Bílé skvrny na nehtech: Co znamenají a jak se jich zbavit?

Objevily se vám bílé skvrny na nehtech? Pak možná přemýšlíte nad tím, co vám chce tělo naznačit. Jde o nedostatek vitamínů a minerálů? Nebo dokonce o vážnější nemoc? Příčin vzniku bílých fleků na nehtech může být hned několik a ve většině případů naštěstí nejde o nic vážného. Často se jedná pouze o estetický problém, který postupně vymizí, jak nehet roste. Čtěte dál a zjistěte, co znamenají bílé fleky na nehtech a v jakém případě by vás měly začít znepokojovat.

krasne-nehty

Obsah článku:

Bílé skvrny na nehtu si čas od času všimne každý z nás. Nezáleží na pohlaví, věku nebo aktuálním ročním období, fleky na nehtech, známé také jako leukonychia punctata, se z ničeho nic objeví a nezbavíte se jich dokud neodrostou. Mohou vypadat různě –⁠⁠⁠⁠⁠ jako drobné tečky, větší čáry přes nehet nebo jako vodorovné pruhy, podle toho, co skvrny na nehtech způsobilo.

Značí bílé skvrny na nehtech nedostatek vitamínů a minerálů?

Mnoho lidí si spojuje bílé skvrny na nehtech s vitamíny a minerály. Prý jsou znakem jejich nedostatku v těle. V některých případech to tak opravdu může být, ale hlavní a nejčastější příčinou bílých čárek na nehtech jsou ve skutečnosti mikrotraumata. Jde o malé, drobné poranění, které může vzniknout například úderem nebo tlakem na nehtové lůžko, například při psaní, klepání prstů, kousání nehtů nebo při chůzi v těsné obuvi. Někdy může dojít k mikrotraumatu také při manikúře nebo pedikúře, zejména pokud jsou tyto procedury prováděny nešetrně nebo neodborně.

profesionalni-manikura

Vzhledem k tomu, že nehty rostou pomalu, si zranění možná ani nepamatujete. Bílé skvrny se totiž mohou objevit dokonce až za 4 nebo více týdnů [1]. V tomto případě však nejde o nic vážného a stačí jednoduše počkat až bílé tečky či čárky na nehtech odrostou.

Některé studie však naznačují, že bílé skvrny na nehtech s vitamíny a minerály přeci jen mají určitou spojitost. I když by mělo jít o méně častou příčinu, ty správné mikronutrienty určitě mohou přispět k celkovému zdraví nehtů, a tak se rozhodně vyplatí zaměřit se na to, zda máte v jídelníčku všeho dostatek.

vitaminy-na-nehty

Vědci spojují bílé skvrny na nehtech s nedostatkem zinku a vápníku, pro krásné a zdravé nehty by však ve stravě neměl chybět ani biotin, tedy vitamín B7, který přispívá k udržení normálního stavu sliznic, vlasů a pokožky. Studie provedená na 35 osobách s lámavými nehty například zjistila, že 2,5 mg biotinu denně užívaných po dobu šesti týdnů až sedmi měsíců zlepšilo příznaky u 63 % účastníků [2].

  • Zinek: Mezi nejlepší zdroje zinku patří ústřice, nezaostávají však ani mušle, krevety, humři a krabi. Z masa obsahuje nejvíce zinku hovězí. Pokud jde o potraviny rostlinného původu, z těch je zinek o něco hůře vstřebatelný.
  • Vápník: Obecně nejznámějším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky. Je však třeba si uvědomit, že obsah tohoto minerálu se v jednotlivých produktech hodně liší. Nejvíce je ho v sýrech. Vápník najdete také v rybích konzervách a máku.
  • Vitamín B7 se nachází například v játrech, žloutcích, ořeších a ovesných vločkách.

Tip: Chcete mít dlouhé nehty, které překypují zdravím? Přečtěte si náš článek Jak rychle rostou nehty: 5 tipů, jak zrychlit růst nehtů!

Bílé tečky na nehtech mohou být způsobeny i alergickou reakcí

I když jde o méně obvyklou příčinu, občas se může stát, že bílé tečky na nehtech se objeví jako alergická reakce na některé produkty na nehty, například na lak, vytvrzovač nehtů nebo odlakovač. Podobné problémy může výjimečně způsobit také aplikace akrylových nebo gelových nehtů. Při alergické reakci se mohou objevit nejen bílé tečky, ale také další příznaky jako zarudnutí, svědění, nebo odlupování kůže kolem nehtů. Důležité je identifikovat příčinu alergické reakce a pokud možno se jí vyhnout.

lakovani-nehtu

Další příčiny způsobující tečky a proužky na nehtech

Bílé skvrny mohou být také příznakem plísní, a to především pokud vás trápí bílé skvrny na nehtech na nohou, které často bývají první známkou infekce. V další fázi se nehty mohou začít odlupovat, ztlušťovat a měnit barvu. Může však jít také o psoriázu nebo ekzém. Tyto potíže, stejně jako plísně, většinou mívají i další příznaky –⁠⁠⁠⁠⁠ vznik důlků, ztluštění a změny barvy nehtu. V některých případech mohou být skvrny na nehtech indikátorem vážnějších nemocí, jako například srdečních onemocnění nebo selhání ledvin. Tyto případy jsou však velmi vzácné.

Nyní už víte, co znamenají bílé skvrny na nehtech. Ve většině případů nejde o nic závažného, jsou-li však tečky a proužky na nehtech doprovázeny i dalšími změnami nehtového lůžka, může jít o plísně nebo jiné kožní problémy. Pokud bílé skvrny na nehtech přetrvávají, mění se, nebo jsou doprovázeny jinými příznaky, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc pro správnou diagnózu a případnou léčbu.

Zdroje:

[1] George A, Alexander R, Manju C. Management of Nail Bed Injuries Associated with Fingertip Injuries. Indian J Orthop. 2017 Nov-Dec;51(6):709-713. doi: 10.4103/ortho.IJOrtho_231_16. PMID: 29200490; PMCID: PMC5688867.

[2] Hochman LG, Scher RK, Meyerson MS. Brittle nails: response to daily biotin supplementation. Cutis. 1993 Apr;51(4):303-5. PMID: 8477615.

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

 

Barbora Zemková, digitální markeťačka a vizážistka
Propojuje znalosti různých oborů při práci na projektech z oblasti zdraví a krásy. Věří, že životní styl přímo ovlivňuje to, jak vypadáme, a proto se zaměřuje nejen na líčení a kosmetiku, ale také na stravu, pohyb či spánek. Při tvorbě obsahu se opírá jak o odborné studie, tak i o vlastní zkušenosti z testování produktů. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals.