Krásné opálení: Jak docílit hnědé pokožky a nespálit se?

Slunce začíná mít konečně sílu a sezóna dovolených je tu. K létu neodmyslitelně patří také atraktivní bronzový odstín pokožky, po kterém všichni toužíme. V tomto článku se dozvíte, jak se nejlépe opálit, jak opálení podpořit, co dělat, aby dlouho vydrželo, i jak se vyhnout případným rizikům.

jak-se-opalit

Obsah:

Co je to vlastně opálení a jak dlouho vydrží?

Jak opálení vzniká?

Opálení je proces zabarvování kůže, který funguje jako její ochranný mechanismus. Když ultrafialové (UV) záření dopadá na pokožku, buňky zvané melanocyty začnou produkovat melanin, který toto záření pohlcuje. Tím kůži chrání a zbarvuje ji do hněda. 

jak-se-opalit-zdrave

Jak dlouho opálení vydrží?

Vaše pokožka se vrací ke svému původnímu odstínu po přibližně 1–2 týdnech. Nemůže za to nic jiného, než přirozená obnova kožních buněk. Lidé světlejších fototypů mají tendenci udržovat opálení kratší dobu než lidé tmavší.

Jaký jste fototyp?

Každý z nás má odlišné přirozené množství melaninu v kůži a podle toho reagujeme na sluníčko. Se stoupajícím číslem fototypu stoupá také odolnost kůže vůči slunečnímu záření, takže pokud jste světlejší, snadno se spálíte a pokud jste spíše tmavší, opálíte se rychle a rovnou do hněda. Zjednodušeně se dá říct, že za jak dlouho se opálíte, záleží právě na vašem fototypu

Vzhled

Reakce na sluneční záření

Fototyp I.

Bledá až narůžovělá kůže, pihy, modré oči, světlé blond až nazrzlé vlasy

Velmi rychle na slunci rudne, kůže téměř nikdy nezhnědne

Fototyp II.

Světlá pleť, modré/zelené/šedé oči, blond až světle hnědé vlasy

Opaluje se do červena, často se spálí

Fototyp III.

Béžová pleť, tmavě blond až hnědé vlasy, hnědé oči

Opaluje se dobře, rudne výjimečně, pálí se minimálně

Fototyp IV.

Tmavá pleť, žádné pihy, tmavé vlasy, tmavé oči

Opaluje se velmi snadno, nikdy nerudne, nikdy se nespálí

 

Někdy se uvádí dokonce 6 fototypů, fototyp V. a VI. se popisuje u indické, arabské nebo černošské pleti.

Základní principy zdravého opalování 

Ochrana před UV zářením je klíčová pro zdravé opalování. Její zanedbání totiž může vést k podráždění kůže, alergickým reakcím a popáleninám od slunce. UV záření může poškodit také oči, způsobuje předčasné stárnutí kůže a v některých případech dokonce rakovinu.

zdrave-opaleni

Jak se správně opalovat a jak docílit hnědého opálení bez spálení

Příprava pokožky

Před opalováním je pokožku třeba řádně připravit. Vhodné opalovací prostředky (krémy, oleje, spreje a další) s ochranným faktorem SPF 30 a výše aplikujte na kůži alespoň 15 minut před samotným vystavením se na slunci. Čím jste světlejší, tím vyšší faktor potřebujete pro dostatečnou ochranu a zároveň platí, že čím vyšší faktor použijete, tím zdravější vaše opálení bude.

Jak dlouho se opalovat?

Přemýšlíte, jaká je ta správná doba na slunci, za kterou docílíte zdravého opálení a získáte ten správný dovolenkový odstín? Obecně platí, že se nemusíte grilovat dlouhé hodiny, abyste přestali vypadat jako z vápenky. Doba opalování se liší podle několika faktorů – (opět) vašeho fototypu, intenzity slunečního záření, reálného času stráveného pod slunečními paprsky a použití vhodných ochranných prostředků. Ideální cesta, jak se opálit, je začít s krátkými intervaly na slunci, někdy stačí i pouhých pár minut, a dobu expozice postupně prodlužovat. Sledujte u toho barvu své kůže. Pokud začíná červenat, dává vám znamení, že už jste optimální dobu přetáhli a je na čase se schovat do stínu.

zena-pouziva-opalovaci-krem

Podpora opálení 

Kromě postupné expozice a kvalitní péče o pokožku se správnými opalovacími přípravky s dostatečně vysokým SPF vám dáme ještě pár tipů, jak opálení podpořit.

Jezte potraviny bohaté na betakaroten, jako je třeba mrkev, dýně nebo batáty. Díky betakarotenu podpoříte odstín opálení a předejdete vzniku pigmentových skvrn. A pokud chcete vypadat ještě lépe, vyzkoušejte Astaxantin komplex.

Astaxanthin totiž betakaroten obsahuje také, ale navíc podle některých studií pomáhá chránit před poškozením kůže způsobeným UV zářením [1]. K tomu v našem výživovém doplňku najdete i dávku vitamínu E, biotinu, zinku a výtažek z měsíčku lékařského. Jeho užívání je velmi snadné a vy získáte nejen atraktivnější odstín kůže, ale také extra péči. Jednotlivé složky Astaxanthin komplexu totiž pomáhají udržet pokožku zdravou a přispívají k nápravě případných škod, které na kůži může způsobit UV záření.

Sluneční paprsky pokožku vysušují a aby zůstala zdravá, je potřeba ji dostatečně hydratovat, proto poctivě dodržujte pitný režim. Hydrataci kožních buněk můžete podpořit také pomocí komplexu ceramidů. To jsou látky, které udržují kůži pevnou, pružnou a svěží a jsou klíčem k jejímu mladistvému vzhledu. Více o ceramidech si můžete přečíst v tomto článku. Hydratovat kůži můžete také zvenčí, a to pomocí různých krémů nebo sprejů.

V neposlední řadě pravidelně odstraňujte staré odumřelé buňky z kůže, např. peelingy, pemzou nebo exfoliační rukavicí.

Časté chyby při opalování a jak jim předcházet

1. Nepoužíváte žádný přípravek pro opalování

I přes to, jaký jste fototyp, je bezpečná doba strávená na slunci bez ochranných prostředků jen pouhých pár minut. Přirozená ochrana v podobě produkovaného melaninu se totiž po čase vyčerpá a pak už se kůže spálí.

zena-se-opaluje

2. Používáte nízký ochranný faktor

Obecně byste měli používat nejméně ochranný faktor SPF 30, pokud jste světlejší fototyp, tak vyšší. Máte-li pochybnosti, jestli je možné opálit se s faktorem 50, tak se nemusíte vůbec ničeho bát. Čím vyšší faktor používáte, tím je vaše opálení zdravější.

3. Používáte starý přípravek 

Časem se přípravky kazí, a tím se ztrácí jejich účinnost, proto nepoužívejte ten loňský ani ještě starší. Nejjistější je koupit každý rok nový.

4. Opalovací přípravek nanášíte jen jednou a až na slunci

Už bylo zmíněno výše, ochranný opalovací prostředek aplikujte na kůži nejméně 15 minut před samotnou expozicí a nanášejte ho opakovaně, nejdéle však po intervalech 2 hodin, nebo po plavání či při nadměrném pocení.

jak-se-rychle-opalit

5. Zapomínáte na ochranu vlasové pokožky, očí, uší, rtů, vlasů a dalších méně nápadných lokalit

Každý si nanese ochranný prostředek na dekolt, ramena a záda, ale málokdo myslí na uši nebo vlasovou pokožku. Nasaďte proto klobouky a kšiltovky a doplňte outfit slunečními brýlemi pro zakrytí očí. Další opomíjenou částí těla jsou také vlasy. Možná jste dosud ani nevěděli, že sluneční paprsky mají vliv i na ně, ale určitě jste si všimli, že přes léto vám zesvětlají o pár odstínů. UV záření vlasy dehydratuje stejně jako pokožku a jsou celkově slabší a tenčí. Existují proto speciální přípravky do vlasů, které je před sluncem chrání.

ochrana-proti-slunci

6. Vystavujete se slunci přes poledne

Pokud je to možné, nevystavujte se slunci přes poledne a v čase poledního odpočinku (tzn. mezi 11–15 h), kdy je sluneční intenzita nejsilnější. Kromě UV záření se totiž přidává i infračervené záření, které by vám mohlo způsobit úpal. Pokud vás právě napadlo, že zrovna přes poledne je ten nejlepší čas, jak se rychle opálit na sluníčku, tak věřte, že není.

Na druhou stranu však myslete na to, že neexistuje žádný přesný čas, do kdy opaluje slunce – intenzita UV záření závisí na ročním období i místě pobytu, proto svou kůži chraňte i v brzkých ranních nebo pozdějších odpoledních hodinách.

7. U dětí nepoužíváte speciální dětské přípravky

Dětská pokožka je ještě citlivější než pokožka dospělých. Používejte speciální dětské ochranné opalovací prostředky a myslete na zakrytí vystavených částí těla.

deti-ve-vode

Jak udržet opálení a jeho trvanlivost 

Péče o pokožku po opalování je také zásadní. Sluneční paprsky kůži totiž vysušují, proto důkladně smyjte zbytky opalovacího přípravku a dopřejte jí ošetření hydratačním krémem nebo sprejem s panthenolem. Opálení vám tak vydrží delší dobu a dokonce se vyhnete i nepříjemnému loupání kůže.

A ani po návratu domů z dovolené nezapomínejte o svou pokožku pečovat. Nadále kůži pravidelně hydratujte pomocí krémů, olejíčků nebo přípravků s ceramidy. Používat můžete také tělovou kosmetiku s bronzovým efektem, která opálení zvýrazní. Dbejte na kvalitní a zdravou stravu, bohatou na vitaminy, minerály a antioxidanty, které přispívají zdraví vaší kůže a díky tomu prodlužují trvanlivost opálení. A v neposlední řadě se vyhněte dlouhým horkým koupelím, ty totiž mohou urychlit odlupování odumřelých kožních buněk a opálení tak rychleji odstranit. Lepší variantou jsou rychlé sprchy.

Doporučené produkty:

Pokud toužíte po dovolenkovém bronzovém odstínu, dodržujte naše rady a tipy, abyste se opálili zdravě a nový odstín vám déle vydržel. Myslete však na prevenci – na opakované používání dostatečného množství opalovacích prostředků se spíše vyšším SPF, pokrývky hlavy a sluneční brýle. Nevystavujte se slunečnímu záření dlouhou dobu, zohledněte svůj fototyp, denní dobu a intenzitu slunečního záření. Pamatujte, že opalování by mělo být příjemným a bezpečným zážitkem!

Zdroje:

[1] Ito N, Seki S, Ueda F. The Protective Role of Astaxanthin for UV-Induced Skin Deterioration in Healthy People-A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Nutrients. 2018 Jun 25;10(7):817. doi: 10.3390/nu10070817. PMID: 29941810; PMCID: PMC6073124.

Poraďte se se svým lékařem, než začnete se suplementací výživových doplňků. Veškeré informace uvedené v tomto článku slouží pouze ke vzdělávacím účelům a nejsou náhradou lékařské diagnózy. Nelze je tedy považovat za lékařskou radu nebo doporučenou léčbu.

Michaela Bachratá, lékařka a copywriterka
Psaní je její srdcová záležitost. Nejčastěji se díky svému přesahu do zdravotnictví věnuje medicínským tématům, ale blízká jí jsou i lifestyle témata, týkající se například zdravého životního stylu, psychologie nebo mateřství a rodičovství. Je závislá na sbírání kilometrů v běžeckých teniskách a ráda medituje při józe.