Velký průvodce: Jak vybrat nejlepší kloubní výživu?

Kloubní výživa je často vnímána jako doplněk stravy vhodný především pro seniory. Nic však nemůže být dál od pravdy. Potíže s pohybem a bolesti kloubů je totiž nejlepší řešit ještě předtím, než vůbec nastanou. O to, jak vybrat kloubní výživu a kvalitní kolagen na klouby, by se proto měli zajímat všichni ti, kteří sportují či pracují ve fyzicky náročném zaměstnání, vegetariáni, vegani a každý, kdo má problémy s klouby v rodinné anamnéze. Jak tedy vybrat tu nejlepší kloubní výživu?

kloubni_vyziva (1)

Obsah článku:

  1. Základní předpoklady pro správnou funkci kloubní výživy
  2. Vyberte si s námi tu nejlepší kloubní výživu
  3. Kdo by měl péči o klouby věnovat zvýšenou pozornost?

Ani kvalitní kloubní výživa nestačí, když necháte problémy zajít moc daleko…

Klouby v průběhu lidského života dostávají pěkně zabrat. Většinou však nejde jen o opotřebení chrupavky nebo natržení vazů, trpět mohou i další kloubní struktury, jako je subchondrální kost (kostní vrstva přímo pod chrupavkou), synoviální tekutina nebo okolní svaly. Proto je nejlepší výživa pro klouby ta, která k nim přistupuje komplexně – často může jít dokonce o různé kombinace jednotlivých přípravků a účinných látek.

Komplexní přístup sám o sobě ale často nemusí být dostačující. I když se zaměříte na všechny části kloubu jako na celek, výsledek ovlivní také to, zda jste s užíváním kloubní výživy začali včas. Pokud jste problémy nechali zajít příliš daleko a trápí vás velké bolesti, s největší pravděpodobností vaší spásou budou odborníci (jako například ortoped nebo fyzioterapeut), léky a případná operace. V takových případech je kvalitní kloubní výživa pouze doplňkem k léčbě.

fyzioterapie

Vyberte si s námi tu nejlepší kloubní výživu

Odpověď na otázku, jakou kloubní výživu vybrat, vlastně není vůbec složitá. I když je na trhu nespočet přípravků, stačí si zkontrolovat obsah účinných látek. Zajímat by vás mělo nejen složení, ale také obsažená dávka a vstřebatelnost.

V nejlepší výživě na klouby nesmí chybět:

✔ Glukosamin

Jednou z nejprozkoumanějších látek, která by v kvalitní kloubní výživě rozhodně neměla chybět, je Glukosamin. Ten se přirozeně vyskytuje v chrupavkách kloubů a je velmi důležitý pro bezbolestný pohyb. Napomáhá totiž absorbovat nárazy a klouby lubrikuje, čímž minimalizuje tření. Mimo to má i protizánětlivé účinky a působí dokonce také na trávení a zdraví trávicí soustavy.

Glukosamin se také často využívá jako doplněk při léčbě osteoartritidy a revmatoidní artritidy. Může totiž ulevit od bolestí a v případě dlouhodobého užívání také zpomalit proces degenerace kloubního systému.

Věkem glukosamin z organismu ubývá, takže je vhodné jej pravidelně doplňovat. V potravinách se však vyskytuje v minimálním množství, v přírodě je totiž obsažen především v lasturách měkkýšů, zvířecích kostech a v některých houbách. Proto je ve většině případů nejlepší cestou sáhnout po dobrém doplňku stravy.

Nejčastěji se můžete setkat s produkty, ve kterých je účinnou složkou Glukosamin Sulfát, nebo Glukosamin Hydrochlorid.

  • Glukosamin sulfát obsahuje stabilizátory ve formě solí a má 74% čistotu.
  • Glukosamin HCl je koncentrovanější forma bez obsahu solí s 99% čistotu.

Proto se glukosamin HCl v dávce 1 500 mg rovná dávce 2 608 mg glukosamin sulfátu[1]. Glukosamin sulfát je používanější forma a většina výzkumů byla provedena právě s ním, protože byl historicky dostupnější. Glukosamin hydrochlorid je relativně nový, ale již existují studie, které ukázaly, že je stejně účinný. Stále se však najdou zdroje hlásající, že sulfát je lépe vstřebatelný, stejně tak jako ty, které tvrdí, že nezáleží na tom, zda má glukosamin sulfátový nebo hydrochloridový nosič, pokud jde o biologickou dostupnost.

kloubni_vyziva

Tip: Hledáte doplňky stravy s perfektní vstřebatelností? Vsaďte na lipozomální technologii, která chrání účinné látky před degradací v trávicím traktu. Zjistěte víc v našem článku Lipozomální vitamíny a minerály: vše, co o nich víme.

✔ Chondroitin

Stejně jako Glukosamin, i Chondroitin je přirozenou součástí chrupavek. Jeho hlavním úkolem je vázat vodu, a zajišťovat tak lubrikaci a elasticitu kloubních struktur. Navíc podporuje produkci kyseliny hyaluronové, která se nachází mimo jiné i v synoviální tekutině kloubů.

Jde tedy o látku, která má potenciál napomoci k tomu, aby chrupavka byla zdravá, elastická a odolná. Využívá se především k léčbě bolestí spojených s osteoartrózou kloubů. Studie naznačují, že užívání chondroitinu může přinést úlevu, přičemž nejlepších výsledků je dosahováno při dlouhodobém užívání – ideálně 3 měsíce a déle. Pro nejlepší možný efekt je doporučeno chondroitin kombinovat s dalšími doplňky a metodami (například se změnou jídelníčku).

Studie provedená na 162 pacientech s osteoartritidou ruky ukázala, že užívání 800 miligramů chondroitin sulfátu denně po dobu 3 až 6 měsíců vedlo k mírné úlevě od bolesti, snížené ranní ztuhlosti a k celkovému zlepšení funkčnosti ruky[4]. Existuje však více výzkumů, které naznačují, že chondroitin může za několik měsíců přispět ke zlepšení bolesti kloubů.

✔ Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová je známá především z produktů pro krásnou pleť, může však být užitečná i pro zdraví kloubů. Vyskytuje se v lidském těle přirozeně a nachází se především v kůži, pojivových tkáních a v očích. Pokud jde o zdravé klouby, má hned několik funkcí. Je jednou ze složek kloubního mazu, který klouby promazává a zároveň tlumí nárazy. Funguje protizánětlivě, urychluje hojení ran a mimo to je důležitá také pro výživu kloubní chrupavky.

bolest-zad

Bohužel, věkem se výskyt kyseliny hyaluronové v lidském těle postupně snižuje a v šedesáti letech většině lidí zbývá pouze 10 % z původního množství. Na jejím úbytku se však nepodílí jen věk. Roli hraje také fyzická zátěž, při které může docházet k degradaci kyseliny hyaluronové. 

✔ Kolagen

Stejně jako kyselina hyaluronová, i kolagen je spojován především s krásou vlasů a pokožky. Jde však také o jednu z hlavních součástí pojivových tkání (chrupavek, vaziva, kostí atd.), která je velmi důležitá pro správné fungování kloubů. Od 25. roku věku se postupně přestává tvořit a po čtyřicítce jeho produkce končí úplně. To se projeví prohlubováním vrásek na pleti, lámavostí vlasů a nehtů nebo právě bolestí kloubů.

Při výběru doplňku stravy s kolagenem sáhněte po takovém, který obsahuje extra porci vitamínu C. „Céčko“ se totiž přímo podílí na tvorbě kolagenu v lidském těle, takže vám může pomoci dosáhnout cíle ještě efektivněji. Pokud jde o formu kolagenu, zaměřte se na hydrolyzovaný kolagen neboli kolagenní peptidy. Vstřebává se totiž mnohem lépe než nativní kolagen, který v trávicím systému podléhá štěpení, a ztrácí tak svou účinnost.

gumoví-medvídci

Mimo výše zmíněné se mezi nejlepší chondroprotektiva řadí také MSM (Methylsulfonylmethane). Jde o látku obsaženou v téměř všech syrových potravinách, od čerstvého mléka přes zelenou listovou zeleninu až po obilí. Nachází se také v pivu a kávě. Průmyslové zpracování však množství této látky v jídle výrazně snižuje.

Dalšími pomocníky pro zdraví kloubů jsou například kurkumin, kontryhel, boswellia serrata (česky Kadidlovník pilovitý) nebo třeba tužebník jilmový.

kloubni-vyziva (1) hydrolyzovany-kolagen kurkumin

Nejlepší výživa na klouby je taková, která…

  • je určena pro lidi. Používání veterinárních přípravků, například kloubní výživy pro koně, která svého času byla oblíbená především ve fitness komunitě, totiž má svá rizika. Problematické může být hlavně dávkování. Nestačí totiž doporučenou dávku pro zvíře přepočítat podle váhy na člověka. Lidský trávicí trakt funguje trochu jinak než ten zvířecí a u doplňků stravy není až tak důležité množství účinné látky, ale spíše vstřebatelnost. Proto doporučujeme vždy vybírat kloubní výživu pro lidi.
  • je dobře vstřebatelná. Účinné látky v produktu musí mít dobrou biologickou dostupnost a zároveň by měly být odolné proti degradaci v trávicím traktu, aby byly efektivní. Kloubní výživa, která organismem jen projde, aniž by udělala nějakou službu, je zbytečná investice. Proto se vyplatí sáhnout po kloubní výživě v lipozomální formě. Lipozomy jsou malé částečky tuku, které chrání účinné látky před agresivním prostředím v žaludku a zlepšují jejich vstřebatelnost.

Kdo by měl péči o klouby věnovat zvýšenou pozornost?

Základem úspěchu je pečovat o zdraví pohybového aparátů průběžně, a to především, jestli patříte mezi některou z následujících skupin obyvatelstva:

Sportovci

Pokud pravidelně sportujete, své klouby vystavujete poměrně velké (a často dost jednostranné) zátěži. Čím je váš trénink intenzivnější, tím větší je riziko poranění kloubů. Máte-li navíc špatnou techniku, ať už z důvodu zvedání příliš vysokých vah ve fitness centru, nebo kvůli dysbalancím, které vedou k nesprávné dráze pohybu při sportu, a tím k přetěžování kloubů, zaděláváte si dlouhodobě na problém.

sport

 

Lidé s fyzicky náročnou prací

Podobnému typu zátěže jako při sportu mohou být klouby vystaveny také v práci, především ve fyzicky náročných zaměstnáních. Kvalitní kloubní výživu by neměli opomíjet dělníci na stavbách, skladníci, řemeslníci a další manuálně pracující lidé, například všichni ti, kteří musí zvedat těžká břemena. Důležité je mít na paměti, že potíže se často neobjeví hned, ale začnou se ozývat až po delší době, co zaměstnání vykonáváte.

Osoby s genetickou predispozicí

Na správnou péči o klouby by se měly zaměřit také osoby s genetickou predispozicí. Studie naznačují, že míra destrukce kloubu u revmatoidní artritidy může být ovlivněna genetickými faktory[2]. Jiné zdroje však upozorňují na to, že riziko vzniku onemocnění pro potomky jedinců s artritidou je přibližně 0,8 %, což není velký rozdíl v porovnání s populačním rizikem 0,5 %. Zdědit však můžete i předpoklady ke snížené tvorbě kolagenu či k osteoartróze – studie provedená na sourozencích ukázala, že mají zvýšené riziko osteoartrózy kolene ve srovnání s běžnou populací, což je s největší pravděpodobností způsobeno genetickými faktory[3].

vice-generaci-pohromade

Vegetariáni a vegani

Některé látky, které jsou pro správné fungování kloubů důležité, jsou obsaženy především v živočišných produktech. Typickým příkladem je třeba kolagen. I když komunikace velkých firem často vyznívá trochu jinak, ve skutečnosti neexistuje žádný přirozený veganský zdroj kolagenu. Přírodní kolagen je 100 % živočišného původu. Přestože je na trhu k dispozici nepřeberné množství veganských kolagenů, mnoho z nich obsahuje pouze látky, které mají podpořit tvorbu kolagenu v těle.

Další možností je také výroba kolagenu pomocí geneticky modifikovaných kvasinek a bakterií, v této oblasti však stále probíhají vědecké výzkumy – sehnat opravdu veganský kolagen tedy může být poměrně komplikovaná mise. Proto je důležité, aby vegetariáni a vegani svému tělu dopřáli dostatek vitamínů a minerálů potřebných k tvorbě vlastního kolagenu (především vitamín C a zinek) a kombinaci dalších látek pro výživu kloubů, které budou odpovídat možnostem jejich jídelníčku.

vitamin-c-zinek vitamin-c-d3-zinek-wid-maly

Senioři

Ve vyšším věku v kloubech chybí kolagen, který pomáhá k ochraně chrupavek. Ty jsou pak náchylnější k různým zraněním a často začínají bolet už při běžném pohybu. Dochází také k výskytu různých onemocnění, jako je artritida nebo osteoartróza. Stejně jako v ostatních případech, i zde je důležité problém podchytit včas a začít kloubní výživu užívat ještě předtím, než se nemoc dostane do pokročilé fáze. Zrádný je především fakt, že v počátku člověka nic nebolí, ani neomezuje. Ve vyšším věku je proto ve většině případů vhodné zařadit kloubní výživu automaticky, nehledě na fyzickou aktivitu, zaměstnání nebo hmotnost.

senior

Lidé s nadváhou či obezitou

Každé kilo navíc je pro klouby zátěží, a to i v mladém věku. Vyšší váha může urychlit vznik artrózy, případně zhoršit její průběh. Nadváha a obezita pak prokazatelně zvyšuje riziko vzniku artrózy – u žen až 4× a u mužů dokonce až 5×.

Světová zdravotnická organizace (WHO) definuje nadváhu a obezitu podle BMI (Body mass index), tedy poměrem mezi výškou a váhou. BMI = hmotnost [kg] / výška [m]2. Pokud je BMI člověka vyšší nebo rovno 25, můžeme říci, že má nadváhu, BMI vyšší nebo rovno 30 už značí obezitu.

 

Nyní už víte, na co se při výběru kloubní výživy zaměřit. Nepodceňte péči o své klouby a vyberte si ten správný produkt co nejdříve. Podívejte se třeba na naši lipozomální kloubní výživu, která obsahuje patentovanou formuli Acti-Joint® vytvořenou k ošetření hlavních kloubních struktur – chrupavky, subchondrální kosti, svalů a synoviální tekutiny.

 

ZDROJE:

[1] Owens S, Wagner P, Vangsness CT Jr. Recent advances in glucosamine and chondroitin supplementation. J Knee Surg. 2004 Oct;17(4):185-93. doi: 10.1055/s-0030-1248220. PMID: 15553585.

[2] Knevel R, Gröndal G, Huizinga TW, Visser AW, Jónsson H, Víkingsson A, Geirsson AJ, Steinsson K, van der Helm-van Mil AH. Genetic predisposition of the severity of joint destruction in rheumatoid arthritis: a population-based study. Ann Rheum Dis. 2012 May;71(5):707-9. doi: 10.1136/annrheumdis-2011-200627. Epub 2012 Jan 4. PMID: 22219137.

[3] Neame RL, Muir K, Doherty S, Doherty M. Genetic risk of knee osteoarthritis: a sibling study. Ann Rheum Dis. 2004 Sep;63(9):1022-7. doi: 10.1136/ard.2003.014498. PMID: 15308512; PMCID: PMC1755130.

[4] Gabay, C., Medinger-Sadowski, C., Gascon, D., Kolo, F. and Finckh, A. (2011), Symptomatic effects of chondroitin 4 and chondroitin 6 sulfate on hand osteoarthritis: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial at a single center. Arthritis & Rheumatism, 63: 3383-3391. https://doi.org/10.1002/art.30574

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

 

Barbora Zemková, digitální markeťačka a vizážistka
Propojuje znalosti různých oborů při práci na projektech z oblasti zdraví a krásy. Věří, že životní styl přímo ovlivňuje to, jak vypadáme, a proto se zaměřuje nejen na líčení a kosmetiku, ale také na stravu, pohyb či spánek. Při tvorbě obsahu se opírá jak o odborné studie, tak i o vlastní zkušenosti z testování produktů. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals.