožňují koordinovanou činnost srdečních komor a síní. Arytmie vzniká, když tento elektrický systém nefunguje správně, což může být způsobeno řadou faktorů, včetně srdečních onemocnění, změn v srdci v důsledku stárnutí, poškození srdce z předchozích infarktů, vysoký krevní tlak nebo genetických predispozic.

Existují různé typy arytmie srdce, od poměrně neškodných až po život ohrožující stavy. Některé formy, jako je příliš pomalý tep (bradykardie) nebo příliš rychlý tep (tachykardie), mohou vyžadovat léčbu, pokud vedou k problémům s krevním oběhem nebo pokud jsou příznakem jiného zdravotního stavu. Diagnostika a léčba arytmie může zahrnovat monitorování srdečního rytmu, léky nebo v některých případech chirurgické zákroky, jako je implantace kardiostimulátoru nebo defibrilátoru, které pomáhají udržovat správný srdeční rytmus. 

Zajímavost: Výskyt arytmie se pohybuje mezi 1,5 a 5 procenty populace.

Typy arytmie

Poruchy srdečního rytmu se vyznačují nepravidelností v srdečním rytmu. Existuje mnoho typů arytmie, které mohou ovlivňovat jak kvalitu života, tak i celkové zdraví jedince. Každý typ arytmie může mít různé příčiny, příznaky a možnosti léčby. 

vysivane-srdce

Tyto poruchy srdečního rytmu se dělí do několika hlavních kategorií:

Bradykardie

Bradykardie je typ arytmie, kde srdce bije pomaleji než je normální. Pokud srdeční frekvence klesne pod 60 úderů za minutu, může to znamenat, že srdce není schopno pumpovat dostatečné množství krve do těla. To může vést k příznakům jako je únava, závratě nebo mdloby.

Tachykardie

Tachykardie označuje stav, kdy je srdeční frekvence příliš vysoká, obvykle nad 100 úderů za minutu v klidu. Tachykardie může být dělena na:

  • Supraventrikulární tachykardie (SVT), která pochází z komor nad srdcovými komorami.
  • Ventrikulární tachykardie, která vychází ze srdcových komor a může být život ohrožující.

bolest-na-hrudi

Fibrilace

Fibrilace je typ arytmie charakterizovaný velmi rychlým a nekoordinovaným srdečním rytmem. Může se jednat o:

  • Atriální fibrilace (AFib), kde síně (horní komory srdce) bijí chaoticky a nepravidelně. To je jedna z nejběžnějších forem arytmie a zvyšuje riziko mrtvice.
  • Ventrikulární fibrilace, extrémně závažný stav, při kterém srdcové komory kmitají místo normálního pumpování. To může vést k okamžité srdeční zástavě a vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Prematurální kontrakce

Prematurální kontrakce jsou předčasné srdeční údery, které mohou působit jako přeskočení srdečního rytmu. Tyto mohou pocházet jak ze síní, tak z komor a jsou obvykle neškodné.

Syndrom nemocného sinu

Syndrom nemocného sinu zahrnuje řadu poruch, které ovlivňují schopnost srdečního sinuového uzlu vytvářet srdeční rytmus. To může vést k směsici pomalých a rychlých srdečních rytmů.

Doporučené produkty

Příčiny srdeční arytmie

Nepravidelný srdeční rytmus může mít mnoho příčin. Tyto příčiny sahají od změn v srdci přes životní styl až po vnější vlivy, které narušují normální elektrickou aktivitu srdce. 

  1. Srdeční onemocnění: Nemoci, jako jsou koronární arteriální onemocnění, srdeční selhání, myokarditida (zánět srdečního svalu) nebo vrozené srdeční vady.
  2. Vysoký krevní tlak: Dlouhodobý vysoký krevní tlak může vést k zesílení a ztuhnutí srdečních stěn, což může způsobit arytmii.
  3. Poruchy štítné žlázy: Hyperthyreóza (přílišná aktivita štítné žlázy) nebo hypothyreóza (nedostatečná aktivita štítné žlázy) může způsobit nepravidelný tep srdce.
  4. Alkohol: Alkohol, konkrétně pivo, může souviset s arytmií srdce. Přílišná konzumace alkoholu, známá jako „holiday heart syndrome“, může způsobit nepravidelný srdeční rytmus.
  5. Stres a úzkost: Arytmie ze stresu je poměrně běžná, protože stres může vést k uvolňování hormonů, které zvyšují srdeční frekvenci a mohou vyvolat arytmii. Je důležité poznamenat, že i když stres a konzumace alkoholu samy o sobě nemusí přímo způsobit arytmii, mohou značně přispět k jejímu vzniku nebo zhoršení. 
  6. Kouření: Nikotin a další toxiny v cigaretovém kouři mohou poškodit srdce a vést k arytmii.
  7. Kofein: Nadměrný příjem kofeinu a jiných stimulantů (například v některých léčivech nebo energetických nápojích) může vyvolat nebo zhoršit arytmii.
  8. Elektrolytové nerovnováhy: Nerovnováha minerálů v těle, jako jsou draslík, sodík, vápník a hořčík, může ovlivnit elektrické signály srdce a vést k arytmii.
  9. Léky: Některé léky, včetně těch na předpis i volně prodejných, mohou způsobit nebo zhoršit arytmii jako vedlejší účinek.

bolest-srdce

TIP: Se snížením stresu a zlepšením celkové pohody vám můžou pomoct techniky psychohygieny, kterým jsme se věnovali v článku: Psychohygiena: Objevte metody, které vám pomohou zůstat v pohodě

Příznaky arytmie

Rozpoznání arytmie může být někdy výzvou, jelikož se její příznaky mohou lišit od osoby k osobě a někdy mohou být i zcela nezpozorovány. Příznaky srdeční arytmie se mohou objevit jako nepravidelný srdeční rytmus, který někteří lidé popisují jako bušení srdce, pocit rychlého srdce, nebo naopak jako ztrátu srdečních úderů

Kromě subjektivního pocitu nepravidelného srdečního rytmu mohou lidé s arytmii srdce zaznamenat i jiné příznaky, které by neměli ignorovat. Například pocit slabosti náhlé závratě, mdloby nebo únava (zejména pokud jsou spojeny s bolestí na hrudi) mohou signalizovat nedostatečný průtok krve způsobený arytmií a vyžadují okamžitou lékařskou pozornost. 

unava

Diagnostika arytmie

Je důležité si uvědomit, že i když některé arytmie mohou být neškodné nebo jen mírně omezující, některé formy mohou být vážné a dokonce život ohrožující, což zdůrazňuje potřebu lékařského vyšetření a diagnostiky při prvních známkách problémů. Lékař může doporučit monitorování srdečního rytmu, elektrokardiogram (EKG) nebo jiné diagnostické testy k určení přesného typu arytmie a její příčiny.

Během EKG vyšetření jsou na hrudi pacienta, končetinách a někdy i na zádech připevněny elektrody. Toto vyšetření je rychlé, bezbolestné a poskytuje cenné údaje o funkci srdce. EKG může odhalit nepravidelnosti v srdečním rytmu, včetně bradykardie, tachykardie nebo fibrilace síní. Pro pacienty, u kterých se symptomy arytmie neobjevují neustále, může lékař doporučit ambulantní monitorování srdečního rytmu, známé také jako Holterovo monitorování. Toto zařízení se nosí po určitou dobu, obvykle 24 až 48 hodin, a zaznamenává srdeční aktivitu pacienta během běžných denních aktivit. V některých případech může být potřeba další testování, jako je echokardiogram (ultrazvuk srdce), který poskytuje obrazové záznamy srdce a může odhalit strukturální změny nebo problémy s čerpací funkcí srdce. Zátěžový test může být také užitečný pro posouzení, jak srdce reaguje na fyzickou námahu.

Včasná diagnóza a léčba jsou důležité pro předcházení potenciálně vážným komplikacím, jako jsou mrtvice, srdeční selhání nebo jiné kardiovaskulární problémy. Rozpoznání a řízení příznaků arytmie tak hraje zásadní roli ve zdravotní péči a může výrazně zlepšit prognózu a kvalitu života pacientů.

EKG-zatezovy-test

Léčba srdeční arytmie

Není jen jeden způsob, jak se zbavit srdeční arytmie, protože léčba se liší podle typu arytmie, její závažnosti a příčiny. Hlavním cílem léčby je obnovení normálního srdečního rytmu, prevence budoucích epizod arytmie a minimalizace rizika komplikací, jako jsou mrtvice a srdcové selhání.

Jednou z prvních strategií může být změna životního stylu, včetně úpravy stravy, zvýšení fyzické aktivity, snížení stresu a vzdání se kouření nebo konzumace alkoholu. Tyto změny mohou být doporučeny všem pacientům jako základní krok ke zlepšení zdraví srdce. V závislosti na specifické situaci může léčba zahrnovat také farmakologické přístupy, jako je podávání předepsaných antiarytmických léků, které pomáhají regulovat srdeční rytmus nebo antikoagulační léky k prevenci tvorby krevních sraženin.

Pokud farmakologická léčba není účinná nebo není vhodná, mohou být zváženy invazivnější léčebné postupy. Mezi ty patří katetrizační ablace, procedura, při které se malé oblasti srdce, které způsobují arytmii, odstraní nebo zničí pomocí rádiových vln, mrazu nebo laseru, čímž se obnoví normální srdeční rytmus. Další možností je implantace kardiostimulátoru nebo implantabilního kardioverter-defibrilátoru (ICD), které monitorují srdeční rytmus a mohou automaticky upravit nepravidelný srdeční rytmus na normální. Tyto zařízení jsou zvláště užitečné pro pacienty s vysokým rizikem závažných arytmii, které by mohly vést k náhlé srdeční smrti. 

Prevence arytmie

Pečovat o své srdce znamená investovat do vaší budoucnosti. Zdravý životní styl je ten základ, co pomáhá na srdeční arytmii. Přijetím zdravých principů do vašeho životního stylu nejenže snížíte riziko srdeční arytmie, ale také se můžete těšit na celkově zdravější a šťastnější život. 

joga-na-srdce

Ať už se tedy snažíte omezit riziko arytmie nebo si prostě přejete žít plnohodnotnější život, tady je několik klíčových strategií, které vám pomohou udržet váš srdeční rytmus v tom správném tempu.

  • Zdravý životní styl: Pravidelná fyzická aktivita a vyvážená strava jsou základní stavební kameny pro zdraví vašeho srdce. Začleněním alespoň 30 minut mírné až intenzivní aktivity do vašeho denního režimu posílíte srdce a zlepšíte krevní oběh. Kombinujte to s dietou bohatou na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a omega-3 mastné kyseliny (pomyslete na lososa a vlašské ořechy) a vytvoříte dokonalý recept na zdravé srdce.
  • Stres pod kontrolou: V dnešním uspěchaném světě je snížení stresu snazší říct než udělat. Nicméně techniky psychohygieny, jako je jóga, meditace nebo pravidelné trávení času v přírodě, mohou významně přispět k udržení vašeho srdečního rytmu v klidu.
  • Pravidelné lékařské kontroly: Neocenitelnou součástí prevence je pravidelné sledování vašeho zdraví prostřednictvím lékařských kontrol. Tyto návštěvy umožňují včasné odhalení a řešení potenciálních problémů, ještě předtím, než by mohly vyústit v arytmii.
  • Doplňky stravy: Zatímco žádný doplněk není všelék, některé mohou podpořit zdraví srdce a cév. Ke zdraví kardiovaskulárního systému přispívají vitamíny B6, B9, B12 a E, z minerálů je potřeba hlídat příjem hořčíku a draslíku. Často se využívají také bylinné produkty s obsahem ginkgo biloby, kopřivy nebo koňského kaštanu.

TIP: na našem e-shopy naleznete kategorii Doplňky stravy na srdce a cévy, kde najdete jen to nejlepší pro vaše srdce.

Doporučené produkty

Vyzbrojeni informacemi o tom, co to je arytmie a co pomáhá na srdeční arytmii, můžeme přistupovat k péči o naše srdce s větším pochopením a odhodláním. Přijetím zdravého životního stylu a dodržováním pravidelných lékařských kontrol posilujeme nejen zdraví našeho srdce, ale i celkovou kvalitu našeho života. Vzpomeňte si, že vaše srdce je neúnavným pracovníkem, který si zaslouží vaši péči a pozornost každý den. Pečujte o něj s respektem a ono vám to oplatí silou a vytrvalostí, které vám umožní užívat si každý moment vašeho života na plno.

Zdroje

[1] Desai DS, Hajouli S. Arrhythmias. [Updated 2023 Jun 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558923/

[2] Soos MP, McComb D. Sinus Arrhythmia. [Updated 2022 Nov 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537011/ 

[3] Akella K, Kanuri SH, Murtaza G, G Della Rocca D, Kodwani N, K Turagam M, Shenthar J, Padmanabhan D, Basu Ray I, Natale A, Gopinathannair R, Lakkireddy D. Impact of Yoga on Cardiac Autonomic Function and Arrhythmias. J Atr Fibrillation. 2020 Jun 30;13(1):2408. doi: 10.4022/jafib.2408. PMID: 33024508; PMCID: PMC7533135. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7533135/ 

[4] Garvey JL. ECG techniques and technologies. Emerg Med Clin North Am. 2006 Feb;24(1):209-25, viii. doi: 10.1016/j.emc.2005.08.013. PMID: 16308121. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16308121/ 

[5] Medically reviewed by Dr. Payal Kohli, M.D., FACC — By Erika Klein — Updated on March 28, 2022. Everything You Want to Know About Arrhythmiahttps://www.healthline.com/health/arrhythmia 

 
Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Michaela Gottwaldová, digitální markeťačka a ilustrátorka
Od útlého věku se věnuje aktivně sportu –⁠ od tance se dostala až ke hraní volejbalu za lokální ženský tým. Velkou část svého volného času tráví v přírodě, sportem, cestováním a starostí o zdravý životní styl. V rámci práce využívá svou hlavní přednost, kterou je kreativita, a to jak v oblasti ilustrátorství, tak v marketingu.