Právě probíhá letní akce se slevou až 15% na vybrané produkty. Platí pouze do 28.7.

Jak vybrat ten správný multivitamín pro děti?

Ať už vaše dítě trápí slabá imunita, nebo mu chcete dodat extra dávku vitamínů a minerálů, protože aktivně sportuje, multivitamín může být správnou volbou. Kdy se vyplatí po něm sáhnout a v jakých případech stačí jen vyvážená strava? A jak vůbec ten správný multivitamín vybrat? Na všechny tyto otázky vám odpovíme na následujících řádcích.

vyziva-deti

 

Obsah

Co vlastně děti potřebují pro správný růst a vývoj?

Vyvážený jídelníček je pro správný růst a vývoj dítěte naprosto nezbytný. Měl by obsahovat nejen správný poměr makronutrientů, tedy bílkovin, sacharidů a tuků, ale také vitamíny a minerály. V období růstu jsou nejdůležitější především následující:

  • Vitamíny skupiny B – je jich celkem 8 a každý z nich má trochu jiné účinky. Obecně by se dalo říct, že jsou důležité hlavně pro správnou funkci nervového systému, pro dostatek energie a celkovou vitalitu organismu. Lze je získat z různých potravin, jako jsou celozrnné obiloviny, maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, luštěniny, ořechy a zelenina.
  • Vitamín C – napomáhá ke správnému fungování imunitního systému a zdravému růstu tkání. Podporuje také vstřebávání železa z rostlinných zdrojů. Na vitamín C jsou bohaté například citrusové plody, jahody, kiwi, paprika a brokolice.
  • Vitamín D – přispívá ke zdravému vývoji kostí a zubů u dětí. Dá se získat převážně ze slunečního záření, ale je obsažen i v některých potravinách, jako je losos, tuňák, vejce a mléčné výrobky.
  • Vitamín E – antioxidant, který chrání buňky před poškozením. Pomáhá udržet zdravou pokožku a podporuje funkce imunitního systému. Dobrými zdroji vitamínu E jsou mandle, slunečnicová semínka, špenát a avokádo.
  • Vápník – napomáhá zdravému růstu a vývoji kostí a zubů u dětí. Je obsažen v mléčných výrobcích, zelené listové zelenině a ořeších.
  • Železo – je důležité pro tvorbu červených krvinek a prevenci anémie u dětí. Může být získáno z červeného masa, luštěnin, špenátu a ořechů.

zdrave-jidlo (2)

Je však nutné vzít v úvahu, že potřeba vitamínů a minerálů se mění v závislosti na věku.

Novorozenci a kojenci

Novorozenci a kojenci získávají téměř všechny potřebné živiny z mateřského mléka. Ve formě doplňku stravy se podává pouze vitamín K a vitamín D.

První dávku vitamínu K děťátko dostává už v porodnici, kde se většinou aplikuje injekčně do svalu. Existuje také možnost podání ve formě kapiček do úst, ale to s sebou nese riziko, že dítě vitamín nespolkne nebo vyzvrací. Nedostatek vitamínu K u miminka může způsobit špatnou srážlivost krve a z toho plynoucí rozvoj krvácivé nemoci.

Pokud jde o vitamín D, hodně záleží na tom, zda je miminko kojeno, nebo krmeno umělou výživou. Když dostává mateřské mléko, doporučuje se denně podávat navíc asi 8,5 až 10 mcg vitamínu D. Při krmení kojeneckou výživou extra dávka vitamínu není potřeba, protože v produktech dostupných na českém trhu už je obsažena.

Batolata

Batolata by všechny potřebné vitamíny a minerály měla získávat z vyvážené stravy. Jídelníček má být bohatý na ovoce a zeleninu, kuřecí maso, ryby a mléčné výrobky. Nesmí chybět ani obiloviny a luštěniny. Existují však i případy, kdy je vhodné sáhnout po doplňcích stravy. Pokud má vaše dítě na určité potraviny alergie, nebo musí dodržovat striktní dietu, může být problém sestavit jídelníček, který doplní všechny potřebné vitamíny a minerály. Výživové doplňky mohou být záchranou také v případech, kdy vaše dítě některá jídla odmítá.

Starší děti

U dětí v předškolním a školním věku konzultujte s lékařem zařazení vitamínů C a D. Ve škole totiž děti snadno onemocní, a tak není od věci podpořit jejich obranyschopnost výživovým doplňkem, zvlášť pokud se vám nedaří zařadit dostatek potravin bohatých na tyto vitamíny do stravy. Zapomínat byste neměli ani na doplňování vitamínu B6, který přispívá ke správnému fungování paměti a pomáhá proti únavě. Získat se dá například z cizrny, tučných ryb nebo z cereálií.

Zvýšené množství živin je potřeba i během puberty, kdy dochází v těle k výrazným změnám. Zvláště důležitý je vápník, vitamín D, železo, vitamín B12 a zinek.

dite-skolak

Kdy sáhnout po multivitamínu pro děti?

Správná strava by měla poskytovat dětem většinu potřebných živin. Existují však i situace, kdy může být vhodné doplnit běžný jídelníček o multivitamin pro děti. Dochází k nim především, když se dítě nestravuje tak rozmanitě, jak by mělo. To se může stát hned z několika důvodů.

Nedostatečný příjem určitých potravin často souvisí s alergiemi, intolerancemi nebo se specifickým výběrem stravy (vegetariánství a veganství). Problémem však může být také nevyvážený jídelníček s vysokým podílem průmyslově zpracovaných potravin, nebo stravování s vysokým obsahem cukru a nezdravých tuků. V životě každého dítěte také nastanou chvíle, kdy jeho tělo vyžaduje vyšší příjem živin. Může to být například po nemoci nebo při zvýšené fyzické aktivitě. Speciální skupinou pak jsou děti s chronickými střevními onemocněními a s narušenou absorpcí živin.

Pokud máte pocit, že tělo vašeho dítěte by potřebovalo extra dávku vitamínů a minerálů, poraďte se s pediatrem nebo odborníkem na výživu. Ti posoudí nutriční potřeby dítěte a to, zda je zařazení multivitamínu pro vaše dítě vhodné. Poskytnou vám také individuální doporučení ohledně typu doplňku stravy a dávkování.

junk-food

Výběr nejlepšího multivitamínu pro děti

Při výběru multivitamínu pro děti je důležité brát v úvahu několik faktorů:

Obsažené živiny a dávkování

Při výběru multivitamínu pro děti byste se měli zaměřit primárně na to, jaké živiny jsou v produktu obsaženy a zda odpovídají potřebám a věku dítěte. Většinou nemůžete šlápnout vedle s vitamínem C, D a s vitamíny skupiny B. V dospívání by dětem neměl chybět ani hořčík, železo a zinek. Mějte však na paměti, že je důležité dodržovat doporučené dávkování.

Vstřebatelnost vitamínů

Vstřebatelnost vitamínů a minerálů je důležitá proto, aby fungovaly tak, jak mají. Produkty se špatnou vstřebatelností organismem pouze projdou, znehodnotí se v trávicím traktu a tělu moc velkou službu neprokážou. Volte proto multivitamín pro děti s dobrou využitelností. V tomto směru jsou ideální doplňky, které využívají lipozomální technologie – malé částečky tuku obalí účinné látky v doplňku stravy a zajistí jejich bezpečnou cestu tělem až na místo určení.

Certifikace a kvalita produktu

Při výběru multivitamínu pro děti kontrolujte také certifikace a kvalitu produktu. Hledejte multivitamíny od důvěryhodných a renomovaných výrobců, kteří dodržují přísné normy kvality. Certifikace, jako je například certifikace dobrých výrobních postupů (Good Manufacturing Practices – GMP), naznačí, že produkt je vyroben s vysokými standardy a splňuje požadavky kvality.

Forma multivitamínu

Formu multivitamínu vybírejte podle toho, co vašemu dítěti nejvíce vyhovuje. Pokud má problém s polykáním tabletek, zkuste tekutý vitamín nebo gumové bonbónky. Na trhu najdete spoustu možností, od žvýkacích tablet přes kapky až po prášky, které lze snadno rozpustit ve vodě nebo potravinách.

pomerancovy-dzus

Proč zvolit multivitamín Pure rituals?

I při výrobě vitamínů pro děti se snažíme držet našich zásad. Chceme vám nabídnout maximálně účinné doplňky stravy s perfektní vstřebatelností, které obsahují minimum aditiv a přídatných látek.

Proto jsme se při jejich navrhování snažili vyhnout zbytečným dochucovadlům, stejně jako u našich ostatních produktů. Multivitamín tak má svou typickou příchuť, která sice nemůže soupeřit s konkurenčními produkty chutnajícími jako bonbony, ale zato nabízí mix všech důležitých látek v moderním lipozomálním provedení. To zaručí, že vitamíny a minerály projdou organismem neporušené a bezpečně dorazí na místo určení. Lipozomální produkty tak mají ve srovnání s ostatními vitamínovými doplňky mnohonásobně vyšší vstřebatelnost a využitelnost v organismu.

Multivitamín v tekuté formě se navíc snadno užívá a pro lepší chuť ho můžete přimíchat do oblíbeného nápoje dítěte. O kvalitě našich produktů svědčí také certifikace GMP, ISO:2200 a ISO:9001.

Když už víte, co vaše děti potřebují pro správný růst a vývoj, a máte přehled o tom, podle čeho vybrat vhodný doplněk stravy, prohlédněte si naši nabídku. Mimo multivitamínu vyrobeného na míru pro děti v sortimentu najdete také produkty, které mohou užívat jak děti, tak i dospělí.

detsky-multivitamin (1) acerola vitamin-c-zinek

 

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

 

Barbora Zemková, digitální markeťačka a vizážistka
Propojuje znalosti různých oborů při práci na projektech z oblasti zdraví a krásy. Věří, že životní styl přímo ovlivňuje to, jak vypadáme, a proto se zaměřuje nejen na líčení a kosmetiku, ale také na stravu, pohyb či spánek. Při tvorbě obsahu se opírá jak o odborné studie, tak i o vlastní zkušenosti z testování produktů. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals.