Výživa dětí: 8 tipů, jak zpestřit jídelníček pro děti

S tímto problémem se potýká téměř každý rodič – na internetu si načte nespočet článků o zdravé výživě pro děti: co zařadit, co vynechat, jaké úpravy pokrmů využívat a jak kombinovat jednotlivé suroviny, aby jídelníček pro děti byl perfektně vyvážený. Pak však následuje kruté probuzení do reality. Zatímco vy si myslíte, že jste připravili pokrm, za který by se nemusela stydět ani restaurace s michelinskou hvězdou, malý strávník zásadně nesouhlasí. Děti jsou zkrátka vybíravé a připravit pro ně jídla, která jim budou chutnat a zároveň doplní všechny potřebné živiny, může být celkem náročné. A právě proto jsme pro vás připravili 8 tipů, jak zpestřit jídelníček pro děti!

vyziva_deti

Zdravá výživa dětí je důležitá pro správný vývoj

Správná výživa je důležitá v jakémkoliv věku. Patří k faktorům, které mají vliv na celkový zdravotní stav člověka, a tím pádem i na délku jeho života. U dětí však hraje ještě důležitější roli, protože je klíčová pro správný růst a vývoj. Dítě musí ve stravě přijmout nejen dostatek energie, ale také vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků. Jednotlivá jídla by měla být pestrá a rozmanitá, bohatá na ovoce, zeleninu, kvalitní zdroje bílkovin (kuřecí maso, ryby, luštěniny), mléčné výrobky a celozrnné potraviny.

V jídelníčku by naopak nemělo být obsaženo velké množství jednoduchých cukrů, jako jsou sladkosti a slazené limonády, a vhodná není ani sůl a uzeniny. Je potřeba si uvědomit, že správná výživa dětí v raném věku může pozitivně ovlivnit chuťové preference a stravovací návyky v dospělosti. Pokud si tedy dítě už od malička zvykne na přesolené nebo příliš sladké pokrmy, může mít v budoucnu problém.

Zdravý jídelníček pro děti v praxi

Nastudovat teorii a správné složení dětského jídelníčku však není to nejtěžší. Jakmile všechno zkusíte uvést do praxe, možná zjistíte, že vaše ratolest má zdravou stravu „na háku“. Přibližně do 3 let věku je totiž jídlo pro dítě jedním z nejdůležitějších zdrojů potěšení a zábavy. Když však začne fáze aktivnějšího objevování okolního světa, může se stát, že zájem dítěte o jídlo poklesne. Mnoho rodičů navíc v tomto věku začíná do stravy svého potomka zařazovat více ovoce a zeleniny, ale často nevolí ten nejlepší způsob. Automaticky předpokládají, že určité druhy dítěti nebudou chutnat, nutí ho do konzumace některých surovin, nebo se naopak příliš brzy vzdávají a mají tendenci sklouznout k přípravě méně vyvážených pokrmů nebo k opakování toho stejného receptu stále dokola.

Jak to tedy udělat, aby jídelníček dítěte byl pestrý a malý strávník si do dospělosti odnesl správné stravovací návyky?

stravovani-deti

5 tipů na zpestření jídelníčku pro děti

Co dělat, když dítě určité potraviny odmítá a jiné by nejraději jedlo pořád dokola? Musíte být kreativní! Neustále zkoušejte nové kombinace surovin, střídejte úpravy a snažte se ho do celého procesu aktivně zapojit. Děti jsou velmi zvídavé a rády objevují nové věci. Možná vás překvapí, že jim zachutná zelenina, kterou vy sami nemáte v oblibě, nebo zjistíte, jak velký rozdíl je mezi rajčetem nakrájeným na měsíčky a tím, které nakrájíte na plátky. Vždy však volte takové potraviny a způsoby úpravy, které jsou adekvátní k věku vašeho dítěte.

1. Zkoušejte nové kombinace chutí, úpravy a textury

Pokud vaše dítě odmítá určitou potravinu, nemusí to nutně znamenat, že ji nemá rádo. Možná jste mu ji jen nenabídli v úpravě, která by mu chutnala. Nesklidili jste úspěch s dušenou mrkví? Třeba dítěti bude chutnat syrová. Velkou roli hraje také textura pokrmu. Je možné, že když mrkev nakrájíte na kolečka, malého gurmána s ní neohromíte, ale jakmile vezmete do ruky struhadlo a nastrouháte ji najemno, dítě ji klidně sní. Pokud máte na přípravu více času, můžete zkusit vykrájet také různé tvary – třeba čtverečky nebo srdíčka.

I když dítě ovoce a zeleninu odmítne v několika různých úpravách, můžete mu konkrétní druh zkusit znovu nabídnout po nějaké době. Prozatím zařaďte do jídelníčku něco jiného. Například pokud dítě nechce jíst rajčata, připravte mu papriku nebo cuketu.

Nebojte se experimentovat i s jinými druhy potravin. Na trhu je nespočet typů těstovin, rýže nebo brambor. Hlavní je nevzdávat se a hledat způsoby, jak potraviny připravit tak, aby byly pro děti atraktivní.

zajimave-jidlo

2. Zapojte děti do přípravy jídla

Jedním z nejlepších způsobů, jak zpestřit jídelníček pro děti a zároveň je naučit zdravým stravovacím návykům, je zapojit je přímo do přípravy jídla. Začněte tím, že je v obchodě necháte vybrat ovoce nebo zeleninu, které chtějí ochutnat. Můžete jim také dát úkol najít něco nového nebo neobvyklého, co byste společně mohli vyzkoušet. Děti zkrátka milují pocit důležitosti, který jim přináší účast na „dospěláckých“ činnostech, a jídlo, které si samy vybraly, mnohem raději sní.

Podobného principu můžete využít také přímo v kuchyni. Nechte děti míchat ingredience nebo krájet ovoce a zeleninu (samozřejmě s ohledem na věk dítěte a vždy pod pečlivým dohledem). Tímto způsobem se naučí základním kuchařským dovednostem a budou mít pocit hrdosti a spokojenosti z toho, že přispěly k přípravě jídla.

Další skvělou možností, jak dítě zapojit do příprav, je vypěstovat si vlastní bylinky nebo zeleninu. Nejen, že se naučí o pěstitelských procesech a cyklech růstu rostlin, ale také bude mít možnost ochutnat plody své práce. Dítě tak získá pocit, že se podílelo na celém procesu od začátku až do konce.

spolecne-vareni

3. Doplňte do dětského jídelníčku vitamíny a minerály

Pokud váš malý gurmán odmítá nějakou skupinu potravin nebo trpí alergiemi či intolerancemi, může být vhodné do jídelníčku dítěte zařadit doplňky stravy. Při výběru dbejte na kvalitu a bezpečnost výrobku. Vyhněte se levným a neověřeným značkám a raději sáhněte po produktech od renomovaných výrobců.

Důkladně zvažte také to, jaký typ doplňku zvolíte. Zatímco vitamíny C, D a železo mohou dětský jídelníček skvěle obohatit, některé bylinné přípravky jsou naopak nevhodné. Proto vždy sahejte po doplňcích určených speciálně pro děti nebo zkontrolujte na zadní straně etikety, zda produkt mohou užívat. Před zařazením doplňků stravy doporučujeme poradit se s ošetřujícím lékařem nebo výživovým poradcem.

EXTRA TIP: U nás najdete všechny produkty vhodné pro děti v kategorii doplňky stravy pro děti. V nabídce však máme i speciální dětský multivitamín, upravený tak, aby vyhovoval potřebám těch nejmenších. Díky lipozomální technologii je vysoce vstřebatelný, takže tělo dokáže obsažené účinné látky velmi dobře využít.

Může se samozřejmě také stát, že dítě nebude chtít doplňky stravy užívat. V takovém případě je opět potřeba zamyslet se nad formou. Pokud mu nevyhovují pastilky, zkuste gumídky nebo vitamín v tekuté formě, který můžete zamíchat do džusu nebo šťávy. Využijte také toho, že děti se učí nápodobou, a kupte si podobný doplněk stravy i pro sebe. Když dítě uvidí, že ho pravidelně užíváte, pravděpodobně si z vás vezme příklad. Toto pravidlo funguje i v ostatních sférách dětské výživy – v případě, že sami nesnídáte, nejspíš budete mít problém dítě přesvědčit, aby si ráno dalo něco k jídlu apod.

detsky-multivitamin (1) multivitamin-wid-maly

4. Ukryjte zdravé potraviny do oblíbených jídel

Jedním z dalších způsobů, jak dětem „prodat“ zeleninu, je začlenit ji do jídel, která už mají rády. Pokud u vás právě teď vedou těstoviny s různými omáčkami, můžete jednoduše připravit omáčku zeleninovou. Stačí jen upéct zeleninu a rozmixovat ji se zeleninovým vývarem, rostlinným mlékem a trochou lahůdkového droždí. Pokud dítě miluje sladké buchty a koláče, skryjte zeleninu do nich. Při pečení tak použijete méně mouky a těsto navíc bude mnohem vláčnější. Využít můžete třeba cuketu, dýni nebo červenou řepu. Zeleninu můžete „zakamuflovat“ i do smoothies. Zkoušejte také zdravější verze různých receptů, třeba brokolicovou pizzu.

5. Zkuste připravit zábavné jídlo pro děti

Jíme také očima, a to platí dvojnásobně pro děti. Hravá prezentace jídla dokáže zázraky, když se snažíte přesvědčit vaše ratolesti k ochutnání něčeho nového nebo zdravého. Už jste možná pochopili, že kreativita je klíčem k úspěchu, a v tomto případě jí budete potřebovat pořádnou dávku.

Najděte si na internetu inspiraci a zkuste jídlo naskládat na talíř tak, aby vypadalo jako tvář s širokým úsměvem nebo jako oblíbená pohádková postavička. Dítě vám klidně se servírováním jídla může pomoci. Ať vybere zeleninu, kterou chce na svém talíři, a vytvoří z nakrájených kousků třeba zvířátko nebo květinu. Můžete také vsadit na barevné nádobí, nebo koupit talíře a příbory s dětskými motivy.

jidlo-pro-deti

3 extra tipy podle studie zaměřené na zvýšení příjmu zeleniny

Zjištění studie „Increasing vegetable intakes: rationale and systematic review of published interventions“ naznačuje, že kombinace různých strategií může zvýšit příjem zeleniny u dětí [1].

Podle vědců může fungovat například:

  1. Vzdělávání o výživě: Vzdělávání dětí o významu zeleniny a jejím přínosu pro zdraví může pomoci zvýšit jejich zájem o její konzumaci. V praxi jde o lekce o výživě ve školách, interaktivní aktivity nebo hry zaměřené na výživu.
  2. Změna prostředí: Prostředí, ve kterém dítě jí, může ovlivnit jeho stravovací návyky. Například školní jídelny by měly nabízet atraktivní a chutné pokrmy se zeleninou, aby děti měly možnost ochutnat různé druhy zeleniny a naučily se je jíst pravidelně.
  3. Přístup k zelenině: Zajištění snadného přístupu k čerstvé zelenině, například prostřednictvím školních zahrad nebo farmářských trhů, může pomoci dětem vnímat zeleninu jako běžnou součást svého jídelníčku.

Zdravá výživa dítěte je pro správný vývoj klíčová. Pokud právě teď bojujete s obdobím, kdy váš potomek některé potraviny odmítá, vyzkoušejte naše tipy, jak zpestřit dětský jídelníček. Pomůžete dítěti vytvářet zdravé stravovací návyky, které mu mohou sloužit po celý život. A nezapomeňte – klíčem k úspěchu je trpělivost, láska a společně strávený čas v kuchyni.

 

Zdroj:

[1] Rekhy, R., & McConchie, R. (2014). Increasing vegetable intakes: review of published interventions. European Journal of Clinical Nutrition, 68(5), 548-557.

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Barbora Zemková, digitální markeťačka a vizážistka
Propojuje znalosti různých oborů při práci na projektech z oblasti zdraví a krásy. Věří, že životní styl přímo ovlivňuje to, jak vypadáme, a proto se zaměřuje nejen na líčení a kosmetiku, ale také na stravu, pohyb či spánek. Při tvorbě obsahu se opírá jak o odborné studie, tak i o vlastní zkušenosti z testování produktů. Pracovala na obsahové a SEO strategii pro e-shopy GlowUp, Zdravysvet.sk, KocosBeauty a nyní už více než rok tvoří (nejen) texty pro Pure rituals.