Únava po jídle: Tohle jsou důvody, proč vaše tělo vyžaduje spánek po obědě

Znáte ten pocit, kdy po dobrém obědě najednou přijde neodbytná únava? Tato běžně zažívaná ospalost po jídle, známá také jako postprandiální somnolence, může přerušit váš produktivní den a nechat vás vyčerpané právě tehdy, když potřebujete být na vrcholu svých sil. Ačkoliv se může zdát, že se jedná o nevyhnutelnou součást dne, existují způsoby, jak tento jev minimalizovat a udržet si po jídle svěží a energický pocit. V následujícím článku se dozvíte, jak správně plánovat jídla, vybírat potraviny a nastavovat porce tak, aby útlum způsobený stravováním nebyl vaším nezvaným společníkem.

unava-po-jidle

Obsah

Těžká únava po jídle 

Únava po jídle, známá také jako „potravinové kóma“ nebo „postprandiální somnolence“, je běžným jevem, který mnoho lidí zažívá po konzumaci jídla. Tento stav se projevuje pocitem únavy, ospalosti a snížené mentální i fyzické energie. I když může být dočasný, může významně ovlivnit produktivitu a celkovou pohodu. Únava po jídle se neomezuje pouze na konkrétní čas dne: může se objevit po jakémkoli hlavním jídle, které aktivuje tělesné procesy zodpovědné za trávení a absorpci živin.

Ospalost po jídle bývá vyvolána procesem, kdy tělo reaguje na příjem potravy zvýšeným vylučováním určitých hormonů, jako je insulin, a změnami v oběhu krve, což ovlivňuje energetickou rovnováhu a funkci mozku. Tento fenomén je přirozenou odpovědí těla na trávicí proces a nezbytně nesignalizuje zdravotní problém. Pochopení faktorů, které k velké únavě po jídle přispívají, může pomoci v minimalizaci jejích dopadů na každodenní život.

unava-v-praci

Co způsobuje ospalost po jídle?

Slabost po jídle je jako těžký závoj, který nás nutí uvažovat o krátkém spánku jako o neodolatelné odměně. Tento fenomén, který může nastat bez ohledu na to, zda je na talíři lehký salát, nebo bohatý nedělní oběd, skrývá širokou škálu vlivů, z nichž některé mohou být banální, zatímco jiné signalizují hlubší zdravotní problémy. Zvláště pro osoby bojující s cukrovkou může být únava po jídle výstražným znamením, poukazujícím na potřebu upravit stravovací návyky nebo léčbu této chronické nemoci. Ve světle těchto skutečností se jedná o téma, které si žádá pozornost nejen kvůli našemu bezprostřednímu pohodlí, ale i kvůli celkovému zdraví a dobře fungujícímu tělu schopnému čelit výzvám každodenního života bez nutnosti podlehnout spánku po každém jídle.

Velká únava po jídle může být ovlivněna několika faktory, které společně přispívají k pocitu únavy. Zde jsou hlavní faktory vedoucí k únavě po jídle:

  • Typy konzumovaných potravin: Určité typy potravin, zejména ty s vysokým obsahem sacharidů a cukrů, mohou vést k rychlému vzestupu a následnému poklesu hladiny cukru v krvi, což vyvolává únavu. 
  • Velikost porce: Velké porce mohou zatížit trávicí systém. Vyžadují více energie na zpracování potravy, což vede k únavě. Větší množství krve je přesměrováno do trávicího systému, což snižuje množství kyslíku a živin dostupných pro ostatní části těla.
  • Hormonální odpovědi: Některé látky, zejména sacharidy, stimulují produkci různých hormonů, včetně insulinu a melatoninu. Melatonin je znám jako „spánkový hormon“ a jeho zvýšená produkce po jídle může přispět k pocitu ospalosti.
  • Individuální rozdíly: Genetické faktory, metabolismus a zdravotní stav jedince mohou ovlivnit, jak silně pocítí únavu po obědě. 
  • Čas dne: Přirozené rytmy těla také ovlivňují, jak se cítíme po jídle. Mnoho lidí přirozeně cítí únavu během odpoledních hodin, což může být zesíleno konzumací jídla. Pokud chcete poznat více denní rytmy vašeho těla, přečtěte si náš článek „Orgánové hodiny podle čínské medicíny: Pochopte, jak pracuje vaše tělo“.
  • Nedostatek spánku: Nedostatek spánku může zesílit pocit únavy po jídle, protože tělo již pracuje s nižšími energetickými rezervami.
  • Dehydratace: Nedostatek pitného režimu může způsobit únavu, protože tělo potřebuje dostatek tekutin pro optimální funkci, včetně trávení.

Lipozomální doplněk stravy Energy Boost

Pokud potřebujete rychle „dobít baterky“, přírodní energetický nápoj Pure rituals by měl být vaší volbou číslo jedna! Proč? Nabízí rychlý, ale jemný nástup účinku bez nepříjemných pocitů přílišného nabuzení a dlouhotrvající efekt.

banner_blog_widget_energy_boost_1_CZ

Stimulaci zajišťují přírodní výtažky z kávy a zeleného čaje, pro ještě lepší výsledky je složení doplněno o extrakt ze ženšenu, který pozitivně působí na fyzický výkon a koncentraci. Nechybí ani mix vitamínů a minerálů (B1, B3, B5, B6 a B12, zinek, jód, magnézium a vitamín D3). Narozdíl od klasických energetických nápojů Energy Boost neobsahuje taurin, ani nálož cukrů a umělých barviv.

Chce se vám spát po jídle? Dejte pozor na tyto potraviny

Pokud zaznamenáváte pocit únavy nebo potřebu spánku po jídle nebo obědě, může to být způsobeno určitými typy potravin, které konzumujete. Zde je přehled jídel a potravin, které jsou známé tím, že mohou vyvolat únavu po jídle.

Potravina

Popis

Bílý chléb

Rychlé uvolňování cukru do krve může vést k rychlému vzestupu a následnému poklesu hladiny energie, což vyvolává potřebu spánku po obědě.

Těstoviny

Podobně jako bílý chléb, rafinované těstoviny mohou způsobit rychlé změny hladiny cukru v krvi, což vede k únavě.

Cukrovinky

Vysoký obsah cukru stimuluje krátkodobý nárůst energie následovaný poklesem, což zvyšuje potřebu spánku po obědě.

Fast food

Těžká, mastná jídla mohou zatěžovat trávicí systém a způsobovat únavu, protože tělo vyžaduje více energie pro trávení.

Alkoholické nápoje

Alkohol má sedativní účinky, které mohou způsobit ospalost, zvláště když se konzumuje během nebo po jídle.

Banány

Obsahují tryptofan, který tělo přeměňuje na serotonin a melatonin, hormony spojené se spánkem.

Těžké mléčné výrobky

Vysoký obsah tuku v některých mléčných výrobcích může zpomalit trávení a způsobit únavu.

Červené maso

Jeho trávení vyžaduje hodně energie, což může vést k pocitu únavy po obědě.

Potraviny bohaté na tryptofan

Aminokyselina tryptofan se nachází v krůtě a dalších potravinách s vysokým obsahem bílkovin, jako jsou: špenát, sója, vejce, sýr, tofu a ryby.

 

Při konzumaci těchto potravin je důležité mít na paměti, že jejich množství a kombinace mohou ovlivnit, jak se po jídle cítíte. Malé porce a vyvážené jídlo, které kombinuje bílkoviny, zdravé tuky a celozrnné sacharidy, může pomoci minimalizovat únavu po jídle.

fast-food

Jak se útlumu po jídle vyhnout?

Abychom se vyhnuli útlumu po jídle, je důležité zaměřit se na celkový přístup k plánování jídel, výběru potravin a správnému nastavení porcí. Zde je několik praktických rad a tipů, které vám pomohou minimalizovat únavu po jídle a udržet si energii po celý den.

Vyvážený talíř 

Jeden z klíčů k udržení energie a vyhnutí se útlumu po jídle je kontrola velikosti porcí. Jednoduchým způsobem, jak toho dosáhnout, je rozdělit talíř na části: půl plochy zaplnit zeleninou, čtvrtinu bílkovinami a čtvrtinu celozrnnými nebo komplexními sacharidy. Tento poměr pomáhá zajistit, že dostanete vyvážený mix živin, bez přejídání, které může vést k útlumu.

TIP: Pokud se chcete více dozvědět o správně struktuře talíře, přečtěte si náš článek  Potravinová pyramida zdravé výživy: Jak na vyvážený jídelníček?

Kvalita potravin

Volba správných potravin může výrazně ovlivnit vaši úroveň energie. Preferujte kvalitní potraviny a vyhýbejte se potravinám s vysokým glykemickým indexem, které způsobují rychlé zvýšení a následný pokles hladiny cukru v krvi. Zaměřte se na komplexní sacharidy, jako jsou celozrnné produkty, čerstvá zelenina, ovoce, a kvalitní bílkoviny z masa, ryb, luštěnin nebo rostlinných zdrojů.

kvalitni-potraviny

Časování jídel

Pravidelné jídlo a svačinky mohou pomoci udržet stabilní hladinu energie. Místo tří velkých jídel zkuste jíst menší porce a zahrnout mezi ně zdravé snacky. To pomůže zabránit velkým výkyvům hladiny cukru v krvi a zajistit stálý přísun energie.

Hydratace

Nedostatek tekutin může způsobit únavu a snížit vaši schopnost koncentrace. Ujistěte se, že během dne pijete dostatek vody nebo jiných neslazených nápojů. Hydratace je klíčová pro optimální funkci těla a může pomoci předcházet únavě po jídle.

piti-vody

Zdravé možnosti snacků

Když si vybíráte snacky (=svačinky), vyhněte se vysokému obsahu cukru a nezdravých tuků. Místo toho si vyberte možnosti bohaté na bílkoviny a vlákninu, jako jsou ořechy a semena, čerstvé ovoce, zeleninové tyčinky s hummusem, nebo jogurt. Tyto možnosti pomohou udržet stabilní hladinu energie a vyhnout se útlumu.

banner_blog_widget_energy_boost_1_CZ

Pokud vás doteď trápila myšlenka „chce se mi spát po jídle“, po přečtení tohoto článku už snad nebude. Implementací jednoduchých změn ve vašem jídelníčku můžete výrazně snížit únavu po jídle a zlepšit svou celkovou energii během dne. Od vybírání správných potravin až po správné časování a velikost porcí, každý krok vede ke zlepšení vašeho zdraví a pohody. S těmito tipy si můžete užívat jídla, aniž byste se museli obávat následné ospalosti.

Zdroje:

[1] Why Do I Feel Tired After Eating?Medically reviewed by Natalie Butler, R.D., L.D. — By Anna Schaefer — Updated on April 18, 2023 https://www.healthline.com/health/food-nutrition/why-do-i-feel-tired-after-eating 

[2] Does eating turkey make you sleepy? (2017).
http://shine365.marshfieldclinic.org/wellness/sleepy-after-turkey/

[3] MayoClinic Staff. (2017). Sleep tips: 6 steps to better sleep.
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/sleep/art-20048379

[4] USDA food composition databases. Nutrients list:Tryptohphan.(n.d.).
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/nutrients/report/nutrientsfrm?max=25&offset=0&totCount=0&nutrient1=501&nutrient2=&nutrient3=&subset=0&sort=f&measureby=g

[5] WaterhouseJ, et al. (2007). The role of a short post-lunch nap in improving cognitive,motor, and sprint performance in participants with partial sleep deprivation[Abstract]. DOI:
https://doi.org/10.1080/02640410701244983

 
Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Michaela Gottwaldová, digitální markeťačka a ilustrátorka
Od útlého věku se věnuje aktivně sportu –⁠ od tance se dostala až ke hraní volejbalu za lokální ženský tým. Velkou část svého volného času tráví v přírodě, sportem, cestováním a starostí o zdravý životní styl. V rámci práce využívá svou hlavní přednost, kterou je kreativita, a to jak v oblasti ilustrátorství, tak v marketingu.